Nederland zet vol in op JSF: komen nog eens 8 of 9 bij!

Eindelijk wordt er iets van serieus geïnvesteerd in Defensie. Wat de luchtmacht betreft dan.

Minister Bijleveld komt vandaag met goed, belangrijk nieuws. In gesprek met Trouw laat ze namelijk weten dat Nederland besloten heeft om 8 a 9 extra JSF-vliegtuigen aan te schaffen.

“We investeren in speciale eenheden, cyber en F35-straaljagers. Afhankelijk van de dollarkoers kunnen we er daarvan acht of negen extra kopen, bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten.”

Dit is natuurlijk goed nieuws. Nederland heeft dan dus 45 a 46 F35’s. Dat is belangrijk en bijzonder positief. Nederland wil immers internationaal een bijdrage leveren aan de veiligheid van Europa én de NAVO door zich te specialiseren in de luchtmacht.

Is er dan helemaal geen slecht nieuws? Nou… jawel:

De Navo vroeg om vijftien extra straaljagers. Komt er in deze kabinetsperiode weer geld bij?

“Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. In december ga ik met Rutte naar een ontmoeting van regeringsleiders. Dan moeten we ons weer verantwoorden. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn.”

Dit is toch wel redelijk vermoeiend he.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. peetjuhhhh

  Ja gunstig dat lijkt me wat onzin. Ze zijn alleen gunstig in oorlogstijd. Momenteel gebruikt onze regering wapens in andere landen waar we niks te zoeken hebben. Dus zijn onze wapens niet eens binnen bereik als we aangevallen zouden worden. Op het moment dat ze hier in hangaars klaar staan voor een eventuele aanval op ons land oke. Maar nu pleure ze onze zuurverdiende belasting centen weg in Mali ofzo(lekker zinvol) . En als wij ze nodig hebben zijn ze al te vaak gebruikt of kapot.

 2. tonna

  “8 a 9 extra JSF-vliegtuigen worden aangeschaft”
  Zou dat een voorschot zijn op een EU leger en quasi tbv de NAVO ?
  Wie het weet mag het zeggen,maar ik denk iemand in dit forum het haarfijn weet te vertellen,ken je die lul óók?

 3. Pronounce

  Dit nieuws komt alleen maar naar buiten omdat Rutte bij Trump op bezoek is en laatstgenoemde vindt dat de overige Navo-leden zich aan hun afpraken moeten houden met betrekking tot de hoogte van de defensiebudgetten.

  Verder is die JSF er alleen maar gekomen om ervoor te zorgen dat Nederland een luchtmacht behoudt. Het is immers veel logischer om het Belgische en het Nederlandse leger samen te voegen, waarbij Nederland dan de marine heeft en de Belgen de luchtmacht. Maar dat betekent wel het opgeven van een compleet legeronderdeel. Dus moest de JSF er komen: je gaat immers geen nieuw peperduur vliegtuig aanschaffen om het vervolgens nooit in te zetten. Ergo: de luchtmacht blijft.

 4. Heras

  Eerlijkgezegd lijkt het mij geldverspilling. We kunnen ons toch niet verdedigen, als klein landje. De kosten voor burgers rijzen de pan uit.
  Als ze nu eerst eens stoppen met geld uitgeven aan defentiemateriaal in het buitenland.

 5. Drollevanger

  Ik begrijp dat we ongeveer 140 F16 hadden. Die wilden we inruilen voor 37 JSF vliegtuigen die het beste vliegen als het niet regent. We gaan er wat krijgsmacht betreft niet bepaald op vooruit.
  Hebben we al onze 1000 tanks niet verkocht aan Finland? En huren we nu tanks in van de Duitsers?
  Stapelgek!!
  We zijn weliswaar geen enorm land, maar we konden ons altijd redelijk redden. In het verleden, toen we nog FUT hadden, hebben we de halve wereld veroverd ten behoeve van de handel.
  Toen waren we in ieder geval nog niet waardeloos.

  1. Vrijedenkert

   Uw feiten kloppen niet!
   In totaal heeft Nederland in de periode 1979 tot 1992 in totaal 212 F-16 toestellen aangeschaft waarvan er 36 zijn neergestort, deze toestellen zijn nooit allemaal tegelijk actief geweest waarbij oude toestellen moesten afvloeien als nieuwe werden ingezet voor actieve dienst.
   In totaal heeft Nederland ruim 900 tanks in bezit gehad:
   468 stuks Leopard 1V en deze zijn na 1990 allemaal gratis weggegeven aan Griekenland en Chili, enkele zijn omgebouwd of naar museum gegaan of dienen als schietdoel.
   445 stuks Leopard 2A 4,5,6 en deze zijn allemaal verkocht aan Oostenrijk, Noorwegen, Portugal en 100 stuks zijn in 2011 verkocht aan Finland, de laatste 16 stuks in voorraad zijn geschonken aan Duitsland.

   Nederland least nu weer 18 tanks van Duitsland nadat men alle eigen aangeschafte tanks of gratis heeft weggegeven of voor een appel en een ei heeft verpatst…

 6. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Het blijft natuurlijk lachen en huilen hier… Daarom kom ik hier zo graag. Inkoppertje of niet het levert reacties op en daar gaat het om… Onvermijdelijk of niet: Nederland loopt aan de hand en wordt geregeerd door de Cabal en Oom Donald lacht zich de l#l uit de broek ! Die F35 is totaal nutteloos, obsolete en schofterig duur en valt uit de lucht voordat de vijand in zicht is. Vraag maar aan NATO PARTNER ERDOGAN !

  1. Caesar Lion Cachet

   PS…

   HET BLIJFT NATUURLIJK WEL SUPER OM IN EEN STRAALJAGER TE VLIEGEN. IN MIJN DIENSTTIJD MEERDERE KEREN MEEGEVLOGEN IN EEN T33 T-BIRD. ERVARING VAN MIJN LEVEN !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.