Stap op te zeuren! Randstaddeugers blijven janken om humor Zwarte Cross

Een exemplarische column in De Volkskrant toont het mentaliteitsconflict tussen Randstad en platteland. Want wát een drama op Zwarte Cross, waar zomaar minderheden belachelijk worden gemaakt door witte mannen! Héél eng en ‘verre van onschuldig’ hoor!

Zwarte Cross
‘Ja lijp woord hoor, ‘exemplarisch’, maar hoezo?’ Nou, de deugdrammer achter deze anti-Zwarte Cross column laat precies zien waarom zij eigenlijk gewoon haar domme snufferd moet houden. Zij meent namelijk door haar vele bezoek aan, en werken voor, festivals zomaar even naar Zwarte Cross te kunnen gaan en daar hetzelfde aan te treffen als bij alle andere festivals: big mistake!

‘Lekker uit m’n bubbel’
Ze moest wel even door veel homofobe en seksistische opmerkingen heen bijten, maar al die bordjes met ‘pijnlijke teksten’ waren toch wel schokkend. Het kwam kennelijk niet in haar op toen ze ‘even helemaal uit haar bubbel wilde stappen’ dat het er buiten haar bubbel wel eens heel anders aan toe kon gaan.

Randstedelijke arrogantie
En hier treffen we de arrogantie en morele verhevenheid aan die zo’n enorme afkeer voor randstedelingen teweegbrengt bij plattelandsvolk. Zij trekt niet de conclusie ‘dit feestje is niet voor mij, aju.’ Nee, zij wil (en vindt het zelfs normaal dat zij dit wil) dat Zwarte Cross zich aanpast aan háár wereldbeeld. En niet eens zozeer om haarzelf, want zij maakt zich juist druk over ‘minderheden’ die door ‘voornamelijk witte bezoekers’ met dergelijke borden/teksten als ‘Allah’s Afbakbar’ gediscrimineerd zouden worden.

Want oh oh oh, wat loopt de Zwarte Cross een bult moslims mis, die zich door zulke borden niet meer op een boeren zuipfestijn welkom voelen. En Sylvana Simons ligt al nachten wakker over hoe graag ze in een met drek overgoten Dixie had willen kotsen, maar zich niet welkom voelde door al die witte bezoekers. Één groot onrecht dit!

Wat is nou eigenlijk het probleem?
Jill, de deugcolumniste, ziet in al die humor een steek onderwater, ‘beledigend en duwt gemarginaliseerde groepen in een minderwaardige positie’. Het probleem is alleen dat zíj dat vindt. In die regio kraait er geen haan naar. Er worden door zulke borden niet meer moslims, homo’s, vrouwen of paarse transgenders in elkaar getrapt. Er zitten geen vluchtelingen te huilen en daadwerkelijk racisme en discriminatie wordt niet door zulke humor aangewakkerd. Zij stoort zich misschien nog wel het meest aan het feit dat deze humor voornamelijk onder ‘witte bezoekers’ z’n wortels heeft geschoten:

“Op een festijn van voornamelijk witte bezoekers klopt zo’n bord gewoon niet.”

Humor segregeren
Alsof het van haar wél had gemogen op een festival met voornamelijk minderheden. Die rare drang om humor en satire te willen koppelen aan de huidskleur van de ‘eigen groep’. Dat is wat ze eigenlijk zegt: moslims mogen wel een ‘Allah’s Afbakbar’, maar blanken niet. En voor wie géén humor heeft is er de Randstad. Blijf alsjeblieft daar.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Jumping

  Toevallig een stukje in een regio blad gelezen.

  De vraag was, waar in jouw buurt kan je veilig zwemmen.

  Een antwoord was, als er geen Marokkanen in de buurt zijn.

 2. Abn

  leuk stukje.

 3. Arbeider65

  Amsterdammers en andere randstedelingen, blijf er AUB weg. wij,oosterlingen, kunnen heel goed voor ons zelf zorgen. Wij hebben jullie “wijze “raad echt niet nodig. Zeker dat gedram over linkse hobby’s niet.

 4. goldenhands44

  hoe lang moeten we die gasten nog werkelijk serieus nemen , blijf lekker weg onder de rivieren en laat mensen in andere provincie”s gewoon met rust , begon al jaren geleden met die westerlingen die hier dan voor de rust kwamen , en gelijk klagen over stankoverlast , lawaai enz…. blijf gewoon in jullie kut provincie , zeikerds als jullie kunnen we missen als kiespijn

 5. observer

  en dat wil ik ook nog eens herhalen: Wij,oosterlingen, kunnen heel goed voor ons zelf zorgen. In de nabije toekomst, als er bij jullie nauwelijks nog iets te eten is en jullie op je fiets hierheen komen, zijn we best bereid jullie te helpen. Maar verder zijn we jullie linkse hobby’s zat.

 6. Jv

  Het is ons feest, dus handen af en als die organisatoren het wederom in hun hoofd halen om te buigen voor deze linkse misbaksels en handophouders, dan dit feest met z’n allen boycotten.
  Dit is het oosten en niet die het westen van ons land met die randdebielen!

 7. FJ

  Het wordt tijd dat die zeespiegel stijgt en de Randstad ondergaat in zijn eigen sop.

 8. Mar

  Stap op te zeuren. Welk dialect is dit en wat is de vertaling in ABN? Zit al een tijdje te puzzelen, maar kom er niet uit.

  1. Beukman

   @Mar
   Google leert dat de uitdrukking “stap op te zeuren” een exclusief Wout Willempie-dialect is. Wout heeft het al eens eerder gebruikt, en hij alleen (op internet).

   1. Isengrijn

    Grappig, Deukman. Nu toon jij jezelf een typische westerling. ik hoor het hier dagelijks namelijk. En het werd al gezegd laang veurdat Wout Willemsen geboren was! Ie-j doakert! 🙂

    1. Isengrijn

     Beukman*

    2. Beukman

     Waar is dat, @Isengrijn, en wat betekent het? Ophouden met zeuren?

  2. toetssteen

   @Mar
   Stop met klagen. Graag gedaan.

 9. Frets

  islamrapppers mogen natuurlijk wel joden beledigen, uitschelden en doodwensen.

 10. Beukman

  Ik als Amsterdammer heb er ook geen moeite mee hoor. Ik hou best van een goeie racistische grap of een jodenmop op zijn tijd, en zo zijn er nog heel veel andere Amsterdammers, die uiteraard het nieuws niet halen met hun ruimdenkendheid. Het zijn echt niet alleen maar boeren die tegen een stootje kunnen.

  Veel te veel mensen hebben tegenwoordig veel te veel lange teentjes. Waarom daar niet lekker met je hak op gaan staan in plaats van spitsroeden lopen? Echter, uiteraard lukt het niet zonder enige empathie: er zijn wel degelijk grenzen. Een gaskamergrap vertel je niet aan een jood, een mop waarin Allah de butler is van God vertel je niet aan een moslim.

  Overigens, op DDS kunnen ze er ook wat van. Een grap over een “ploflim” zal prima worden ontvangen. Maar probeer het ook eens met een grap over de moordenaar van “pim” die zijn werk nog moest afmaken, maar zich versliep omdat zijn wekker….
  Dan blijken er hier opeens ook een hoop lange teentjes te bestaan. Lange tenen die zijn altijd van de anderen.

  In NRC staan de laatste dagen heel aardige opiniestukken over humor van uiteenlopende auteurs. Eergisteren een tenenkrommend moraliserend stuk, vandaag een stuk genaamd “Verdoof je hart en lach” dat weer stof tot denken geeft. Aanbevolen!

  1. EnDanDit

   Goed gesproken!

 11. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Zo goeiesmorges!!! hoop dat degene die dat heeft gezegd geen politicus is.Anders moet hij zich -net als Wilders- zich verantwoorden voor de Rechter. Bennie Jolink zei het in het programma Wonderland uit 1978 ooit al eens treffend : “Een Achterhoeker verschuilt van al het andere” t verschuil tussen Westerlingen een Oosterlingen is onmundig joekel (verschil tussen Westerlingen en Oosterlingen is ontzettend groot) Westerlingen hebben altied wagenwiet de bek los oaver van alles en nog wat, geveul voor humor hebben ze niet of nauwelijks. De regio spreuk/uutdrukking kumt hier wel om de hoek kieken : “God schiep met goud. De Korenaer en de Twentenaar. En van de afval en de resten schiep ie de *********** uut het Westen Wout!!!! loat se moar töttelen so moar denken de provincialen zijn in de overgrote meerderheid.

  1. Isengrijn

   🙂
   +1 @ Cronos!

 12. Mars020

  Dat er tegenwoordig geen humor meer is in bijvoorbeeld Amsterdam, komt door de import van kansparels en geitenwollensokken. De gewone originele Amsterdammer is allang vertrokken, naar gemeenten met een lager moslim percentage. Die geitenwollensokken gaan vervolgens naar de Zwarte Cross en ergeren zich aan zo’n afbeelding. Een echte Amsterdammer vind zo’n geintje wel humor, maar die provinciaaltjes, die in 020 zijn komen wonen niet. Die Zwarte Piet jankers, zijn ook geitenwollensokken en allochtonen, die geen Amsterdamse roots hebben, maar import zijn.

 13. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Rectificatie betreft de regionale spreuk/uitdrukking/ gezegde :
  “God schiep met goud de Korenaer de Drente en de Twentenaar
  En van de afval en de resten schiep ie *********** uut het Westen”
  Daarvan acte
  Mars020 :
  In grote lijnen heb ie geliek Amsterdam is Amsterdam niet meer, veul Amsterdammers zijn de stad ontvlucht en woanen hoofdzakelijk in Almere,nou niet bepaald een stad met een laag moslim gehalte. Maar politiek is de PVV daar veel groter dan in Amsterdam en de echte Amsterdammers in Amsterdam gaan zwoar gebukt onder het huidige linkse beleid. Maar onder de provincialen heb je ook wel mensen die zich stoaren aan de humor op de Zwarte Cross. Ik geleuf niet dat er veel provincialen in Amsterdam zitten de huuzen ben onbetoalboar de lonen liggen doar hoger dan in de provincie. er zal wel een kleine groep (vermogende) provincialen naar Amsterdam zijn gegoan. Bliekboar holden ze van drukte en file’s en randstedelingen en Amsterdammers zijn naar de provincie gegoan voor de rust. Zelf heb ik 19 joar in Almere gewarkt, maar om doar te goan woanen??? neu!!! zoals op het bedriev is het ook in Almere : als Nederlander ben je doar in de minderheid, je hebt niet het geveul dat je in een Nederlandse stad woant en de architectuur stond en stoat me niet oan. Dit terzijde, feit is wel dat er een vorm van rivaliteit is tussen de randstad en de provincie alles buuten de randstad is een boer reacties vanuut de provincies kunnen dan ook niet uut blieven. Maar ook tussen de provincialen onderling is ook rivaliteit Achterhoekers,Tukkers,Drentenaren,Groningers en Friezen enerzijds en Noord Brabant,Zeeland en Limburg anderzijds. De Festivals in het Noorden komen altied een hoop Tukkers en Achterhoekers en nooit geen ruzie een onmundige gezellige sfeer en so is dat ook in het Oosten. Sommige humor is regio gebonden dat doar de ander verkeert kan worden opgevat. Die regionale spreuk uitdrukking/gezegde is een sneer noar de Westerlingen. Maar jullie zullen ook wel regionale spreuken/uitdrukking/ gezegde hebben wat betrekking heeft op de provincialen. Nou ik stoar mij daar helemoal niet oan, gewoan blieven lachen ongeacht woar de humor vandoan kumt

  1. Beukman

   Nou ik stoar mij daar helemoal niet oan, gewoan blieven lachen ongeacht woar de humor vandoan kumt

   Kijk, met deze boer ken ik wel een pilsje drinken.

 14. Jack Flash

  De humor staat onder druk.Hoe zou dat komen?Vraag Hans Teeuwen maar.

  1. Siemien

   de islam heeft geen humor net als veel deugmenschen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.