Wat raar! Gay-pride in conservatieve Poolse stad werd verstoord

Geen categoriejul 21 2019, 19:00
Het zeer katholieke Polen heeft het niet zo op homoseksuelen. Een Gay Pride houden in een conservatieve provincie, waar ook nog eens de grootste (rechtse) partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) vandaan komt, getuigt nou niet bepaald van tactisch inzicht. 25 Mensen werden gearresteerd.
Een Gay Pride bestaande uit zo'n 800 mensen, werd vandaag in de stad Bialystok gehouden. De provincie Podlachië staat bekend om haar conservatieve inwoners. Het is dan ook geen verrassing dat PiS uit deze provincie komt. Met dat in het achterhoofd, samen met het gegeven dat de partijleider van PiS eerder dit jaar zei dat hij:

"de strijd voor gelijke rechten voor de lhbt-gemeenschap ziet als een frontale aanval op het Poolse gezin."

Als dat niet klinkt als de perfecte uitnodiging voor een Gay Pride, bedoeld om tolerantie te bevorderen en in harmonie samen te leven, dan weet ik het ook niet meer. De Gay Pride-bezoekers werden dan ook totaal verrast toen er met stenen, flessen en vuurwerk op ze werd gegooid.
NU.nl weet ons te vertellen dat 'een grote groep nationalistische voetbalfans en leden van extreemrechtse groeperingen' verantwoordelijk waren voor dit warme welkom. Hoe NU.nl dit zo snel weet? Ze hadden waarschijnlijk allemaal hun lidmaatschapskaart op zak.
Maar goed, het hele tafereel fungeert weer mooi als een frame voor 'homofoob extreemrechts', terwijl het toch meer weg lijkt te hebben van actieve provocatie door de lhbt-gemeenschap in Polen. Of ze zijn zó naïef dat ze in de veronderstelling waren dat de wind van tolerantie en deugen al door Polen is gewaaid. Misschien volgende keer Warschau proberen, of gewoon niet in Polen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten