Wat raar! Gay-pride in conservatieve Poolse stad werd verstoord

Het zeer katholieke Polen heeft het niet zo op homoseksuelen. Een Gay Pride houden in een conservatieve provincie, waar ook nog eens de grootste (rechtse) partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) vandaan komt, getuigt nou niet bepaald van tactisch inzicht. 25 Mensen werden gearresteerd.

Een Gay Pride bestaande uit zo’n 800 mensen, werd vandaag in de stad Bialystok gehouden. De provincie Podlachië staat bekend om haar conservatieve inwoners. Het is dan ook geen verrassing dat PiS uit deze provincie komt. Met dat in het achterhoofd, samen met het gegeven dat de partijleider van PiS eerder dit jaar zei dat hij:

“de strijd voor gelijke rechten voor de lhbt-gemeenschap ziet als een frontale aanval op het Poolse gezin.”

Als dat niet klinkt als de perfecte uitnodiging voor een Gay Pride, bedoeld om tolerantie te bevorderen en in harmonie samen te leven, dan weet ik het ook niet meer. De Gay Pride-bezoekers werden dan ook totaal verrast toen er met stenen, flessen en vuurwerk op ze werd gegooid.

NU.nl weet ons te vertellen dat ‘een grote groep nationalistische voetbalfans en leden van extreemrechtse groeperingen’ verantwoordelijk waren voor dit warme welkom. Hoe NU.nl dit zo snel weet? Ze hadden waarschijnlijk allemaal hun lidmaatschapskaart op zak.

Maar goed, het hele tafereel fungeert weer mooi als een frame voor ‘homofoob extreemrechts’, terwijl het toch meer weg lijkt te hebben van actieve provocatie door de lhbt-gemeenschap in Polen. Of ze zijn zó naïef dat ze in de veronderstelling waren dat de wind van tolerantie en deugen al door Polen is gewaaid. Misschien volgende keer Warschau proberen, of gewoon niet in Polen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Lao Tse

  “Maar goed, het hele tafereel fungeert weer mooi als een frame voor ‘homofoob extreemrechts’, terwijl het toch meer weg lijkt te hebben van actieve provocatie door de lhbt-gemeenschap in Polen.”

  Student Wout heeft het ook best wel moeilijk met het feit dat homo’s zo openlijk voor hun geaardheid uitkomen.

  1. logisch denken

   waar kan ik dat uit op maken tarrel ? jouw geaardheid kan je beter verstoppen

 2. ZiggyStardust

  Geweld is altijd slecht. Deze mensen moeten gewoon kunnen houden van wie ze willen. Doen ze niemand kwaad mee. Maar om in een parade te gaan provoceren in een conservatief christelijk land is ook niet de oplossing. Dat is hetzelfde als een gaypride organiseren in Mekka of met Turkse of IS vlaggen hier door de straten gaan lopen.

  1. Korporaal Monty

   “Dat is hetzelfde als een gaypride organiseren in Mekka”

   Maar in Islamsterdam is wordt dit al jaren gevierd zonder dat er ploflims de boel komen terroristen.
   Dus het kan wel.

   Of zijn christenen toch intoleranter jegens homo’s dan moslims?

 3. logisch denken

  Polen is ook extreem gelovig. Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

  1. van Urk

   “Polen is ook extreem gelovig” Merk bij de Polen er zelf maar weinig van. Het is nu eenmaal een conservatief land dat jarenlang onder de juk van de nazi,s en de communisten heeft geleden. De oudere generatie is het zo en zo niet gewend dat men op blote billen rond lopen paraderen om ergens voor te uiten. Zij hebben ook weinig van de hippe jaren zestig meegekregen. Hooguit de binnengesmokkelde speelplaten van de Beatles. Er is dus een deel van het Poolse volk die de wind van tolerantie en deugen inderdaad nog verwerken moeten.

 4. toetssteen

  Het kan zomaar zijn dat het gaat om een groep die het heeft gehad met dit exhibitionistische gedrag. Ik had een kennis (zelf homo die samenleefde met zijn vriend) diede schurft had aan dit gedrag. Hij woonde in Amsterdam, maar smeerde hem bij de Gay parade.
  Trouwen vond hij voor man en vrouw, hij had een samenlevingscontract…….

 5. Peter Loosduinen

  Ik vind dit rondlopende viezigheid !
  Homo mag je zijn maar val ons daarmee niet lastig !
  Jaren geleden stond de informatie over homo’s op teletekst onder de rubriek Vrije Tijd.
  De hetero’s hoeven niet getrakteerd te worden op ranzige optochten met verwijfde dan wel overdreven mannen.

  1. toetssteen

   @Loosduinen
   Mijn kennis vond : doe maar gewoon en dat exhibitionistische had hij als homo niks mee. Zulks vond hij ook van dat andere gezwalk.
   Je geaardheid, prima, kom ervoor uit, maar gil het niet van de daken.

   1. Lao Tse

    Gek, Toetssteen, als het om heteroseksualiteit gaat horen we nooit dat je dat niet van de daken mag schreeuwen.

    1. Siemien

     En dat is logisch, gezien de manier waarop mensen reageren op prides is het toch duidelijk dat tegennatuurlijke omgang ab-so-luut niet normaal is

     1. Frets

      Hij is de duizendmaal uitgekotste, niemand moet hem, niemand wil hem, niemand zit op hem te wachten, hij is de eeuwig gebande die zichzelf steeds opnieuw uitnodigt terwijl hij steeds opnieuw de deur uitgeschopt wordt.

 6. fusilier

  Kan mij er helemaal niks bij voorstellen,voor mij is het een gruwel als mannen wat meer met elkaar hebben als vriendschap.

  1. Siemien

   +++++++++++++++++++

 7. merlot

  Ik zag in de Duitse pers diverse filmpjes en wat mij opviel is dat de deelnemers aan deze gay-pride over het algemeen fatsoenlijk gekleed waren en geen aanstoot gaven.

  Dat noopt tot de conclusie dat de aanvallers intolerante Neanderthalers waren. Gelukkig greep de politie in.

  Dat gezegd hebbende is de Amsterdamse gay-pride, zoals op bijgaande foto, vaak een onsmakelijk “feestje” van leernichten waar de ranzigheid van af druipt. Wie denkt dat dergelijke taferelen leiden tot meer acceptatie van homo’s vergist zich. Het tegendeel is het geval.

  Ik kan Toetssteen bijtreden. Er zijn nogal wat fatsoenlijke homo’s die inzien dat een gay-pride zoals die van Amsterdam averrechts werkt.

  1. Lao Tse

   Merlot vindt ook dat homoseksuelen hun geaardheid niet van de daken moeten schreeuwen.
   Hij vindt ook dat moslims hun geloof alleen binnenskamers mogen belijden.

   Er zit systeem in, zullen we maar zeggen.

   1. Frets

    Aldus de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

   2. Siemien

    Lao vindt dat mensen geen mening mogen hebben.
    Lao vindt dat alle homo’s het van de daken moeten schreeuwen dat ze tegennatuurlijk se*s hebben.
    Lao vindt ook als islamknuffelaar en zijn passie voor jonge jongetjes dat iedereen die iets hiervan vindt geen recht van spreken heeft..

   3. merlot

    Tarrel heeft moeite met begrijpend lezen.

    Maar dat was al bekend.

 8. RvdBe

  Gedraag je normaal, heb je meer kans om normaal behandeld te worden.
  Niemand zit te wachten op een stel van die kleffe venten op een bootje in een leren slip, als je je zo graag als malloot gedraagd zul je ook zo behandeld worden.

 9. DidiMadloba

  Ik dacht natuurlijk dat de foto in Polen gemaakt was?
  Die provincie ligt in het uiterste noordoosten van Polen. Misschien maar beter overdoen aan buurland Wit-Rusland, waar dictator Лукашенко nog steeds de baas is.

 10. peetjuhhhh

  Ja niet elk land is pro zielenpoten. En gelukkig maar. Ze hebben dr wel meer goede ideeën. Zoals een westen hatert hebbe we niet nodig in het westen.

 11. tonna

  Ik heb helemaal geen probleem met homos*ksuelen etc,maar dat betekent niet dat ik ze altijd en overal op het netvlies en media moet horen en zien,waarom willen ze zo expliciet in de aandacht?
  De hetero’s gaan toch ook niet in de openbare ruimte en Amsterdamse grachten tegen elkaar rijden en geilen!
  Precies,een Hetero Pride is er niet,waarom dus wel Gay Pride?

  1. dario

   Zet de tv aan en je ziet de hele dag in Nederland alleen maar homo’s hahahaahah

 12. Drollevanger

  Ik heb niks tegen de homo op zich. Je kunt tenslotte ook geen hekel hebben aan personen die met een bult zijn geboren.
  Maar ik ben net als de Polen, geen vriend van personen die in aanstootgevende blote konten door de openbare ruimte paraderen. Dan kopen ze meer een beschut stuk bos om zichzelf te showen aan hun vrienden.

 13. C.A.Barstow

  Homofilie is tegennatuurlijk, een foutje in de genen, een uitglijder van moeder Natuur.
  Die mensen kunnen er niets aan doen, je zult er maar mee behept zijn.
  Maar dat wil niet zeggen dat de Polen geen gelijk hebben, want gelijk hebben zij.

  Het is allemaal het gevolg van het vervloekte smerige linkse beleid in veel Europese landen.
  Het is hoog tijd dat smerig links vernietigend verslagen wordt en nooit meer de kans krijgt terug te keren.

  Homofilie, het bestaat nu eenmaal maar dan achter de voordeur graag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.