Donald Trump overschrijdt rode lijn van ‘One China Policy’ en levert wapens aan de Republiek van China

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de wapenleveranties aan de Republiek van China,Taiwan, goedgekeurd. Daarmee tegen de haren instrijkend van Beijing. De Chinezen zien Taiwan namelijk als onderdeel van de communistische Volksrepubliek China. Taiwan wordt als een geopolitiek risico gezien omdat het land een Chinese staat is die de legitimiteit van de communistische partij kan ondermijnen . 

De zogenaamde ‘One China Policy’ van de Chinezen betekent dat de wapenleveranties van de Verenigde Staten aan de Republiek van China met argusogen zullen worden bekeken. Terwijl de spanningen in de wereldhandel toenemen kiest Trump voor het versterken van de banden van de grootste vijand van de Chinese ‘One China Policy’: Taiwan. Daarmee laten de Verenigde Staten zien dat zij niet terugschrikken van eventuele sancties vanuit China.

Het materiaal dat de Verenigde Staten verkopen heeft een marktwaarde van nabij de 8 miljard dollar. Met de militaire middelen zijn de Chinezen van Taiwan verzekerd dat enige brutaliteit vanuit Beijing kan worden afgeslagen.

Wanneer we kijken naar de aanschaf dan zien we een verstandige tactische poging tot air supriority. Taiwan kiest namelijk voor de aanschaf van gemodificeerde F-16’s, zo lezen we op NU, die in tegenstelling tot de peperdure F-35 Joint Strike Fighter slechts 20% kosten en meer operationeel inzetbaar zijn. Hierdoor kan Taiwan meer vliegtuigen tegelijkertijd in de lucht houden, iets dat tegen de numerieke overmacht van een eventuele Chinese aanval geen luxe is.

De Chinezen reageren met dreigende taal op de verkoop van wapens aan de Republiek van China. Volgens Beijing moeten de Amerikanen oppassen “of anders”:

“Anders zal de VS alle gevolgen moeten dragen”

Maar wat die gevolgen dan precies zullen zijn is nog onbekend.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Trump is bezig een oorlog uit te lokken. Hoe anders wil hij een tweede termijn winnen?

 2. Peter Oudshoorn

  Een beetje machtspolitiek op z’n tijd kan geen kwaad. De Chinezen moeten natuurlijk wel weer even terug in hun hok geduwd worden. Donald is een idioot, maar zaken opjuinen kan hij als de beste.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Machtspolitiek kan in een geopolitieke zin heel veel kwaad en dit is juist waar Trump in zijn campagne tegen was. Was ook weer een leugen natuurlijk.

  2. Giovi

   @Peter Oudshoorn
   “De Chinezen moeten natuurlijk wel weer even terug in hun hok geduwd worden.”

   Zou het op een grondoorlog (man tegen man) aankomen dan zijn de Chinezen met ruim 1,4 miljard inwoners tegen 328 miljoen Amerikanen wel ruim in de meerderheid. De Amerikanen moeten het dus hebben van hun technische voorsprong en daar zijn ze superieur in.

   Ik vind overigens dat Trump momenteel een gevaarlijk spel speelt met Iran en daar Europa probeert in mee te zuigen. Trump kondigt een eenzijdige handelsboycot met Iran aan (zonder Europa daarin te kennen) en verwacht dan doodleuk dat Nederland fregatten gaat sturen om Iraanse olietankers te enteren.
   Heeft de Donald niet in de gaten dat er momenteel een door de Wereld gesteunde My Stealthy Freedom beweging actief is die het Iraanse regime, de aartsconservatieve Ayatollahs, wil verwijderen? Deze vrijgevochten vrouwen die zich tegen het Iraanse regime keren zullen ongetwijfeld partij kiezen voor hun onderdrukkers wanneer Amerika een oorlog start tegen Iran en dan zijn deze Iraanse Amazones -en de rest van de Wereld- weer terug bij af. Trump zou deze hijab-loze beweging juist moeten steunen ipv olietankers te enteren.

 3. Confucius

  Die One China Policy heeft Nederland lang geleden wel gerespecteerd.

  Gevolg was geen geld verdienen op duikbootjes voor Taiwan.

  Of dat nou zo slim was weet ik niet.

 4. Cycle25

  Niet dreigen China, gewoon doen…totdat je land tot parkeerplaats gedegradeerd wordt door een paar onderzeeërs. Dan is gelijk het milieuvraagstuk opgelost, en kan het klimaatverdrag van Parijs afgeschaft worden.

  1. Abn

   nou cycle25, gezien china een van de nucleaire grootmachten is, inclusief ICBMs, denk ik dat dat een slecht plan is.

 5. Dik

  Kwam vandaag toevallig op NPO 1 terecht, na drie minuten Trumpklieren heb ik een andere zender gekozen, na drie kwartier waren ze nog bezig. Links is agressief.

  1. Cycle25

   Die is hier er uit getrapt, gewoon uit je kanalen pakket verwijderen.

  2. Dreverhaven

   Toeval bestaat niet, Dik. U zult die kijkdoos wel standaard met NPO 1 opstarten.

   1. Dik

    Nee, ik kijk nauwelijks naar de kijkdoos, dat is sinds het snelle internet niet meer nodig.

 6. fusilier

  Trump is een kei van een vent. En is zich goed bewust van het gele gevaar.

  1. Dreverhaven

   Trump is een spelfanaat. Hij denkt met een spelletje stratego China weg te zetten. Net als met Groenland aankopen. Hoe kom je op het idee ? Sommigen vinden hem geniaal…hier op DDS.
   Maar daar blijft het gelukkig bij.

 7. Ritter

  Trump buigt niet voor China.

  China investeert veel in zijn marine en luchtmacht. En dat doen ze voor een reden.

  Vooral de marine word gebruikt voor offensieve taken en buurlanden van China voelen zich bedreigt. Zelfs landen als Australië.

  China probeert met zijn 2025 project op militair; economisch en andere gebieden de wereld leider te worden. Ook Europa zal daaronder leiden.

  Tot nu toe is er geen enkele President geweest die China een halt toeroept. Trump doet dat wel.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   En met zijn gekke ‘oorlog’ veroorzaakt deze volidioot nog een economische recessie

 8. Kristalix

  Ach, hij heeft schijt aan de Chinezen. En terecht wat mij betreft. Houdt de boel in balans in wat ze noemen zuid chinese zee.

  Aanpakken die hap.

 9. Henk Albarda

  Om tegenwicht te bieden tegen dictatoriaal communistisch patenten stelend China, levert USA al tientallen jaren wapens aan Taiwan, hetgeen onder bam bam ook stilzwijgend is gebeurd. De enige reden dat dat nu in de media komt is dat Trump het ook doet. bam bam was links en mocht dus van anne sophie wapens leveren aan Taiwan, Trump is niet links EN zakenman, en mag dus van anne sophie niet.
  De logica?

  1. Vit

   Anne Sophie en logica zijn 2 verschillende dingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.