Matteo Salvini waarschuwt NGO-smokkelschepen: "in Italiaanse wateren nemen we die één voor één in beslag"

Geen categorieaug 03 2019, 20:00
Terwijl EU-voorzitter Ursula von der Leyen met de Italiaanse premier sprak over nieuwe afspraken inzake migratie haalde minister Matteo Salvini hard uit naar NGO-organisaties die op de Middellandse Zee drenkelingen redden. Met dat laatste heeft Salvini overigens geen problemen, maar hij hekelt de bestemming van de schepen daarna: Italië. Hij waarschuwt dat hij NGO-schepen in beslag gaat nemen.
Afgelopen maanden waren er diverse mexican standoffs tussen de Italiaanse kustwacht en schepen van NGO's. Één van de kapiteins van die schepen, Carola Rackete van Sea-Watch 3, werd gearresteerd door de Italiaanse politie op verdenkingen van het negeren van aanwijzingen van de Italiaanse ordediensten.
De Nederlandse regering doet trouwens ook haar deel in dit verhaal en probeert middels het kortstondig voeren van nieuwe veiligheidsrichtlijnen de organisaties te frustreren, maar met weinig succes: Sea-Watch mag tot 1 januari 2020 gewoon uitvaren nadat zij een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat hadden aangespannen. Ondertussen is Salvini de discussie over de herverdeling van migranten waarschijnlijk helemaal zat en schrijft op Twitter een ander, radicaal pragmatisch plan, via NRC:

"Op de Middellandse Zee zijn op dit moment vijf ngo-schepen die naar Italië zouden willen. Als ze in Italiaanse territoriale wateren komen, NEMEN WE DIE EEN VOOR EEN IN BESLAG. Laten we maar kijken wie het eerst moe wordt.”

Nu is Salvini op vakantie en heeft hij wellicht wat wijntjes op, maar reken er maar op dat hij schepen in beslag laat nemen wanneer deze Italiaanse aanwijzingen niet opvolgen. Immers hebben Italianen ook regels en mensenrechten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten