Spanning Midden-Oosten laait wéér op! Iran neemt opnieuw buitenlands schip in beslag

Geen categorieaug 04 2019, 20:00
Iran heeft opnieuw een olietransportschip in beslag genomen. Het schip vervoerde 700.000 liter brandstof. Volgens Iran smokkelde het schip olie naar Arabische landen. Dat meldt NU.nl.
De Iraanse staatstelevisie heeft nog niet aangegeven waar het schip vandaan komt. Ook is vooralsnog onduidelijk wanneer de inbeslagname precies heeft plaatsgevonden. De Britten hebben besloten om schepen die onder Britse vlag varen, te beschermen in de zee bij Iran.
De spanningen tussen Iran, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, lopen hierdoor natuurlijk flink op. Niemand twijfelt nog aan of het hier om een provocatie gaat of niet. De vraag is alleen: wat nu?
Iran zal niet ineens ophouden met provoceren, dan lijkt het (in ieder geval voor de eigen bevolking) te zwichten voor het Westen. De Verenigde Staten kan dit ook niet zomaar over z'n kant laten gaan en de Britten staan duidelijk achter de Amerikanen. Alle drie de landen kunnen of willen niet zwak lijken. Ook zitten zij ieder met een situatie in het binnenland waardoor een oorlog wel eens een welkome afleiding zou kunnen zijn.
Voor de Britten is dat Brexit en een nieuwe premier die daadkrachtig moet over kunnen komen. Trump heeft een verkiezing te winnen en een gouden Amerikaanse regel is: 'je zet geen president af midden in een oorlog'. Iran zit met een bevolking die weinig opheeft met de eigen regering. Daarnaast ligt zo'n beetje heel het Midden-Oosten aan diggelen en zijn zij een van de weinige mogendheden die stabiliteit zouden kunnen brengen in de regio. Misschien móéten ze ook wel, want voor je het weet sijpelt die instabiliteit door binnen hun landsgrenzen. Je kunt wel nagaan dat de Saoedi's, de Israëli's, de Turken, de Koerden en Soennitische moslims daar niet zo blij mee zullen zijn, om over het Westen nog maar te zwijgen.
Ik hoop dat het niet uitloopt op een conflict. Doet het dat wél, dan lijkt het mij binnen de kortste keren diverse landen erin mee te zuigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten