Spanning Midden-Oosten laait wéér op! Iran neemt opnieuw buitenlands schip in beslag

Iran heeft opnieuw een olietransportschip in beslag genomen. Het schip vervoerde 700.000 liter brandstof. Volgens Iran smokkelde het schip olie naar Arabische landen. Dat meldt NU.nl.

De Iraanse staatstelevisie heeft nog niet aangegeven waar het schip vandaan komt. Ook is vooralsnog onduidelijk wanneer de inbeslagname precies heeft plaatsgevonden. De Britten hebben besloten om schepen die onder Britse vlag varen, te beschermen in de zee bij Iran.

De spanningen tussen Iran, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, lopen hierdoor natuurlijk flink op. Niemand twijfelt nog aan of het hier om een provocatie gaat of niet. De vraag is alleen: wat nu?

Iran zal niet ineens ophouden met provoceren, dan lijkt het (in ieder geval voor de eigen bevolking) te zwichten voor het Westen. De Verenigde Staten kan dit ook niet zomaar over z’n kant laten gaan en de Britten staan duidelijk achter de Amerikanen. Alle drie de landen kunnen of willen niet zwak lijken. Ook zitten zij ieder met een situatie in het binnenland waardoor een oorlog wel eens een welkome afleiding zou kunnen zijn.

Voor de Britten is dat Brexit en een nieuwe premier die daadkrachtig moet over kunnen komen. Trump heeft een verkiezing te winnen en een gouden Amerikaanse regel is: ‘je zet geen president af midden in een oorlog’. Iran zit met een bevolking die weinig opheeft met de eigen regering. Daarnaast ligt zo’n beetje heel het Midden-Oosten aan diggelen en zijn zij een van de weinige mogendheden die stabiliteit zouden kunnen brengen in de regio. Misschien móéten ze ook wel, want voor je het weet sijpelt die instabiliteit door binnen hun landsgrenzen. Je kunt wel nagaan dat de Saoedi’s, de Israëli’s, de Turken, de Koerden en Soennitische moslims daar niet zo blij mee zullen zijn, om over het Westen nog maar te zwijgen.

Ik hoop dat het niet uitloopt op een conflict. Doet het dat wél, dan lijkt het mij binnen de kortste keren diverse landen erin mee te zuigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. van Urk

  Kunnen die Iraniers de Italianen niet gaan helpen? Het zijn kennelijk meesters in het beslag nemen van schepen. Zelfs als ze rond de 300 meter lang zijn.

  1. Jan de Man

   Mag niet van Urk, Brussel wil dat wij overspoeld blijven met migranten, de nieuwe Juncker wil zelfs een nieuw verdrag waardoor al die nieuwe wir-shaffen-das-kanslozen worden herverdeeld (en heers).

   1. van Urk

    “Wil zelfs een nieuw verdrag waardoor al die nieuwe wir-shaffen-das-kanslozen worden herverdeeld” En dan? Wachten tot de volgende stroom kanslozen? En dan? Wachten tot de volgende stroom kanslozen? En dan? Wachten tot de volgende kanslozen? Wanneer is ook alweer de uiterste datum dat dit gestopt wordt?

    1. Duke

     Ze stoppen pas als iedereen moslim is.

     1. Jan de Man

      Klopt, dat is wat dal-al-harb betekent. Daarom is het ook oorlog en is het onbegrijpelijk dat de politiek alleen maar lijdzaam toekijkt.

 2. logisch denken

  tuurlijk is het geen provocatie van het geloof van de vrede.

  Haal die schepen toch terug bij die islamitische mafklappers

 3. Kristalix

  Iraakse olietanker. Niet slim.

  Het mag escaleren. Niks mis met het bombarderen van de raad van geiteneukers in Teheran. Terroristen 1e klas. Opruimen die meuk.

 4. Morgan4321

  Het wordt tijd dat degenen die met deze onzin begonnen zijn, de Britten, dat Iraanse schip teruggeven en daarna gaan onderhandelen.

  1. Kristalix

   Wel opletten vrind, Iran is begonnen en zeker niet op een frisse manier. Daarna is er een Iraanse tanker aan de ketting gelegd wegens overtreding van sancties. Nou bleef Iraanse terroristich handelen beperkt tot het helpen van Syrie en Hezbollah en Hamas. Nu is het westen aan de beurt?

   Uit de tent bombarderen de raad van geitenøkers.
   Het enige fatsoenlijke om rust te krijgen in het M.O.

  2. Mars020

   Iran is zelf begonnen met dit soort acties, dus gooi daar de hele teringzooi maar plat. Scheelt weer een berg baardapen. Maar we zijn de beroerdste niet, dus leveren wij als land gewoon weer nieuwe baardapen en boerka’s. We hebben ze in overvloed en doen dan gelijk aan ontwikkelingshulp. De linkse trollen mogen ook mee naar de woestijn, als verzorgers.

 5. Onslow

  Wat is nou 700.000 liter, een 4400 vaten. Gewoon een bootje.

  1. Mars020

   Bootje heeft inderdaad maar 700 M3 bij zich, de Stena Impero had iets meer aan boord… ongeveer 50.000 a 55.000 M3, oftewel 50.000.000 a 55.000.000 liter. Ze hebben waarschijnlijk per ongeluk een bunkerbootje geënterd?.

 6. Mars020

  Iran wil volgens mij heel graag oorlog?. Ze doen in ieder geval hun uiterste best om iets uit te lokken. Ze vergeten alleen, dat ze het onderspit delven, want ze worden aan gort gebombardeerd. Ze kunnen Allah appen en mailen, tot ze een ons wegen, maar dat helpt niet in 2019.

 7. Heras

  Als de mannetjes zo ziet zitten lijken het net de kabouters van sneeuwwitje.
  Alleen is hun functie veranderd; want nu helpen ze de wereld naar de knoppen

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…
  De diep trieste club van primitieve randdebielen en ongeletterden aan het woord…

  1. Jan de Man

   Ach ja, als het met de ene niet lukt, gebruik je gewoon de andere.

  2. Mars020

   Ben ik met je eens, want op bovenstaande foto staan inderdaad alleen maar primitieve randdebielen en mongolen. Dan hebben we hier tot overmaat van ramp ook nog trollen, die geilen op baardapen in een jurk.

 9. JFU

  Ga zo door Iran…prima…kunnen we uiteindelijk voorgoed afrekenen. Weet de rest van de ‘vreedzame’ Moslims wat ze kunnen verwachten.

 10. Lampje

  700.000 liter brandstof is 595 ton. Is die tanker een roeiboot? de Gemiddelde tanker is toch al gauw meer dan 100.000 ton.

 11. Decca

  Hilarisch dat rijtje gulpenruikers uit dat Iraanse bejaardenhuis op een rij. En dat noemt zich regeringsleiders. Beter te zeggen de rechterhanden van Satan volgens hun zg geloof. Het zijn niet anders dan een stel terroristen die dmv oorlogstuis een werelddeel in bedwang houden. Er is maar éé’n remedie. Platgooien die geitenstal

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.