Video! FvD wil radicale vereenvoudiging belasting: belastingvrije voet van 20.000 eurostelsel

Geen categorieaug 02 2019, 15:00
Forum voor Democratie is de wirwar van toeslagen en ingewikkelde belastingconstructies helemaal zat. Zij pleiten voor een radicale vereenvoudiging van het belastingstelsel, onder meer met een belastingvrije voet van 20.000 euro.
Nieuw is het idee niet, maar wel nog steeds ontzettend relevant. De manier waarop ons belastingstelsel is ingericht, belemmert eigenlijk onze hele maatschappij. Wie hogerop komt in z'n werk, en dus meer gaat verdienen, komt er bekaaid vanaf. Het lijkt wel alsof iedere euro extra die je verdient, weer wordt ingehouden op de toeslagen. Logisch dus dat ook mensen met een uitkering liever thuis blijven zitten. Ik meen mij zelfs te herinneren dat iemand die van een inkomen van 16.000 euro per jaar, naar 32.000 euro per jaar gaat, er netto slechts iets van 700 euro op vooruit gaat.
Het hele idee van 'werken loont' wordt in ieder geval met het huidige stelsel behoorlijk ondermijnd. Zoals met de erfbelasting bijvoorbeeld. Met een belastingvrije voet bouw je in ieder geval weer aan het idee dat werken ook echt zin heeft én strijk je een aanzienlijke wirwar aan bureaucratie in één klap plat. Daarmee komt ruimte vrij voor de Belastingdienst om zich met belangrijkere zaken bezig te houden, in plaats van of Pietje net een euro teveel verdient voor z'n huurtoeslag.
Daarmee is het probleem natuurlijk nog lang niet opgelost maar het is een goede eerste stap, waarmee ademruimte wordt gecreëerd om ook fatsoenlijk na te denken over de rest van ons belastingstelsel. De uitgangspunten moeten: simpel, effectief, efficiënt en begrijpelijk zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten