Volkskrant doet aan bangmakerij door analyse na opgezegd kernwapenakkoord

Geen categorieaug 02 2019, 18:00
Vanaf vandaag is het INF-raketverdrag officieel opgezegd, een einde van het zogenaamde 'kernwapenakkoord'. Volgens de Volkskrant is het nu, vanwege Russische raketten op ons gericht, tijd om te beven van angst. Maar klimaatverandering is nóg enger!
De 'analyse' is eigenlijk niets meer dan bangmakerij, gericht op het creëren van een angstbeeld voor de Russen:

"Sinds vorig najaar wordt er al gesproken over het einde van het INF-verdrag. Vrijdag wordt dat een feit als de Amerikaanse president Donald Trump zich, zoals aangekondigd, uit het akkoord terugtrekt omdat zijn Russische tegenspeler Poetin weigert te stoppen met wat het Westen beschouwt als een schending van het verdrag. Exit verbod op alle vanaf land te lanceren nucleaire en conventionele middellangeafstandsraketten (bereik tussen de 500 en 5.500 kilometer)."

Er wordt mooi weggelaten (behalve helemaal onderaan) dat Poetin altijd heeft beweerd dat de raketten die zij bouwden, een bereik van 480 kilometer hadden. Ook wordt niet vermeld dat raketten die vanaf zee kunnen worden afgevuurd, niet onder het verdrag vallen. Zelfs als Poetin liegt over het bereik, mocht Rusland de intentie hebben gehad om Europese steden te kunnen bestoken, dan hoefden ze slechts binnen 480 kilometer van hun doel te varen met een onderzeeër.
De Volkskrant doet alsof er een schrikbarende ontwikkeling gaande is met het opzeggen van dit verdrag. Wat hier eigenlijk aan de hand is, is dat Rusland en de Verenigde Staten waren gebonden aan dit verdrag, maar opkomende mogendheden niet. Het zou dus een behoorlijke handicap zijn, die moest worden opgeheven.
De Navo ziet het verscheuren van dit verdrag echter als een mooie kans om weer relevant te worden en de wapenindustrie voelt wel wat voor een nieuwe wapenwedloop. Dat is wat hier eigenlijk aan de hand is en waar de Volkskrant zich zo makkelijk door mee laat slepen.
Nog nooit heeft iemand ook maar één fatsoenlijk argument gegeven voor waarom Rusland baat zou hebben bij het opblazen van een Europese stad of het binnenvallen van een (West-)Europees land. De Russen zijn natuurlijk ook geen lieverdjes, maar laten we niet doen alsof zij een gevaar zijn, terwijl Amerika sinds haar bestaan militair ingrijpen boven diplomatie verkiest. Poetin weet donders goed hoe onhoudbaar de Berlijnse muur en Oost-Duitsland als vazalstaat was. Die herhaalt zo'n fout niet nog een keer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten