De rustdag van Kees van der Staaij (SGP) wild verstoord met opmerkingen van artsen over 'kindereuthanasie'

Geen categoriesep 29 2019, 8:00
Kinderartsen hebben laten weten dat actieve levensbeëindiging mogelijk moet worden voor kinderen van 1 tot 12 jaar oud, die ondraagbare pijnen lijden, maar ongeneselijk ziek zijn. Momenteel zien artsen ernstig lijden bij jonge kinderen in de stervensfase, maar omdat zij in sommige gevallen niet de leeftijd van 12 jaar oud hebben bereikt, hebben ze minder rechten. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij wil dat graag zo houden omdat de kinderen 'wilsonbekwaam' zouden zijn.
De NOS meldt dat in 46 van de 359 gevallen artsen liever hadden gezien dat euthanasie mogelijk was geweest. Het gaat daarbij dus om zo'n 12% van de (sowieso al) schrijnende terminale patiëntjes.
Toch is het goed om even wakker te worden geschrikt door de eeuwenoude SGP-orgel op het Binnenhof. Volgens Van der Staaij is het namelijk beter om in geval van wilsonbekwaamheid 'het leed te verzachten, maar niet de stekker eruit te trekken'. Een begrijpelijk standpunt.
Jammer genoeg is het momenteel niet mogelijk om de website van de SGP te bezoeken voor aanvullende informatie. De grevoconservatieven uit de Bible Belt rijden echter wel naar de kerk in hun wagens waar ze zullen zingen en wellicht ook in gesprek gaan over de voorstellen van de artsen.
Waar precies de arbitraire leeftijdsgrens van 'wilsbekwaamheid' ligt is een discussie die nog verder gevoerd zal worden. Wel weten we dankzij een oplettende NOS, die wel gewoon haar server aan heeft staan op zondag, dat Van der Staaij "principieel tegen het doden op verzoek is".
Overigens is het concept 'wilsbekwaam' een beetje opmerkelijk. Niet alleen verschillen kinderen hierin -sommigen zijn "wilsbekwaam" op hun 11e, maar is het hele concept ook niet relevant bij het ontstaan van de mens: de geboorte. De mens ontstaat zonder eigen wil, afhankelijk van zijn/haar ouders. Als je dan op z'n minst wel mag sterven als je dat wilt omdat je ondraaglijke pijnen hebt dan getuigt het wel van respect voor het wezen. Maar dat Van der Staaij schrikt van de plannen begrijpen we natuurlijk wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten