Handelen in Forex of in aandelen – de voor- en nadelen

Sparen als appeltje voor de dorst, voor sommigen een ambitie en voor anderen een trouwe bezigheid. Sparen is echter niet meer zo lucratief als enkele jaren geleden. De spaarrentes zijn tot een dieptepunt gezakt. Sterker nog, een negatieve spaarrente waarbij je dus betaalt over je tegoed lijkt steeds meer realiteit te worden. Gelukkig zijn er nog enkele andere mogelijkheden om je geld te laten groeien, al dan niet met enig risico. Belangrijke voorbeelden zijn handelen in Forex en in aandelen. Maar welke van de twee is nu het beste en wat zijn de voordelen en de nadelen?

Handelen in Forex en aandelen – wat houdt het in het kort in?

Vrijwel iedereen heeft gehoord van de beurs in Amsterdam, de AEX. Dit is de plaats waar aandelen worden verhandeld. Koop je een aandeel, dan koop je als het ware een (heel) klein stukje van het bedrijf wat die aandelen uitgeeft. Het doel is dat je geld verdient doordat het aandeel in waarde stijgt zodat je op het juiste moment het aandeel weer met winst verkoopt. De handel in aandelen is op de beurs. Het betreft een gecentraliseerde markt.

Handel je in Forex dan handel je in valutaparen. Hier hoop je dat de waarde van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta binnen het valutapaar zal stijgen. Bijvoorbeeld: je koopt het valutapaar dollar en Euro. Je speculeert op basis van de stijging van de dollar ten opzichte van de Euro, of andersom. Forex is een gedecentraliseerde markt. Je hoeft niet naar een beursgebouw om er in te handelen.

De voor- en nadelen van Forex

Aan iedere vorm van beleggen en handelen is risico verbonden. Wil je beleggen zonder risico, of in ieder geval met zo weinig mogelijk risico, dan is Forex een betere keuze dan handelen in aandelen. De waardeverschillen zijn echter zo minimaal dat je met een kleine investering niet direct heel rijk gaat worden. Echter, hierdoor zijn de risico’s ook heel minimaal. Met een flinke hefboom worden de winsten hoger, maar zo ook de verliezen. Forex heeft ook als groot voordeel dat het gedecentraliseerd is. Hierdoor is het een 24-uurs markt omdat er altijd wel ergens in de wereld gehandeld kan worden. Ook is het goedkoper, qua commissie, om in Forex te handelen dan in aandelen.

De voor- en nadelen van aandelenhandel

Vaak gaan er met de aandelenhandel grotere bedragen gemoeid. Forex handel is dan wel niet zo heel ingewikkeld, maar er zijn wel veel meer zaken die invloed hebben op de waarde van je valutapaar. Bij de handel van aandelen is het doorgaans puur het bedrijf achter de aandelen waar je op moet letten. Brokers zijn wel veel duurder bij aandelenhandel en ook kun je geen gebruik maken van het doorgaans zo gunstige hefboom effect. Verder kan het minder prettig zijn dat de aandelenmarkt niet continu geopend is.

Conclusie

Voor beide vormen valt wel iets te zeggen. Het belangrijkste is om een vorm van handelen te kiezen die je ligt en qua technieken snel onder de knie krijgt. Kennis en inzicht zijn hierbij erg belangrijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Crassus

  Forex is 24/7 handelbaar. Op de vele sites is technische/fundamente analyse aanwezig. Elk moment directe uitvoering van een koop/verkoop. Kleine bedragen, grote bedragen. Simpel oefenen.

 2. Ab Infinitum

  Een waardevolle bijdrage op een andere site die ik las :”Ik ben overtuigd dat zelf beleggen met weinig vermogen het slechtste is wat je kunt doen. je kunt geen risico’s spreiden noch je verzekeren met calls en puts. Je bent een antilope in een leeuwenkuil en zult altijd verliezen. Of je hoort bij de 1% mazzellaars” Terug te lezen onder topic AbnAmro

  Dit is een waarheid als een koe. Ook heel toepasbaar op een reactie naar aanleiding van een kleine discussie over het zelf sparen, beleggen voor een eigen pensioen, eerder deze week.

  D

 3. Bes Tolen

  Als je je geld snel wilt verliezen, moet je in valuta handelen. Particulieren moeten er niet aan beginnen. Van zo’n ”belegging” (dat is het niet) is vaak de afloop oncontroleerbaar. De organisatie ook.
  Het is bij beleggen altijd verstandig veel liquide achter de hand te houden. Mensen met minder dan 150.000 kunnen beter niet gaan beleggen. {Eigen huis wordt hier niet bedoeld}. Wie gaat beleggen, moet dat wat heet gespreid doen. Het beste is om als je een eigen zaak hebt in ieder geval je eigen zaak liquide te houden.
  Met veel schulden ben je trefbaar waar de aflossingsverplichtingen hoog zijn en ook waar periodiek, stel na vijf jaar, de lening kan worden opgezegd. Dit laatste is bij onroerend goed maatschappen waarin veel particulieren met kleinere bedragen, stel van € 25000 per participatie en dan zijn er bijvoorbeeld 800 participaties, konden mee doen, achter elkaar gebeurd. Nu nog gebeurt. Banken willen dan wel mogen niet meer aflopende leningen herfinancieren en op basis van de door Amerika afgedwongen funeste waardering tegen marktprijzen wordt massaal afgeslacht in slechtere tijden. Ook al haal je een dik rendement Dat al in jaren niet is uitbetaald! Beslissing van de bank of organisatie!. Die slechtere tijden zijn al een vijftien jaar gaande! Het leert dat je met het aangaan van schulden uiterst voorzichtig moet zijn. Dat geldt dus ook als je deelneemt en zelf geen schulden aan gaat maar wel de organisatie van zo’n belegging dat voor gedeeltelijke financiering van zo’n belegging doet. Die organisatie zelf lijdt zelf in veel gevallen weinig pijn, strijkt nog twee procent provisie op bij verkoop onroerend goed bijvoorbeeld. Over het algemeen is het gevaarlijk om deel te nemen in kleinere beleggingen van welke aard ook, waarin de eindbeslissingen liggen bij particuliere deelnemers zelf. Die deelnemers zijn in de meeste gevallen voor een groot deel bange sukkels, die niet weten wat in kwestie nog de mogelijkheden zijn. Zo wordt bijna altijd tot desastreuze verkoop over gegaan. Zo is er voor miljarden aan onroerend goed in Amerikaanse handen over gegaan. {Overigens heeft bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam Amerikanen erg geholpen, denk aan Zuid Oost, waardoor veel ander onroerend goed leeg kwam te staan. Enzovoort} Particulieren behalen bijna nooit de resultaten, die professionals behalen. Als het ministerie van financiën stelt, dat iedereen wel zoveel procent rendement heeft op beleggingen dan liegt het ministerie van financiën. Het binnenhalen van belastinggeld gaat al jaren boven eerlijkheid. Particulieren met geld is de categorie, die het minst zijn beschermd. Waarvan de politiek internationaal meent dat die het geld toch niet nodig hebben. We kunnen gerieflijk aannemen dat de Nederlandse particulier ook de komende jaren flink gepakt zal worden.
  Beleggen valt vaak tegen. Er is veel kennis voor nodig en voor een enkele belegging, daar bedoel ik mee een bepaald beursfonds of in een bepaald onroerend goed, nog specifieke ook. De Nederlandse aandelenbeurs AEX had haar hoogste stand zo begin het jaar 2000. De oudere beleggers zijn vaak met alle categorieën beleggingen slecht uit gekomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.