Henk Krol (50Plus) wil arbeidsletsel bij politieagenten aanpakken “wie weet een werkzame oplossing?”

In Rotterdam schijnt het steeds vaker voor te komen dat politieagenten gewond raken tijdens hun werk. Dat is natuurlijk onprettig en Tweede Kamerlid Henk Krol (50Plus) trekt aan de bel en vraagt iedereen om mee te denken aan een “werkzame en haalbare oplossing” voor het verminderen van letsel van agenten. 

De Politie komt de afgelopen maanden op opmerkelijke wijze in het nieuws. Van discussies rondom de betrouwbaarheid van gegevens over misdaad tot aan video’s waarin ogenschijnlijk vreedzame studentes hardhandig worden aangepakt. En terwijl deze negatieve discussies razen moet de politie ook zorg dragen voor onze veiligheid. Soms leidt hun werk dan ook nog eens tot letsel, bijvoorbeeld tijdens arrestaties van verdachten: 

Nu heb ik veel aan te merken op de Nationale Politie, maar dat agenten steeds vaker lichamelijk gewond raken tijdens hun werk is een schande. Het past geheel bij de trend van een toename in geweld tegen hulpverleners. Een manier om de kans op letsel te verkleinen is ervoor zorgdragen dat agenten geen fysiek contact hebben met verdachten bij arrestaties.

Nu is het namelijk eigenlijk altijd noodzakelijk een verdachte fysiek te grijpen waardoor de kans op een worsteling en letsel toeneemt. Wanneer de politie meer gebruik zou maken van hulpmiddelen zoals electric teasers en pepperspray bij arrestaties wordt letsel van politieagenten wellicht voorkomen. Als escalatie dreigt is dat natuurlijk geen gek idee. Maar die tactiek is niet geschikt in alle situaties.

Henk Krol zal ook wel hoofdbrekers hebben over een mogelijke oplossing. Wat is volgens u een werkbare en haalbare manier om letsel bij agenten te voorkomen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. santiago

  Een betere selectie bij de keuring en niet zomaar elke idioot aannemen.

  1. Shadow1100

   Meneer Santiago. Ik mag annemen dat u na uw sollicitatie bent afgewezen?

   1. santiago

    Zeker niet. Jammer he. Als dat wel zo was geweest had ik natuurlijk niet zo gereageerd.

    1. santiago

     Je voelt je aangesproken?

     1. Shadow1100

      Nee, dat niet, maar dank U voor Uw reactie.

     2. santiago

      Een kinderhand is gauw gevuld.

    2. Shadow1100

     Misschien kunt u toch solliciteren, want Nederland wacht op Uw inzet:
     Rotterdam 01.09.2019:
     Drie agenten probeerden een verdachte aan te houden wegens oplichting. De man sloeg op de vlucht maar kon uiteindelijk worden gepakt. Uiteindelijk, want drie agenten raakten gewond en één agent heeft zelfs een gebroken arm!

 2. Job Jansen

  Omdat het merendeel van de overtreders Islamitische barbaren zijn, is het verstandig deze kakkerlakken een behandeling te geven zoals ze gewend zijn.

  Stokslagen.
  De roede is – behalve een verzamelnaam voor harde instrumenten, zoals stokken – vooral het meervoudig equivalent van gebundelde twijgen of takken (zoals de berkenroeden in de Romeinse fasces), doorgaans op de blote huid toegediend en dan zeer pijnlijk.
  Zweepslagen worden toediend met een lederen riem, al dan niet met handvat. Een variant is de meervoudige zweep of gesel. Een zware, vaak dodelijke zweep is de Russische knoet, die meerdere tongen heeft, evenals de geselkat. Vergelijkbare instrumenten zijn de Romeinse ‘sc(h)orpio(en)’, bullenpees, karwats en sjambok.
  Brandmerken, brandwonden uitdrukkelijk bedoeld om een litteken na te laten, zodat een onuitwisbaar ‘strafblad’ wordt aangebracht, net als de onvrijwillige tatoeage, die echter minder pijnlijk is

  Geseling en schandpaal.
  Het schandblok
  Verminking, zoals amputatie of afhakken van één of beide handen, voeten of oren, het uitsteken van een oog, het doorboren of afhakken van de tong
  Het gebruik van prikkelende of bijtende chemicaliën
  Gedwongen consumptie van onaangename/schadelijke stoffen, zoals een laxeermiddel wonderolie
  De Spaanse bok, vroeger gebruikt om slaven af te ranselen
  bij spitsroeden lopen wordt de tuchtiging (met roeden of zwepen) toegediend door gelijken

  1. Raveltje

   Er zijn door de eeuwen heen nogal wat middelen toegepast
   Maar de politiek heeft het er zelf naar gemaakt dat agenten niets meer mogen.
   Door hun regeltjes,wordt het recht van burgers geschonden.

 3. meneer cactus

  Niet zo zeiken als een aantoonbaar agressieve mafklapper in zijn flikker wordt geschoten door oom agent. Achter je mensen gaan staan in plaats van ze continu afzeiken en stoppen met die links gestoorde aanname protocollen. Je bent geschikt op de minimale voorwaarden en daar zijn geen vrijstellingen op mogelijk.

  Gewoon dus met gezond verstand je mensen aannemen en niet zo lopen janken over een afspiegeling van de samenleving. Links maakt meer kapot dan je lief is

  1. Agios

   Inderdaad. Links is het grote probleem.

 4. Rud56

  Zoals meneer Cactus ook al hier schreef: stoppen met het linkse, doorgeslagen deugbeleid waardoor de agent na aanhouding van een verdachte in het verdomhoekje wordt gezet wegens beschadiging van zo’n verdachte. Het is toch te idioot voor woorden dat een agent bij een aanhouding geen taser mag gebruiken, laat staan het pistool.

  Ja Krol, geeft de agent meer vrijheid, perk dat linkse deugbeleid subiet in, laat men maar weer respect krijgen voor de politie, lukt het niet zachtschiks, dan maar hardschiks! Dus itfars bijwonen is een lachtertje!
  Em kijk naar de politie in zuidelijke landen, een blik naar ze en je hebt al een hens voor je kop te pakken! Dat dwingt respect af, niet het Hollandse deugbeleid dat is en was ontwikkeld voor de pure Hollander en niet is afgestemd op al die buitenlandse import die zich hier heeft weten vestigen!
  En selecteer op kwaliteiten bij de sollicitatie, niet op kleur of ras!

  Kortom Henk, weg met het deug en realisme, respect er voor terug!

 5. Kapitein Haddock

  Het zijn ALTIJD allochtonen die ellende veroorzaken; ook het molesteren van agenten!
  Het wordt tijd, dat straffen worden uitgedeeld, zoals in hun oorspronkelijk land!
  Oppakken, slaan, in de cel, slaan, 6 weken wachten in cel tot Justitie beslist of ze vervolgd worden. Daarna voor de rechter: minimaal 2 jaar gevangenisstraf zonder strafkorting!
  Allochtonen verlangen altijd naar hun land; met genoemde straffen voelen ze zich thuis. Daarmee toont Nederland het sociale gezicht voor deze criminele Moslim allochtonen!

 6. Lampje

  Als je bang bent bent een klap voor je bek te krijgen moet je niet bij de politie gaan werken, zo simpel is het.

  1. meneer cactus

   lampje geeft weinig licht , zo simpel is het

  2. Shadow1100

   Ik lees nergens dat deze politiemensen bang waren. Integendeel, je weet in dat vak dat je met geweld geconfronteerd wordt en je gewond kunt raken. Niet dat dat went, maar opmerkingen zoals van Lampje daar loopt het je dun van uit de broek……

  3. M de ruyter

   Ik weet dat ze daar niet bang voor zijn lampekap. Waar ze bang voor zijn is als hun een vinger uitsteken,laat staan een wapen trekken dat ze door de hele media onder de loep gelegd worden en zich onmiddellijk voor het hof van justitie moeten verdedigen.
   Bovendien heb jij respect te hebben voor de vertegenwoordigers van de wet. En daar hoort een agent slaan niet bij.

 7. Jack Flash

  Ordediensten zoals politie moeten beter bewapend worden(pistool en de ouderwetse gummiknuppel) en meer bevoegdheden krijgen.Bij verbaal geweld iemand gelijk inrekenen en opsluiten en bij fysieke dreiging meteen afranselen en opsluiten tot aan voogeleiding aan officier van justitie.Niet zo moeilijk.Dit land was ooit zo.

 8. Mars020

  Risicogevallen alvast door een sniper uit laten schakelen. Geen last van lichamelijk contact en een zeer snelle methode. Achmed is in 1 seconde overgeplaatst naar Allah en het is ook een zeer voordelige methode.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.