Pensioen crisis! Verlagingen van pensioenen onvermijdelijk!

We vreesden het al een lange tijd, maar onze nachtmerries worden waarheid. Onze pensioenen zijn definitief niet meer veilig. Door de jarenlange lage rente van pensioenfondsen staan ze er met de dag beroerder voor. Het is nu echt onvermijdelijk; de pensioenen zullen hoe dan ook worden verlaagd. Goedschiks of kwaadschiks.

De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is afgelopen maand dik onder de 90% gekropen. Een magere 88,6% is de dekkingsgraad van het ABP. Zorg en Welzijn is eveneens onder de 90% gedoken. De boosdoener is de steeds lagere rente, hoe lager namelijk de rente hoe meer geld de fondsen in de kas moeten hebben om de pensioenen tot ver in de toekomst te kunnen dekken.

“De historisch lage rente nekt ons”, zegt directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn. “We behalen op zich goede rendementen. Aandelen doen het prima, maar de lage rente straft ons af. We staan er nu half september iets beter voor, op zo’n 92 procent, maar dat is nog steeds onder de kritische dekkingsgrens, waardoor we per direct moeten korten.”

Minister Hoekstra probeert ons nog een beetje te geruststellen, alhoewel het niet heel overtuigend overkomt. Hij – en de overheid – zullen de rente in de gaten houden. Zullen ze het ook eindelijk eens gaan aanpakken?

Het is waar dat er allerlei effecten zitten aan de lage rente. Voor ons als overheid is het onder meer gunstig, maar met name spaarders en pensioenfondsen ondervinden er al veel te lang negatieve gevolgen van”.

Als in december de dekkingsgraad rond de 90% ligt betekent dat er 5% zal worden gekort op de pensioenen. Fijn nieuws dit zo vlak voor Prinsjesdag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Cycle25

  Ga zo door ECB, straks als ons pensioengeld op is gaat er een wet komen dat pensioenen omgezet wordt in euthanasie.

  Zuid Europa lacht zich dood, want na Nederland staat het VK op de striplijst en maar goed dat zij dit bericht ook meekrijgen. Brexit, hoe eerder hoe beter.

  1. Jumping

   Inderdaad Cycle25.

   Je organen zijn al veiliggesteld.
   De pil voor de levensbeëindiging is gratis.
   Euthanasie is ook toegestaan.
   De democratie is niet meer van toepassing.

   Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

   Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. Original NL

  Voor de overheid is het gunstig..voor de bevolking loopt het beleid van de eu resp ecb uit op een financieel fiasco.
  Eerst de gulden 15 % te voordeling omzetten naar de euro..weg 15 % van je spaargeld.
  En de roverheid graait jaar voor jaar het restant dmv onrealistische vermogensheffingen, tel daar de jaarlijkse inflatie bij op en uw spaargeld verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  En dan zijn er nog zwakzinnigen die de eu een zegen voor de burger vinden…!!

  1. hans-e-pans

   Het is aan te raden deze youtubefilm geheel uit te kijken, het duurt even, 57+ minuten,
   maar dan ben je een heel stuk wijzer.

   https://www.youtube.com/watch?v=mKEIVGzmthg&t=21s

 3. Original NL

  Hallo!!!!! Bevolking..wordt toch eens wakker en stem dit dievenzooitje weg!!!

 4. meneer cactus

  Het zijn echt vuile smerige huichelaars. De pensioen wetgeving is ingevoerd door klijnsma van de pvda . U weet wel die wa-jonger die ongehinderd door enige kennis van de een op de andere dag pensioen expert was.

  Eerst heeft men de rekenrente aangepast , van standaard 4% naar het niveau van draghi. Iedereen snapt dat er al een gat ontstaat van minimaal 4 maal de som uitgaande van 1%. Vervolgens jaagt men pensioen fondsen op kosten door de wettelijke verplichting herstel plannen te schrijven. Nu kan je schrijven wat je wilt maar als de rekente met een factor 4 omlaag gaat is je dekking halen schier onmogelijk. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gedaan te hebben.

  Vervolgens verplicht die draak van een klijnsma pensioenfondsen te korten bij een dekkingsgraad van 90 % berekend uiteraard met 0.8% van draghi momenteel.

  De pensioen fondsen zijn geexpandeerd van 1000 miljard euris naar ruim 1500 miljard euris nu met nagenoeg dezelfde verplichtingen. (1260 miljard in 2015 , voor het vergelijk)

  U wordt dus openlijk in de zeik genomen door rutte met zijn linkse partijkartel en u pikt het allemaal. Niet meer zeuren dus meer maar in het stemhokje uw keuze maken. Ook de derving van pensioen gelden ( lees secundaire arbeidsvoorwaarde , geoormerkt geld) zijn politieke beslissingen en heeft niets met pensioenfondsen of een marktwerking van doen.

  1. Ego-non-solus

   U heeft gelijk. Op enig moment hebben die pensioenfondsen zoveel aan bezittingen dat dat nooit meer aan enkel pensioenen kan worden uitgegeven. Nu, voor dat “probleem” is een oplossing aanwezig, twee keer raden wie dan gaat graaien. De Nederlandse overheid pikt dat in? Fout! De EU in Brussel dan? Bingo!

 5. Tman

  Dit is een prachtig voorbeeld voor het electoraat om in 2021 rechts te stemmen!
  Tenminste als men zelf gaat en wil denken,en dat niet overlaat aan de Rutte3 kretologie!

  1. meneer cactus

   klein probleempje voorzie ik ,

   quote Tenminste als men zelf gaat en wil denken end

 6. RvdBe

  Italië keek al jarenlang likkebaardend naar onze pensioenpot, waarschuwingen van “rechts extremistische” partijen werden afgedaan als nationalisme en fascisme.
  De onnozele pvda/cda/d66/vvd stemmer gaat ook met deze wetenschap weer gewoon op bovenstaande partijen stemmen en daarna weer lopen klagen.
  Italianen pakken het slimmer aan, investeren veelal in vastgoed als pensioenvoorziening.

 7. Joost mag het weten

  Voor overheden is nul- of negatieve rente natuurlijk leuk. Kunnen ze allerlei projectjes mee financieren.
  Voor de aandelenmarkt ook want obligaties en spaarrekeningen renderen niet meer.
  Voor huizenbezitters ook want lage hypotheeklasten en stijgende huizenprijzen.
  Voor pensioenfondsen, verzekeringen en mensen die hebben gespaard natuurlijk minder leuk want die zien hun reserves verdampen. Probleem is dat de ECB beleid voert dat eigenlijk alleen gunstig is voor Zuid Europese regeringen en Multinationals.

 8. Siemien

  Dit is nog niet alles, de lonen blijven ook lekker laag, die krijgen over niet al te lange tijd dankzij de EU, hetzelfde niveau als bv Polen nou tel uit je winst hè

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.