SP blijft hameren op ‘oneerlijke gang van zaken’ bij vergoeding Shell voor vervroegde stop gaswinning

In politiek Den Haag vond vandaag het debat plaats met het onderwerp ‘Groningen’. Het debat was een kans voor Kamerlid Sandra Beckerman (SP) om de belangrijkste punten voor haar achterban te behandelen. Daarin blijft ze hameren op de ‘oneerlijke behandeling’. Namelijk dat de staat het bedrijf Shell waarschijnlijk schadeloos moet stellen. Volgens Beckerman zou dit pas mogen ‘nadat alle Groningse gedupeerden schadeloos zijn gesteld’. 

Het Kamerlid van de SP, Beckerman, diende ook een motie in die werd ontraden door minister Wiebes van de VVD. Hij vond namelijk dat de schadeloosstelling van de NAM en de afhandeling van de schade in Groningen twee verschillende zaken zijn. Dat is ook zo. Wel is het zo dat het ministerie nu echt eens moet opschieten met een goede grootschalige aanpak. Want er gaat nog steeds veel mis. Beckerman constateert dat in haar motie.

Volgens de SP’er zou in Middelstum de aanpak hebben geleid tot problemen en vertraging. En op één of andere manier ook afstel van de versterkingsoperaties. Wat de precieze redenen daarvoor zijn wordt echter niet vermeld in de motie. Wel roept Beckerman de Kamer op om zorg te dragen dat er een ‘verhuiskostenvergoeding’ wordt geregeld die hoog genoeg is om daadwerkelijk weer in een leefbaar dorp te kunnen wonen.

Het klinkt als een soort van migratiebonus voor Groningers, maar afijn. Het zal goed besteed worden denk ik, nodig is het zeker. Maar waarom de SP steeds maar zo wil polariseren met het bedrijfsleven is minder leuk. De partij blijft dit doen en het scoort gewoon niet goed. Wellicht zouden ze zich vriendelijker moeten opstellen richting de markt. Het zijn immers ook maar mensen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. EU kok

  Teunis vindt dat de SP meer feeling moet hebben met het bedrijfsleven.
  En dat de PVV meer sympathie heeft voorde moslims, het zijn immers ook maar mensen.

  1. Joop Klepzeikert

   @EU trol: moslims zijn geen mensen, maar moslims. Dat is een agressieve levensvorm tussen apen en mensen in.
   Dat is ook waarom ze in Nederland nagenoeg niet gestraft worden voor de vele misdaden die ze plegen. Wetten en regels gelden immers enkel en alleen voor mensen.

   1. DidiMadloba

    Niet zo onaardig doen tegen apen graag.

 2. spelende vrouw

  Er is teveel symphatie voor moslims. Daarom gedragen ze zich ook als een stel verwende kinderen die zich niets laten zeggen

 3. Jumping

  Dit stuk gaat toch over Kamerlid Sandra Beckerman van de SP. ?

  Zij diende een motie in.

  Deze motie werd ontraden door Minister Wiebes van de VVD.

 4. debontereus

  Met ck .
  Weer zo’n nietszeggend verhaal ophangen .
  Oooww jaaaa is ook zo , ons cockje is links.
  Daar is dat normaal , dus dan doet cockje dat zonder er verder ook maar over na te denken of het überhaupt zinnig is .

  1. Isengrijn

   debontereus snapt het niet helemaal. Als je reageert op een bericht van iemand of je wilt iets tegen diegene zeggen, dan klik je op: ‘beantwoorden’ zodat jouw antwoord ook aan die persoon van het stukje tekst gericht is.
   Nu komt het bericht van debontreus wat schreeuwerig en nietszeggend over.

   Ik geloof overigens dat EU Kok meerdere malen gezegd heeft, dat hij rechts is. Beetje opletten dus, @reus.

   1. EU kok

    Gewoon laten schuimbekken.

 5. Joop Klepzeikert

  De Soewakzinnige Partij HAAT bedrijven die geld verdienen. AL dat geld zou naar de ‘armen’ moeten volgens die extreem socialisten.
  Zijn te debiel om te kunnen bedenken dat als bedrijven geen geld meer verdienen die failliet gaan, waardoor er minder tot geen werk meer is en er nog veel meer ‘armen’ ontstaan.
  Zwakzinnige socialisten denken dat geld door banken gemaakt wordt en dat niemand daarvoor hoeft te werken. De producten en diensten van bedrijven komen schijnbaar zomaar uit de lucht vallen volgens dat geschifte linkse volk.
  Dat er in Groningen veel sneller aan herstel gewerkt moet worden is een feit, maar daar moet wel geld voor zijn en bedrijven die dat werk kunnen en mogen doen.
  Ook reparatie van huizen wordt tegengehouden door het zogenaamde stikstof probleem.

  1. DidiMadloba

   De SP heeft vooral een hekel aan multinationals. Dat talloze Nederlanders daar hun brood verdienen (ook in laagbetaalde functies) deert ze niet.
   Multinationals kunnen regeringen tegen elkaar uitspelen. Het antwoord is een multinationale overheid, de EU dus. Maar de SP denkt dat die alleen maar goed is voor – jawel – multinationals.

   Typisch populistisch: oplossingen blokkeren.

 6. omgekvanteworden

  Ik stem geen SP, maar je moet als Shell wel durven, zoals haar directie zondagochtend stelde. “denk eens aan wat wij allemaal wel niet voor belasting betalen aan de staat” Ja godbeter’t dat doet de fietsemaker ook maar die betaald ook gewoon winstbelasting. En wat SP stelt over vergoeding betalen – nu gas pompen op moet houden – hebben ze natuurlijk gelijk in, ga eerst het – mede door jullie ontstane – probleem oplossen voordat je over vergoedingen praat.

 7. DidiMadloba

  DDS ziet dit echt te simpel. Maar het is in eerste instantie een juridische kwestie.

  Een moreel beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Shell zou meer kunnen opleveren.

 8. Bes Tolen

  Als de overheid met deze bedragen van de oliemaatschappijen af komt dan past tevredenheid. De verplichting, die de overheid heeft tegenover de burgers, die grote schade hebben geleden, staat hier buiten.
  Overigens betaalt het grotere bedrijfsleven veruit de meeste belasting. Toen er dertig jaar geleden een reorganisatie plaats vond bij de fiscus kreeg je een driedeling in grote ondernemingen, ondernemingen en particulieren. De Belastingdienst Grote Ondernemingen (BGO) was goed voor 93 procent van de belastingopbrengsten en dat met minder dan 2000 personeelsleden terwijl de andere twee soort eenheden toen zo tegen de 30000 personeelsleden telde. Wel één opmerking: er waren drie criteria voor ”groot” zoals minimaal 50 personeelsleden (altijd al) en balanstotaal 6 miljoen euro en netto omzet 10 miljoen euro (Dat zijn de bedragen van nu. Die van toen weet ik niet te reproduceren). Verder kon bijvoorbeeld ook een grote gemeente bij BGO worden ondergebracht, bijvoorbeeld voor de loonheffing. Vergeet ook niet wat bijvoorbeeld auto importeurs voor bedragen aan belasting (BOM en btw) betalen. Al met al wat aan geld uit het grotere bedrijfsleven bij de fiscus binnen komt, is gigantisch. De kennis in de Tweede Kamer en blijkbaar ook bij de regering, denk aan Rutte;s optreden, is duidelijk onvoldoende. Dat geldt m.i. voor meer. Dat moet heel veel beter.

 9. Bes Tolen

  Sorry. BOM moet zijn BPM.

 10. Bes Tolen

  Grote onderneming criteria: aan twee van de drie criteria moet worden voldaan om als grote onderneming te worden aangemerkt.

 11. Veteraan

  Tja, SP hé.
  En dat rode jurkje is ook al niet zo flatteus, tijd dat ze eens wat pondjes [30 tot 40] kwijt raakt.
  Het voelt wel goed om echt inhoudelijk te reageren, ik leer hier veel van de Trollen van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.