“Stikstofcrisis is een aanval van de stedelijke groenen op het platteland” aldus Derk Jan Eppink (FVD)

Ook in het Brusselse gaat de stikstofcrisis in Nederland niet ongemerkt voorbij. FVD-Europarlementariër Derk Jan Eppink laat in zijn meest recente column op de website van zijn partij weten achter de Nederlandse boeren te staan. Volgens Eppink is de Nederlandse agrarische sector een succesverhaal en “lijken de producten die in de winkel liggen vanzelfsprekend”, maar dat zijn ze dus niet. We mogen ons gezegend voelen met boeren als deze.

Volgens Eppinks is er ‘een aanslag in de maakt op de agrarische sector’ en wanneer zij moeten lijden voor het klimaat dan zullen consumenten worden getroffen door de maatregelen. Immers leidt de stikstofcrisis mogelijk ook tot een reductie in economische productiviteit en dus hogere prijzen. Zo schrijft de FVD’er een aantal waarschuwingen aan het volk van Nederland, in zijn meest recente stuk:

“Er is een aanslag in de maak op het werk en leven van landbouwers, veehouders en tuinders. Klimaatactivisten geven ook hen de schuld van klimaatverandering. Politieke partijen waarin ze de toon aangeven, zoals GroenLinks en D66, eisen in sommige gevallen zelfs halvering van de productie. Het is een aanval van stedelijke groenen op het Nederlandse platteland. Het leidt tot economische zelfmoord want de Nederlandse agrarische sector behoort tot de grootste voedselexporteurs van de wereld. Het werk van Nederlandse boeren is een succesverhaal. De klimaatlobby wil dat kapot maken.”

Dat de bouw nu maanden stil ligt en het kabinet volgende week een pittige week voor haar kiezen krijgt heeft volgens Eppink alles te maken met wetgeving vanuit de Europese Unie. Uiteindelijk wil men vanuit Brussel de samenleving verstikken -onder meer met stikstofwetgeving.

“De maatregelen die dit doel dienen, komen uit Brussel. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid maakte de landbouwsector tot een soort planeconomie en de boer tot een veredelde milieuambtenaar. In 1994 ging de Habitatrichtlijn van start die tot doel had natuurlijke gebieden te beschermen. Die richtlijn is zo allesomvattend dat elk bouwproject in gevaar komt zodra een of ander zeldzaam dier opduikt. Lange juridische procedures zijn het gevolg. EU-wetgeving werd een wapen in de handen van de milieulobby. “

En de milieulobby maakt dus graag gebruik van haar nieuwe bevoegdheden, de nieuwe juridische procedures en regels. Zo is de stikstofcrisis eigenlijk pak ontstaan nadat een actievoerder een handhavingsverzoek voor de Rijksoverheid bij de hoogste rechter had neergelegd. Toen de Raad van State hem in het gelijk stelde ging Nederland op slot. Deze juridische intriganten brengen ons dus behoorlijk wat schade aan.

Eppink vervolgt zijn verhaal met het steunen van de Nederlandse boeren (en dus onze buikjes):

“En zo zet de klimaatlobby de boer het mes op de keel. Boeren zijn ondernemers met een hart voor hun dieren en producten. Ze staan vroeger op dan de gemiddelde stedeling en werken zonder al te veel vakantie. Ze reizen niet, zoals de activisten, de wereld rond voor klimaatconferenties in zonnige oorden. Ze werken aan hun bedrijf. Ze nemen hoge leningen op voor nieuwe investeringen. De kosten ervan lopen voortdurend op vanwege de vele eisen uit Brussel. De klimaatactivisten drijven de Nederlandse boerenstand het faillissement in. Dat is hun doel. FVD wil dat voorkomen en steunt de boeren.”

Ondertussen lijkt boerenpartij CDA zich te committeren aan de stikstofplannen van het kabinet en de adviezen van Johan Remkes. Ten minste, we hebben weinig van ze gehoord vooralsnog. Wellicht omdat hun achterban bestaat uit grote herenboeren -die sowieso het kapitaal hebben om een emissievrije stal te bouwen, terwijl de armere ‘vervuilende boeren’ daartoe niet in staat zijn en ook niet behoren tot de achterban van een CDA.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Heras

  Het is een grof schandaal wat de boeren allemaal over zich heen krijgen.
  Dat kan alleen maar hier in nederland. Ga je vlees importeren dan is dat door vervoer veel vervuilender. Nederland moet investeren in innovatie. De bedrijven moderniseren.

  Ik zie het al voor mij; brussel bepaalt hoe het gaat. Boeren moeten weg net zoals de pulsvissers die veel meer milieuvriendelijk gingen vissen.
  “en blijf af van mijn biefstukje”…

  1. Arbeider65

   Dat willen de boeren ook. Gisteren een discussie gevolgt bij TV OOST. De aanwezige agrarier, was ook betuurslid van LTO TWENTE NOORD. en zat daar als prive persoon. Hij had er over dat zij al meer dan 30 jaar beslissingen van de politiek voor hun kiezen kregen en hun stikstof was in 30 jaar tijd met 62% gedaald. Alleen die kut stedelingen willen dat niet horen. Maar ja, van “schone” lucht kun je ook niet leven…

 2. claus

  Als Nederlandse exportproducten verdwijnen of marginaliseren,bouwprojecten stilliggen etc,hoe ziet het BNI en BBP plaatje er dan uit?
  Nederland gaat dan simpel uitgedrukt,failliet!
  De consumentenprijzen zijn dan onbetaalbaar,we gaan vervolgens sociaal/economisch,dezelfde kant op als Griekenland!
  We moeten met ons allen relatief goedkope/geïmporteerde sojaproducten eten,en water drinken?

  1. Teunis Dokter

   The road to hell is paved with…

 3. Tman

  De ultieme doelstelling van Rutte3, Nederland het zuiverste en minst verontreinigde land van heel Europa maken,al dan niet met humanitaire voedselhulp van de welvarende landen,die minder ingezet hebben op drastische klimaatdoelstellingen, maar op andere weloverwogen en méér stringente problematiek,zoals ocaanvervuiling,boskap!
  Maar ondertussen is ons land aan de bedelstaf!

 4. M de ruyter

  Of het een” aanval van de groenen op het platteland” is weet ik niet.
  Wel getuigt het weer van een totaal onbetrouwbare overheid richting haar ondernemers. Of je nu visser, Boer, kleine of grote ondernemer bent.
  Hoe moet je in vredesnaam beleid uitzetten als de overheid elke 2jaar de koers op zn kop zet? Wel (natural )gas, geen gas. Wel kernenergie,geen kern energie. Wel pulsvissen ,niet pulsvissen. Melkquota, geen melkquota en nu weer stikstof? Wel een vergunning, achteraf geen vergunning?!!
  En al die ondernemers die nu op”duurzaam” inzetten, gaat dat over 2jaar ook weer op zn kop?!!

 5. Joop Klepzeikert

  Het zijn inderdaad altijd de linkse stedelingen die om het hardst schreeuwen dat ALLES de schuld is van hard werkende mensen. Dat linkstuig heeft geen idee wat ze zelf aanrichten en schijnen dat ook niet te willen weten.

  1. Shadow1100

   Voormalig tv-presentator en tegenwoordig succesvolle blogger Michael Mross ontmoette de Canadese oprichter en voormalig directeur van Greenpeace, Patrick Moore, voor een onderhoudend gesprek in Berlijn. Moore vermeldt in de video hoe het 0,5 miljard dollar Greenpeace concern met desinformatie, angst en schuldgevoelens doelbewust geld van de mensen binnenhaalt en daarmee een duidelijk linkse politieke agenda nastreeft – de wetenschap speelt daarbij geen rol.

   1. Joop Klepzeikert

    @Shadow1100: Tja, GroenGezeik…
    Dat is een club schreeuwers die al decennia zonder ook maar de geringste vorm van kennis om het hardst schreeuwen dat iedereen vooral geld naar hen over moet maken, zodat zij de hele wereld over kunnen vliegen en varen. Zogenaamd voor het klimaat en milieu.

 6. EmC2

  Ook weer zo’n rare omschrijving stikstof beleid.

  Lucht bestaat voor 80% uit stikstof?

  Heb het dan over ammoniak, stikstofdioxide of noem een andere verbinding. Dan kan je tenminste nog kijken wat je er tegen kan doen.

  1. Dik

   “Ook weer zo’n rare omschrijving stikstof beleid. Lucht bestaat voor 80% uit stikstof?”

   Jij snapt’m!

  2. Mezzadra

   Dat bedoelen we ook, beste EmC2, de problemen ontstaan door de stikstofverbindingen NH3 en NOx.

   Wist je dat niet?

   1. Buzz68

    Mezza… Ga even elders de lucht verzuren met jou boekjes wijsheid. Zit even wat complexer in elkaar dan je omschrijft hoor.
    Tip lees je even in!

    1. Mezzadra

     Leg het even uit, Buzz.

     🙂

     1. spelende vrouw

      niemand kan jou iets uitleggen tarreltje , je bent zo enorm voldaan van je eigen onwetendheid dat je denkt dat je iedereen de maat kan nemen one-liner kampioen.

   2. spelende vrouw

    dat weet ie juist wel tarreltje daarom constateert ie volledig terecht dat de naamgeving niet deugd tarreltje.

    beetje merkwaardig dat een echte boosdoener HNO3 buiten schot blijft in de discussie maar dat zal de onwetendheid wel weer zijn tarreltje

 7. C.A.Barstow

  De boeren werden/worden door smerig links altijd gehaat,
  in het bijzonder door D666, deze verachtelijk moordpartij zou het liefst zien dat de boerenstand voor het grootste deel in één klap van de kaart word geveegd.

  Stem FvD.

 8. van Urk

  jarenlang werd er gebouwd en nog nooit lulde men over een stikstof beleid. Ze moeten gewoon toegeven dat Nederland overbevolkt raakt De groeiende bevolking is zelf de kern van het stikstofprobleem, maar stalt de zondebok weer bij de boer. Nederland is door zijn overmatige ijver tot extra natuurvorming nu in een krankzinnige situatie beland. Het keiharde bewijs dat juist de kwetsbare natuur zou worden geschaad door koeien en stikstoffen van mestoorsprong uit naastgelegen gebieden (nota bene een kringloop) is er niet, komt er niet en zal nooit door klagende natuurbeheerders kunnen worden geleverd. Stikstof is vrij aanwezig in de atmosfeer en kan wel uit verweggistan of Amsterdam komen aanwaaien, net als het Saharazand dat af en toe de auto,s geel kleurt. Boerenland, met name grasland, is de enige gebruiksvorm waarin ammoniak, stikstof en CO2 een directe kringloop vormen. Jaarlijks wordt echter helaas 31.000 hectare grasland ontrokken aan die kringloop door omvorming tot “natuur”, stedenbouw, recreatie en infrastructuur zoals wegen. Nederland is overbevolkt. Wij zijn gezien de bronvermelding van stikstofoxiden zelf het probleem, dat is niet de koe. De bevolking van Nederland is sinds de aanwijzing van Natura-2000 gebieden in 1998 gegroeid van 14,5 miljoen naar 17,4 miljoen in 2018. Een stijging van 3 miljoen inwoners. De CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking is 11,5 ton per jaar. Hoezo, boeren moeten allereerst minder koeien houden en mest gebruiken? Zij zijn nota bene de enigen die met hun groene grasland en goede mestbeleid een kringloopbedrijvigheid hebben en CO2 neutraal zijn. Elk afgegraven boerenland dat vervangen wordt door naakt zand en nieuwe vegetatie moet ook weer beschermd worden. We moeten dus ophouden bestaand boerengebruik aan te wijzen als schuldige. De paniek dat er nu is uitgebroken, heeft veel meer te maken met de milieugevolgen van grondgebruik door de overheid en de maatschappij, als gevolg van de bevolkingstoename en de “natuurhype”. De overheid moet zijn huiswerk dus over gaan doen. En misschien moeten we als braafste jongetje wel een klas terug, als het gaat om vorming van nieuw natuur uit boerenland en om de boeren als schuldigen aan te wijzen.

  1. bevanel

   Helaas gaat ee in je betoog iets mis. Vanaf de landerijen in West Brabant spoelt net iets te veel (kunst) mest de Volkerak-Krammer in.
   Daardoor ontstaat vrij snel blauwalg daar.
   Dat fenomeen vindt vooral plaats na een paar dagen flinke regen…. Het bewijs is er dus echt.

   Maar boeren en agrariërs moeten wat. Nog veeeeel meer regeltjes en beperkingen opleggen is van de zotte.
   Het hele stikstof vraagstuk is veel groter en complexer dan alleen maar de mensen en bedrijven in onze ‘voedselvoorziening’.

   Beetje minder autorijden en de verwarming in de winter iets lager helpen al n hoop.
   Kan iedereen aan meedoen en kost je niks.

 9. Arbeider65

  Ze kunnen in de steden dan nog altijd weer bloembollen gaan eten, dat zijn ze wel gewend. Dan kunnen ze ons, plattelanders, mooi met rust laten en eten wij ons karbonaadje wel en de speklapjes. Hmmmmmm, wat smaakt dat lekker, zo’n tulpenbol….. En niet komen he, om te gaan bedelen bij onze boeren. Mooi daar blijven.Jullie wilden dit tenslotte zelf.

  1. van Urk

   Je vraagt je af waar de passie voor natuur bij groene stedelingen vandaan komt. Op de Veluwe of in Drenthe gaan wonen kunnen zij -volgens eigen zeggen- niet eens aan vanwege de rust en ongedierte.

   1. Pauline Kummer

    Dat klopt. Als ik daar ga logeren, midden Drente (Dwingelo) kan ik vaak niet slapen van de stilte.

 10. Politiek Profeet

  Dom links schreeuwend stadsvolk, yuppen die geen weet hebben dat de koe melk geeft waar boter ,kaas en andere zuivelproducten vandaan komen.
  Laat dat links stemmend groen slinks stadstuig lekker de rambam krijgen en verhongeren…..
  De boeren hier en de duitse (noord)grens zijn lekker nabij en wij kunnen het hier qua voedsel langer volhouden dan dat stadsvolk…

 11. plakband

  “Stikstofcrisis is een aanval van de stedelijke groenen op het plattelang”
  Klopt helemaal. Dit is een van de vele linkse varianten op burgeroorlog.
  Niet met wapens maar met macht, geld en valse voorwendsels wordt een bevolkingsgroep aangevallen en zo mogelijk vernietigd.

 12. StanleyC

  Ik stel voor dat elke linkse mogol die betrapt wordt in het vliegtuig een dwangsom van €100000 krijgt en 1000 zweepslagen.
  Alle CO2 monsters uit het vliegtuig.

  1. spelende vrouw

   ik stel voor het om te draaien 1000 euro boete en 100,000 zweepslagen 🙂

 13. goedisfout

  Dat laatste stukje tekst van Teunis is onzin, emissie vrije stal blablabla. In werkelijkheid zullen de familiebedrijven welke weinig schulden gemaakt hebben de nek worden omgedraaid en de nieuwe hele grote bedrijven moeten blijven omdat ze financieël te vies zijn om aan te pakken, U weet wel Rabobank.

 14. spelende vrouw

  linkse klimaat gekkies praten liever over bedachte stikstofcijfertjes dan dat ze zich buigen over een verantwoordelijke voedsel voorziening

  knettergek

  1. Dik

   Er bestaat geen stikstofcrisis, het wordt alleen wel dagelijks opgerakeld.

   Adolf deed dat ook:

   “Nooit toestaan dat het publiek afkoelt; nooit een fout of ongelijk toegeven; nooit toegeven dat er misschien iets goeds huist in uw vijand; nooit ruimte laten voor alternatieven; nooit schuld aanvaarden; concentreer op een vijand tegelijk en verwijt hem alles wat verkeerd gaat, de mensen geloven een grote leugen sneller dan een kleine, en als je die vaak genoeg herhaalt, zullen mensen die vroeg of laat geloven.”

   1. Mezzadra

    Een Godwin, deze keer over het milieu.

    🙂

    1. Dik

     De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

 15. Mezzadra

  De uitspraak van Eppink is debiel. De schade van de verhoogde stikstofuitstoot ontstaat niet in de steden maar op het platteland. Dat veel provincialen dat geen zak kan schelen is alleen maar triest.

  1. Nep

   Ze hebben het bij FVD nog steeds niet door.
   STEM GEEN FVD

   1. spelende vrouw

    ze hebben in ieder geval door dat het stikstof ” probleem ” een politiek ontwerp is en geen klemmend milieu probleem

    fatsoenlijke mensen stemmen overigens PVV

 16. Jantje

  Die stikstof manie is zelfmoord.
  We roeien daarmee onszelf uit.
  Zelfs de uitvinding van het vuur wordt daarmee in een kwaad daglicht gesteld.

  1. Mezzadra

   🙂

   1. spelende vrouw

    quote
    Mezzadra 1 minuut ago Beantwoorden
    🙂
    end

    als een boer met kiespijn dan tarrel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.