Verkiezingen Afghanistan – Angst voor Taliban lijkt alle hulp van Nederland teniet te doen

Dit is een foto uit het programmaboekje bij de uitrekening van de Militaire Willems-Orde aan kapitein Marco Kroon. Hij kreeg die op 29 mei 2009 uitgereikt. Bron: Defense Audiovisual Service/Vipe.
Foto: Dit is een foto uit het programmaboekje bij de uitrekening van de Militaire Willems-Orde aan kapitein Marco Kroon. Hij kreeg die op 29 mei 2009 uitgereikt. Bron: Defense Audiovisual Service/Vipe.

Afghanen mogen vandaag naar de stembus. Ondanks dat er 16 kandidaten zijn, lijkt het te gaan om een keuze voor zittend president Ghani of terugkeer van de Taliban. Nederlandse hulp lijkt dus voor niets te zijn geweest.

De Amerikanen en de Taliban hebben de vredesbesprekingen laten klappen. Daarmee is het een kwestie van tijd voor de Taliban weer formeel de touwtjes in handen gaat krijgen, want informeel zit de organisatie al diep geworteld in het land. Sharon Beijer van Oxfam Novib zegt:

“In zuidelijke provincies verbieden de Taliban vrouwen alweer om naar de markt te gaan. En de eerste scholen zijn al gesloten.”

Voorafgaand aan de verkiezingen pleegt de Taliban vrijwel altijd een flinke reeks aanslagen. Ziekenhuizen, scholen, controleposten, you name it. Alles om de zittende regering in diskrediet te brengen én natuurlijk puur machtsvertoon.

Zo’n beetje alles wijst erop dat het land niet klaar is voor democratie en het Westen totaal niet opgewassen is tegen fundamentalistische guerilla’s. Nederland had zich er sowieso niet mee moeten bemoeien. Het doel was onduidelijk, de strategie leek er niet te zijn en het lijkt erop dat het Westen maar wat heeft zitten aanklooien in dat land. Met als gevolg dat ook onze overheid bloed aan z’n handen heeft, door bijvoorbeeld tolken die steeds vaker worden vermoord omdat zij als collaborateurs worden gezien.

Wat is er nou uiteindelijk bereikt? Een flink aantal doden, een nog altijd sterke aanwezigheid van de Taliban, in een land dat democratie nauwelijks begrijpt. Gefeliciteerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

11 reacties

 1.   

  Nederland heeft er een handje van om overal in de wereld problemen te willen oplossen. Wel Nederland, schei maar uit met die goedmensmentaliteit. Het helpt geen bal, integendeel. En dan ‘Oxfam Novib’. Is dat niet die goedmensenclub die graag overal party voert met meisjes en drank? Ophouden met het subsideren van dergelijke clubjes die altijd veel geld nodig hebben om niks te bereiken.

  1.   

   Nederlandse “politici” willen zo graag voor vol worden aangezien maar zijn niet eens in staat hun eigen volk tegen de islamterreur te beschermen.

   1.   

    Mijn buurman werkt bij een Christelijke hulporganisatie, kortgeleden was hij enige tijd van mijn radar toen ik hem weer zag vertelde hij dat hij via die Christelijke hulporganisatie naar Afganistan was geweest om de mensen daar te helpen.

    Eerlijk gezegd kan ik er met mijn meer dan redelijk ontwikkelde verstand niet bij waarom een Christelijke hulporganisatie toch redelijk fundamentalistische moslims in Afganistan moet gaan helpen.

    Valt dat helpen dan onder, tegen beter weten in, mijn God zegene de greep, het afkopen van door anderen opgedrongen enz. enz. enz.

 2.   

  Inderdaad, Nederland heeft NOOIT wat te zoeken gehad in Afghanistan.

  De regeringen die Nederlandse soldaten naar Afghanistan stuurde en waar ook nog soldaten het leven lieten, deden dat voor hun eigen IK.

  Schandalig, soldaatje spelen in verre oorden en in Nederland was en is het een puinhoop.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 3.   

  Afghanen gaan hun eigen boontjes maar eens doppen,buitenlandse troepen moeten de taliban in toom houden,terwijl de Afghaanse mannen in rubberbootjes stappen om als “vluchteling” te worden verwend in de EU!
  ALLE troepen terugtrekken en dat tuig zelf de taliban laten verjagen,als ze dat tenminste durven?

  1.   

   De Arabische lente is een fiasco gebleken,evenals de fata morgana van enkele warhoofden,om met een scala infantiele lidstaten een succesvolle EU vormen!
   Iedereen moet weer terug naar zijn oude zekerheden,stem rechts om een omwenteling te bewerkstelligen naar de souvereiniteit,Nexit!
   Iedereen moet zijn eigen mest maar opruimen!

 4.   

  Afghanistan was, is en zal altijd een terroristen bolwerk blijven, hoeveel de westerse wereld zich daar ook mee bemoeit.
  Veel domme westerse roverheden denken werkelijk dat ze moslimtuig kunnen veranderen in nette geciviliseerde mensen. Dat is net zo onmogelijk als socialisten in weldenkende mensen veranderen of chimpansees in gorilla’s veranderen.

  1.   

   Afghanistan is een failed state omdat het arme land nooit vrij geweest is van buitenlandse inmenging.

   Het is een product van misdadig westers kolonialisme.

   1.   

    De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

   2.   

    Je moet trouwens de groeten van je vrouw hebben en je dochters hebben de schijt aan je .
    Dat je het maar even weet . vanaf nu flink over je schouders kijken angsthaas .

    1.   

     Dat lijkt mij een goed advies aan het adres van deze bloedzuiger.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!