Video: Kamervoorzitter Arib staat haar mannetje, wint de prestigieuze Aletta Jacobsprijs 2020

Geen categoriesep 28 2019, 20:00
De Rijksuniversiteit Groningen is net als alle andere Nederlanders zwaar onder de indruk van Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). De dame heeft voor haar prestaties de Aletta Jacobsprijs 2020 ontvangen, een zeer prestigieuze Groningse erepenning. De jury vond behalve haar vakkundige prestaties ook belangrijk dat Arib een 'inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter' is. In de video hieronder een overzicht van de momentjes van Arib.
De Aletta Jacobsprijs is vernoemd naar de éérst vrouwelijke doctor van Nederland. De Groningse mocht van de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie, Thorbecke, het examen afleggen nadat hij op zijn sterfbed toestemming gaf. De rector magnificus van de RUG, prof. dr. Cisca Wijmenga zal haar de prijs op 6 maart 2020 uitreiken. Volgens prof. dr. Janka Stoker is Arib een voorbeeld en is het van belang haar die erkenning te geven middels de prijs:

"Juist in het jaar waarin we honderd jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn"

Kamervoorzitter Arib staat bij het grote publiek bekend als de dame die de chaos van de Tweede Kamer de baas weet en voert haar taken kundig uit. In verbale schermutselingen met bijvoorbeeld Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) laat ze zichzelf niet intimideren en staat stevig in haar schoenen. De jury ziet in het vieren van 100 jaar Algemeen Kiesrecht de perfecte aanleiding voor de toekenning van de Jacobs-erepenning:

"De jury is onder de indruk van de wijze waarop zij in alles wat ze doet laat zien hoe cruciaal het is om blijvend op te komen voor de universele waarden die horen bij een democratie. Dankzij haar vieren we niet in 2017, toen alle mannen honderd jaar konden stemmen, maar in 2019 honderd jaar algemeen kiesrecht: er is juist dit jaar geen betere winnares van de Aletta Jacobsprijs denkbaar."

Kortom: Kamervoorzitter Arib staat haar mannetje. Kijk maar eens naar de Arib-momenten in de Tweede Kamer in de video hieronder.

De momentjes van Kamervoorzitter Arib

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten