Video: Kamervoorzitter Arib staat haar mannetje, wint de prestigieuze Aletta Jacobsprijs 2020

Formatiedebat: Kamervoorzitter Arib in actie. © De Dagelijkse Standaard.
Foto: Formatiedebat: Kamervoorzitter Arib in actie. © De Dagelijkse Standaard.

De Rijksuniversiteit Groningen is net als alle andere Nederlanders zwaar onder de indruk van Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). De dame heeft voor haar prestaties de Aletta Jacobsprijs 2020 ontvangen, een zeer prestigieuze Groningse erepenning. De jury vond behalve haar vakkundige prestaties ook belangrijk dat Arib een ‘inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter’ is. In de video hieronder een overzicht van de momentjes van Arib. 

De Aletta Jacobsprijs is vernoemd naar de éérst vrouwelijke doctor van Nederland. De Groningse mocht van de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie, Thorbecke, het examen afleggen nadat hij op zijn sterfbed toestemming gaf. De rector magnificus van de RUG, prof. dr. Cisca Wijmenga zal haar de prijs op 6 maart 2020 uitreiken. Volgens prof. dr. Janka Stoker is Arib een voorbeeld en is het van belang haar die erkenning te geven middels de prijs:

“Juist in het jaar waarin we honderd jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn”

Kamervoorzitter Arib staat bij het grote publiek bekend als de dame die de chaos van de Tweede Kamer de baas weet en voert haar taken kundig uit. In verbale schermutselingen met bijvoorbeeld Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) laat ze zichzelf niet intimideren en staat stevig in haar schoenen. De jury ziet in het vieren van 100 jaar Algemeen Kiesrecht de perfecte aanleiding voor de toekenning van de Jacobs-erepenning:

“De jury is onder de indruk van de wijze waarop zij in alles wat ze doet laat zien hoe cruciaal het is om blijvend op te komen voor de universele waarden die horen bij een democratie. Dankzij haar vieren we niet in 2017, toen alle mannen honderd jaar konden stemmen, maar in 2019 honderd jaar algemeen kiesrecht: er is juist dit jaar geen betere winnares van de Aletta Jacobsprijs denkbaar.”

Kortom: Kamervoorzitter Arib staat haar mannetje. Kijk maar eens naar de Arib-momenten in de Tweede Kamer in de video hieronder.

De momentjes van Kamervoorzitter Arib


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

64 reacties

 1.   

  Hoor net dat ze de prijs krijgt als marrokaanse vrouw voor het werk voor de marokkaanse vrouw. Gaat het nu over haar werk of zijn we weer bezig met etnisch profileren ?

  1.   

   Dat zal u wel ingefluisterd zijn door een of andere gefrusteerde forummer want uit het artikel blijkt dat niet.

   1.   

    gefrustreerde

    1.   

     Goed antwoord mevrouw Kummer en Kwel (U mag mij natuurlijk wijzen op type fouten)

     1.   

      De lucht is hetzelfde bifbof. Zelfde streken, zelfde manieren, zelfde scheten. Nu weet jij wel wie Pauline is.

   2.   

    dat was het npo schatje :) :)

  2.   

   Sarcasme on:
   Ja..lief zijn voor marokkaantjes en je wint de jackpot…tis ook zo’n voorbeeldig volkje en wordt volledig ten onrechte als crimineel tuig neergezet.
   En hangen de meest vredelievende religie op aarde aan.
   Sarcasme off.

 2.   

  Een lieve, kundige en warme vrouw, die deze prijs dubbel en dwars toekomt. Daar gaat het toch om?

  1.   

   nee , je hebt nog wel een paar miljoen lieve , kundige en warme vrouwen

   1.   

    Noem er dan eens een paar? Jezelf niet inbegrepen!

    1.   

     me moeder , me oma , de buurvrouw , nog meer ? oja me nicht die eigenlijk me neef is. looser

 3.   

  Een dubbele nationaliteit belemmert de loyaliteit naar het woonland toe,men blijft emotioneel verbonden met het land waar de roots liggen!
  Inwoners van Nederland met dubbele nationaliteit mogen géén politieke functie hebben!

 4.   

  Geweldige vrouw!

  1.   

   mooi , ik ken nog 164.000.000 geweldige vrouwen dus laat dat prijsje even dupliceren

  2.   

   messadder:
   Geweldige vrouw=geweldig mens!
   Jij was immers voorstander van een genderneutrale samenleving?

 5.   

  “De jury vond behalve haar vakkundige prestaties ook belangrijk dat Arib een inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter’ is.”

  Dus Jeltje van Nieuwenhoven en Anouschka van Miltenburg hebben nooit bestaan?

  1.   

   @groeneveld:
   Het begint met positieve discriminatie en als dat succesvol was,volgt positieve profilering van “geslaagden”met een migratieachtergrond!

  2.   

   @Groeneveld, daar heeft u een punt. Zo ben ik van mening dat ook mevrouw Ollongren deze eer te beurt mag vallen.

   1.   

    Nou niet overdrijven, Sans Rancune.

    Hoewel…. Ollonkreng is als Kamervoorzitter ongevaarlijker dan minister.

   2.   

    omdat ? ollongren heeft nog NOOIT iets gepresteerd

    graag de wapenfeiten van het stuk onbenul ollongren

  3.   

   Zo staat het ook niet in het rapport. Teunis nam Kennelijk niet de moeite het goed te lezen.

   1.   

    Blablabla en blablabla.

  4.   

   Ja..Een voorbeeld, kunnen we vast wennen als straks de hele kamer gevult is met marokkanen en turken!

 6.   

  Het blijven Marokkanen woonachtig in Nederland.

 7.   

  De aandoenlijke, als hij het in z’n eentje niet redt, dan haalt hij er gewoon drie andere bij.

 8.   

  @teunis
  je schrijft: ‘net als alle andere NLers zwaar onder de indruk…’. ik ben ook NLer en ik ben totaal niet onder de indruk van deze vrouw. bovendien heeft zij 2 nationaliteiten en fungeert naast Kamervoorzitter eveneens las adviseur voor de Marokkaanse koning. het feit dat deze Marokkaanse Kamervoorzitter is, is een aanfluiting voor de natiestaat Nederland. als je wederom iets schrijft over ‘alle andere NLers…’ dan praat je niet over mij.

  1.   

   Niemand verplicht u tot het onder de indruk zijn. Geheel vrijblijvend. Als iemand zegt dat de aarde plat is, dan hoeft u dat ook niet aan te nemen.

   1.   

    @Trude Herr
    bent u een vrouw, man of het? overigens mijn vraag stelde ik aan Teunis Dokter. tenzij u dat bent, dan gelieve u mij hieromtrent te informeren. indien u dat niet bent, waar bemoeit u zich mee? te zien aan uw nickname bent u of duits(e) of u heeft een grote sympathie voor alles wat met Duitsland te maken heeft. het is niet van belang, maar Duitsers zijn zo langzamerhand het domste volk op deze planeet, geloven alle sprookjes, lijden aan zelfhaat en gaan zo hevig te keer tegen een al dan niet denkbeeldige binnenlandse vijand, dat zij de buitenlandse vijand, in hun land, vrij spel geven. concluderend: u gelieve uw opmerkingen niet meer tot mij te richten, daar ben ik niet van gediend.

    1.   

     Seneca was een Romein. Moeten we niet serieus denken dat de zwetsmeier die Seneca hier als nickname gebruikt een Romein is?

     1.   

      De aandoenlijke, hij koestert warme gevoelens voor kleine kinderen, heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

  2.   

   Goed dat je dit zegt, slechte aanname van mij!

 9.   

  OK ze staat haar mannetje. Maar ze moet wel haar Marokkaanse paspoort inleveren . 2 paspoorthouders horen NIET in een overheidsfunctie .

  1.   

   +1

   1.   

    Met het telraam bezig? @Dik

 10.   

  Prof dr Janka Stoker babbelt gratuit wat voor haar linkse neusje weg:

  “Juist in het jaar waarin we honderd jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn”.

  What the FUCK heeft dat met Arib te maken?

  Arib maakt op mij doorgaans een goede indruk, eerlijk is eerlijk, maar zij komt wel voort uit een etnische groep die juist bekend staat om hun ONGELIJKE behandeling van mannen en vrouwen en ik heb daar van Arib nog nooit kritische geluiden over gehoord, maar misschien heb ik dat gemist.

  Ze heeft zich in ieder geval nooit zo kritisch uitgesproken als een Ayaan Hirsi Ali die wat mij betreft veel eerder voor een prestigieuze prijs in aanmerking komt maar uit Nederland is weggedrukt door de linkse bloedhonden.

  Enfin, wat is die Aletta-Jacobsprijs nog waard als die is uitgereikt aan schertsfiguren als Hedy D’Ancona, Petra Stienen en Lilianne Ploumen?

  1.   

   Juist het feit dat Arib afkomstig is uit een etnische groep waarin traditioneel de positie van vrouwen zwakker was maakt haar als voorvechter van vrouwenrechten een bewonderenswaardig rolmodel.

   1.   

    Waaruit blijkt dat Arib een voorvechter van vrouwenrechten is?

    Ze is een linkse politica die Kamervoorzitter is geworden en die taak naar behoren vervult. Niet meer en niet minder.

    Als het gaat om het aan de kaak stellen van de misstanden rond vrouwenrechten in de islamitische gemeenschap dan hoor ik haar niet. Hoezo voorvechter?

    Ik kan een hele rits vrouwen opnoemen, zowel ex-moslima’s als westerse vrouwen, die dat wel hebben gedaan maar geen schijn van kans maken op een prijs als deze.

    Waarom niet?

    Omdat ze niet meelopen in de linkse kudde van islam-apologeten. Daarom is deze prijs, die uitgereikt wordt door linkse comité’s, volkomen waardeloos geworden. Net zo waardeloos als bijvoorbeeld de Nobelprijs voor de vrede.

   2.   

    das weer onzin tarrel, er zijn diverse onderzoeken naar intelligentie en afkomst gedaan. riftuig is minder intelligent dan een Europeaan. Misschien moet je met een krantje van je gading beginnen tarrel

    volkskrant.nl/columns-opinie/wat-nou-racisme-sommige-rassen-zijn-gewoon-slimmer-of-niet~b08f832d/

    Als je uitgelezen zal ik de volgende link sturen waar een WETENSCHAPPELIJK onderzoekj aantoont dat er grote verschillen in groepen zijn van verschillende herkomst/origine

    Tarreltje probeert aperte onzin te verkondigen

  2.   

   een leuke plak voor boven het bed dan om voor het slapen gaan even met jezelf door te nemen hoe goed je eigenlijk bent :) :)

   1.   

    Goh wat zal het leeg boven jouw bed zijn dan!

 11.   

  Als die prijs niet aan Khadija Arib mag worden uitgereikt, omdat ze hoort bij een etnische groep waar nogal wat problemen mee zijn, zou ik ook oppassen met de uitreiking aan mensen afkomstig uit andere etnische of andere groepen. Aan elke groep kleven problemen. Vergeet vooral ook de Nederlanders niet, om maar net te spreken van de mannen. Ik zou dan de voorzichtige benadering kiezen: reik helemaal geen prijzen meer uit. Maar beter zou het zijn om elke verwijzing naar een etnische of andere groep achterwege te laten. Het zijn allemaal individuen die zelf hun prestatie geleverd hebben. Juist dat zou gewaardeerd moeten worden.

  1.   

   “Als die prijs niet aan Khadija Arib mag worden uitgereikt, omdat ze hoort bij een etnische groep waar nogal wat problemen mee zijn […]

   Overheidstrol Pietje Puk trekt weer zijn geheel eigen conclusie.

   Hij begrijpt het allemaal niet zo goed.

  2.   

   Piet51 merkt terecht op dat de persoonlijke kwaliteiten van een persoon niet kunnen worden afgemeten aan de etnische groep waaruit hij of zij voortkomt. Sterker, die manier van redeneren onthult een racistische zienswijze.

   1.   

    tarreltje wat loop je nu weer onzin te verkondigen? volkskrant al gelezen ?

    volkskrant.nl/columns-opinie/wat-nou-racisme-sommige-rassen-zijn-gewoon-slimmer-of-niet~b08f832d/

    Jammer voor jouw maar berbers hebben een aantoonbaar lager IQ dan Europeanen

    1.   

     Ja wat wil je daarmee zeggen? Dan nog heeft Mezzandra gelijk de persoonlijke kwaliteiten kunnen niet worden afgemeten aan de afkomst. Dat geldt altijd en overal. “Jammer voor jouw….” ???? Daarbij zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Ik schat jouw IQ nog lager in dat van de Berbers spelende vrouw… Maar dat hoeft niet gezegd te worden… Dat blijkt al uit al je reacties…

   2.   

    Ook Mezza begrijpt het niet. Hier komt de repeterende linkse denkfout weer eens scherp naar voren.

    Er is DUIDELIJK gesteld dat zo’n prijs welzeker kan en mag worden uitgereikt aan iemand afkomstig van een dergelijke etnische groep. Er is zelfs concreet een naam genoemd: Ayaan Hirsi Ali.

    Dus daarmee valt het tegengestribbel van Pietje en Mezza al meteen in het water.

    Wat Arib betreft: ze voldoet als kamervoorzitter. Of dat deze prijs rechtvaardigt laat ik in het midden, temeer omdat deze prijs niet veel meer voorstelt gezien de genoemde lichtgewichten die deze prijs eerder ontvingen.

    1.   

     ze kunnen ook niet begrijpend lezen merlot. Ze lezen zonder woorden op te nemen wat hun gezegd willen hebben.

    2.   

     Waarom breng je de uitreiking van de prijs aan de persoon Arib dan in relatie met de etnische dan wel geloofsgroep waaruit ze voortkomt, merlot.

     De verwarring komt echt van jezelf.

     1.   

      De aandoenlijke, hij dankt God voor de moord op Fortuyn, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

     2.   

      er is geen verwarring tarrel , jij maakt verwarring tarrel omdat je niet lezen kunt.

      Je wilt niemand begrijpen behalve je alter ego’s alhier tarrel

  3.   

   pietje , uit de volkskrant mafklapper , je favorite krantje toch ?

   Psychologen die probeerden de bestaande verschillen tussen mensenrassen op de scores op de standaard IQ test (in Amerika levende Aziaten scoren gemiddeld 105, Europeanen 100, en Afrikanen tussen de 85 en 90 op een genormeerde IQ test) te verklaren in termen van genetische verschillen werden de mond gesnoerd. De standaard tegenwerping was altijd dat verschillen in IQ binnen een populatie groter waren dan verschillen tussen populaties. Dat is uiteraard waar, maar er bestaan dus wel degelijk verschillen tussen populaties op aarde. Waar komen die vandaan en hoe zijn die te verklaren?

   Waarom mag je groepen niet beoordelen pietje ?
   Omdat links correct politiek Nederland dat verdbiedt ?

   1.   

    Het IQ, gemeten naar een variëteit aan reacties op deze topic, is ook verschillend. Dat zult u toch ook beamen? Een ieder oordeelt naar het verstand wat men heeft. En hoe daarmee is omgegaan in een schoolse periode. Heb je alle mogelijkheden gehad.

    1.   

     Niets zeggen door iets te zeggen, jij kunt het én je doet het, opnieuw!

 12.   

  Marokkaanse trien bewijst eens te meer NIETS met Nederland te hebben. Het zoveelste bewijs dat links door en door racistisch is. Links, fijn voor jullie, maar weer een Pyrrhus overwinning, het zal nog een decennium duren, maar uiteindelijk……….

  1.   

   Ja, @Henk Algebra, maar uiteindeliijk…Ga door, anders zal ik het nooit te weten komen.

   1.   

    Niets zeggen door iets te zeggen, jij kunt het én je doet het.

 13.   

  Ik moet zeggen dat zij mij 100% (als Kamervoorzitter) meevalt.

  1.   

   Haar vader en moeder waren duidelijk niet tevens haar oom en tante naar IQ te oordelen.

 14.   

  Er zijn ook goede Marokkanen eerlijk is eerlijk, je moet ze met een zaklamp zoeken maar toch.

 15.   

  Tweede Kamer voorzitter K. Arib heeft dit grote erkenning helemaal verdient. Deze eerlijk, intelligente vrouw, heeft meerdere malen de vele vuren gedurende de Tweede Kamer debatten weten te blussen. Hoewel zij zo veel mogelijk vriendelijk met de kamer leden probeert om te gaan, tijdens de debatten zal ze nooit uitschelden speeches tolereren. Hoewel Arib is van Marokkaanse afkomst is zij helemaal westers. Zij steunt
  jonge vrouwen van Marokkaanse afkomst die westers zijn opgeleid, en hoge onderwijs volgen of een goede baan zoeken. Zij steunt de vele Nederlanders van Marokkaanse afkomst die hier geboren zijn, om helemaal af te zijn van hun dubbele paspoort. Deze mensen hebben geen enkele verbinding met Marokko. Maar worden door deze corrupte land nog steeds als “burgers vaan Marokko” beschouwd. De meeste van deze mannen en vrouwen zijn helemaal westers opgeleid en niet-moslim. Zij willen dat onze regering voor ze opkomt, en eisen dat Marokko stopt met de dubbele paspoorten en andere Marokko-verbinding eisen. Kortom Aletta Jakobs was een heldin die opkwam voor vrouwenrechten. Die hebben we wel nu eindelijk. Arib komt nu op voor onze mensen rechten, en een vreedzame samenwerkende regering. En dat is meer dan hoe het gaat in nu in zowel Groot-Brittannie en Amerika. Ik ben geen P.v.d.A, stemmer, maar deze hard-werkende toegewijde vrouw heeft wel mijn bewondering en respect.

  1.   

   Een heel verhaal vol met ongefundeerde aannames. Een column bij de Story zou het prima doen.

   1.   

    Of libelle, nogal een groot “hoe(r)a want vagina” gehalte

 16.   

  Wat betreft “onderbreken” met name als Baudet spreekt verdient ze de hoofdprijs.

 17.   

  Wat is prestigieus? iemand een veer in z’n reet steken?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!