“Wooncrisis voornamelijk veroorzaakt door wanbeleid van de Rijksoverheid”

Journalist Arno Wellens werd afgelopen week in elkaar geslagen door Marokkanen na een bioscoopbezoekje. Toch laat hij zich niet afschrikken en zat hij netjes bij Café Weltschmerz in de studio in gesprek met DSB-kraker Pieter Lakerman. Volgens Wellens heeft massa-migratie impact op de wooncrisis, maar is het probleem vooral het falende overheidsbeleid: “er is al decennia een permanente wooncrisis”, zo stelt Wellens. 

Op de bovenstaande beelden is te zien hoe Wellens in gesprek met Lakerman uitlegt welke aspecten relevant zijn in de huidige woningnood. Daarin onderscheidt de journalist diverse relevante factoren, zoals de migratie, maar ook de wet- en regelgeving van de Rijksoverheid en lagere overheden.

Dat er momenteel nauwelijks wordt gebouwd in Nederland terwijl de woningnood groter is dan ooit wijdt Wellens dan ook voornamelijk aan het “falen van de overheid”. Dat klopt eigenlijk wel. Als de PAS-uitspraak van de Raad van State van afgelopen maand iets heeft laten zien dan is het wel dat de Rijksoverheid de primaire voorzieningen, zoals de bouw van woningen, onder druk zet. Onder meer door wetten zoals de Klimaatwet -waardoor alle ‘broeikasgassen’ ineens fout zijn- door te voeren.

De Rijksoverheid helpt dus niet, maar verergerd de problemen rondom de woningnood. Tegelijkertijd, terwijl de bouw op slot zit, kondigt het kabinet een miljardenfonds aan om bouwprojecten te subsidiëren. Dat is natuurlijk wel wat vreemd: investeringsfondsen opzetten terwijl de bouw plat ligt door wetgeving vanuit de overheid. Hoe dan!?

Voeg daar nog wat stikstof-wetgeving aan toe en de wooncrisis wordt alleen maar erger. Nog wat bootjes met migranten en de situatie wordt nog nijpender. Het is dan ook de vraag hoe het kabinet om de uitspraak van de Raad van State heen komt. Het kan zomaar eens  uitlopen op een kabinetscrisis als Rutte de PAS-uitspraak niet onder controle krijgt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. meneer cactus

  enge man die Lakerman. migratie trekt NU een onevenredige wissel op de al schaarse woningmarkt

 2. lIN-T

  Doen ze bewust, de oude grijze vastgoedmafia ziet hun huizen meer waard worden en is tevreden.

 3. Mar

  In de gemeente waar ik woon, wordt werkelijk alles volgebouwd. Als er ergens nog een stukje groen wordt gevonden, wordt er een woonwijk gepland.
  Helaas kiest de gemeente ervoor vooral dure koopwoningen te laten bouwen. Maar daar is geen tekort aan. Goedkope koopwoningen, huurwoningen en sociale huurwoningen zijn er nodig. Maar die komen amper in de nieuwe wijken omdat eventuele kopers die niet in hun wijk willen hebben.
  De sociale huurwoningen die er waren, worden opgeknapt met subsidie van het rijk en daarna verkocht. Of worden gesloopt en vervangen door duurdere woningen.

  Gek hè, dat jongeren de gemeente verlaten om zich elders te vestigen. En dit is al 40 jaar aan de gang.

  1. Sprookjesfiguur

   Mar,

   “Maar die komen amper in de nieuwe wijken omdat eventuele kopers die niet in hun wijk willen hebben”

   Klopt, daar heb ik ook spijt van. Ik kijk uit op een straat met sociale huurwoningen. In deze straat zijn de afgelopen 3 jaar 3 asielzoekers gezinnen en 2 alleenstaande asielzoekers in geplaatst. De huizen worden niet onderhouden, het onkruid staat meters hoog in de voortuin. Gordijnen die lijken op badstof handdoeken. Constant buitenlands gebrabbel van in lakens gehulde hoofddoekjes. En de hele dag de tijd om niets te doen. De wijk holt achteruit en wordt met de dag erger.
   Ik kom er ten minste voor uit dit niet te willen. Maar al die hypocriete linkse en christelijke stemmers niet. Die willen dit. Maar ze gaan er echt niet naast wonen.

   1. Confucius

    Die is leuk …… de hele dag de tijd om niets te doen.

    Verder vind ik het wel heel erg voor u om zo te moeten wonen.

    1. Sprookjesfiguur

     “Verder vind ik het wel heel erg voor u om zo te moeten wonen”

     Nee hoor, dat vind jij niet. Jij moet er hartelijk om lachen en geniet ervan. Jij vind het heerlijk om verdeeldheid en haat te zaaien, door deze parasieten te verwelkomen. Maar wees gerust, iedereen betaalt vroeg of laat de rekening.

     1. Confucius

      Sprookjesfiguur, ik reageer niet heel vaak maar als u naar de inhoud van mijn reacties kijkt dan zou u nu niet zo naar mij gereageerd hebben.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  *DDS mode on

  Het is natuurlijk de schuld van al die moslims. Ze komen hierheen, pikken onze banen in, randen onze blonde vrouwelijke schoon aan en leven op onze kosten door een riante uitkering te ontvangen. Wij moeten MINDER MINDER MINDER van dat soort en Geert is de enige die dit gaat regelen

  🙂

  1. FJ

   Het sarcasme druipt ervan af, maar jij als linkse trol stelt jouw woning ter beschikking van die meer meer moslims die jij zo graag wilt.
   Of behoor jij ook toe tot het leger linkse idioten, die precies weten hoe de rest het in moet vullen.

   1. Ego-non-solus

    @FJ
    Nee, daar heeft Anne geen idee van. Zij en haar soortgelijken weten alleen hoe het niet moet. Al eerder twijfelde ik aan het intellectuele niveau van Anne. Die twijfel bevestigt ze keer op keer.

  2. C.A.Barstow

   @Anne Sophe Schillersdorf:

   Het lachen zal jou nog wel vergaan.

 5. Confucius

  Afgelopen week was er in Doesburg een koolmonoxide ongeluk.

  Die familie kwam uit Ethiopië. Ze hadden 2 huizen naast elkaar die geschakeld waren.

  Ze hadden volgens mij 12 kinderen en ja, daar valt natuurlijk niet tegen op te bouwen.

 6. Jack Flash

  FJ.Even het sarcasme bij haar wegdenken en er blijven de enigste zinnige woorden over die zij ooit geschreven heeft.

 7. C.A.Barstow

  Was het alleen maar de wooncrisis,
  ons gehele gaat ten onder aan het wanbeleid van die bende land en volksverraders in politiek Den Haag.

  Stem FvD.

 8. M de ruyter

  40 jaar overwegend links beleid en een premier die “bekeerd ” is tot de linkse politiek van alsmaar stijgende uitgaven en belastingen en nu die hele energie en klimaat zwendel erbij!
  En het dan gek vinden dat Nederland piepend en krakend tot stilstand komt.
  Waarom het braafste jongetje van de Europese klas?! Ze hebben allemaal kleine gebiedjes aangewezen als natuur, en het nu gek vinden dat de raad van state ze aan de stikstofwet( uit Brussel) houd!

 9. plakband

  Wooncrisis voornamelijk veroorzaakt door wanbeleid van de Rijksoverheid.
  Dat klopt. Maar zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  – klimaatbeleidcrisis
  – criminaliteitscrisis
  – immigratiecrisis
  – pensioencrisis
  – koopkrachtcrisis
  – teveel Europacrisis
  – stikstofcrisis
  – minder, minder, minder-crisis
  Alles wat dit kabinet onder ogen komt verandert in een crisis.
  #stemzeweg zodra het kan

 10. Bes Tolen

  Mar stelt dat jongeren al veertig jaar haar gemeente verlaten. Wel in grote steden als Amsterdam en Utrecht is het al veel lange mis. Stel je woonde in Utrecht. Daar werden de huurhuizen verdeeld over Rooms katholiek, protestant en socialistisch. Alsof er geen andere groepen bestonden! Maar binnen de groep Rooms katholieken was er ook een volgorde, die bepaald werd door hoeveel je wel als Rooms katholiek kon worden gezien dan wel connecties had. Bij protestanten en socialisten was dat criterium ook belangrijk maar dat criterium dat ik noemde was wat minder stringent. Je moest als je een huurhuis zocht bij één van de categorieën laten indelen. Maar verdere criteria waren er ook. Echtpaar met hoeveel kinderen was belangrijk. Echtparen werden nog wel ingeschreven. Alleenstaande vrouwen als ze minstens 27 jaar waren en mannen 35 jaar. Die mannen kwamen altijd achteraan te staan tenzij je connectie had natuurlijk. Dan kon er ineens wat als je 23 was. Logischerwijs waren dat de uitzonderingen. De particuliere huursector kon je ook moeilijk terecht. Heel duur, voor de meest mensen niet te betalen en het was de vraag of je de vergunning kreeg. Daarbij speelde ook de grootte van de woning een rol net als bij koopwoningen. Alleen heel kleine koopwoningen werden wel aan alleenstaanden gegund. Een alleenstaande hoefde het ouderlijk koophuis niet te verlaten als de ouders waren overleden of naar elders vertrokken. Op deze wijze was er voor alleenstaande mannen vrijwel nooit wat te verkrijgen. Dat leidde tot vertrek uit de stad omdat men niet meer bij de ouders wilde wonen. [Er speelde ook al te vaak het generatieconflict met veel ruzie]. Kamerhuur was ook een oplossing maar voor veel gevallen was nergens een kamer beschikbaar.
  Ach en toen er vreemdelingen kwamen in de steden kregen die wel een woning. Zo vertrokken de autochtonen uit nieuw gebouwde flatbouw wijken. Mensen, die al jaren in Amsterdam werkten en dagelijks op en neer gingen vanuit Haren, Arnhem, Venlo, Den Bosch etc naar Amsterdam kwamen nooit aan de beurt. Het eigen volk werd zelfs een verboden term (rechtbank Zwolle, minister president Kok).
  Waar is die politiek nu mee bezig? Laat dat nou eens doordringen. Ik zie de politiek als misdadig.

 11. Duckday

  De sociale huurwoningen die er waren, worden opgeknapt met subsidie van het rijk en daarna verkocht. Of worden gesloopt en vervangen door duurdere woningen.
  Hele wijken worden opgekocht door mensen met euro tekens schreef woners moeten uit de zg goedkope woningen of toren hoge huurverhoging betalen Nu de huizen komen daarna leeg worden opgeknapt evt. met dak opbouw en gaan voor top prijzen in de verkoop NIKS MEER SOCIALE huurwoningen
  EN DE POLITIEK KIJKT DE ANDERE KANT OP want ook zij hebben zulke huizen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.