"Wooncrisis voornamelijk veroorzaakt door wanbeleid van de Rijksoverheid"

Geen categoriesep 15 2019, 12:00
Journalist Arno Wellens werd afgelopen week in elkaar geslagen door Marokkanen na een bioscoopbezoekje. Toch laat hij zich niet afschrikken en zat hij netjes bij Café Weltschmerz in de studio in gesprek met DSB-kraker Pieter Lakerman. Volgens Wellens heeft massa-migratie impact op de wooncrisis, maar is het probleem vooral het falende overheidsbeleid: "er is al decennia een permanente wooncrisis", zo stelt Wellens.
Op de bovenstaande beelden is te zien hoe Wellens in gesprek met Lakerman uitlegt welke aspecten relevant zijn in de huidige woningnood. Daarin onderscheidt de journalist diverse relevante factoren, zoals de migratie, maar ook de wet- en regelgeving van de Rijksoverheid en lagere overheden.
Dat er momenteel nauwelijks wordt gebouwd in Nederland terwijl de woningnood groter is dan ooit wijdt Wellens dan ook voornamelijk aan het "falen van de overheid". Dat klopt eigenlijk wel. Als de PAS-uitspraak van de Raad van State van afgelopen maand iets heeft laten zien dan is het wel dat de Rijksoverheid de primaire voorzieningen, zoals de bouw van woningen, onder druk zet. Onder meer door wetten zoals de Klimaatwet -waardoor alle 'broeikasgassen' ineens fout zijn- door te voeren.
De Rijksoverheid helpt dus niet, maar verergerd de problemen rondom de woningnood. Tegelijkertijd, terwijl de bouw op slot zit, kondigt het kabinet een miljardenfonds aan om bouwprojecten te subsidiëren. Dat is natuurlijk wel wat vreemd: investeringsfondsen opzetten terwijl de bouw plat ligt door wetgeving vanuit de overheid. Hoe dan!?
Voeg daar nog wat stikstof-wetgeving aan toe en de wooncrisis wordt alleen maar erger. Nog wat bootjes met migranten en de situatie wordt nog nijpender. Het is dan ook de vraag hoe het kabinet om de uitspraak van de Raad van State heen komt. Het kan zomaar eens uitlopen op een kabinetscrisis als Rutte de PAS-uitspraak niet onder controle krijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten