De boeren gaan eisen stellen. Willen geld zien voor ‘imagoverbetering’ en eisen dat ‘eigen voedsel eerst gaat’

De organisatie van het boerenprotest is met een aantal eisen op de proppen gekomen. Zo eisen ze meer geld van minister Schouten. Het budget van voor landbouwsector moet omhoog, dit is de enige manier om het imago te verbeteren volgens de boeren. Misschien nog wel belangrijker: ze eisen dat in de (semi) publieke sectoren producten van ons eigen land de prioriteit krijgen in de kantines. ‘Eigen voedsel eerst!’

De organisatie weet een makkelijke oplossing hoe we als land kunnen verduurzamen; we moeten stoppen met importeren van voedingsproducten dat we zelf verbouwen. Dit scheelt enorm veel uitstoot. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

„Inderdaad, meer Nederlandse producten in de schappen, in plaats van importeren uit overzeese gebieden. Als je alleen het transport al meerekent… De stikstof- en CO2-uitstoot daarvan is enorm.”

Tot nu toe krijgen de boeren hier zeer positieve commentaren op. Zowel CU als CDA zijn bereid om de boeren tegemoet te komen met deze eis. Zij steunen het initiatief om overheidskantines te bevoorraden met producten van eigen land. Toch willen de boeren verder gaan en ook de semi-publiekelijke kantines zelf bevoorraden. Ook blijven ze voet bij stuk houden dat het budget moet worden verhoogd. De overheid zal met een kleine vergoeding moeten aankomen als het aan de boeren ligt.

„Een groot deel van de Nederlandse burgers is neutraal of positief gestemd. Drie procent van de Nederlandse burgers heeft echt een negatief beeld bij de sector. En die drie procent is wel voor de volle honderd procent hoorbaar. Dit geeft een vertekend beeld in het maatschappelijk debat”, aldus de actievoerders. „Zonde. Want het overwoekert onze glans. Het doet afbreuk aan de toekomst van onze agrarische sector én wat we reeds samen bereikten.”

Ze maken een terecht punt dat een kleine groep de overhand heeft in het maatschappelijk debat. De boeren zijn continu de dupe van een lastercampagne, terecht dan ook dat de boeren een kleine verhoging eisen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. Mezzadra

  En dan te bedenken dat 75% van de agrarische productie de grens over gaat.

  1. ZiggyStardust

   Maar dat zou niet nodig zijn als we zelf ook minder importeren. Dan wordt voedsel dus ‘groener’. Win-win.

   1. EU kok

    Precies.
    Weg met die vervuilende export.
    We gaan gewoon bloemen en bloembollen eten.
    .
    Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie eveneens miljarden euro’s op.

    1. ZiggyStardust

     Peultjes uit Kenia, groene asperges uit Peru en aardappelen uit Israël. Ik zie er het nut niet van in, behalve een prijsverschil van een paar dubbeltjes per kilo. En aardappelen uit Israël, verkrijgbaar bij Lidl, zijn waarschijnlijk zo goedkoop omdat niemand anders ze wil. Ze zijn wel net zo lekker trouwens.

     1. EU kok

      Ooit er over nagedacht wat de prijs van AGF zal worden indien ze met Nederlandse loonkosten en Nederlandse temperaturen worden gekweekt?

     2. ZiggyStardust

      Eu kok, ik begrijp jouw redenatie totaal niet meer. Boeren hier weg voor milieu, voedsel uit buitenland halen wat nog een grotere druk op dat milieu legt. Veel groenten worden trouwens per vliegtuig getransporteerd, net zoals snijbloemen vanuit Nederland de hele wereld over gevlogen worden, vele vliegtuigen vol, 365 dagen per jaar. Daar valt wat mij betreft winst te behalen. Maar in onze eigen voedselvoorziening moeten we nooit snijden. Vooral ook niet omdat we in Nederland tot de wereldtop behoren wat betreft efficiëntie op het gebied van het telen van gewassen. Daarbij worden in Nederland gewassen ontwikkeld die ook in droge of gebieden met een zoutere bodem kunnen groeien. Wat landbouw betreft zijn we toonaangevend voor de rest van de wereld. Zonde om dat weg te gooien.

     3. Siemien

      Het word ook tijd dat boeren eens gecompenseerd worden naar het werk dat zij doen en dat geld zullen de supermarkten in moeten leveren en terug moeten geven aan diezelfde boeren, je gelooft toch zeker niet dat een bloemkool voor € 10,– verkocht word in de winkel, geloof mij dan gaan we met z’n alleen naar de boeren om daar ons voedsel en melk te halen….

     4. Rosasolis

      @ZiggyStardust. Ik ben met je met veel wat je schrijft eens. Wij kopen onze uitstekendee vers producten van de Vomar, in de winkel. Waar de meeste Nederlandse produkten zijn. Wij volgen hun wekelijkse folder voor de wekelijkse aanbiedingen, zoals groente voor een Hollandse stamppot met sukade lappen, of voor de weekeinde een Chinees of Italiaase maaltijd. Wij steunen biologische landbouw producten uit Nederland zoveel mogelijk.
      Het is duidelijk dat Lidl wil mensen met lage inkomen willen lokken.
      “Als je arm ben moet je alleen naar de Lidl gaan”, wordt verteld.
      Terwijl onze veel ouder bekende Vomar een gewone folder van wekelijkse bekende Nederlandse aanbiedingen doorgeeft met af en toe
      aanbieding voor geliefde speciale buitenlandse producten, zoals een ananas of fairtrade bananen, deze oude bekende supermarkt richt zich op in eerste plaats Nederlandse producten. Terwijl de Lidl sensatie magazines doorgeeft, dat wij al hun buitenlandse producten moeten kopen: omdat zij goedkoop bij de Lidl zijn. Sorry Ziggy, ik ben niet onder de indruk van de groenten van Lidl. De Lidl in Anna Paulowna doet niets aan de vreselijke airco voor klanten in deze slecht verzorgde zaak. Vorige week verkonde de Vomar de eerste allerbeste
      nieuwe oogst Spaanse Mandarijnen . Prachtige Spaanse mandarijnen zonder pitten, die makkelijke te pellen zijn, en waar je kan
      genieten van een geweldige hoog-kwaliteit mandarijnen oogst. Hopelijk dat het nog goed gaat met deze zeer prachtige Spaanse Mandarijnen oogst. Die je nu kan krijgen bij de Vomar. Waarom zou je groenten en vruchten kopen bij de Lidl. Wie wil Lidl steunen omdat je denkt dat je het veel verdeliger kan doen. En geld kan overhouden om buitenlandse rotsooi Lidl vlees producten te eten…alleen omdat dit rotsooi wat goedkoper is.
      Woord waker mensen. Koop nooit die NIET Nederlandse vlees producten
      van Lidl. Als je vreselijk in geldnoot zit, dan is er bij onze Vomar balie
      altijd advies. Wat ik fijn vindt van de Vomar is dat zij al jaren met de
      de tijden van de jaar meegaan. We hebben hier prachtige Nederlandse aardappelen en andere groenten. Wij hoeven geen andere groente te importeten van andere landen. Met alleen Een grote uitzondering:
      die geweldige, maanden lange import van Spaanse Mandarijnen.
      Ik heb nu eindelijk de eerste gekregen en ze zijn over-heerlijk!
      En zo werkt de EU. Wij moeten elkaar steunen zodat Europa nog steeds verder gaat.

  2. Zozo

   Nou en? Verklaar je nader, debiel.

  3. Original NL

   Dat heet export sukkel…daar drijft de nl economie op.
   De fransen zullen wel gaan protesteren bij de eu wegens protectie van de eigen markt.

 2. EU kok

  We moeten stoppen met importeren van voedingsproducten dat we zelf verbouwen.
  Dit scheelt enorm veel uitstoot.
  Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
  .
  Heerlijk, die logica.

  1. Mezzadra

   🙂

   1. Zozo

    Stomme boer

  2. ZiggyStardust

   Eu kok, ik kan niet wachten op de tijd dat personen zoals u hun boontjes op Mars mogen gaan doppen.

   1. EU kok

    Helaas dooie Bowie.
    U zult dan moeten wachten tot ook u de truc van wederopstanding onder de knieschijven heeft.

    1. ZiggyStardust

     Lol. Als het zover is, dan ga ik graag mee op een laatste reis naar Mars.

    2. ZiggyStardust

     Ik heb mezelf altijd al afgevraagd of er leven op Mars is.

     1. EU kok

      Voor Major Tom toch geen probleem?

     2. ZiggyStardust

      Eu kok, ik ben geen multinicker. Ik hou het graag bij Ziggy Stardust (vzmh) alleen. Ik wil niets te maken hebben met Major Tom. We weten allemaal wel wat Major Tom was denk ik.
      Binnenkort naar ‘Lazarus’ trouwens. Zin in!

  3. Blitzkrieg

   EU kok : Het is “die we zelf verbouwen”. 🙂

   1. EU kok

    Arme deathkrieg snapt een aanhaling uit het artikel niet.
    Of hij heeft het artikel niet gelezen.

  4. Zozo

   Je geeft hier het goede antwoord.potverdorie,je hebt eindelijk eens gelijk!

 3. EU kok

  Het budget van voor landbouwsector moet omhoog, dit is de enige manier om het imago te verbeteren volgens de boeren.
  .
  Heerlijk, die logica.

  1. Zozo

   Wat ben je toch een debieltje. Het leven gaat gewoon aan je voorbij en dan geef je dit antwoord. Je bent een belachelijk persoontje. Is dat logica? Nee, dat is dommigheid van jou.

   1. EU kok

    Dank dat u, net als ik, de logica niet ziet.

    1. Zozo

     Dat is wat ik zeg, je ziet je logica niet, je bent een dommerik. Wat? Je bent een debiel

 4. Watcher

  Als de boeren niet meer klagen en de pastoors niet meer vragen, dan nadert het einde der dagen.

  1. Zozo

   Gelukkig, dan ben jij er over een paar dagen ook niet meer, debiel!

  2. ZiggyStardust

   Watcher leest te veel ‘de Wachttoren’ heb ik het idee.

 5. Cootje

  Voor een boer te moeten werken gun je je grootste vijand niet. Je heb mensen honden katten geiten varkens en dan pas boeren. Maar ze kunnen wel de boel goed op stelten zetten. Want het zijn ZZPers met weinig verstand . Om iets in de grond te verbouwen om beesten te houden en dan afwachten wat je er voor krijgt ben je altijd aan de goden overgeleverd. Het is dat de RABO het financierde maar met hun orthodoxe manier van protesteren kan het RUTTE echt zeer doen. Het is namelijk nog een machtsblok en ze schuwen geen geweld . Een beetje aanhang van de jeugd en in Frankrijk hebben ze succes want die Macron durft er geen ene hervorming meer te nemen dus het polderen heeft geen succes meer. Dat maakt alleen maar stinkende wonden.

  1. EU kok

   Quote : Want het zijn ZZPers met weinig verstand
   .
   Gelukkig heeft Cootje heel veel verstand.
   Weet alleen niet waarvan.

   1. Cootje

    Ik heb zoveel verstand dat als ik een schilder timmerman automonteur boekhouder laat werken voor mij weet ik wat ik moet betalen anders doen ze het niet , produceren en je vinger in de lucht steken wat je voor je handel krijgt gebeurd alleen maar bij een boer die laten zich uitmelken waar vinden van die gekken met zo bedrijfsvoering

  2. ZiggyStardust

   Cootje, ik hoop voor jou speciaal dat er een tijd aanbreekt dat jij met je eigen handen in de aarde mag gaan wroeten om jezelf van voedsel te voorzien. Geld kun je niet eten, Cootje. Begin te oefenen met een volkstuintje zou ik zeggen, met jouw mentaliteit ga je dat in de toekomst nog hard nodig hebben.

   1. Cootje

    Ha Ha me hele leven aan die boeren en tuinders verdiend , met hun achterdocht een geweldige makkelijke slachtoffer. Maar hun handel moest bij mij klanten kosten wat ik er voor vroeg . Handel is handel maar de werk omstandigheden van de mensen die daar werkten is van de jaren 50 en meneer RUTTE heeft niet voor niets een bijvel gedaan bij de Oekraïne . Daar staat een kippenfarm die half Europa kan beleveren . Hebben geen last van co2 normen en andere wetten hebben personeel in hutjes wonen moet de kip hier 2,5 x zoveel kosten dus als inkoper supermarkt is de deal gauw gemaakt , en ik ben 70 en geniet van mij pensioen en als het kan ik over in de wereld wonen . Maar respect voor boeren komt er wat mij betreft nooit

    1. ZiggyStardust

     Had in die 70 jaar maar iets beter uw best gedaan om uzelf verstaanbaar te maken. Ik kan van uw bericht geen chocola maken helaas.

 6. Mezzadra

  NU: “Boeren en andere demonstranten willen vanaf 16 oktober het Binnenhof in Den Haag bezetten. Zij willen net zo lang blijven tot hun eisen zijn ingewilligd door de Nederlandse politici, bevestigt een woordvoerder van het Farmers Defence Force dinsdagavond aan NU.nl.”

  Domme boeren. Hiermee gaan ze de goodwill snel verspelen.

  1. EU kok

   Welnee.
   Met heel veel belastinggeld gaat hun imago van dierenbeul en verontreiniger naar subsidie-slurper.
   Een hele verbetering.

  2. Mezzadra

   Ik kan me niet voorstellen dat de Overheid voor een tweede keer zal toestaan dat de boeren Nederland gaan platleggen.

   1. ZiggyStardust

    Dat wordt een lastige idd, vooral ook omdat het nu ook nog groter in Frankrijk aan de gang is, in Polen, en ook Duitse en Belgische boeren gaan protesteren. Vanuit de EU zullen er uiteindelijk concessies aan de boeren gedaan moeten worden om een nog bredere opstand te voorkomen en de voedselleveranties te garanderen.

  3. Zozo

   Wat maakt het toch allemaal uit. We zijn straks toch allemaal dood door co2 en stikstof. Hoelang nog. Waar maak je je toch druk over, imbeciel.dit zijn jouw woorden.

   1. Juriaan

    Horsshit

 7. Cootje

  Het imago van boeren en tuinders is niet hoog en het zal het ook nooit worden. Op een enkele goede nagelaten . Maar ze kunnen het land wel ontwrichten met hun materiaal

  1. ZiggyStardust

   Ze hebben u al goed te grazen genomen heb ik het idee. U komt een beetje verward over. Wacht niet te lang met het bezoek aan de huisarts, wie weet kan die u nog helpen.

 8. Broodnuchter

  Ik geef ze gelijk. Dat is nou nuchter boeren verstand, waar Nederland helaas een gebrek aan is.

 9. van Urk

  Kent u de logica van Nederlandse producten exporteren naar het buitenland en uiteindelijk de Nederlandse producten weer importeren met buitenlandse verpakking erom heen? Ik wel.

  1. ZiggyStardust

   Garnalen.

 10. Willem Bever

  Klinkt vrij redelijk; ik verbaas me ook weleens over de sperziebonen uit somalie,
  De boeren verdienen onze steun en een crowdfunding om dit protest te financieren….
  Voorlopig ben ik het nog niet met ze oneens geweest

  1. EU kok

   Heerlijk die linkse gedachten.
   Principes en solidariteit gaan boven de eigen portemonnee.
   En wie gelooft dat?

   1. Blitzkrieg

    EU kok : Medemens helpen, een linkse gedachte? Misschien als je een uitgeprocedeerde asielzoeker bent, anders heb je weinig kans. Jezelf geen krediet geven voor iets dat je niet verdient, dat is dan wel weer een linkse gedachte.

 11. debontereus

  Ik zie het al .
  Een aantalbtrollen weten het beter als de boeren zelf .
  Hoogstwaarschijnlijk zal mc drek cock tegen die tijd gaan goochelen met bloembollen tussen een broodje.
  Cootje gaat grossieren in agf en zuivel en daarmee helemaal binnenlopen .
  En onze p*do zal rijk gaan worden met een kinderboerderij. .
  Want zij zijn slimmer als een boer .
  Jammer dit weer .

  1. EU kok

   Een ding is zeker.
   Weinigen, ik persoonlijk zeker niet , kunnen tippen aan de intellectuele vermogens van de Bontereus.

   1. Zozo

    Inderdaad, je kunt niet tippen aan het intelect van de debontereus. Je zegt het zelf. Jij bent de grootste debiel op deze site

  2. Cootje

   De enige echte rendabele agf doen ze tegenwoordig op zolder met stroom van de gemeenschap en de bananen import uit Colombia in de aanverwante artikelen gaat een 30 miljard in om dat zijn boeren die je niet hoort klagen. Al vallen er wel slachtoffers bij maar we zijn internationaal ook bekend als narcostaat kan alleen in een bananen republiek

   1. Zozo

    Ben je een bananendieet aan het volgen? Waar heb je het over? Heb je zo’n honger dat je dit debiele schrijfseltje schrijft. Wat een flauwekul. Of heb je teveel gedronken?

 12. Kristalix

  Boeren, georganiseerd of niet kunnen zich beter niet publiekelijk uitlaten over een mogelijke bezetting van het binnenhof. Ook ik kan niet wachten tot de stront rijkelijk vloeit in de 1e en 2e kamer.

  Een vooraf aangekondigde aktie? Rutte zal onmiddelijk zijn macht misbruiken door de boel af te zetten zodat er weinig tot niets doorkomt.

  Wat we zouden willen zien is natuurlijk boeren die Rutte en overige kandidaten, Yasser Feras, letterlijk door de stront trekken. Gooi er een bak dons overheen en laat ze door een ere haag van trekkers zelfstandig verdwijnen. Live verslaggeving bij voorkeur.

  Zo’n strontzak als Remkes levert bewust een rapport af die politici instaat te stellen door te gaan met graaien. Nu is Remkes wat te oud om fysiek door de stront te worden getrokken maar ik neem aan dat boeren creatief genoeg zijn.

  Niet alleen zijn meetpunten onjuist, zelfs de berekening doorstaat de toets niet. Kortom niet alleen boeren worden weer eens genaaid, de gewone burger ook. Het gegraai gaat verder met snelheidscontroles.

  Wat kunnen we van het bovenstaande leren?
  Dat de burger kennelijk ver moet gaan gaan aan te geven dat genoeg echt genoeg is.

  Hoe straf je de politiek werkelijk af?
  Dat kan de burger vrij eenvoudig, door massaal niet te stemmen. Daarmee zal een zittend kabinet de missionair zijn en kan geen wetten meer aannemen.

  Ofwel, vleugellam.
  Een 2e ronde verkiezingen uitschrijven kan. Als er ook dan massaal niet gestemd wordt? Dan spreek je van een constitutionele crisis.

  Het 200 jaar oude staatsbestel is toe aan grondige renovatie. Een democratie bestaat uit partijen. Die partijen hebben leden die ruimhartig verweven is met het bedrijfsleven, politici jagende baantjes wisten overheidsinstellingen te verkwanselen, zorg. communicatie, infrastructuur waarbij de wegen nog net niet de lul waren. Wie zwaaien daar de scepter? Juist, de zogenaamde volksvertegenwoordiging die de burger verder uitbuit in Brussel.

  Stikstof crisis?
  Aanpakken dat corrupte gedoe in Den Haag.

 13. van Urk

  Hoe dan ook, Het is schandalig dat boeren -net als vissers trouwens- door regels op te volgen volgens de wensen en aandringen van instanties en overheid alleen maar werden genaaid om uiteindelijk op te houden van hun bestaan. Terwijl zij de belangrijkste schakel zijn van de mens omdat zij iedere dag een gevulde maag moeten hebben om gezond oud te kunnen worden. Dankbaarheid en steun voor deze hardwerkende mensen vindt ik wel op zijn plaats vind ik.

 14. Juriaan

  Voedsel wordt alleen groener door Co2

  1. Siemien

   Aldus domoor Juriaantje, iedereen denkt ineens verstand te hebben van co² e.d

 15. Rosasolis

  Belangrijke berichten over onze economie op de vroege radio nieuws van morgen;
  De VN heeft een nieuwe lijst gepubliceerd over de 10 beste economische landen van de wereld…Amerika is nr. twee, na Singapore; Nederland is nu nr. vier van de wereld…
  een punt hoger dan vorige jaar. De VN heeft ook verklaard dat Nederland nu de economisch leider van de EU is. Vooral onze Landbouw krijgt de hoogste lof.
  Ook in de krant een schokkende bericht vanuit Schotland; over extreem armoede, en nu al een te kort aan groente, fruit, en zuivel producten uit Nederland. Schotland is fel tegen de Brexit, en wil in de EU blijven.
  Prachtig is het dat onze Vomar supermarkt de meeste Nederlandse landbouw producten
  verkoopt. In hun wekelijkse folder zien we reclames voor Nederlandse voedsel producten zoals die van deze week: Hollandse: bloemkool, andijvie, prei, wortelen, 3 soorten grote paprika’s, spruitjes, bio uien, aardappelen, appelen, en aardbeien.
  Vele soorten Nederlandse brood, kaas en zuivel producten, En altijd Nederlandse runder vlees, kip, eieren en vis. Fijn is het dat de hoofd kantoor van Unie Lever nu in Nederland is. We weten dat Unie Lever zo veel mogelijk Nederlandse
  Landbouw producten gebruikt bij hun vele voedsel producten.

 16. Joost mag het weten

  “Drie procent van de Nederlandse burgers heeft echt een negatief beeld bij de sector. En die drie procent is wel voor de volle honderd procent hoorbaar. Dit geeft een vertekend beeld in het maatschappelijk debat”

  Geldt niet alleen voor boeren; als het gaat over klimaat , vluchtelingenbeleid, etc. zie je precies hetzelfde. Rechts geluid is over het algemeen een ongeorganiseerd zooitje en daarom makkelijk te marginaliseren. De boeren vormen hierop een uitzondering. Chapeau.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.