shutterstock 1476054740

De boeren gaan eisen stellen. Willen geld zien voor 'imagoverbetering' en eisen dat 'eigen voedsel eerst gaat'

Geen categorieokt 08 2019, 21:00
De organisatie van het boerenprotest is met een aantal eisen op de proppen gekomen. Zo eisen ze meer geld van minister Schouten. Het budget van voor landbouwsector moet omhoog, dit is de enige manier om het imago te verbeteren volgens de boeren. Misschien nog wel belangrijker: ze eisen dat in de (semi) publieke sectoren producten van ons eigen land de prioriteit krijgen in de kantines. 'Eigen voedsel eerst!'
De organisatie weet een makkelijke oplossing hoe we als land kunnen verduurzamen; we moeten stoppen met importeren van voedingsproducten dat we zelf verbouwen. Dit scheelt enorm veel uitstoot. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

„Inderdaad, meer Nederlandse producten in de schappen, in plaats van importeren uit overzeese gebieden. Als je alleen het transport al meerekent… De stikstof- en CO2-uitstoot daarvan is enorm.”

Tot nu toe krijgen de boeren hier zeer positieve commentaren op. Zowel CU als CDA zijn bereid om de boeren tegemoet te komen met deze eis. Zij steunen het initiatief om overheidskantines te bevoorraden met producten van eigen land. Toch willen de boeren verder gaan en ook de semi-publiekelijke kantines zelf bevoorraden. Ook blijven ze voet bij stuk houden dat het budget moet worden verhoogd. De overheid zal met een kleine vergoeding moeten aankomen als het aan de boeren ligt.

„Een groot deel van de Nederlandse burgers is neutraal of positief gestemd. Drie procent van de Nederlandse burgers heeft echt een negatief beeld bij de sector. En die drie procent is wel voor de volle honderd procent hoorbaar. Dit geeft een vertekend beeld in het maatschappelijk debat”, aldus de actievoerders. „Zonde. Want het overwoekert onze glans. Het doet afbreuk aan de toekomst van onze agrarische sector én wat we reeds samen bereikten.”

Ze maken een terecht punt dat een kleine groep de overhand heeft in het maatschappelijk debat. De boeren zijn continu de dupe van een lastercampagne, terecht dan ook dat de boeren een kleine verhoging eisen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten