Massa ontslag dreigt voor Tata Steel in IJmuiden. Bedrijf wordt weggepest door EU-regels

De staalindustrie heeft enorm zwaar in Europa. Dit komt voornamelijk doordat de staalprijzen op de Europese markt voor belachelijk lage prijzen worden gedumpt. Veel locaties met hoogovens worden het hardst getroffen in Europa, mede door de heksenjacht rondom ‘uitstoot’ viel het te verwachten dat een bedrijf als Tata zijn hoogovens uit Europa zal halen. 

Vakbonden in Nederland vrezen het ergste. Naar verwachting zal Tata Steel zijn productie simpelweg overhevelen naar een lage loonland. De markt binnen de EU is totaal niet gunstig en de continu strikter wordende regels vanuit Brussel maken het ook niet makkelijker. Vandaar dat een logisch gevolg van deze verstikkende regelgeving ertoe zal leiden dat Tata Steel naar andere oorden zal uitwijken.

Voor Nederland staat nu 2500 banen op de tocht, wat dus enorm veel mensen en gezinnen zal duperen. Eerder werd een fusie met een Duits bedrijf al door Brussel tegengehouden. FNV wijst erop dat er nog wel een werkgarantie ligt tot oktober 2021, maar welke garanties er daarna zijn is nog onduidelijk.

Tata Steel ligt al langer onder vuur door de granietregens in IJmuiden, daarbij loopt er nog een onderzoek of Tata niet mogelijk Europese normen overtreedt. Deze externe druk versnellen het proces om de deuren deels te gaan sluiten in Nederland en andere EU-lidstaten om de productie naar andere landen te verplaatsen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Zo maken de EUSSR en de Noord-West EU roverheden dus ALLES kapot, omdat een heel klein groepje extreem linkse leipelingen dat graag willen.
  Nog een paar jaar en ze hebben bereikt wat ze willen en is Noord-West EU een 3e werelddeel, met meer moslims en negers dan blanken en zowel financieel als cultureel terug in het stenen tijdperk.

 2. Mezzadra

  Dit soort bedrijven passen niet meer in Nederland.
  Net als de intensieve veehouderij moeten we die vroeger of later toch afbouwen.

  1. Henkdetenk

   @mezzdra de domme jongen snapt er niks van.
   Het gaat @mezzadra boven zijn petje dat de uitstoot gewoon simpelweg verplaatst als Tata weggaat en de boeren de veestapel halveren.
   @mezzadra de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
   @mezzdra de huistr@l en t#rrel van dds.
   @mezzadra hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
   @mezzadra onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koest voor kinderen dan een gemiddeld mens

   1. Vlaswiek

    Een prima analyse Henk!

    De aandoenlijke vindt hier zeven dagen per week en veertien uur per dag manieren om zijn drek te spuien, vooral omdat er mensen zijn die met hem in gesprek gaan.

    De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

    1. Julian

     Talloze bans? Jullie zijn echt compleet van het padje geraakt. En als je dan vraagt om een oplossing voor de vraagstelling. Krijg je alleen dit soort antwoorden. Zielig is nog een te aardig woord..

     1. Henkdetenk

      @julian de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
      @julian de huistr@l en t#rrel van dds.
      @julian hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
      @julian onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn, en die andere warme gevoelens koestert voor kinderen dan een gemiddeld mens

     2. Rechtsaf

      Juliaantje hier is Bassie

   2. Top

    Dit zijn het soort luitjes, die zich laten inspireren, door een of andere ‘biefstuk socialist’, want let maar op, het zijn altijd de linkse ‘RATTEN, die Roomser zijn dan de Paus’. Maar hebben zelf nooit en te nimmer iets bijgedragen aan de maatschappij. Zitten thuis kwaad te zijn, op hun eigen onvermogen. Dikwijls met een uitkering en toeslagen. Ze hebben absoluut geen schaamte, dat ze leven van de gemeenschap. Ze hebben niet meer dan zich hier te presenteren als ‘’wereld verbeteraars’’. Ze kunnen alleen nog maar hier terecht, omdat ze voor andere fora moeten betalen en dat geld is er gelukkig niet. Ik geef ze graag de ‘volle laag’, tot het onbeschofte toe. Ze verdienen niet beter.

  2. Kretoloog

   Malloot ben je toch, Mezzadra. Je wilt zo graag over ieder onderwerp meelullen, terwijl je er geen sikkepit verstand van hebt.

   1. Original NL

    Tegen narcisme is geen kruid gewassen Kretoloog….dus doodzwijgen deze gestoorde dorpsgek!

    1. Top

     Wat is narcistisch misbruik?
     ,,Het is een vorm van psychologische mishandeling die moeilijk valt aan te tonen. Een mens met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kleineert, manipuleert, controleert, buit uit en is vaak lichamelijk en seksueel agressief. Anders dan fysieke mishandeling laat narcistisch misbruik geen zichtbare sporen na. Een narcist herken je aan talrijke kenmerken, ik vat ze samen als liefdeloos gedrag. Hij of zij – meestal is het een hij – geeft nooit onvoorwaardelijke liefde. En doet-ie lief, dan is dat uit eigenbelang.

    2. Vlaswiek

     “dus doodzwijgen deze gestoorde dorpsgek!”

     Juist!

    3. Mycase

     krijgt je hier niet voor elkaar ,te dom om te poepen hiero

     1. Nep

      Stuur Fatima weer naar het aanrecht!

     2. Groeneveld

      Neppie, als knotjesdragend, soft, door-en-door gefeminiseerd watje kun je toch net zo goed zelf achter het aanrecht staan?

   2. Mezzadra

    En nu inhoudelijk, Kretoloog, je kunt het!

   3. Mycase

    geef die graftak nou eens eindelijk geen antwoord meer dooooooooddddddzwijen hoe moeilijk is het

  3. Joshuak

   Ja en dan gaan we allemaal stoppen met eten en geen staal meer gebruiken..

   Gaat vast succesvol worden.. Jaag al die industrieën weg zodat ze naar landen gaan waar die regels niet zo streng zijn.. Met als resultaat dat de vervuiling alleen maar erger gaat worden..

   Zoals altijd hebben jullie kritiek op iets terwijl ik zeker ben dat je zelf gew9on gebruik maakt van dit soort dingen..

   Terug naar de huizen van hout totdat dat ook verboden is en we allemaal maar onder een paraplu moeten wonen.. Of natuurlijk de huizen, meubilair en alles worden nog duurder dan ze al zijn..

   Welkom in Links Nederland..

  4. Joop Klepzeikert

   @Trol met meer aliassen dan IQ (WP author-100709): Weet je wat er niet meer in Nederland hoort? Juist NSB’ers zoals jij. Smeerlap.

  5. Vlaswiek

   De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Het is en blijft een volkomen kansloze figuur.

  6. werikke

   ik heb zo’n hekel aan dit altijd dwarse mannetje. rot toch op eng kereltje.

  7. Blitzkrieg

   Mezzadra : Waarom?

  8. Rechtsaf

   Weet wat voor soort er niet in Nederland passen? het soort mezzadratjes dat moet het land uitgeschopt worden, wel even filmen natuurlijk…

  9. tonna

   @mezzadra:
   Welk soorten van industrie passen volgens jou wél in Nederland,en met welke productie en goederen gaat de economie floreren om het BBP op peil te houden?
   De boel afkraken is simpel,maar positieve inbreng wordt gewaardeerd!

 3. Kretoloog

  Nee hoor, student, het zijn niet zozeer de Europese regels die zorgen voor de malaise bij de staalbedrijven. De ware oorzaak van de dip is het inferieure staal dat vanuit het Verre Oosten, vooral China, op de Europese markt wordt gedumpt.

  1. Joshuak

   Zoals je zelf zegt de staal van China is vaak kwalitatief laag dus daar concurreren veel Europese bedrijven niet mee..

   Dat staal gaat gewoon minder lang mee en zoveel goedkoper is het niet.. Het gaat echt om de onduidelijkheid van Europees beleid en milieuwetgeving en personeelskosten en gas/elektriciteit.

   Zelfde reden als waarom van al die kapotte accus van elektrische auto in Afrika en Azië worden verwerkt.. Volgens Europese wetgeving is het opruimen onbetaalbaar, terwijl ze in Afrika die dingen letterlijk in de natuur gooien..

   Dus Europese wetgeving kan je zeggen dat ze het goed bedoelen, maar het heeft qua effect op het milieu het tegenovergestelde effect..

 4. JohanDijk

  Grotendeels eigen schuld, de meeste hebben allemaal op van die Linkse partijen gestemd!

  1. Jv

   Johan: helemaal mee eens.
   Ik hoop dat er zeer veel industrie, bouwbedrijven, ICT, mkb, etc, kapot gaan.
   Hopelijk een miljoen, en liefst meer, werkelozen erbij.
   Hopelijk nog een miljoen moslims en gelukzoekers erbij en het drama is compleet.
   Maar niet klagen mensen, want jullie stemmen zelf links tot extreem links en tja…..dan zul je ook de vruchten moeten plukken van je stemgedrag.
   Geen probleem voor mij want ik ga toch weg uit dit communisten land en het zal mij biet zijn dat de achterblijvers aan de bedelstaf komen.
   Ik wens ze veel geluk, rijkdom en gezondheid toe!

 5. Agios

  Als ik linksaffer zou zijn, zou ik me kapot schamen om qua tekst hier nog gesignaleerd te worden. Dan heb je de grens van geestelijke armoede toch wel bereikt, c.q overschreden.

 6. Jumping

  Prachtig toch, in dit keiverotte Nederland is niets vreemd.

  TATRA steel verplaatst een groot deel, van hun productie naar India.

  Weten de Burgers van Nederland, wie er vorige week, met een handelsdelegatie naar India is geweest.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Nep

   Oh weer die demente gek met zijn riedeltje!

 7. Jv

  Johan: helemaal mee eens.
  Ik hoop dat er zeer veel industrie, bouwbedrijven, ICT, mkb, etc, kapot gaan.
  Hopelijk een miljoen, en liefst meer, werkelozen erbij.
  Hopelijk nog een miljoen moslims en gelukzoekers erbij en het drama is compleet.
  Maar niet klagen mensen, want jullie stemmen zelf links tot extreem links en tja…..dan zul je ook de vruchten moeten plukken van je stemgedrag.
  Geen probleem voor mij want ik ga toch weg uit dit communisten land en het zal mij biet zijn dat de achterblijvers aan de bedelstaf komen.
  Ik wens ze veel geluk, rijkdom en gezondheid toe!

 8. Original NL

  Tuurlijk..verplaats alle industrie naar het buitenland…kunnen we straks door dit zelfde buitenland uitgeknepen worden omdat we zelf niet meer in staat zijn ook maar iets te produceren.
  Stel dat de Engelsen voor wo2 hun staalindustrie ook hadden afgestoten…dan was het nu Duits geweest.

  1. Vlaswiek

   Fascistisch links rekent met belastinggeld Original. De stroom belastingbetalers blijft maar groeien dus maakt het ze geen flikker uit. Bedenk dus wat je stemt!

   1. Original NL

    Ik weet wel wat ik stem…nu de rest van “wakker” nederland nog!!

 9. Watcher

  Zo ff wat extra informatie voor de DDS zeurders.

  De moedermaatschappij van Tata Steel in India wil de personeelskosten van alle vestigingen in Europa met circa 170 miljoen euro terugbrengen. Dit moet onder meer gebeuren door werk te verplaatsen naar lagelonenlanden als India. Vice-voorzitter Gerrit Idema van de COR zegt bij NH Nieuws dat in Nederland, Frankrijk, Engeland en België zo’n 2.500 banen verdwijnen.

  Het is onduidelijk hoeveel ontslagen zullen volgen bij de fabriek in IJmuiden, waar zo’n 9.000 mensen werken. Volgende maand komt waarschijnlijk meer duidelijkheid over de verdeling van de besparingen. De vakbonden krijgen formeel pas eind november meer informatie over de plannen in Nederland.

  De COR noemt de voorgenomen besparingen in de memo „buiten proportie”. Tata Steel Europe laat in een reactie weten dat de fabrikant te maken heeft met „uitdagende marktomstandigheden”. Dit wordt verergerd omdat Europa wordt gebruikt als „stortplaats” voor de overcapaciteit van staal. De prijzen van staal zijn gedaald door afnemende vraag en toegenomen concurrentie van buiten Europa.

  1. werikke

   klopt helemaal daarom heeft trump een stokje voor gestoken zodat china hun gesubsidieerd staal dumpt in de VS. europa dat altijd commentaar heeft op Trump heeft al jaren hetzelfde probleem maar Europa blijft vooral bezig xi jinping naar de mond te praten omdat wij steeds meer afhankelijk worden van China o.a. medicijnen. Belachelijk. Ben benieuwd of de toekomstige werklozen nog steeds op partijen blijven stemmen die China hand boven hoofd houd als bevoorrechte handelsland.?

  2. Rechtsaf

   “Dit wordt verergerd omdat Europa wordt gebruikt als „stortplaats” voor de overcapaciteit van staal.”

   watcher de onnozele ziet niet de tegenwerking en de onnozelheid van de EU…

 10. tailgunner

  Mooi man die EU.
  Spaarrente omlaag naar ca. 0,2%.
  Pensioenverlaging, zie rente.
  Innoverende pulsvisserij de nek omgedraaid.
  Boerenopstand wegens stikstof opstand.
  18.000 Projecten in de bouwsector liggen stil wegens stikstof.
  Nederlandse staalindustrie legt het loodje.
  Grenzen wagenwijd open.

  Dus blijf vooral op pro-EU partijen stemmen mensen!
  Ignorance is bliss.

 11. goedisfout

  De GroenLinks wappies zullen staan te juichen, alles moet kapot en daarna de communistische heilstaat EUSSR alles in handen geven waar die fijne typetjes zoals Timmerfranz/Verhofstadt en soortgenoten het voor het zeggen hebben. Populist zijn is zo gek nog niet.

  1. Mezzadra

   Goedisfout meent mogelijk dat de EU de interne markt moet afsluiten voor het goedkope staal op de wereldmarkt.

   Over communisme gesproken.

   1. Henkdetenk

    @mezzadra de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
    @mezzdra de huistr@l en t#rrel van dds.
    @mezzadra hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
    @mezzadra onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koest voor kinderen dan een gemiddeld mens

   2. van Urk

    Ik hoor VVD minister Henk Kamp het nog zeggen:”Tata steel Nederland moet onder alle omstandigheden overeind blijven. Er is toekomst voor de Nederlandse staalindustrie.” Het is maar dat we dit weten. Het scheelt in ieder geval weer aan stikstofuitstoot als ze verhuizen.

    1. Mezzadra

     Ja, die hoop hebben we een tijd gekoesterd, meneer van Urk, maar inmiddels is de staalmarkt wereldwijd ingestort. In die race kunnen we niet meer meekomen.

     Welke oplossingen had u dan in gedachten?

     1. Henkdetenk

      @mezzadra de aandoenlijke speelt zoals altijd op de man.
      @mezzdra de huistr@l en t#rrel van dds.
      @mezzadra hier op dds aanwezig met 10tallen nicks en dat 24/7.
      @mezzadra onze vervente aanhanger van p@dofielen vereniging Martijn die andere warme gevoelens koest voor kinderen dan een gemiddeld mens

    2. Kretoloog

     Henk Kamp was een omhoog gevallen FIOD-inspecteur. Dat deze man minister is kunnen worden, van 4 verschillende departementen nog wel, onbegrijpelijk. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, puur drijvend op de coalitie-macht. Dat deze non-valeur telkens boven kwam, toont ook het gebrek aan werkelijke kwaliteit binnen de VVD. Alleen Rutte komt maar boven de middelmaat uit.

 12. Jynx

  Zo is het!

 13. Nep

  Een goed besluit.

 14. Riesmog

  Die nare EU toch…ware het niet dat Tata zelf al streeft om CO2 neutraal te worden, dat kan het dus niet zijn.

  Of moeten we de omwonenden maar aan hun lot overlaten en Tata vrij baan geven om
  te doen wat ze goeddunkt?

  Benieuwd als een kerncentrale uit de EU wordt weggepest omdat er hier en daar wel eens een ventieltje openstond en de buurt feestelijk heeft verlicht.

 15. C.A.Barstow

  Langzaam maar zeker gaat de vernietiging van ons land door.
  Met dank aan land en volksverrader Rutte en zijn smerig linkse bende misdadigers.

  Stem FvD/PVV.

 16. Heras

  Wat zijn ze in Den Haag toch stom bezig. Hier alles weghalen, betekent banenverlies.
  En later moeten wij staal importeren vanuit het buitenland. En dat is vervuilender.
  Maar ja, dan kan dit geweldige kabinet wel in Brussel zeggen dat de stikstoftax door hun beleid gehaald is.
  En ach, wie geeft nu om die paar werkelozen extra….

 17. Drollevanger

  Toch mooi voor elkaar met onze linkse broeders.
  Ik was in mijn jeugd varensgezel. Alleen bij de eerste maatschappij waarbij ik voer had men rond de 200 zeeschepen. Zo waren er nog een aantal maatschappijen. De meeste maatschappijen zijn nu via allerlei regels weggetreiterd. Later zat ik bij de Zeesleepvaart, die zijn via dezelfde weg verdwenen.
  Onze uitstekende Fokker vliegtuigfabrieken zijn over de kop, die werden via de EU naar buitenlanden gedirigeerd. Bij baggerwerken zie ik tegenwoordig vaak Belgen
  We hebben wereldwijd de beste boerenstand, ook die moet volgens de Randstad worden opgedoekt.
  De paar schepen die we nodig hebben worden in verre buitenlanden gebouwd.
  Enz, enz.
  Wat maken we eigenlijk, buiten schulden en formulieren nog zelf?
  Dankjewel Rutte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.