Nee, geen grap: bonden willen buitenlanders voor Nederlands leger werven

Geen categorieokt 18 2019, 16:00
Coalitie voor Veiligheid (CvV), een samenwerkingsverband van vakbonden en belangenorganisaties voor militairen en politie, stelt voor om buitenlanders te werven voor het Nederlandse leger. Zuid-Afrikanen, Arubanen en Surinamers zijn wat hun betreft allemaal welkom!
Defensie heeft een flink tekort en moet duizenden openstaande vacatures in zien te vullen. Een hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden, niets helpt. Momenteel staan er zo'n 9.000 vacatures open, zo'n 20 procent van het totale aantal functies binnen defensie. Volgens CvV is de grote boosdoener de bevolkingsprognose: te weinig jongeren op de arbeidsmarkt.
CvV wil daarom buitenlanders aantrekken. Er is alleen één probleem: de Nederlandse nationaliteit is vereist. Daar willen ze dan ook graag van af.
Maar CvV mist een cruciaal punt: loyaliteit. Defensie is bij uitstek een sector die je niet zomaar als andere arbeidssectoren kunt behandelen. Je kunt niet van een stel Surinamers of Arubanen verwachten dat zij met dezelfde houding op missie gaan als hun Nederlandse collega's. En het is nogal wat om buitenlanders na een aantal jaren dienst weer op straat te moeten zetten, want wat gaan ze daarna doen met de kennis en vaardigheden die ze hebben opgedaan?
Zo nu en dan sijpelen er verhalen door van ex-radicalen of agenten met een migratieachtergrond, die feitelijk de samenleving ondermijnen door dubbele (of verkeerde) loyaliteiten. CvV noemt als argument dat Nederland nu ook al gebruik maakt van buitenlandse strijdkrachten doordat we ze in hun eigen land trainen. Daar zijn ook zat voorbeelden voor te bedenken waaruit blijkt dat die trainingen als een boomerang in ons gezicht terugvliegen.
De eis dat militairen de Nederlandse nationaliteit moeten bezitten is er niet voor niks. En om te doen alsof defensie met wat betere arbeidsvoorwaarden wel wat nieuwe 'werknemers' aantrekt, mist totaal het punt.
Jongeren zitten simpelweg niet te springen om te gaan trainen voor een degelijk loon maar met het risico uitgezonden te worden naar Afrika of het Midden-Oosten, met uitrusting die ze zelf moeten aanschaffen of zwaar onvoldoende is. En wat hebben die missies in Afghanistan, Mali en Irak nou opgeleverd? Verdere instabiliteit, dode collega's en een vinkje op een diplomatiek document waaruit blijkt dat Nederland haar steentje bij heeft gedragen. Nee, dan zou ik ook met een boog om defensie heenlopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten