Oef, als het aan het WNF ligt moet het nog strenger: ‘stikstofbeleid is ontoereikend’

De panda knuffelaars van het WNF zijn van mening dat het beleid van de overheid bij lange na niet genoeg is. Het Wereld Natuur Fonds heeft die conclusie getrokken aan de hand van een onderzoek van de Wageningen Environmental Research. De stikstofplannen van het kabinet gaan volgens dit onderzoek niet ver genoeg om de natuur in Nederland te laten herstellen

Het halveren van de stikstofuitstoot zou niet genoeg zijn, boeren saneren die rondom natuurgebieden wonen ook niet. Het WNF eist dat de uitstoot met méér dan 50 procent afneemt om de natuur in Nederland te herstellen. Het WNF ziet de oplossing als iets simpels: boerderijen moeten maar milieu technisch verbeteren om het probleem op te lossen.

Simpel gezegd uiteraard, maar wat deze grap allemaal wel niet kost voor de boeren wordt voor het gemak halverwege gelaten.

,Maar ook dat hiervoor bij driekwart van de melkveehouders forse investeringen nodig zijn, terwijl de effectiviteit van de maatregelen niet altijd duidelijk is”

Ook is het WNF voorstander van een landelijke aanpak, de overheid moet haar centrale macht gebruiken om diverse sectoren keihard te reguleren en aan te pakken. Dat wat er nu in Friesland gebeurt – waar het stikstofbeleid is opgeschort – is een nachtmerrie scenario volgens het WNF.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Jumping

  Knettergek deze gekken van het WNF.

  Stop gewoon met het onderhouden (doneren) van deze Groen Maffia groepen.

  Laat ze hun eigen, broek maar op houden.

  Stop ook met het ondersteunen van hun Hoofdsponsor de Post Giro loterij.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 2. Control

  Ja wat nu komt zijn derden die zich gaan bemoeien met Nederland en omdat Nederland in een klimaat van schuldgevoel zit zal Nederland zich schuldig voelen…
  Het is natuurlijk knettergek om naar dit soort clubjes te luisteren…

 3. Tguard

  Ik begrijp niet dat het stikstof (probleem) zo hoog opspeelt. Wij zijn de tweede voedsel leverancier van de wereld en doen dit op de aller schoonste manier die er op dit moment mogelijk is. Als wij zo doorgaan met onszelf zo te pijnigen maken we onze hele economie kapot. Wij horen trots te zijn en onze know how te verspreiden, leider zijn in de wijze waarop wij zo schoon, zoveel voedsel kunnen produceren. Wanneer dit wordt uitgevoerd zal de stikstof uitstoot wereldwijd enorm dalen. Er is geen enkel nut om in Nederland Extreme maatregelen te nemen terwijl elke boom in ons land expliciet toestemming heeft om te bestaan. Zoals wij allemaal als individu beoordeeld willen worden op onze kwaliteiten zouden landen daarop tevens beoordeeld moeten worden. Het is Sowieso belachelijk om landen met een extreme bevolking op een klein oppervlak dezelfde richtlijnen op te leggen als landen met nog geen 10 inwoners op een vierkante km

 4. Joost mag het weten

  Feitelijk maakt de landbouw teveel gebruik van fossiel in de vorm van kunstmest die de grond kapotmaakt. Ploegen doet hetzelfde. Dat moet inderdaad anders.

  Je veestapel voeren met geïmporteerd voedsel is ook wel een dingetje al wordt dat wel enigszins gecompenseerd door het vlees uit te voeren. Wat je in feite doet is bepaalde gebieden verarmen (waar veevoer wordt verbouwd) en bepaalde gebieden verrijken (waar vee word gehouden).

  Vroeger deden we dit op kleine schaal. Zo zijn die bedreigde “natuurgebieden”, feitelijk cultuurgebieden die ontstaan zijn door afplaggen en overbegrazing, ontstaan. Heidevelden en zandverstuivingen zijn eigenlijk niet natuurlijk en alleen in stand te houden door voortdurend menselijk ingrijpen.

  Kringloop landbouw en veeteelt zijn, als je naar natuur en milieu kijkt, inderdaad de beste optie. Daarvoor moeten de boeren, die juist hebben geïnvesteerd in schaalvergroting en verregaande specialisatie, het roer volledig omgooien. Dat betekent hele hoge investeringen in een landbouwmodel dat je concurrentiepositie in de huidige globale economie volledig ondermijnt.

 5. Neko-

  We hebben nu blijkbaar ineens een stikstof probleem. Dan zouden we in de jaren 90 echt een issue gehad hebben met stikstof… Maar toen was het nog _geen_ probleem. Of in ieder geval iets wat niet als probleem gezien werd: https://arnowellens.eu/article/35179/er-is-helemaal-geen-stikstofcrisis

  Laten we eens beginnen met in plaats van de veestapel te halveren, de Nederlandse bevolking eens te halveren. Maar dat is (lijkt het) politiek onbespreekbaar.

  Zie ook https://www.sypwynia.nl/de-groene-blinde-vlek-voor-overbevolking/

  Van 17 miljoen terug naar bijvoorbeeld 8 miljoen mensen… De hoeveelheid CO2 en NOx die Nederland dan als geheel uitstoot is daarmee al stevig teruggedrongen, het verkeer op de snelwegen heeft veel minder last van filevorming, en de boeren kunnen hun beroep gewoon uit blijven oefenen. Er is dan minder noodzaak ‘in het groen’ te bouwen, omdat er dan al voldoende huizen beschikbaar zijn, waardoor bouwprojecten (en daarmee de NOx en CO2 uitstoot) beperkt worden. Meer groen betekent ook meer bomen om CO2 op te nemen, waardoor we ook gelijk wat aan het klimaat doen.

  Maar zoals gezegd… politiek blijkbaar onbespreekbaar.

 6. Jv

  Het WNF kan zich beter richten op de fraude praktijken, exorbitante zelfverrijking van geld dat door donaties werd en wordt opgebracht.
  Deze lui moeten hun waffel dus dichthouden en kunnen zich beter druk maken door in China eens aan de gang te gaan om daar voor een cultuur omslag te zorgen zodat daar geen dieren meer levend gekookt en/of van hun huid ontdaan worden, etc!
  Het WNF wordt volledig bemant door stinkend links gier wat een gigantische hoeveelheid CO2 de lucht in stoot!

 7. claus

  WNF gebruikt trucs om de politiek op het verkeerde been te zetten:

  a. negatieve cherry-picking– de data kiezen die je van pas komen
  b. valse concreetheid: iets als een natuur-fenomeen presenteren wat in werkelijkheid een statistisch verzinsel is, een papieren tijger
  c. gesjoemel met het ijkpunt, de baseline. Ten opzichte van wanneer presenteren ze een trend, en hoe was het daarvoor. Ze presenteren dan het gelijktijdig plaatsvinden van iets (bijvoorbeeld: er wordt gevist en schelpdier x nam af) als RE-latie (oorzakelijk verband), of wekken die suggestie.
  d. doen alsof alle trends van gelijkwaardige data zijn, en dan iets roepen als ’30 procent achteruitgang’ dat exacte wetenschappelijkheid suggereert
  Bron: interessantetijden.nl/2017/11/06/wereld-natuur-fraude-wnf-en-cbs-sjoemelen-vaker/

 8. Jv

  Hoe naïef van het WNF! In de voorgestelde maatregelen wordt niet gerept over de CO2 uitstoot in onze buurlanden dat bij oosten of zuiden winden ons land binnenkomt.
  Wat een belabberd opleiding niveau hebben deze, van donatie geld, zelfverrijkende linkse malloten!

 9. forestfriend

  Ok, begrepen! Wanneer komt de belasting heffing!

  Welke van de 4 wordt het!
  A) Belasting op schone lucht?
  B) Verhoging op brandstofaccijnzen?
  C) Verhoging op energie belasting?
  D) Verrassing belasting?

  1. Rechtsaf

   Ik denk alle 4 en dan ben je natuurlijk vergeten dat de BTW op deze belastingen ook omhoog gaan met 50%

 10. Joop Klepzeikert

  Beter soepsidieclubjes als WNF gaan saneren en dan niet met 50% maar met 100%.
  Gewoon lekker ophouden met zulke totaaldebielen graties geld te geven, dan houdt het gezeik zo op.

 11. AS210854

  Zolang de boeren in Duitsland nog hun gier over het land mogen spuiten in plaats van injecteren enz enz, doen onze boeren het heel goed kwa het stikstof beleid. BOEREN LAAT JE NIET KISTEN DOOR ONZE DIEBIELE LINKSE POLITICI . VAN MIJ MAG HET LAND PLAT IK PAS MIJ AAN.

 12. josemoonen@70

  Het WNF , Eist ….?????????????????? Sinds wanneer is dat ? Is het al zover gekomen ?

 13. Blitzkrieg

  “Er ligt natuurlijk nog steeds ook wel een stikstofuitspraak waar we proberen gehoor aan te geven” aldus Carola Schouten op msn. Bruusk en resoluut heeft al plaatsgemaakt voor vertwijfeling, we komen er wel.

 14. Drollevanger

  Er is helemaal geen stikstof probleem. De aarde wordt plaatselijk meer vruchtbaar. Maar is dat een probleem? Niet voor mij, voor niemand. Door extra stikstof en CO2 groeien sommige planten beter dan voor die tijd. Is dat erg?
  Het enige probleem is meer planten op schrale grond. Vinden de hertjes en konijnen geweldig.

 15. Drollevanger

  Bestaat er een mogelijkheid om Groenlinksers uit te sluiten van de toegenomen opbrengsten uit de landbouw?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.