Onderzoek overheid concludeert: géén buitenlandse inmenging bij verkiezingen en geen ‘nepnieuws’

Onderzoek naar desinformatie, ‘junknieuws’ en online politieke inmenging op social media, voor en tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen, wijst uit: dat was er niet! Opvallend, want minister Ollongren pakte om die reden juist ‘nepnieuws’ aan!

Het rapport werd vrijdagavond gepubliceerd, maar dankzij het arendsoog van PVV-Kamerlid Martin Bosma krijgt het rapport ook daadwerkelijk publiciteit. En wie de conclusies van het rapport doorleest, ziet dat Bosma gelijk heeft met zijn interpretatie van de conclusies. Hier de belangrijkste conclusies:

 1.  Wij hebben geen buitenlandse desinformatiecampagne of nep-actiegroepen gevonden, rond de Provinciale Staten- en Europese parlementsverkiezingen van 2019.

 2. Mainstream nieuws wordt op alle platforms meer gecirculeerd en verkrijgt meer gebruiksinteractie dan junknieuws, maar dit geldt niet voor alle specifieke kwesties in alle periodes (8 februari – 25 maart 2019, 26 april – 24 mei 2019 of langere perioden).

 3. Zwarte Piet en MH17 hebben aanzienlijke hoeveelheden tendentieus en nep/junknieuws en zijn doorlopend actief (niet aan een periode gebonden).

 4. Met betrekking tot sociale mediamanipulatie, zijn trol-achtige gebruikers actief omtrent meerdere politieke kwesties (op Twitter). We vermoeden ook artificiële versterking (nepvolgers op Instagram).

 5. Er is een opkomende tendentieuze en polariserende mediasfeer, die concurreert met de mainstream, in de zin dat ze niet alleen door trol-achtige sociale media gebruikers maar ook door reguliere sociale media gebruikers worden verspreid.

Niet nep, wel ‘polariserend’
De eerste is natuurlijk de belangrijkste. Maar wie het rapport leest ziet dat 2, 3 en 5 gaan over mediakanalen zoals dit opinieblog en andere ‘polariserende mediakanalen’. Ondanks dat er geen nepnieuws is, adviseert het rapport vanwege die conclusies wel om ‘geen zuurstof’ te geven aan tendentieuze mediaplatforms (DDS, The Post Online, GeenStijl etc.). En waarom? Om de simpele reden dat wij het op sommige momenten béter hebben gedaan dan mainstream media (NRC Handelsblad verslagen!).

De strijd tegen ‘nepnieuws’ gaat waarschijnlijk dus gewoon door. Alleen kunnen ze het bij de overheid geen nepnieuw meer noemen, want er wordt niet gelogen, maar is het straks ‘problematische polariserende content’: platformen waar keiharde meningen gewoon geëtaleerd kunnen worden dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Zo blijkt dus weer dat zwakzinnig linkse leipelingen het dus weer bij het verkeerde eind hadden, zoals altijd weer. Hun totaaldebiele onderbuikgevoelens hebben niets met feiten van doen. Daarom hebben linkse leipelingen ook niets in de politiek en het publieke debat te zoeken. Dat volk hoort in een gesticht thuis.
  Alleen in Nederland mogen en kunnen die debielen door blijven gaan met het slopen van het land. Op kosten van de hard werkende mensen.
  Het is hoog tijd dat werkend Nederland in actie gaat komen tegen die socialistische terroristen. De boeren hebben het goede voorbeeld gegeven.

  1. hans-e-pans

   Heb hier nog geen letter over gelezen in de Nederlandse MSM.

   Komt misschien ook niet zo goed uit voor dit kabinet.

   1. Rechtsaf

    Nee in Nederland is geen corruptie enzo

 2. Agios

  Typisch overheid: Een probleem aanpakken dat er niet is.

 3. Jumping

  Inderdaad in dit keiverotte Nederland, blijft Links maar oorlog voeren.

  De inzet van het leger bij een demonstratie, hoort ook gewoon bij Links.

  De kogel die Fortuyn doode kwam ook van Links.

  Links maakt meer kapot dan je lief is.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Nep

   Weer zo een demente reactie! Foei mensen die met pensioen zijn moeten zich niet meer zo druk maken!

   1. An Michelle Patinama

    Wimpie Wimpie toch,al sinds 1978 ‘werkend’ bij de linkse belasting verkwistende en subsidie slurpende klimaatkerk ‘lagere’ baantjes carrousel. Je moet onderhand zelf met pensioen zijn. Echter er is altijd wel een ‘links subsidie potje’ te vinden die jou betaalt om overal te trollen en in de (s)linkse administratie als overig te boek staat.
    Ook je motto van je buik vol hebben van organisatie en structuur en geloof hebben in vanzelfsprekende ontwikkeling en dat het mag gaan zoals het gaat is wederom een radicale linkse gedachte waarbij kostprijs niet van belang is, immers het is ‘maar’ belastinggeld. Dat daar belastingbetalende werkenden, kleine ondernemers en aanverwanten anders over denken is voor jou buiten kijf.

  2. Rosasolis

   @Jumping. WAAROM moeten wij dit flauwe kul van u iedere dag opnieuw lezen?!
   Niemand leest het meer. Een keer was genoeg. De meeste abonnees hebben hersens, en hoeven niet door u indoctrineert te worden. Er komt geen nexit. Nederland was een van de oprichters van de E.E.G., de voorloper van de EU. Nog steeds heeft ons land grote invloed op de EU. Omdat er grote problemen zijn, moet er samen gewerkt worden om ze snel te oplossen. Uitstappen is lafheid. Kijk nu wat een ramp er nu is in Groot-Brittanie.

 4. Tman

  Alles dat “links” niet bevalt is nepnieuws!
  Dat ik dit hier schrijf is een open deur intrappen,het is in heel Europa inmiddels de standaard,dat rechts wordt gedemoniseerd!

 5. Mezzadra

  “Er is een opkomende tendentieuze en polariserende mediasfeer, die concurreert met de mainstream, in de zin dat ze niet alleen door trol-achtige sociale media gebruikers maar ook door reguliere sociale media gebruikers worden verspreid.”

  Dit gaat inderdaad over blogs zoals DDS.

  1. Kretoloog

   Mezzadra, dit gaat vooral over de zogeheten trollen op blogs als DDS. Figuren zoals jij dus. Deze redactie is erg coulant, de mainstreammedia hadden de trollen er allang uit geknikkerd.

  2. Vlaswiek

   De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet. Het is en blijft een volkomen kansloze figuur.

 6. Heras

  T’Mensje van d66 ziet de bui hangen: alle inhoud van hun partij komt naar boven via andere kanalen, en dat is niet leuk. Dan denk ik aan het milieu, de globalisering, anti israelsentiment, islamitisch geloof dat hier
  Gestimuleerd wordt, geldverslindende EU.
  D66 verliest steeds meer aanhangers.

 7. J.Rademaker

  Niet het nieuws is polariserend maar de lieden die geen andere mening of feiten kunnen gebruiken in de strijd om behoud van macht.
  Een mening is het doel en wel de mening van de machthebbers.
  Het is dus synoniem met onderdrukking.

 8. Veteraan

  Tja Links hé.
  Een klacht van Links, afgehandeld door Links en beoordeeld door Links.

 9. Joost mag het weten

  Waar ze tegenwoordig al geen onderzoek naar doen. Dit had ik ze ook kunnen vertellen, maar dan genuanceerder en minder tendentieus. Weggegooid geld zo’n onderzoek.

 10. Pescador

  het enige nepnieuws wat wel bestaat komt uit den haag

 11. DidiMadloba

  Over het Wilders-proces lees ik bijna alleen maar nep-nieuws, maar je moet wel een beetje verstand van strafrecht hebben om dat te constateren.

  Voor de duidelijkheid: de Minister heeft wettelijk de bevoegdheid zich met het OM te bemoeien, zelfs in individuele zaken.

  Ook over de EU lees ik veel nep-nieuws, zoals dat het een ondemocratische machtswellustige bureaucratische moloch is die van de EU een federale superstaat wil maken.

  Voor de duidelijkheid:
  – de EU wordt dubbel democratisch gecontroleerd: door het Europees Parlement én door de Raad van Regeringsleiders – die stuk voor stuk weer door hun nationale parlementen worden gecontroleerd.
  – bureaucratische moloch: er werken bij de EU minder ambtenaren dan bij de gemeente Amsterdam
  – “federaal” betekent juist dat de lidstaten zo veel mogelijk zelfstandigheid behouden. Toen eind jaren ’40 de Duitse Bondsrepubliek werd gevormd protesteerde Beieren omdat die naar hun smaak niet federaal genoeg was – waarmee ze bedoelden dat er te veel macht naar de Bondsregering ging, bijv. voor belastingheffing.

  Polariseren is niet verboden, als het maar met correcte argumenten gebeurt.

 12. Rud56

  En wat wordt nu de volgende, miljoenen kostende stap van dat ondemocratisch mormel en haar partij: het verbieden van onder andere DDS omdat deze waarheden en feiten publiceren die de streaming media (zoals een NOS, een AD, een NRC, een Volkskrant, een Trouw, een NU.nl. e.d., bewust achterhouden of manipuleren?

 13. toelos

  wie gaat die nepregering nu eens controleren????

 14. Piet Klein

  Dit rapport beoordeelt de communicatie die plaats vindt op verschillende media waarbij naar de opinie van de opstellers van het rapport bepaalde informatie onjuist is en als nep nieuws moeten worden gekwalificeerd. Arnold Karskens heeft een zwart boek over de nos waarin hij aantoont dat de selectie van het nieuws door de npo, dan wel de kwalificatie door de npo onjuist is en niet voldoet aan de opdracht die de npo heeft gekregen. Ollongren wil kennelijk met dit rapport in de hand regie voeren over de informatievoorziening van derden middels content scanning etc. De kwalificatie wat nepnieuws is, is een vaag begrip getuige de bevindingen van Karkens, maar zelf het verspreiden van nepnieuws valt onder de vrijheid van meningsuiting. Een recht waar de overheid, de EU, Ollogren ook in ruime mate gebruik van maakt. Het enige middel tegen nepnieuws is nieuws. En daar waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting worden overschreven, zoals in de wet is omschreven, passen geen stiekeme afspraken met partijen die op het internet actief zijn zoals de google’s, facebooks etc. om middels content scanning in te grijpen. Daarmee ontstaat een democratisch oncontroleerbare greep op de informatievoorziening. Daar waar de wet overschreven wordt past de openbare rechtspraak waar middels een openbare rechtspraak een oordeel wordt geveld. Ollogren vliegt met dit rapport in ruimte mate uit de bocht.

 15. P.Sisterons

  Die lui van d66 hebben geen nageslacht dus hoeven ze zich daar geen zorgen over te maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.