Spanning binnen coalitie - VVD steunt boeren: 'Geen koe of varken minder'

Geen categorieokt 12 2019, 9:00
De VVD spreekt zich uit voor de boeren. De regeringspartij vindt het niet nodig om de veestapel te verkleinen en zet daarmee de andere coalitiepartijen flink voor het blok.
Voor de VVD is het gewoon een kwestie van speciale stalsystemen subsidiëren en boerderijen verplaatsen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat.
Dat standpunt druist volledig in tegen het standpunt van D66 en de ChristenUnie, die beide het aantal dieren willen verminderen (D66 wil zelfs halveren). VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt daar het volgende over:

"Het gaat niet om het aantal stuks vee. Het gaat erom dat de stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat. Als een boerenbedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder te worden gehouden."

Ik vraag me ten zeerste af of dat inderdaad zo is. Dat zou namelijk betekenen dat zowel de ChristenUnie als D66 opzettelijk voor de 'moeilijke weg' hebben gekozen, wat in het geval van D66 misschien nog wel te begrijpen is vanwege hun klimaatstandpunten (rondom vleesconsumptie) maar is voor de ChristenUnie, met nota bene een minister van Landbouw, niet uit te leggen.
Ook is het wel héél toevallig dat deze oplossing vlak na de stunt in Friesland komt, waar in die provincie de stikstofregels zijn geschrapt en naar een alternatief wordt gezocht. Het klinkt allemaal een beetje te populistisch en vrij doorzichtig ook nog. Aan de andere kant zou dit wel eens een kloof tussen GroenLinks/D66 en de VVD kunnen creëren, en de VVD weer wat meer naar rechts trekken. Maar het riekt naar opportunisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten