Spanning binnen coalitie – VVD steunt boeren: ‘Geen koe of varken minder’

De VVD spreekt zich uit voor de boeren. De regeringspartij vindt het niet nodig om de veestapel te verkleinen en zet daarmee de andere coalitiepartijen flink voor het blok.

Voor de VVD is het gewoon een kwestie van speciale stalsystemen subsidiëren en boerderijen verplaatsen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat.

Dat standpunt druist volledig in tegen het standpunt van D66 en de ChristenUnie, die beide het aantal dieren willen verminderen (D66 wil zelfs halveren). VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt daar het volgende over:

“Het gaat niet om het aantal stuks vee. Het gaat erom dat de stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat. Als een boerenbedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder te worden gehouden.”

Ik vraag me ten zeerste af of dat inderdaad zo is. Dat zou namelijk betekenen dat zowel de ChristenUnie als D66 opzettelijk voor de ‘moeilijke weg’ hebben gekozen, wat in het geval van D66 misschien nog wel te begrijpen is vanwege hun klimaatstandpunten (rondom vleesconsumptie) maar is voor de ChristenUnie, met nota bene een minister van Landbouw, niet uit te leggen.

Ook is het wel héél toevallig dat deze oplossing vlak na de stunt in Friesland komt, waar in die provincie de stikstofregels zijn geschrapt en naar een alternatief wordt gezocht. Het klinkt allemaal een beetje te populistisch en vrij doorzichtig ook nog. Aan de andere kant zou dit wel eens een kloof tussen GroenLinks/D66 en de VVD kunnen creëren, en de VVD weer wat meer naar rechts trekken. Maar het riekt naar opportunisme.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Blitzkrieg

  Blitzkrieg : Ze worden bang voor het stemvee, zelfs een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen.

  1. C.A.Barstow

   @Blitzkrieg:

   Dat doet het domme stemvee in ons land wel, die trappen er zo weer in.

   1. hans-e-pans

    DE VVD zal wel bedoelen “Geen koe of varken minder” als de veestapel is gehalveerd.

    Zoals gewoonlijk vertellen ze maar het halve verhaal, en de meeste kiezers trappen er met de ogen wijdopen in.

    1. Mezzadra

     Goed gezien, hans-e-pans.
     🙂

 2. plakband

  VVD steunt de boeren.
  Dat moet boerenbedrog zijn, kan niet anders.

  1. Kretoloog

   Valt wel mee: boeren stemmen van oudsher CDA, VVD of SGP. Een doodenkele keer PvdA of CU.

   Electoraal is de boerenstem interessant. 80.000 boeren vertegenwoordigen niet veel meer dan 2 Kamerzetel. Maar met partners, volwassen kinderen, familieleden en de hele agroketen kom je wel op 8 tot 10 zetels. En dat is net zoveel als de hele PvdA!

   1. Blitzkrieg

    Kretoloog : Een hele hoop potentiele FVD stemmers.

    1. Nep

     Zou je wel willen, gelukkig hebben wij boeren, verstand.
     No FVD

 3. Agios

  De regering wil de rit uitzitten. En daarna? Krijgen we eenzelfde club met andere gezichten die precies hetzelfde gaan doen, namelijk de burger beroven. Eigenlijk zijn we elke vier jaar bezig onze eigen dieven te kiezen.

 4. Joop Klepzeikert

  Ze weten bij de VVD dat boeren al lang niets meer kunnen investeren, dus kunnen dit weer makkelijk roepen.
  Een boer die €100.000,- moet investeren, maar daar geen cent meer door verdient is binnen een maand failliet. Ze hebben al veel te veel nutteloze investeringen moeten doen de afgelopen decennia, terwijl hun concurrenten buiten Nederland dat niet hoeven. Daardoor is de winstmarge van de Nederlandse boeren al nagenoeg nul. Alleen de banken, verzekeraars en multinationals verdienen nog aan de Nederlandse boeren.
  VVD wil hiermee dus NOG meer geld van de boeren naar die elite toe sluizen.
  Net zo lang tot ze vanzelf failliet gaan.
  VVD is dus een NOG smeriger partij dan CU en D66, die eerlijk zeggen dat ze de boeren sector kapot gaan maken.

  1. Original NL

   De boeren zichzelf failliet laten investeren…typisch vvd plan.

   1. Joop Klepzeikert

    Tja, de VVD doet al heel lang net of ze voor de ondernemers bezig zijn. De werkelijkheid is dat ze al decennia ondernemers kapot maken, zodat die geen of in ieder geval zo min mogelijk omzet van de multinationals innemen.
    Die narigheid begin in de jaren 80, toen er achter elkaar faillissementen vielen, bij tot dan toe volledig gezonde bedrijven, doordat de roverheid ineens belastingen VOORUIT ging opeisen en de banken tegelijkertijd ook hun aflossingen op leningen vooruit gingen opeisen.

 5. Cootje

  Is een waardeloze branche en het bekende boerenverstand is er niet een van weelde . Iets in de grond stoppen en niet weten wat je ervoor krijgt ? Iets produceren onder kostprijs is toch niet meer van deze tijd . Boeren leven van subsidies en van idealen . Idealen waren vroom&dreesman en Thomas cook ook die hebben het niet gered . En dat willen we een bedrijfstak in stand houden die niet kan produceren met een kostprijs plus . Dus hebben we zuid Europese bevolking om te onderhouden en de boeren

  1. Jumping

   @Cootje.

   Het merendeel van de boeren, telen op een contract basis.
   Deze prijzen worden jaarlijks vastgesteld, dus men weet wel degelijk een prijs, alleen de hoeveelheid van het product, dat zie je pas na de oogst.

   Verdiep je eens echt in de boeren materie.

  2. Top

   En ‘U’ werkt, waar? Niet dus. Dat dacht ik al. Weer een onrendabele, die bij werkend NL over hun ruggen meelift. Gewoon een parasiet dus.

 6. Cootje

  De gehele bedrijfstak is van de banken en die laten de boeren leven anders vallen ze zelf om kunnen ze niet dekken met een postje slechte leningen

  1. Control

   Dankzij Den-Haag die boeren op kosten jagen bedoel je..

 7. Control

  Wie gelooft de VVD nog? het is verkiezing retoriek..

 8. Arbeider65

  Ha, ha, ha. De VVD die de boeren steunt. Deze partij is zo rekbaar als elastiek. Ze laten de agrariers gewoon keihard vallen, zonder probleem.

  1. van Urk

   De VVD wil het dus eigenlijk zo ver hebben dat intensieve vee en landbouw op een industrieterrein wordt gevoerd i.p.v. op het land. Een advies dat het College van Rijksadviseurs al hadden voorgesteld.

 9. Piet Klein

  Het is niet de eerste keer dat de VVD stevige taal bezigt in bepaalde standpunten en vaak blijkt dan dat niet te kloppen met wat ze uiteindelijk doen. Let dus niet op wat VVD-ers roepen maar op wat ze doen. De 1000 euro van Rutte, geen cent naar de Grieken, het Oekraïne referendum, 1 miljard naar de bedrijven of toch maar niet, het is een lange reeks. De VVD heeft er een traditie van gemaakt hele andere dingen te roepen dan die ze feitelijk doen. Verder blijken rapporten met het imago wetenschappelijk uiterst onbetrouwbaar, de geluids- en milieu rapportage over Schiphol en Lelystad niemand weet meer wat er klopt. De metingen van het RIVM staan ter discussie in het stikstof dossier. De VVD is een partij die uiterst onbetrouwbaar is, neemt het niet nauw met de integriteit. Mijn tip luister niet naar VVD-ers want die praten je graag naar de mond maar als het er op aan komt doen ze hele andere zaken.

  1. van Urk

   Zijn alle kankerverwekkende radioactieve stoffen in Europa al verdwenen uit Tsjernobyl? In Oostenrijk lopen er nog radioactieve zwijnen en herten nog vrij rond. In 2017 werd er in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italie en Oostenrijk nog een vreemde piek gemeten aan radio actieve deeltjes in de lucht boven Europa. Het ging om ruthenium-106 En niemand die weet waar die vandaan komen. En dan hier druk gaan maken over een natuurlijke gas als stikstof.

 10. Jack Flash

  Geen koe of varken minder
  klinkt als
  Geen cent meer naar Griekenland.

  1. van Urk

   🙂

 11. Jack Flash

  @VanUrk.Dit is inderdaad zeer bizar.De echte mileuproblemen worden hier verdoezeld.
  Links kan op papier realisten verwijten wat ze zelf doen.Het milieu naar de kloten helpen.

 12. goedisfout

  Binnenkort nieuwe verkiezingen, politici beginnen weer dingen te roepen die de bevolking wil horen.

 13. Original NL

  VVD steunt boeren…….
  VVD steunt klimaat en stikstof hysterie..maar beslist geen boeren.

 14. Joop van Leeuwarden

  Die boeren moeten hun bek dicht houden. 90% van wat ze produceren is voor de export. Omdat een paar boeren hun zakken willen blijven vullen kan ik mijn dakkapelletje niet plaatsen en liggen er weet ik hoeveel bouwprojecten stil. Al dat gelul dat boeren geen geld hebben en amper nog geld kunnen verdienen. Ik zou zeggen stop er mee als er geen rooie cent te verdienen is. Dat doet namelijk iedere ondernemer, dan zoek je iets anders waar wel iets mee te verdienen is. Maar nee ze blijven doorzeuren en jan en alleman de schuld geven. Morgen zal het weer wel weer de schuld krijgen van alles.

  1. Vliegenvanger

   Dat dakkapelletje van jou is geen absolute noodzaak om te bouwen. Huizen bouw is veel belangrijker. Maar ja als alle mensen op deze partijen blijven stemmen heb je ook geen dakkapelletje meer nodig. Dan kan je straks je huis verkopen, omdat het niet meer te betalen is.

   1. Joop van Leeuwarden

    als je het niet snapt, reageer dan niet op mij.

    1. Bosche draak

     Vent je snapt er zelf de ballen van, vaak zijn het familie bedrijven die van generatie op generatie worden doorgegeven.
     En Nederland is een exportland waar dacht je anders waar een aanzienlijk deel van de welvaart van kwam?

     Maar nee ze moeten alles maar opgeven en fijn de rambam krijgen want Jopie wil een dakkapelletje.

     Ga je toch lekker in Oost europa wonen dan kan je er zoveel bouwen als je hartje begeert!

     1. Joop van Leeuwarden

      dus omdat het een familiebedrijf is, moeten we onze bek dichthouden. Heb je weer zo’n boer die ondanks dat de hele sector failliet is gewoon wil doorgaan met die onzin. Ga iets doen wat wel winstgevend is ipv de belastingbetaler er weer voor op laten draaien.

  2. Original NL

   Quote…Omdat een paar boeren hun zakken willen blijven vullen kan ik mijn dakkapelletje niet plaatsen……..
   NL leeft van de export..zo is onze economie.
   Dat jij je dakkapelletje niet kan plaatsen komt omdat een ignorante politicus weer gedachtenloos zijn handtekening bij het kruisje heeft gezet..zonder over de gevolgen daarvan na te denken.
   Er kwam een boer bij de dokter.
   De boer had tijdens zijn werk een flinke jaap opgelopen in zijn hand, die gehecht moest worden.
   De dokter ontsmette de wond, begon met hechten, en besloot tijdens de klus een praatje met de boer te maken. Al vlug kwam het onderwerp op politici. Wat vond de boer van deze beroepsgroep?

   De boer zei: ‘De meeste politici zijn paalschildpadden.’
   De dokter fronste. ‘Paalschildpadden?’
   ‘Jazeker. Als je langs een weiland rijdt en je ziet een schildpad balanceren bovenop een paaltje van een omheining, dan is dat een paalschildpad.’

   De boer ziet de uitdrukking van onbegrip in de ogen van de dokter, en legt uit:

   ‘Je ziet die schildpad boven op die paal en je weet dat hij daar niet uit zichzelf is gekomen. Hij hoort er niet thuis en hij heeft geen idee wat hij daar moet doen. Hij zit duidelijk op een hogere positie dan hij aan kan en je vraagt je oprecht af welke idioot hem daar heeft neergezet.’

   De dokter knikt bedachtzaam en denkt: dit moet de beste beschrijving van een politicus zijn die ik ooit heb gehoord.

 15. Vliegenvanger

  De VVD is zich al weer aan het indekken voor de volgende verkiezingen. Als we de boeren nu voor de gek houden, stemmen ze straks op ons. Daarna draaien we ze weer een poot uit. De Vuile Vieze Donders gaan als het moet over lijken. Ze willen hoe dan ook de grootste blijven, terwijl iedereen ze uit kotst.
  Mensen denk goed na voor je straks gaat stemmen, stem niet meer op dat linkse geldverslindende partij kartel. Laat Nederland niet naar de kloten gaan door, VVD, CDA, GL, CU, PVDA, EN DRAM66.

 16. C.A.Barstow

  Waarom steunt de VVD de boeren?
  omdat zij er zo mee begaan zijn?
  welnee natuurlijk niet, dat stelletje vuile land en volksverraders voelt nattigheid
  bij de eerst volgende verkiezingen.
  Zodra die vuilakken weer in het pluche zitten laten zij de boeren weer net zo hard vallen als een baksteen.

  Stem FvD/PVV.

 17. Bosche draak

  “Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen”

  Nou gaat dat in dit geval ook op voor de koeien en de varkens, maar waakzaamheid blijft van kracht.
  Het laat wel zien dat de tractor-protesten wel degelijk nut hebben want de pruts politici kronkelen om het hardst om maar zoveel mogelijk een wit voetje te halen.

  Eerst zien dan geloven!

 18. Gelul

  als het stemmen kost draait judas Segers ook wel bij

 19. Rosasolis

  Eindelijk sluit ook de VVD aan bij CDA, CU, en andere partijen om onze boeren te steunen tegen het waanzinnig eis van D66. Om de boeren te uitkopen.
  het waanzinnig eis van D66. Nederland moet trots zijn op onze boeren. In een nieuwe rapport van de VN werd Nederland benoemd als het 3de beste Landbouw land in de wereld, na Canada en Amerika. Maar misschien is onze grootste eer: Nederland is uitgeroepen tot de Beste Landbouw land van Europa. C. Schouten ging voor maandenlang op stap om de vreselijke enorme binnen-varkens stalen te inspecteren. En zorgde dat een een aantal moesten gaan ophouden. Dus gaat het nu beter, ook zijn er nu vele kleine Bio- varkens boeren, waarbij de varkens naar buiten komen.
  De enige partij in onze tweede kamer tegen de boeren blijkt nu D66 te zijn.
  Nu weten we waarom we dat volle pagina advertentie van D66 op de achterkant van Trouw eer-gisteren zagen. Met de enorme foto van R. Jetten. Zijn partij staat zwak in de coalitie.
  Hoewel de VVD niet mijn partij is, wil ik nu nog een grote eer voor Nederland noemen.
  Vorige week kreeg ons Premier Rutte de grootste onderscheiding van Australie voor zijn
  leidende rol in de MH 17 ramp. Ik was toen ook zeer onder de indruk voor zijn leiding gedurende die zeer droevige weken.

 20. Gerlos

  En nu je poot stijf houden en geen compromissen sluiten met KLVERTJE VIER EN PASPOP JETTEN

 21. JFU

  Echt de VVD anno 2019…niet doen wat ze beloven…en beloven wat ze dus niet doen.
  Ze hebben ingestemd met de coalitie partners om de boeren de nek om te draaien…en voor de bühne plotseling het tegenover gestelde zeggen…tja..echt VVD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.