Renteverlaging door Fed werkt, investeringen in Nederlandse economie stijgen met 8% in september

De samenleving zet door! In september alleen al stijgen de investeringen in de Nederlandse economie met ruim 8% in vergelijking met een jaar eerder. Dat is geen verassing als we de rentebesluiten van de centrale banken meewegen. Met het tot driemaal toe verlagen van de rentestanden door de Federale Reserve komt er méér ‘goedkoop’ kapitaal in omloop. In juni en augustus werd er echter minder geïnvesteerd dan een jaar eerder, via CBS.

Het is natuurlijk goed nieuws dat het volume van de investeringen in de Nederlandse economie in september is toegenomen, zeker als je de zwakke zomermaanden meerekent. In juni en augustus van dit jaar werd er namelijk minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Na de derde renteverlaging sinds 2008 is het voor degenen die de mogelijkheden bezitten natuurlijk een goed moment om  te investeren.

Op de onderstaande grafiek zien we de investeringen in de Nederlandse economie afgezet tegen de tijd:

Investeringen in de Nederlandse economie

Bron: CBS
Bron: CBS

Op de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat met name tot eind 2016 flink werd geïnvesteerd in de Nederlandse economie. Dat er in die periode méér werd geïnvesteerd dan in de jaren ervoor is natuurlijk logisch. Nederland verliet in het jaar 2013 de gevarenzone van de recessie en tevens nam in die periode de intensiteit van de Eurocrisis af.

De hausse op de aandelenbeurs keerde op dat moment in 2016 ook terug, maar eind 2016 leek de groei er ineens uit. Sindsdien zien we een afwisselend beeld qua investeringen in de Nederlandse economie, al zijn de gemiddelde scores over de afgelopen jaren wel goed te noemen. Zogezegd is er wat betreft de bereidheid van grote bedrijven en ondernemers om in Nederland te blijven investeren weinig aan de hand. Maar daarvoor hadden ze dit jaar dus wel een zetje nodig: de renteverlagingen.

Met name eind 2018 vielen de investeringen lager uit dan eerder en dat was ook terug te zien in de dekkingsgraad van pensioenfondsen en de standen van de aandelenmarkten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Original NL

  Ik zie in de grafiek alleen maar een dalende trent sinds 2014…en dat is ook logisch met een door links bevuilde regering die het ondernemen door hysterische klimaat en milieu maatregelen extreem bemoeilijken…

  1. Original NL

   Trend…sorry

 2. Nep

  Goed werk Rutte! Ga zo door!

 3. Kretoloog

  Ja ja, de economie groeit. We beleven al 5 jaar een economische hoogconjunctuur. Maar wat heb je eraan. De belastingdruk voor particulieren is toegenomen van 32 naar 40% (voor bedrijven gezakt van 25 naar 17%). Desondanks komt men in veel sectoren geld te kort: vooral onderwijs en zorg. Onvrede alom, de loonkloof neemt toe. Pensioenen zwaar onder druk, koopkracht daalt jaar op jaar. De bouw ligt op zijn gat, ons land wordt overspoeld door gelukszoekers en de criminaliteit stijgt dagelijks.

  Laten we het maar duidelijk zeggen: de kabinetten Rutte 1, 2 en 3 hebben slechts ellende gebracht. Je gaat steeds meer terug verlangen naar echte leiders, zoals Piet de Jong of Willem Drees.

  1. Wesley Benbow

   Dat de koopkracht jaar op jaar daalt is feitelijk onjuist, Kretoloog.

   1. Rechtsaf

    wesley liegt..

 4. Heras

  Kijkt het jabinet weleens naar programma’s: steenrijk straatarm of de andere kant van nederland?
  De koopkracht van de meeste burgers is nauwelijks verbeterd. Integendeel rijken zijn rijker geworden/ armen nog armer.

 5. Heras

  Kabinet moet het zijn, natuurlijk.

  1. Vlaswiek

   @Heras: Dacht je dat we dat niet doorhadden? Het is de linksfascistische taalnazi die erover valt, wij niet!

   😉

  2. Original NL

   Jabinet…goed gevonden Heras…zo zal onze “regering” in de wandelgangen van de eu wel genoemd worden.

 6. Rechtsaf

  Pffff tuurlijk wie gelooft de cijfertjes van het CBS…

 7. ShaoKahn

  ECB is k*t, Rutte is k*t, nederland is niets beter geworden. Nederland is gewoon k*t. Een land waar liegbeesten en bedriegers er beter van worden. Waar de gewone burger wordt opgelicht en vrijheid wordt afgepakt. Waar een gelukszoeker voorrang krijgt t.o.v. een gezin in financiele problemen. Waar de hard werkende z’n geld wordt afgepakt via inkomen, sparen en pensioen terwijl de nietsdoenende lamzakken het opstrijken. Waar goede opleiding geen zak meer waard is en waar educatie ondergeschikt is aan de welvarendheid van het kabinet zelf. Waar een scholier leert hoe die een groter bek moet hebben in plaats van hoe de samenleving te dienen. Waar ambtenaar het werk van iedereen kan zijn want die die job stelt klaarblijkelijk ook niets voor.

  Sodemieter toch op overheid

 8. Bes Tolen

  De eerste vraag is wie er investeren en waarin. Mogelijk zijn het onnutte investeringen want met nul procent rente is er geen echte markt, die reguleert. Dat betekent dat de beste bedrijven meer moeite hebben te investeren. Misschien investeren ze wel helemaal niet en betreft het grootste deel van het bedrag uitgaven van de overheid voor hoge salarissen van groepen, die hun werk niet aan kunnen en daarom overvragen en in onrendabele projecten van die overheid..Want de overheid geeft steeds eer uit waar grote groepen burgers het slechter hebben gekregen.

 9. Bes Tolen

  De aandelenkoersen richten zich naar internationale markten en naar de prestaties en rendement van de bedrijven zelf. De Nederlandse aandelenkoers AEX stond in 2001 op 710 en nu 592. Goed, er zijn veel bedrijven van de AEX verdwenen en veel nieuw er bij gekomen en er zijn veel meer complicaties maar desondanks zegt het cijfer wel, dat het in Nederland niet echt goed is gegaan. Dow Jones circa 27800 nu en in 2001 16000. De grotere Nederlandse concerns zitten bovendien meer in het buitenland dan in Nederland zelf. De pensioenfondsen beleggen duidelijk meer in buitenlandse aandelen dan in Nederlandse.

  1. logisch denken2

   pensioenfondsen moeten 85% risicoloos beleggen. Daarom is de negatieve rente van draghi over veilige obligaties dodelijk voor ons pensioensysteem en eet Italie langzaam onze pensioenen op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.