Japanners kopen Eneco. Wéér een Nederlands bedrijf dat gekocht wordt door buitenlands geld

Shell en Rabobank missen hierdoor de boot. Zij zijn er niet in geslaagd om Eneco te kopen, sterker nog het Nederlandse bedrijf wordt nu ineens een Japans bedrijf. Hiermee zien we weer een Nederlands topbedrijf ‘naar het buitenland vertrekken’. Mitsubishi wordt de nieuwe eigenaar van de energieonderneming

Rabobank heeft direct een pers statement naar buiten gebracht, ze zijn teleurgesteld dat ze Eneco niet in Nederlandse handen hebben kunnen houden.

We zijn teleurgesteld dat Eneco voor een andere combinatie heeft gekozen en nog steeds overtuigd van de kracht van ons bod. Met onze benadering zouden we de verduurzaming van Nederland met een krachtig partnership versnellen, ten dienste van klanten in alle delen van het land. Als huisbankier van de energietransitie zullen wij onze inzichten en ontwikkelde proposities nu zelf gebruiken en beschikbaar stellen. We zijn dankbaar voor de gelegenheid die het management van Eneco ons heeft geboden om een mogelijke samenwerking te verkennen. Wij zien de verdere ontwikkelingen met belangstelling tegemoet.”

Minister Wiebes gaf al aan zich niet te bemoeien met de verkoop van Eneco, volgens Wiebes is dit namelijk een kwestie van de aandeelhouders.

Dat is in eerste instantie aan de gemeentelijke aandeelhouders en Eneco zelf. Ik word formeel op het einde van het proces gevraagd om de overname te toetsen op openbare veiligheid, leveringszekerheid en voorzieningszekerheid.”

Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam, de nieuwe ceo wordt ook een Nederlander. Mitsubishi heeft aangegeven nog niks te veranderen in het bedrijf, dus voorlopig blijft het redelijk ‘Nederlands’.

Nederlandse gemeenten gaan ook geld verdienen aan de verkoop. Met name de grootaandeelhouders zoals Rotterdam en Den Haag kunnen een aardig ‘zakcentje’ verwachten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. EU kok

  Quote: Wéér een Nederlands bedrijf dat gekocht wordt door buitenlands geld .
  .
  Kan iemand Bart een klein beetje de prachtige Nederlandse taal bijbrengen?

  1. Stanly2000

   En geen commentaar op de inhoud. Alweer een nutsbedrijf in vreemde handen. Nederlands geld is schijnbaar niet goed genoeg.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Bladibladibladibladibladibladibladibladi blaaaaaaaaaaaaa

    1. Stanly2000

     Geweldig commentaar, is duidelijk van een zielig figuur!

     1. Rechtsaf

      @Stanley met een scr*pt wordt het een stuk rustiger hoor en heb je ook geen last van ped*verheerlijkers, zuigers en islamimbecielen

  2. Joost mag het weten

   Het gebruik van “door” i.p.v. “met” is hier gerechtvaardigd omdat met “buitenlands geld” niet wordt verwezen naar het betaalmiddel maar naar Mitsubishi.

 2. Rechtsaf

  Hoe is het toch mogelijk hè, Nederland is een handels land maar nu verkoopt Nederland zichzelf dat is een ander soort handeldrijven, Nederland in de uitverkoop, achterlijk zijn ze…

  1. Original NL

   Liever door Japanners dan door arabieren Rechtsaf.

  2. Pauline Kummer

   Gewoon een rechtse methodiek. Rotterdam wordt er goed wijzer van. Niet lullen maar zakken vullen heet dat toch?

   1. logisch denken2

    gewoon een rechtse methodiek in links Nederland bedoel je
    Welke rechtse methodiek heb je het dan over want rechtse politiek heeft nog nooit bestaan in Nederland. De linkse zakken worden inderdaad weer onrechtmatig gevuld. Over een jaar of tien komen de feiten wel weer boven als de verantwoordelijken vertrokken zijn.

 3. Anne Sophe Schillersdorf

  Muuuuuuuuueeehhhh

  1. Stanly2000

   Geweldig commentaar, is duidelijk van een zielig figuur!

   1. Mycase

    niet op reageren @stand daar zit ze op te wachten gewoon negeren die trol

   2. Mycase

    ze lacht je uit @stanly negeren daar heeft ze de schurft aan

 4. Agios

  Nederland heeft zich met name het laatste decennium uit de markt geprezen. Er zijn internationaal wat voorhoofden gefronst om de denk-en handelwijze van de regering, ingegeven door nationale hobbyclubjes als D66 en Groen Links. Bedrijven die met buitenlands geld worden gekocht, kunnen zich voor een deel vrijwaren van onzin en hobbyisme. In dat geval is het zelfs heel goed voor het voortbestaan van een land als Nederland dat de geldstromen vanuit het buitenland worden geregeld.

  1. DidiMadloba

   Onzin. Elk bedrijf dat in Nederland actief is moet zich houden aan de Nederlandse wet.

 5. logisch denken2

  Waar zijn alle linkse adepten met hun commentaren ?

  Belastinggeld misbruikt voor energie politiek. Wordt straks een vette claim als er geen aardgas meer geleverd mag worden

 6. Pauline Kummer

  Gauw mijn contract voor 3 jaar vernieuwen. Mijn slimheid benutten en mij niet laten verrassen, tarieven voor 3 jaar vast.

 7. EU kok

  Op dit rechtse blog hebben zogenaamde rechtse reageerders een probleem met het rechtse principe dat de hoogste bieder er met de prijs vandoor gaat.

 8. Gerlos

  Ben benieuwd wat er overblijft aan bedrijven die nog in handen zijn van Nederland B.V,

  1. Joost mag het weten

   Hebben we nog staatsbedrijven dan? Ik heb zo mijn twijfels.

 9. goedisfout

  Krijgen we nu ook tenenkrommend ‘fossielvrij binnen één generatie’ reclame van Eneco?

 10. Joost mag het weten

  Neoliberaal kapitalistisch beleid is erop gericht om de vrije (internationale) markt zoveel mogelijk te faciliteren. De belangen van de eigenaren, de (groot) aandeelhouders, staan hierbij voorop.

 11. DidiMadloba

  We vergeten Het Gele Gevaar.

  Japanners en vooral Chinezen sponsoren Wilders en Baudet om de mensen bang te maken voor de islam, opdat zij intussen ongestoord hun lucratieve handeltjes kunnen bedrijven.

 12. Duckday

  De grootste blunder van de ONBEKWAME POLITIEK Hoe is het mogenlijk dat deze onbekwme mensen zomaar een energie voorziening verkopen alleen om eenmalig de grote piet uit te hangen Jaarlijks kreeg de gemeente geld Dat is afgelopen Straks kan
  DAAR DE BURGER VOOR GAAN BLOEDEN De zoveelste blunder door dit stelletje klungels .Waarom komt de bevolking hier niet in opstand uiteindelijk zijn deze bedrijven van de bewoners waarom hebben ze geen zeggen schap hier over
  Wat blijft er nog over De zorg is al kapot gemaakt WAt heeft de EU en EURO nu voor welvaart voorspoed voor de normale man vrouw (gender neutraal)gebracht
  Stem PVV of FvD breek het kartel stuur deze zakken vullers weg

  1. Jozias Visser

   En Wesley Benbow?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.