Syp Wynia lovend over wetenschappers tegen klimaatbeleid: ‘Waanidee dat biomassa duurzaam is’

Wederom een heerlijke column van Syp Wynia over de perikelen van het klimaatbeleid. Dit keer geeft hij een mooie weergave van de andere wetenschappers omtrent klimaat: de wetenschappers die wijzen op de dramatische effecten van het huidige beleid.

De hele column kan eigenlijk als volgt worden samengevat: Klimaatbeleid is hartstikke duur, helpt het klimaat niet én richt veel schade aan. Steeds meer wetenschappers durven hier nu op te wijzen en zijn niet langer bang om voor ‘klimaatontkenner’ te worden uitgemaakt. Een mooie ontwikkeling!

En waar schoppen die wetenschappers, met hun herontdekte moed, nu dan zoal tegenaan? In één woord: gezondheidsrisico’s. Tegen de geluidshinder en de slagschaduwen van windmolens, tegen de luchtverontreiniging van houtgestookte elektriciteitscentrales en warmtecentrales, tegen de ongezonde slechte ventilatie van over-geïsoleerde woningen met warmtepompen.

‘Het is echt een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is’
Professor Louise Vet, afgevaardigde namens de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, trok aan de bel over biowarmtecentrales. Houtstook is slechter dan aardgas en zelfs slechter dan kolenstook. En dat is nogal wat, want zo’n 60 procent van de Nederlandse duurzame energie komt van biomassa. Met andere woorden: 60 procent van de duurzame energie in Nederland is helemaal niet duurzaam. En daar heeft men dan ruim 12 miljard euro voor neergeteld!

Wynia merkt op dat er steeds meer tegengeluid komt wat betreft het Klimaatbeleid, en niet alleen door wetenschappers. Uit allerlei kringen komt nu kritiek op de manier waarop het hele beleid tot stand is gekomen. Polderen zonder voorafgaand debat en uitsluitend met belangengroepen bleek toch niet zo’n goed idee te zijn geweest. Mensen voelen zich gepasseerd en krijgen beleidsregels opgelegd waar zij, noch hun volksvertegenwoordigers, echt inspraak over hebben gehad maar waar wel flink voor moet worden betaald. En, zo blijkt nu, ook nog eens met erbarmelijk resultaat.

Hartstikke mooi dus dat dit zo aan het verschuiven is. Syp Wynia weet het ook overzichtelijk en helder op te schrijven. Dat is broodnodig, want je raakt nogal eens de kluts kwijt als het over alle ontwikkelingen omtrent het Klimaatbeleid gaat. Super dus!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Mezzadra

  “ Mensen voelen zich gepasseerd en krijgen beleidsregels opgelegd waar zij, noch hun volksvertegenwoordigers, echt inspraak over hebben gehad maar waar wel flink voor moet worden betaald. ”

  Babbel de babbel.

  1. Isengrijn

   Zit het niet zo, Mezzadra?
   Want als ik zo om me heen kijk en lees, moet ik toch concluderen dat deze Syp Wynia gelijk heeft.

   1. Mezzadra

    “Dat is broodnodig, want je raakt nogal eens de kluts kwijt als het over alle ontwikkelingen omtrent het Klimaatbeleid gaat. Super dus!”

    Wout is zelf de kluts ook kwijt.

    🙂

    1. Mycase

     Iedereen die met deze lutser een discussie aangaat weet dat dit strontvlekje je nooit gelijk gaat geven wees daarop voorbereid je zit zo in zijn zelfbedachte scriptje hoor hahahahahah .
     Dit gedrocht zit vast in zijn eigen bubbel rijp voor het gesticht

   2. Joop Klepzeikert

    @Isengrijn: De p*dof*ele strontvlek kan alleen maar trollen. Ergens normaal op reageren kan die kinder kontenbonker niet.
    Ga je dus ook nooit een normaal antwoord van krijgen. Alleen maar getrol en als hij het helemaal niet meer weet schrijft hij ‘script’.
    Zonde van je tijd om op te reageren dus.

   3. Mieremet

    Laat die zakkenwasser Mezzadrammer toch lekker doodvallen met zijn 20 alter ego’s erbij.

   4. nml

    iedereen is de weg kwijt zegt de strontvlek. Behalve de strontvlek zelf die zijn aperte onzin koppelt aan wetenschappelijk onderzoek dat niet bestaat. Elk tegen argument op zijn aperte onzin wordt inhoudsloos afgewezen door de tar-rel. De tar-rel is geen mens das duidelijk

  2. Original NL

   Script!!

 2. tonna

  “wetenschappers zijn niet langer bang om voor ‘klimaatontkenner’ te worden uitgemaakt”
  Eindelijk,er bestaat ogenschijnlijk toch een god,immers velen zien plotseling het licht!
  De ontmaskering van de hysterische idioten is nabij!

  1. DidiMadloba

   Hier gaat het niet om bevestigen of ontkennen van klimaatverandering, maar over de zin van bepaalde maatregelen.

 3. tonna

  Ik wil overigens ook nog even vermelden dat ik het ervaar als een enorme rust,dat een specifieke “linkse zeikbeer” mij in een of ander script heeft geplaatst waardoor ik geen last meer heb van hem/haar!
  Heerlijk!

  1. Isengrijn

   Fijn voor je, tonna…
   …echt fijn voor je.

   1. Mycase

    Ja toch jij en nog een paar linkse rakkers mogen het met hem uitzoeken .
    Iedereen blij … jij toch ook hoop ik ?

  2. Vlaswiek

   “mij in een of ander script heeft geplaatst”

   De sneeuwvlok heeft geen script, neem dat maar van mij aan! Daar is niet slim genoeg voor. Om een script te kunnen gebruiken moet je bovengemiddeld verstand hebben van JavaScript en je moet verstand hebben van het schrijven van scripts. Ik weet 100% zeker dat hij daar de skills niet voor heeft.

   Het is mij wel gelukt, maar ik weet dat hij dat zeker niet kan!

   1. Ron

    Nee want ik heb al reacties van hem ondanks dat ik 1 van de eerste was beloofd in zijn script te komen.

 4. Response

  Het wordt steeds duidelijker zichtbaar dat er onvoldoende is nagedacht en dat het klimaatakkoord is gebouwd op los zand waar inmiddels al kapitalen aan zijn uitgegeven. De huidige coalitie wil koste wat kost hieraan vasthouden en verspilt er nog meer geld en onrealistische acties aan om aan de niet te halen normen te voldoen. Veel hiervan over de ruggen van de burgers en bedrijfsleven.
  Het lijkt alsof ze denken dat we onder een kaasstolp leven en we daaronder het klimaat kunnen beïnvloeden, maar niets is minder waar. NL is een speldenknop op de wereldkaart en onze klimaatacties zijn op wereldniveau niet meetbaar. Ze denken met geld en papieren tijgers alles op te lossen maar dat gaat uiteraard niet lukken. China bouwt tientallen nieuwe kolencentrales en die komen ook niet onder een kaasstolp, NL gaat die paar die we nog hebben en nog prima renderen sluiten. Dat heeft op wereldniveau een niet meetbare invloed op de co2-uitstoot. Kapitaalvernietiging in optima forma! De burger betaald.

  1. Abn

   nou, onderschat formaat Nederland niet:

   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bnp

   18de economie wereldwijd, 1% van het totaal. Dat lijkt klein maar er zijn er slechts 17 groter.

   Beetje trots, jongen!

 5. Jumping

  Inderdaad in dit keiverotte Nederland is Syp Wynia een fenomeen.
  Wat een eerlijke / oprechte en een geheel onderbouwde argumentatie.

  Wat een verschil met de Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek.
  Die Rutte kliek gaat niet opzij voor leugens / bedrog en hersenspinsels.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 6. DidiMadloba

  biomassa is vervuilend maar wel duurzaam in letterlijke zin want de voorraad fossiele brandstof is eindig maar biomassa kun je eindeloos blijven produceren.

  1. Joop Klepzeikert

   Je lult WEER uit je nek, strontvlek. Ook olie en kolen worden nog steeds door de aarde aangemaakt. In veel hoger tempo dan wij dat op kunnen maken.
   De linkse leugens dat fossiele brandstoffen opraken en we al in 2010 geen olie meer gehad zouden hebben volgens de linkse leugenaars in de jaren 90 zijn al lang geleden weerlegd.
   Dat weet jij ook, maar wilt weer even lekker trollen.
   Ziekelijke hoop stront.

   1. Original NL

    Didi die dom is lult recht wat krom is.
    #kansloos.
    Script!!

  2. nml

   PARDON !!!!!

   Bio massa verstook je sneller dan het groeit dus dat is net zo eindig als fossiel. Of omgedraaid , fossiel groeit nog dagelijks in een langzamer proces dan bio-massa

 7. tailgunner

  Mooie quotes:

  ‘Het helpt niet, het is duur, het is ongezond en het is vies’

  ‘De angst om als klimaatontkenner te worden weggezet (bij zowel media als wetenschappers) lijkt wat af te nemen’

  ‘De geologen van het Staatstoezicht op de Mijnen hebben ook hun mond niet gehouden’

  ‘Het onder de (zee-)bodem stoppen van CO2 is peperduur en de risico’s zijn groot, maar slecht onderzocht’

  ‘Het beleid is zonder maatschappelijk debat tot stand gekomen’

 8. Joop Klepzeikert

  Al is de linkse leugen nog zo snel, de rechtse waarheid achterhaalt hem wel.
  De linkse leugens worden steeds vaker en steeds harder doorgeprikt.
  Nu zelfs steeds meer wetenschappers, die van de linkse staat, banken, verzekeraars en multinationals afhankelijk zijn voor hun inkomen, eindelijk de waarheid durven te gaan spreken gaan we de goede kant op.
  Nu alleen het domme volk, wat nog steeds op linkse kartelpartijen stemt, wakker zien te krijgen. Dan kan er eindelijk aan het herstel begonnen worden.

 9. debontereus

  @Joop
  Ik denk dat het gewone klootjesvolk ook wel anders gaan stemmen .
  Iedereen wordt genaaid door rutte 3 .
  Nu weer de spaarders die meer belasting mogen gaan betalen waaronder ook de spaarders met wat minder op hun spaarrekening .
  Steeds meer mensen keren zich af van die linkse kliek .
  De ogen gaan open mede dankzij de boeren .

  1. Joop Klepzeikert

   @dedontereus: Laten we het hopen dat men eindelijk eens wakker wordt en niet weer zoals de afgelopen decennia gewoon weer op de leugens van kartelpolitici gaan stemmen.
   Ze beloven al 40 jaar lagere belastingen, minder roverheid, minder en lagere oetkeringen en soepsidies, maar doen elke keer weer precies het tegenovergestelde.

 10. Kapitein Haddock

  Tijd niet gereageerd; mijn conclusie:
  DDS maakt zich zelf steeds belachelijker en ongeloofwaardiger!
  Het onafgebroken toestaan van ONDERMIJNENDE reagerenden wordt toegestaan!
  Helaas:…….. nooit meer DDS. Jammer; DDS heeft uitstekende mogelijkheid om tegen waanzin te zijn en op rechts te manouvreren.
  Wens positief en kritische reageerders het allerbeste!

  1. Original NL

   DDS is net als de Nederlandse samenleving ernstig vervuilt met linkse moraalridders.
   Aan de vervuiling van DDS is nog wat te doen maar de wil is er blijkbaar niet meer.
   Nederland is al een smeltkroes a la new york geworden..en de invloed van de islam groeit en groeit…
   In èèn generatie tijd is Nederland onherkenbaar geworden..bedankt linkse sukkels.
   Kom net van de vishandel..2 surinamers , 1 chinees/vietnamees , 1 turkse ,1 marokkaanse en 3 blanken (waarvan ik er 1 was) stonden er in de winkel.

 11. Veteraan

  Tja, biomassa hé.
  Meer massa dan bio en dit was 10 jaar geleden ook al bekend.
  In Verweggistan hele bomen kappen en dit met dieselvrachtwagens naar de kust brengen om met dieselboten de halve wereld over te varen om met dieselvrachtwagens naar de houtovens te brengen voor de verbranding. Dan blijft er nog veel roet en as over wat ook niet echt bruikbaar is en men wist toen ook al dat een houtkachel niet gezond is.
  Maar gelukkig zijn er wel heel wat Linkse rakkers rijk van geworden.

 12. Jack Flash

  Ik hoop oprecht dat deze waanzin de laatste stuiptrekkingen van dit extreemlinkse kabinet en die kutpropagandamachine NPO geheten zijn.

  1. goedisfout

   +1 , nieuwe verkiezingen nu.

  2. DidiMadloba

   Lul niet zo stom als een trol!

 13. Gerlos

  Stoppen met deze klimaat terreur totdat alle wetenschappers op een lijn zitten, en ik zou graag van de klimaat drammers en regering willen weten hoe ver ze in ons omringende landen zich aan de diversen uitstoot normen houden. Daar hoor en zie ik weinig over.

 14. Joost mag het weten

  Syp kan wel zeggen dat wetenschappers niet langer bang om voor ‘klimaatontkenner’ te worden uitgemaakt maar dat is natuurlijk pertinente onzin. Als je als wetenschapper suggereert dat het klimaat nauwelijks beïnvloed wordt door antropogene CO2 uitstoot, dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer een functie is van de temperatuur en niet andersom, dat H2O en niet CO2 de dominante factor is als het gaat om klimaat dan zeg maar bye bye zwaai zwaai naar je carrière.

 15. Joost mag het weten

  Ik heb de leider van Syrië, Assad, hier nog niet over gehoord. Assad heeft voor zover ik weet een generaal pardon ingesteld zolang de strijders hun wapens inleveren.

  1. Ron

   Sorry Joost maar jij mag het misschien weten maar deze reactie is niet te plaatsen.

 16. DidiMadloba

  En het laat echte wetenschappers Siberisch wat ene Syp W. van ze denkt.

  1. Vlaswiek

   Gelukkig hoef je geen wetenschapper te zijn om te weten dat Syp Wynia gelijk heeft. Biomassa is namelijk niet en nooit duurzaam, dat begrijpt mijn mongoloïde buurmeisje zelfs wel.

 17. Heras

  Weer een helder geluid van een weldenkend mens.
  Kijk d66 en gl nu eens slinken met hun leugens. De miljarden hadden goed besteed kunnen worden aan zorg, onderwijs en veiligheid.
  Allemaal weggegooid belastinggeld.

 18. Michael M

  Oerbossen in de wereld zijn onze longen. Ze breken CO2 af en maken zuurstof voor jouw en mijn longen. Maar idioten in de wereld leven figuurlijk en letterlijk 180 graden ondersteboven. In plaats van dat ze meer bomen planten worden er wereldwijd onze longen omgekapt. Complete oerbossen worden massaal omgehakt in Amerika om ze vervolgens te transporteren naar Europa waar wij domkoppen die bomen ( onze longen ) verbranden om biomassa te maken en dan noemen ze dit milieu klimaat vriendelijk. Hoe achterlijk moet je dan wezen in je schedeldak. Oerbossen breken CO2 af en zorgen voor verkoeling. Ze willen dan 1000 miljard euro uitgeven om 0,0007 graden omlaag te krijgen terwijl we de wereld warmer maken door bossen massaal te kappen en de regen verdwijnt en grotere overstromingen komen doordat boomwortels onze aarde vasthouden blijft de mensheid een vreselijk dom wezen. We vernietigen ons eigen eco systeem. Wij wezens horen hier niet op deze planeet. En waar we vernietigen en vervuilen zijn wij geen wereld waard. Vervolgens vervuilen we de lucht met biomassa verbranding en hetzelfde als fossiele brandstoffen en dan vinden ze het gek dat 1 op de 3 mensen de ziekte kanker krijgen.

  1. Shadow1100

   Toen ik geboren werd, in 1953, waren er ongeveer 3.000.000.000 (3 miljard) mensen op aarde. De gemiddelde leeftijd lag rond de 70 jaar.
   Al deze mensen hadden een lichaamstemperatuur van 37 graden.
   Een rekensommetje leert dat:
   1953 -> 3 miljard x 70 jaar x 37℃ =  7.770.000.000.000 graden is.
   Nu lopen er 7,6 miljard mensen op deze planeet en deze worden gemiddeld 80 jaar met nog steeds een lichaamstemperatuur van 37 graden.
   Een rekensommetje leert dat:
   In 2019 -> 7,6 miljard x 80 jaar x 37℃ =22.496.000.000.000 graden
   De door de totale mensheid afgegeven temperatuur is dus in 66 jaar met 14.726.000.000.000 ℃ gestegen oftewel
   veertien biljoen-zevenhonderdenzesentwintig-miljard en nog wat graden meer.

   Logisch toch dat onze moeder aarde warmer wordt……

 19. Michael M

  Domme reacties soms. Ik heb vanaf mijn 4de jaar vanaf 1972 tot mijn 35ste levensjaar elk jaar meegemaakt dat het al -6 vroor in November en overdag -2. December tot Maart met temperaturen van maandenlang vriezen van -5 tot -20 graden. Het is de afgelopen 7 jaren nog nooit zo warm geweest als nu.

  1. nml

   moet je tegen me baas zeggen , kan hij de uitkeringen van het vorst verlet terughalen

   over domme reacties gesproken , klimaat spiegelen aan een termijn van 7 jaar

  2. Ron

   Hmm ben in dezelfde periode opgegroeid maar maandenlang vorst met die temperaturen kan ik me niet herinneren.
   Wel de heeeeeele hete zomer van 76.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.