Biomassa? De grootste politieke leugen van de afgelopen twee decennia!

Na jaren gedaan te hebben alsof biomassa een soort groene verlosser was voor ons door gas en kolen gedomineerde energielandschap, is er eindelijk momentum tegen het letterlijk verbranden van natuur voor energie. Duurzaamheidsexpert RPML kent er geen genade mee: “Biomassa is de grootste politieke leugen van de afgelopen twee decennia en kost de Nederlandse samenleving 50 miljard euro.”

Rond het jaar 2000 ontstond het idee om in de Nederlandse kolencentrales ook te gaan bijstoken. Binnen korte tijd werden diverse kolencentrales omgebouwd om ‘bijstromen’ te gaan meestoken. Veelal was dit al hout, maar ook papierpulp en diermeel werden bijgestookt. De reden? Zogenaamde groencertificaten. Met deze groencertificaten werd stroom plots ‘groen’ en werd er door de burger meer betaald voor een kWh. Dus al rond het jaar 2000 gingen olieboten vanuit Canada vol met houtpellets naar de Amercentrale in Geertruidenberg. De overheid werkte er hard aan mee door subsidies.

Grootste gotspe was toch wel het diermeel. Het toenmalige Rendac had door de gekke koeien ziekte een groot probleem; het diermeel (vermalen vleesresten) mocht niet langer meer in de voedselketen worden opgenomen en moest anderszins verwerkt worden. De cementindustrie was technisch niet in staat deze enorme stroom op te nemen, de E.on-centrale op de Maasvlakte wel, en dus werd 5% van de kolenstroom vervangen door diermeel. Buiten het feit dat dit een enorm verdienmodel was (in plaats van € 30,- per ton voor kolen betalen plots € 60,- per ton betaald krijgen!) rinkelde de kassa ook nog eens aan de andere kant: de overheid gaf groencertificaten af op deze ‘biomassa’ en dus betaalde de burger extra voor deze ‘groene’ stroom.

Daarna ging het snel. De eerste grootschalige houtverbrandingsinstallatie werd geopend in Cuijk, daarna volgde een houtvergassingsinstallatie in Geertruidenberg. Eind 2004 werden nog snel enkele biomassa-installaties gebouwd omdat de subsidie ophield te bestaan (de laatste in Alkmaar), en zonder subsidie waren deze installaties niet rendabel. Groene stroom werd allengs verkocht voor dezelfde prijs als grijze stroom, maar het leverde goed gevulde zakken op binnen de E-sector, hout is met alle subsidies per ton goedkoper dan steenkool (met overigens ook subsidies…) Rond 2005 ontstond de CO2-gekte. Bedrijven moesten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. Er werden plafonds bedacht (zo hoog mogelijk!), en daarboven moest betaald gaan worden.

Ten tijde van de crisis tussen 2008 en 2011 waren er bedrijven die meer verdienden aan de verkoop van CO2-emissie-rechten als aan de producten die uit hun productieproces kwamen (denk aan de kalk- en cementindustrie). Toen de economie weer aantrok en de CO2-emissies weer stegen moest een list bedacht worden, en die werd gevonden! Door een boekhoudkundige truc werd hout plots biomassa, en biomassa plots ‘CO2-neutraal’; met andere woorden: de CO2-uitstoot kon gedrukt worden door een deel van de brandstof te brandmerken als ‘CO2-neutraal’. En zo werd het een wedren om zoveel mogelijk ‘biomassa’ in plaats van steenkolen te verstoken. Ook hier hielp de overheid weer mee door de ‘opslag ODE’; een kattenbelletje van minister Kamp dat in 2013 door de Kamer werd geloodst op (letterlijk) een namiddag. 100 miljard, waarvan 50 miljard voor biomassa.

Waarom hebben we daar destijds niets over gehoord? Omdat deze 100 miljard niet door de Rijksbegroting loopt maar geïnd wordt via uw energieleverancier, en dus interesseert het geen enkele parlementariër! Dus als Rutte roept dat de energieprijzen niet zullen stijgen, weet hij tegelijkertijd dat dit helemaal niet kan; de ODE-verplichtingen maken hem dat onmogelijk! 19 jaar later (!) wordt het schrijvende journaille en de politiek plots wakker! Biomassa? Is dat wel milieuvriendelijk? CO2-opnemende buitenlandse bossen kappen en vervolgens opstoken in Nederlandse verbrandingsketels? En de CO2-uitstoot dan? Die ‘telt’ niet mee volgens de zogenaamde ‘experts’; het is een raadsel hoe ze dat bij metingen weten te onderscheiden van ‘andere’ CO2.

Biomassa is de grootste politieke leugen van de afgelopen twee decennia en kost de Nederlandse samenleving 50 miljard euro. Dat zijn 20 Deltawerken verkwanseld zonder enige politieke gevolgen tot dusverre.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Bockbeer

  Wesley Benbow

  1. Abraham50

   Goedemiddag, Wesley Benbow inderdaad.

  2. Jozias Visser

   Inderdaad, Wesley Benbow

 2. Ben Venuti

  Zweedse auto’s rijden binnenkort op hout
  Dankzij een Nederlandse uitvinding tanken Zweden straks geen benzine of diesel meer, maar hout.

  Binnenkort kunnen Zweedse auto’s op brandstof gemaakt van houtsnippers rijden.

  Ook Zweedse auto’s kunnen binnenkort op brandstof gemaakt van houtsnippers rijden. Na Finland krijgt het Twentse bedrijf BTG-BTL ook voet aan de grond in Zweden. De Nederlandse onderneming gaat samen met het olie- en gasconcern TechnipFMC een fabriek ontwerpen en bouwen waar ruwe bio-olie van houtafval kan worden gemaakt. De opening staat gepland voor 2021.

  ht*ps://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/zweedse-autos-rijden-binnenkort-op-hout?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=tekstpost&utm_campaign=scientias&utm_content=autosophout

  Waarom kan dit in Nederland niet, het is nota bene een Nederlandse uitvinding?

  1. Henk-Jansen

   Sterker nog, je kan brandstof uit lucht maken door CO2 af te vangen.

  2. observer

   Tja, in WOII liepen, voor zover mogelijk, hier in NL het wagenpark ook op houtvergassers.

 3. plakband

  Deze biomassa leugen gaat ver overtroffen worden.
  Denk bv aan de stikstof-affaire en de CO2-doctrine.

  Laat de leugens over Islamisering, voordelen van immigrate en effectiviteit van windmolenparken maar even rusten. Zoveel leugens tegelijkertijd kan de politiek niet onthouden.

  1. Kees

   ++++

  2. Shadow1100

   En wat zegt Mark – Pineukio – Rutte (hij liegt en naait je)? Ik heb hier geen actieve herinnering aan. En zijn neusje werd weer langer en langer……

 4. Abraham50

  Wesley Benbow

  1. Potsdam

   Goedemiddag, Wesley Benbow inderdaad.

  2. Jozias Visser

   Wesley Benbow

 5. Bijenzwerm

  Mooi artikel vandaag op telegraaf punt nl..
  De kop luid’hoeveel onzin word er verkocht over het klimaat?)

  En in dat artikel worden 7 dingen gefileerd door wetenschappers.
  Voor mij was het niks nieuws maar een bevestiging van wat ik al weet.

  1. Vliegenvanger

   Wat is dat voor gezeik, continu Wesley Benbow. Ga wat anders doen, of liever nog doe niks, dan ergerd een ander zich er ook niet over.

 6. Anne Sophe Schillersdorf

  Wesley Benbow

  1. Jozias Visser

   Wesley Benbow inderdaad.

 7. Veteraan

  Daar zijn heel wat slimme zakenlui van rijk geworden. Hoogste tijd dat er gecontroleerd wordt welke politici hier van hebben mee gesnoept want het was vanaf het begin bekend dat het vervuilend en duur was maar toch is het al die jaren gewoon door onze strot geduwd.
  Ik ben wel voor Trollen verbranden in die ovens i.p.v. hout, komt ook wel uitstoot van maar het levert meteen wat op.

  1. Henk-Jansen

   Weet je waar pas mensen rijk mee zijn geworden? Met olie en gas!

 8. Wesley Benbow

  Biomassa verbranding is een prima idee als het gaat om de verbranding van bio-massa waar geen andere bestemming voor is.
  De rest is gelul.

 9. Abn

  Onzinartikel.

  Kolen leveren per ton meer warmte met een hogere exergie dan hout of diermeel, dus de kosten per ton zijn niet interessant. Dus op basis van massa redeneren maakt de ondergrond al onzin, daar kan je niets aan ophangen.

  Daarnaast hangt de emissiefactor op aan de korte vs lange koolstofkringloop. Kort is factor 0, lang is factor 1. Per MWhe hogere emissie voor biomassa, maar de factor maakt het co2 neutraal. Kap van volgroeid bos geeft ruimte voor hergroei mits de grond niet wegerrodeert door onoordeelkundig kappen.

  Kort is dan iets van een 50j cyclus, lang vanaf een megajaar?

  Op die factor van 0 kunnen aanmerkingen gemaakt worden. Niets doen verandert echter niets aan de voorspelde en tot nu toe gerealiseerde opwarming en gerelateerde verminderde voedselopbrengsten in zuideuropa.

 10. Kim Verlouw

  K. Dopper

  1. Jozias Visser

   Wesley Benbow

 11. Timber

  Toen deze gekte begon wist de normale hout handel, dat het verhaal niet klopte.
  Maar waren blij met de positieve aandacht.
  Lieden die in m d f of o s b handelde waren niet blij. De grondstof werd duurder, maar echt klagen deze niet.

  Het is het zelfde verhaal, als het gaat over ontbossing in de tropen. Wij krijgen de schuld, maar hebben, maar een minimale aandeel. Toch kreeg de hout handel een wet tegen hun. Maar nu komt het ergste. n g o ’s zijn indirect betrokken bij de ontbossing in de tropen. Doen er alles aan om de problemen niet op te lossen.

 12. Timber

  d e e l 2
  In de a m a z o n e zijn verschillende groepen actief met ontbossing. Maar over de land krakers ( m s t ) wordt nooit gesproken. Omdat dit e x t r e m i s t i s c h e vrienden zijn van g r e e n p e a c e.

 13. Blitzkrieg

  NEDERLAND WORDT KAPOT GEMAAKT, DIT MOET GESTOPT WORDEN!
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=iJz1qxe3aqU

 14. Gerlos

  Ik wou dat het zomer was trollen.

 15. Heras

  Alles wat in europa gebeurt is een grote leugen. Ik benijd de engelsen met hun brexit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.