Minister eist opheldering over valse informatie kostenexplosie NPO: 'Productiekosten niet gestegen?!'

Geen categoriedec 13 2019, 15:00
Minister Slob van Media is mooi te kakken gezet door BBNVARA en de NTR. Toen hij vroeg naar een overzicht van de kostenstijgingen van programma's zoals College Tour, werd hij foutief geïnformeerd. Waar de Telegraaf zei dat er sprake was van salarisconstructies en de NPO dat bij hoog en laag ontkende, erkent ook de Algemene Rekenkamer dat daar wel degelijk sprake van was!
De NTR zag Twan Huys vertrekken bij College Tour en zocht naar een vervanger. 'Ik wil het wel', zei Matthijs van Nieuwkerk, 'maar dan wil ik wel dat mijn productiebedrijf het programma maakt.' Dat vonden ze bij de NTR helemaal prima want Van Nieuwkerk is wel een zwaargewicht natuurlijk. 'En omdat ik dan naast presentator ook formatontwikkelaar ben,' ging Matthijs verder, 'hoor ik daar óók voor te worden betaald én telt het niet mee voor de beloningsnorm voor presentatoren!' Dat was kennelijk allemaal prima bij de NPO. De Telegraaf zag dat dus anders.
Laten we beginnen met het volgende citaat uit het NPO-onderzoek en knoop het volgende zinnetje goed in je oren:

"Rond de presentatie van het programma College Tour is geen ‘salarisconstructie’ geconstateerd."

Nou dus als we de NPO moesten geloven dan riep de Telegraaf maar wat, is het maar een nepnieuws-fabricerende kutkrant én is de minister destijds wel degelijk goed geïnformeerd. Tot de Algemene Rekenkamer óók constateerde dat het hier wel degelijk om een salarisconstructie gaat...
Nou, minister Slob boos want wel degelijk verkeerd geïnformeerd en de Telegraaf krijgt gelijk, maar denk je dat er bij de NTR een excuus vanaf kan? Nee hoor! Sterker nog, mediadirecteur Willemijn Francissen kreeg spontaan last van acuut financieel autisme. Leest u maar mee:

'De omroepen valt niets te verwijten over de informatievoorziening aan de minister. Hun is gevraagd of de productiekosten zijn gestegen, maar die bleven juist binnen de perken. Andere kosten explodeerden wel, maar daar werd niet naar gevraagd.'

Daar valt je de bek toch gewoon spontaan van open? Minister Slob krijgt hem de eerstkomende dagen in ieder geval niet meer dicht. Die is helemaal klaar met dit gesjoemel en wil dergelijke constructies nu aan gaan pakken. Stel zakkenvullers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten