Een mondiger en opstandiger Nederland voor 2020

De Nederlander lijkt mondiger en opstandiger te zijn geworden in de afgelopen jaren. Voor het jaar 2020 verwacht ik nog veel meer blokkades, acties, protesten en campagnes. We hebben met z’n allen de smaak flink te pakken gekregen in dit land!

Mondige wereld, mondig Nederland
We zijn allen bekend met fenomenen als de Zweedse 16-jarige Greta Thunberg en de Gele Hesjes (Gilet Jaunes) uit Frankrijk. Beide hebben ook in Nederland hun sporen nagelaten. Extinction Rebellion liet als internationale organisatie ook in dit land van zich horen, tot grote ergernis van velen.

Als écht Nederlands fenomeen hebben we natuurlijk de lerarenstakingen en Kick Out Zwarte Piet (KOZP). En die laatste riepen met hun fratsen de Blokkeerfriezen over zich af. Toen ineens uit het niets doken overal in Nederland de boeren op. Stikstofbeleid bleek de druppel die de emmer deed overlopen! En op de boeren, die nog steeds ontzettend actief zijn, volgden de bouwers die naast stikstof ook nog met maatregelen omtrent PFAS-materialen te maken hebben. Tel er ook nog de rellen in Duindorp, Scheveningen en Vlaardingen bij op en je ontkomt haast niet aan het idee dat Nederland qua protesteren de smaak nu écht te pakken heeft. Het zou mij dan ook niets verbazen als we hier getuige zijn geworden van een nieuwe trend. Eentje waarin steeds meer lagen van de bevolking in diverse sectoren de straat opgaan.

Voor het jaar 2020: Zorg
De klimaatprotesten zullen ook in 2020 wel aanhouden. Voor die groep lijkt er een aardig momentum te bestaan. De gele hesjes in Nederland lijken inmiddels uitgeblust maar zijn deels de inspiratie geweest voor de boeren en de bouwers. En ook die lijken de wind in de rug te hebben. Waar we echter nog (te) weinig van hebben gehoord zijn de mensen uit de zorg. Hier en daar hebben ze de media wel gehaald maar genieten zij niet evenveel aandacht als bijvoorbeeld de boeren dat doen. Werknemers in de zorgsector lijken zoet te worden gehouden met loonafspraken in nieuwe cao’s, overeengekomen door werkgevers en vakbonden. Maar met zoveel bezuinigingen, tekorten en verantwoordelijkheden is het wat mij betreft haast een wonder dat ze niet al eerder, vaker en intenser de straat op zijn gegaan.

Misschien dat het te maken heeft met de verantwoordelijkheid voor patiënten, die er mogelijk voor zorgen dat plichtsbesef maakt dat ze voortdurend de klappen blijven incasseren. Bij de psychiatrie is het in het afgelopen jaar een paar keer flink misgegaan. De jeugdzorg heeft ellenlange wachtlijsten en is het ‘wachten tot het misgaat’. Ook alleen al het woord ‘thuiszorg’ roept nog steeds associaties op van falend beleid, onmenselijke omstandigheden, overdreven marktdenken en onzinnige bureaucratie. En terwijl de kwaliteit in de zorg aantoonbaar achteruit blijft gaan, komen er steeds meer patiënten bij, moet er steeds meer geld naartoe en is er steeds minder personeel beschikbaar. Hoeveel plichtsbesef en verantwoordelijkheid je ook voelt voor je patiënten, cliënten en collega’s, iedereen heeft een breekpunt. En ik krijg steeds meer het gevoel dat het breekpunt nadert, want (degelijke) oplossingen heb ik nog niet voorbij zien komen!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad, Nederland gaat vol voor.

  RUTTUP EN NEXIT.

 2. Kretoloog

  “Ik krijg … het gevoel dat het breekpunt nadert …”.

  Eerst maar eens afstuderen Wout, dan praten we wel weer verder.

 3. C.A.Barstow

  Als de Nederlander dan zoveel verstandiger is geworden,
  dan wil ik dat zien in de uitslag van de eerst komende verkiezingen.
  Dat betekent dat vervloekt links politiek volledig vernietigd wordt,
  en dat Land en Volksverrader Rutte met pek en veren het binnenhof uitgetrapt wordt met een extra trap in zijn rug als afscheidscadeau.

  Fijne Kerstdagen.

 4. fusilier

  Wij gaan dit jaar vol op het orgel, eendracht maakt macht. Verdeeldheid maakt mensen moedeloos en onzeker.

 5. Sergeant Monty

  “Waar we echter nog (te) weinig van hebben gehoord zijn de mensen uit de zorg.”

  En natuurlijk de mensen tegen de islam en de migranten, die hoor of zie je ook nergens de straat op gaan.

 6. Bes Tolen

  De inflatie sinds het jaar 2005 is 38 procent. Dat zijn de pensioenen dus sinds die tijd zo wat achteruit gegaan voor iemand, die nu tachtig jaar is en met zijn of haar vijfenzestigste met pensioen ging. [Ondertussen is al wel de helft van de mannen, die toen met pensioen gingen overleden].
  Bar is ook de belasting op box 3 inkomstenbelasting, die zich in volle diefstal heeft getransformeerd. Nederland is sinds het jaar 2000 duidelijk armer geworden en links juicht daarover Zij maken ons slaven en hun aanhang bestaat voor een groot deel uit onnozele lieden, die alle laster over anderen al te graag geloven. Zodat het fascistoïde links haar gang kan gaan. Amerika voorop.
  De huizenprijzen zijn een hoofdstuk apart. Zij camoufleren in de zin van veel hogere marktprijzen ook veel van de werkelijke problemen op financieel gebied voor het overgrote deel van de bevolking.

 7. Heras

  De chaos zal inderdaad groter worden. Vooral, omdat er geregeerd wordt door mensen die niet capabel zijn. Ze nemen maatregelen waar alleen de rijken beter van worden.
  Dat gaat opbreken. De grote groep wil niet nog meer immigratie/islam, wil niet nog meer belasting betalen. Of meedoen aan de gekke “Greendeal”.
  Hopelijk zien we de weerzin terug in de uitslagen van de komende verkiezingen.

 8. Johnsen

  Inderdaad Kick Out Baudet!

  1. Mycase

   Johnsen????? Werkelijk mmm
   Of toch gewoon Wesley Benbow??

  2. weer opnieuw

   links blijft gewelddadig

   1. Bluntix

    Links, rechts, het politiek spectrum is een hoefijzer. Des te radicaler je bent des te meer je op elkaar lijkt. De pot verwijt de ketel.

 9. Lex

  Dit hele land gaat naar de kloten door 3 afbreek en sloop kabinetten Rutten.

  En Rutte zet wel een kruisje voor de goedkeuring van allerlei verdragen die steed meer en meer bevoegdheden van ons afpakken.

  Net weer een interessante video op Youtube gezien dat heel veel duidelijk maakt.

  even op youtube zoeken naar

  “Wet moet aangepast worden om rechtszaken zoals Urgenda-zaak te voorkomen”

  De kop zegt al genoeg, heel interessant.

  Kan geen link plaatsen anders word deze post niet geplaatst.

  1. weer opnieuw

   In Duitsland zijn de rechtzaken een farce geworden voor de milieudrammers

   ht*ps://duitslandinstituut.nl/artikel/34189/duitse-rechter-wijst-klimaatklacht-tegen-bondsregering-af

   Misschien moet Nederland het EU hof maar eens vragen of zijn eigen rechters wel een onafhankelijke uitspraak hebben gedaan. Wij zitten weer opgescheept met een vogelaartje

 10. Veteraan

  Half NL is al in therapie geweest of staat op de wachtlijst.
  Gevoelig Links loopt hier voorop omdat het leven zo zwaar is.
  De allochtonen melden zich alleen aan als er gewin te behalen valt [uitkering enz] of als ze door de reclassering worden gestuurd.
  Een kennis van mij die hoofd van een afdeling psychiatrie is hier in Utrecht [en psychotherapeut] klaagde over de egocentriciteit van de Marokkanen die hij moest ‘behandelen’.
  Niets mee te beginnen zei hij en het ligt altijd aan iets of de ander, nooit aan hun.
  Ook de familie wil nooit meewerken, zit altijd in de slachtofferrol en zullen hun foute prinsjes nooit veroordelen.
  En hun slachtoffers zitten tientallen jaren met hun trauma’s

  Ik zeg MINDER, veel MINDER.

  1. Bluntix

   Ik heb genoeg “zielige” rechtse mensen bij mij zitten hoor.

 11. Michael M

  Mondige wereld, mondig Nederland, nog niet helemaal. Het is een begin. Niet vreemd ook als dit kabinet denkt ons jaren te kunnen misbruiken als klootjesvolk. Dat er niet naar je geluisterd wordt. Alles duurder maken, minder salaris, langer doorwerken, de toenemende druk vanuit Brussel, ongecontroleerde massa immigratie, onveiligheid, afbraak democratie, en allerlei machtige diefstal belastingregels, Nederland wordt rijker maar de gewone burger merkt daar niets van en ga zo eindeloos maar door. Het is dan ook niet verwonderlijk dat burgers het niet langer meer pikken. Er komt dan ook met de tijd nog vele vele vele demonstraties aan, dat lijkt me dan ook niet zo vreemd.

 12. Bullshit15

  En Amerika is het Amerikanen eerst en Nederland is buitenlanders eerst als ze die miljarden hier gingen houden waren alle problemen zo opgelost

 13. Rechtsaf

  Logisch deze generatie is mondig en niet dom, de komende generaties overigens wel die wordt dom gemaakt en gehouden..

 14. Rosasolis

  Ja, of het apocalyps nadert (het einde van de wereld, zoals het in de laatste deel van de Bijbel wordt geschreven), of Nederland is zo vreselijk achteruit gegaan, dat er spoedig een revolutie in ons land moet komen. Want volgens extreem-rechts is alles nu fout in Nederland. Dus is het dringend dat onze land “gered” moet worden door een extreem-rechts takeover. En voor een Nederlandse revolutie zijn er twee partijen die deze doel moet gaan leiden en voltooien: FvD en PVV. Alle andere partijen zouden waardeloos zijn, dus daarom moeten deze twee partijen het gaan overnemen.
  2020 wordt een bijzonder jaar voor muziek-liefhebbers; het wordt Beethoven jaar door de hele wereld. De eer gaat in eerste plaats naar Nederland. L. van Beethoven werd in Zutphen geboren. Behalve Een van onze grootste componisten, was Beethoven een liefhebber van vrede, en zeer tegen de vreselijk oorlog dat dictator Napoleon veroorzaakte door heel Europa. Behalve zijn 3de, 7de, en 9de symfonieen, kennen velen het Egmont Ouverture. Gisteren werd de 9de (en laatste van Beethoven) direct vanuit het Concertgebouw uitgezonden, op Radio 4, en ook op vele andere radio omroepen in de EU. Dit symfonie geeft de boodschap van Vrede door. Het laatste deel
  geeft de christelijke boodschap door: “Alle Mensen worden broeders”. Deze bekende boodschap voor 4 vocale solisten, koor en orkest is ook het lied van de EU geworden…
  Hopelijk komt Nederland tot rust volgende jaar, zodat er geen extreem-rechts revolutie
  ooit komt. Ik ben helemaal geen linkse, ik zit in het midden. Wij moeten zorgen voor de beste talenten, zowel mannelijk en vrouwelijk, in alle vakken.

  1. Politiek Profeet

   knettergek

 15. Bluntix

  Fijn om wat begrip voor de zorg te krijgen. De psychiatrie wordt kapot gehervormt. Instanties als ggz falen omdat ze moeten roeien met riemen die ze niet meer hebben.

  Er gaat weer een leuke wet in anno 2020 omtrent thuiszorg in de psychiatrie. De naam ben ik even kwijt maar stel je voor dat je je psychotische vader moet vasthouden terwijl er een dikke spuit in z’n kont gezet wordt en over 10 jaar zelf bij de psychiater zit met ptss en verslavings problematiek.

  1. Tony Faas

   @Bluntix: Hear, hear!

  2. Rosasolis

   Bluntix. Goede punt. Het wordt steeds erger met de psychiatrie zorg. Veel te weinig
   personeel.

 16. shimeon

  Kom op zzp ‘ers,ook op de barricaden we worden ook steeds meer de Rutte en consorten ,dat geboefte in den haag ,het rovershol ,uitgeknepen,kom op laten we ook de boel platleggen en niet 1 dag maar gelijk een week, tenten mee met de barbecues.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.