Lekker dan! Europees Hof kiest voor multinationals in plaats van de burger: ‘Airbnb is slechts informatiemakelaar’

De uitspraak van het Europees Hof over de aard van Airbnb is een klap in het gezicht voor iedere burger in de EU. Door het bedrijf ‘informatiemakelaar’ te noemen in plaats van verhuurder of vastgoedbedrijf, kan Airbnb zo’n beetje alle verantwoordelijkheid ontlopen. Daar weten ze in Amsterdam alles van…

Bedrijven als Airbnb, Uber en Booking.com zijn diverse sectoren een doorn in het oog. Waar een hotel aan allerlei veiligheidseisen moet voldoen, kan iedere jandoedel met een vrije kamer in z’n huis deze verhuren via Airbnb. Makkelijk te vinden, zo gepiept. En waar zo’n hotel vroeger nog hard z’n best moest doen voor reclame en bekendheid, regelt Booking.com de reviews, zoekresultaten, prijsvergelijkingen en deals (voor een flink percentage van de winst). En waar taxibedrijven hun chauffeurs moeten opleiden kan iedereen met een auto door Uber praktisch dezelfde dienst aanbieden.

Is het perse erg? Nee, natuurlijk niet. Voor een deel is dit de keiharde realiteit van de liberale marktwerking: ‘had je maar met de tijd mee moeten gaan’. Om die reden hebben we bijvoorbeeld geen liftbediendes meer maar drukken we gewoon zelf op het knopje. Die liftbediende laat zich maar omscholen dan. Maar toch gaat die vergelijking niet helemaal op en zijn de negatieve effecten van dergelijke bedrijven toch een stuk erger dan het verlies van het beroep van liftbediende.

Hotels (of eigenlijk horeca in het algemeen), taxibedrijven en bezorgdiensten hebben namelijk véél meer moeten investeren om hun desbetreffende markt te kunnen betreden en staan daarom (in theorie althans) garant voor een bepaalde kwaliteitsnorm. Zij hebben die flinke investeringen gedaan, in de veronderstelling dat die regels voor de héle sector gelden: de concurrentie moet óók door dezelfde hoepeltjes om mee te kunnen doen. Nu krijgen zij steeds meer met oneerlijke concurrentie te maken die goedkoper is en (mede daardoor) beter in beeld is (of dit beeld zelfs beheert), minder geld kwijt is om concurrent te kunnen worden én ook nog eens minder belasting hoeft te betalen door multinationale constructies!

Amsterdam wordt al overladen met klote toeristen. Mooie hotels komen leeg te staan. Horeca-gelegenheden kunnen niet tegen Uber, Booking.com, Yelp.com of Thuisbezorgd.nl op en moeten wel meedoen. En wat zegt het Europees Hof? ‘Prima!’

Ik mag hopen dat dit nog een staartje krijgt, want dergelijke bedrijven plegen in feite economische roofbouw op alle sectoren waar ze zich in mengen en compenseren niets. Héél gevaarlijk!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. weer opnieuw

  Wat een enorme suggestieve titel. Airbnb hoeft niet mee te werken aan verzoeken van de gemeente over haar klantenbestand,

  Volledig terecht dat je de stasi niet hoeft te voeden

 2. Henk-Jansen

  Heerlijk rechts beleid dit. Bedrijven de ruimte laten om te ondernemen.

 3. Baron von Munchhausen

  Bij deze roep ik iedere Nederlander op om kersteten/drinken bij Supermarkt PLUS te kopen!
  Deze laat duidelijk merken, d.m.v. ECHTE Kerstmuziek, dat Kerst niet mag verdwijnen om “bepaalde bevolkingsgroepen” niet voor het hoofd te stoten! (Ja,…ja,…zover buigt Nederland voor Moslims!)
  Zie de reclame’s van PLUS op TV!

 4. Veteraan

  Er worden vele miljoenen verdiend door Airbnb enz.
  Dus wel handig om even te controleren of er niet wat is betaald aan die rechters.

 5. Morgan4321

  “De uitspraak van het Europees Hof over de aard van Airbnb is een klap in het gezicht voor iedere burger in de EU.”

  Wat een onzin, het is hooguit een klap voor degenen die perse in een openlucht museum (aka “historische binnenstad”) willen wonen maar wel de rust van het platte land willen ervaren. Dat gaat nu eenmaal niet.

 6. Lampje

  Niemand is verplicht om met deze bedrijven in zee te gaan, bovendien booking.com biedt niets aan.

 7. DidiMadloba

  Is het linkse DDS ineens tegen multinationals??

  Er is wel degelijk een verschil tussen “informatiemakelaar” en hotelbedrijf. Intussen grijpt de overheid in daar waar het moet, namelijk bij de verhuurders.

  Bier chauffeurs moeten aan dezelfde eisen voldoen als taxi-chauffeurs, dat is al lang uitgemaakt. En als je in een verre stad aankomt is Uber een zegen want anders ben je aan de wilden overgeleverd. Zo ben ik een keer midden in de nacht drie uur lang rondgereden in Kiev door een chauffeur die zogenaamd mijn adres niet kon vinden. Zulke taxichauffeurs hebben ook nooit wisselgeld, dus als je net aankomt en nog geen kleingeld hebt moet je bloeden. Op een volgende trip naar Kiev gebruikte ik Uber, tot grote tevredenheid. Je kunt op de app zelfs aangeven hoeveel fooi je wilt geven.
  Wel heel gezond is dat Uber inmiddels allerlei concurrenten heeft.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.