LOCK THEM UP: sociale media worden massaal gebruikt om gevaarlijk illegaal vuurwerk te verkopen

Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk. Letterlijk. Toch neemt de handel in deze illegale waren alleen maar toe op sociale media. Met name Telegram wordt veelvuldig gebruikt door verkopers en kopers.

De Volkskrant heeft zich verdiept in de manier waarop Telegram gebruikt wordt voor de verkoop van deze illegale producten. De conclusie van de krant is dat het schijtgemakkelijk is om illegaal vuurwerk te kopen en/of te verkopen. “Een koper hoeft enkel de zoekterm ‘vuurwerk’ in te tikken in Telegram om de groepschats te vinden. Iedereen kan lid worden. De koper is slechts één simpele klik verwijderd van de markt,” aldus de Volkskrant.

De krant sprak vervolgens met kopers én verkopers. Allemaal lijken ze meer dan bereid te zijn om — anoniem natuurlijk — hun verhaal te doen. Het meest opvallend? De manier waarop ermee om wordt gegaan is het best te vergelijken met de drugshandel. Geheime ontmoetingen, gebruik van koeriers die de producten leveren, voorzichtige gesprekken op sociale media omdat de politie die groepen infiltreert…

Nou moet je er eens goed over nadenken waar we het hier over hebben: vuurwerk. Er lopen dus een stel mafkezen rond in Nederland die de wet op deze manier met voeten willen treden omdat ze tijdens Nieuwjaarsnacht graag herrie willen maken.

Hoe triest is dat? Hoe zielig ben je dan eigenlijk?

Denk daar nou eens over na. We hebben het hier over vaders, managers, bouwvakkers. Stuk voor stuk maken ze deel uit van een crimineel systeem omdat ze graag luide knallen horen.

Het is ongelooflijk. Wat een losers lopen er toch rond in ons land. Huisdieren zwaar in paniek, kleine kinderen schrikken zich rot en beginnen keihard te huilen, mensen met een zwak hart gaan er bijna aan onderdoor, maar oh, oh, wat hebben deze eikels een lol.

Het allerergste? Deze simpele zielen riskeren niet alleen hun eigen gezondheid, maar ook dat van normale mensen. Eerder deze maand werd er ruim tweeduizend kilo zwaar vuurwerk gevonden midden in een woonwijk in IJsselmuiden. Dat is absoluut levensgevaarlijk. Als er een ongelukje plaatsvindt en dat vuurwerk explodeert… je wil er niet eens over nadenken wat de gevolgen daarvan zouden zijn. Verschrikkelijk.

Daarom zit er maar één ding op voor de politie: handelaren én kopers keihard straffen. Pleur deze klootzakken gewoon in de bak, en dan niet voor een week of twee, maar voor een maand of twee. Misschien dat ze dan eindelijk ophouden met deze idioterie.

Volg me op Twitter: @GalienMichael.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Heinrich

  Verkoop van vuurwerk aan particulieren moet verboden worden, er zijn te veel minderbegaafde mafkezen die zichzelf en anderen ermee in gevaar brengen!

  1. Job Jansen

   Er zijn ook een boel idioten die graag alles voor anderen verbieden wat niet in hun straatje past.

  2. weer opnieuw

   heirich vergeet dat we leven in de europese heilstaat die vrijheid op vervoer van goederen en personen garandeert

   1. hans-e-pans

    Het is natuurlijk niet erg dat dit soort malloten zichzelf verminken, ze staan tenslotte graag vooraan. Hadden ze maar vooraan gestaan toen de verstandelijke vermogens werden uitgedeeld.

    Het is alleen jammer dat iedereen meebetaald aan de medische kosten die deze malloten moeten ondergaan, en dan heb ik nog niet eens over de kosten van de nazorg die erop volgt.

    Volgend jaar november kunnen/moeten we weer kijken naar de lugubere beelden die in de media volgen na het spotje van,

    “Je bent een rund, als je met vuurwerk stund”

 2. Job Jansen

  Illegaal vuurwerk

  Maar tegenwoordig is het dan toch ongedocumenteerd vuurwerk…

 3. claus

  Vuurwerk is nutteloos schietlawaai, er moet méér functioneel geschoten worden, en dat het hele jaar, door de politie wel te verstaan!

 4. josemoonen@70

  De grootste LOSERS zitten bij de regering ,die deze praktijken niet aan banden leggen omdat ze te slap en te ongeïnteresseerd zijn .Niemand van hun vraagt zich af , in hoeverre de lucht verontreinigd is , na zo’n Oudejaarsnacht .. En als er zelfs gewonden en/of doden vallen , zijn ze met hun gedachte bij de nabestaanden , bla bla bla .!!!!!!!

  1. Blitzkrieg

   josemoonen@70 :
   Quote : “in hoeverre de lucht verontreinigd is , na zo’n Oudejaarsnacht”
   Gelukkig vraag ik me dat inderdaad nooit af. Deugkneuzen zoals jij zijn altijd zo verschrikkelijk bezorgd over alles, behalve als het klimaatbeleid de natuur verwoest en het leidt tot meer uitstoot van CO2.

   NEDERLAND WORDT KAPOT GEMAAKT, DIT MOET GESTOPT WORDEN!
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=iJz1qxe3aqU

 5. AntiPartijKartel

  Net als veel andere kwesties is NL ook hier aterk verdeeld. De ene helft WL wil zijn of haar jaarlijkse pleziertje niet afstaan (en ja vuurwerk is natuurlijk spannend en leuk) maar aan de andere kant staan veel groepen die er overlast van hebben (astma/longpatienten, ouderen, dieren, hulpdiensten enz).

  Er moet gewoon een middenweg gevonden worden, meer vuurwerkvrije zones, en speciale gebieden waar men wel raak mag knallen)

  En die gasten die illegaal spul kopen, verhandelen ed zijn totaal onverantwoordelijk en horen gewoon een straatverbod te hebben tussen Kerst en 2 januari.

  Maar hoe je er ook in staat, vuurwerk wordt meer en meer maatschappelijk onverantwoord. Dus er zullen hier wel interessante remarks volgen.
  Ik wens allen een veilig en gezond 2020!

 6. Sergeant Monty

  Vuurwerk hoort net als zwarte piet bij onze Hollandse cultuur.

  Wie wil dit nu ook verbieden?

  1. Rechtsaf

   Het type de “weg met ons” monty’s

 7. Benny

  #s. Monty. De groene kmer

 8. Benny

  Apk,,, nooit en ook nooit in mijn leven is er in het nieuws geweest dat er mensen zijn met luchtweg problemen en longklachten ivm de nieuwjaars nacht,,, vandaag op meerdere nieuwszenders kreeg ik te horen dat er maarliefst 700.000 gevallen in Nederland zijn…… Ik ben bang dat deze plotselinge klagers bijna allemaal groen links stemmers zijn…. De druk word opgevoerd…… Wake up mensen…..

  1. Rechtsaf

   Nederlanders hebben het “te goed” iedereen heeft ineens overal last van, krijgen gelijk medicatie als ze erom janken…
   Nederland is een jankland geworden

 9. weer opnieuw

  Veel , heel veel illegaal vuurwerk in qua bouw gelijk aan legaal vuurwerk. Wat men bestempeld als illegaal is enkel niet langs de fiscus geweest.

  Overigens moet je als consument eens nadenken of je een snellont wilt aansteken of dat je die zooi niet wilt kopen

 10. Sam C

  Schrijver dezes is zeker een vriendje van Grapjashaus.
  Slap gelul over vuurwerk elke keer.

 11. C.A.Barstow

  Mooi wark dat vuurwark!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.