Syp Wynia framet Mark Rutte als links: ‘Rutte III mogelijk het meest linkse kabinet ooit’

Syp Wynia komt vandaag met een aantal opmerkelijke uitspraken. Volgens de journalist is het Kabinet Rutte 3 mogelijk ‘het meest linkse kabinet ooit’. Om de stelling kracht bij te zetten geeft Wynia een aantal voorbeelden. Denk hierbij aan de kabinetsambitie om ‘klimaatkoploper’ te worden, de enorme toestroom van migranten en  omdat het kabinet ‘geld wil lenen, niet omdat het moet, maar omdat het kan’, via Syp Wynia

Het Kabinet Rutte 3 is sowieso een mengelmoes van vier partijen en daardoor is het lastig om te duiden of het beleid nu ‘rechts’ of ‘links’ is. Dat hangt natuurlijk ook sterk af van welke beleidsterreinen worden belicht. Op sommige punten is het huidige kabinet namelijk best wel rechts, maar op andere  bijzonder links. Of het gemiddelde van al die verschillende keuzes en beleidsterreinen meer naar links of rechts hellen is in deze dus onderwerp van discussie. Volgens Wynia is het kabinet in ieder geval méér links dan rechts:

“De samenstelling van de coalitie zegt niets. Regeringspartij D66 is weliswaar een favoriete partij van de werkgeverslobby, maar uitgesproken links als het om klimaat, milieu, migratie en Europa gaat (even aangenomen dat ‘Europa’ links is, maar dat wordt tegenwoordig begrijpelijkerwijs wel vaak zo gezien). Zo komt de ambitie van het kabinet om klimaatkoploper van Europa – en dus van de wereld – te zijn rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van D66.”

Goed, volgens Wynia is het feit dat het Kabinet Rutte 3 ‘klimaatkoploper’ wil zijn het bewijs voor linksheid.

Dat kan, maar het huidige klimaatbeleid is vooral bedoeld als een verdienmodel voor een aantal bedrijven en bevriende politici, die carbon credits en andere aanverwante objecten willen verkopen in de markt, allemaal om “de natuur te redden” natuurlijk. Dat is niet per se links of rechts, maar corrupt. Noem het dan ook zo, Wynia! De schrijver benoemt deze realiteit, die dus niet per se links of rechts is.

Zo stelt Wynia:

“RutteDrie is ook een links kabinet, omdat het de bevolking in dit relatief dichtbevolkte land laat groeien door immigratie. Dat zou rechts kunnen heten, omdat bevolkingsgroei slecht is voor klimaat, natuur en milieu. Maar immigratie wordt meestal toch als links beschouwd omdat het rechts wordt gevonden als je zegt dat het misschien wel wat minder kan. Ook in dat opzicht krijgen GroenLinks en D66 dus volledig hun zin. Dat zijn de partijen die het meest enthousiast worden van onbelemmerde immigratie.”

Dus, ja, is Rutte 3 nu rechts of links? We blijven na het lezen van het stuk van Syp Wynia met vragen achter. Wat is uw mening? En wat definieert politiek ‘rechts’ en ‘links’ precies?

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Jumping

  Wiegel gaf het een aantal weken geleden al aan.

  DEZE VVD voert een DOM en LINKS BELEID.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Rammelstein

   Links heeft alle rechtse partijen overgenomen. Daarom is Nederland geen democratie meer.

   Alleen een rechtse staatsgreep kan Nederland redden. Al die linkse politici horen achter tralies.

   1. DidiMadloba

    Hier in Thailand draait de economie zo goed dat de lokale munt akelig snel in waarde stijgt. Komt dat doordat ze een militaire regering hebben? Die besloot onlangs toch nu nog niet weer een democratie in te voeren, met het niet ongeestige argument dat je aan Trump ziet waar een democratie toe kan leiden.

  2. Mariposa78

   Mea culpa dat ik als taalnasi door het leven ga.
   Het is FRAMED dus een engels woord wat je niet, volgens de nl taal regels kan vervoegen. naar een T.

   1. DidiMadloba

    De wettelijke spelling geldt alleen voor ambtenaren en in het gesubsidieerde onderwijs.

    Dus: voel je vrij!

 2. Jack Flash

  Quote; “Rutte 3 het meest linkse kabinet ooit”
  Het is ook nog nooit zo’n zootje ongeregeld geweest.Man man wat is Nederland een puinhoop.En veel armoede.

  1. Watcher

   @J F
   Armoede?
   Ja er lopen mensen bij de voedselbank maar velen lopen daar door eigen schuld, heeft niets te maken met Rutte 3.

   1. Teunis Dokter

    Dan snap jij echt helemaal niets van het leven.

    Stel je voor ik woon met een huisgenoot en hij belazert mij met het betalen van de huur en na 3 maanden verdwijnt hij plotseling en krijg ik een aanmaning van de huurbaas voor 2.400 euro en kan deze niet betalen?

    Vervolgens word ik uit huis gezet en ben ik dakloos. Dat is dan mijn schuld?

    LOL!

    1. Watcher

     Haha die Teunis, wat een voorbeeld.

     Moet ik nu komen met voorbeelden van mensen die bewust schulden maken..

     Doe eens volwassen en reaguur niet zo dom.

     1. Tony Faas

      Watcher?

     2. Original NL

      Idd Watcher!

    2. Top

     Niet op reageren Teunis. Dit is een lafaard! En een onrendabele, die er plezier in schept om te trollen. Je gaat ook niet, met een koeienvlaai in discussie!

   2. Rechtsaf

    Watcher dé aandoenlijke

 3. Anne Sophe Schillersdorf

  Beeeeeeeeeeeeeehehehe

  1. Tony Faas

   Anne Sophe Schillersdorf?

   1. Watcher

    Houd toch op Lugar, je denkt dat je succes hepT met het verdrijven van de in jouw ogen linkse trollen.

    Het zijn er alleen maar meer geworden.

    1. Viracocha

     Dat zal Lugar niet beseffen. Het gaat eenvoudig boven zijn eencellige brein.

     1. Rechtsaf

      “Het gaat eenvoudig boven zijn eencellige brein.”

      Dat is iig 100% meer dan viracocha heeft.

     2. Viracocha

      De christelijke laaf Rechtsaf bevestigt dat lugar een eencellig brein heeft. Rechtsaf en Lugar kennen elkaar goed, vandaar.

     3. Rechtsaf

      viracocha dé antichrist
      viracocha dé nedermoslim
      viroachoa dé fascistische racist

   2. AS210854

    Tony, ach dat is een typende geit , die 20 keer per dag van achteren genomen wordt door haar eigenaar.

   3. Original NL

    Het schaap is blijkbaar weer losgebroken!

 4. Jack Flash

  Ik neem aan dat Watcher als SP’er wel eens de tribune leest.
  Zo niet,dan bewijst zijn reactie zijn onbenulligheid.

  1. Watcher

   @Flash
   Die krijg ik inderdaad en ben het lang niet altijd eens met de partij.
   Denk dat ik mij als lid laat uitschrijven en misschien overstap naar D66.
   Twijfels twijvels..

   1. Watcher

    @Flash
    SP heeft een nieuwe voorzitter — niet mijn keuze.
    Zie en hoor Jetten , ook niet mijn keuze.

    Twijfels..

    1. Watcher

     Al eerder aangegeven, PVV ledenpartij, dan direct lid..
     Poeh, nu komt ook de VVD in beeld.
     Wordt gezien als linkse partij…………..

     FvD nooit, Baudet is het echte gevaar, extreem rechts, komt uit de elite, maar presenteert zich als een man van het volk.

     Gewoon eng

 5. Seneca

  @teunis
  u slaat de spijker op de kop! NL is een der corrupte landen op de planeet. de diverse overheden wijzen gaarne naar andere landen ‘hoe corrupt is Polen of Hongarije of Italië en noem maar op’ maar hand in eigen boezem steken, ho maar.

 6. Gerlos

  Helaas is regeren met coalitie geven en nemen maar er wordt door de heer Rutte te veel gegeven aan het linkse blok hou nu eens uw poot stijf en zorg ervoor dat de immigratie en milleu problemen op een ordentelijke manier verloopt en niet dat linkse zooitje steeds hun zin te geven, Misschien zijn verkiezingen een beter scenario om de boel weer op de rit te krijgen.

  1. Original NL

   @Gerlos…
   Misschien zijn verkiezingen een beter scenario om de boel weer op de rit te krijgen…
   Dat is geen beter maar het enigste scenario!
   Maar het volk is dom dus….niet schrikken van ratte 4!

 7. Veteraan

  Een bekend feit maar sommige protesteren nog.
  ‘Want de VVD is toch zo rechts als het gaat om uitkeringen enz’
  Bullshit, het is hier stinkend Links en NL gaat hierdoor ook onderdoor.
  Nog even Italië failliet en een Brexit en stort Nederland ook in met enorme schulden omdat ze tot het laatst hebben betaald aan een corrupte Europese Unie.
  Braafste jongetje van de klas en totaal geïndoctrineerd.
  Er komt binnen 10 jaar een totale ineenstorting van het Europese leven en als jij je niet voorbereid, bewapend en bevoorraad ben je 1 van de eerste slachtoffers.
  Kom maar op met die opstanden en oorlog want nu is het ook allang oorlog met al die criminele allochtonen, corrupte Linkse figuren en miljoenen immigranten die hier niet horen.

  1. Rechtsaf

   Klopt, de VVD voert links beleid

  2. Original NL

   De meeste wapens zijn in het bezit van deze allochtonen Veteraan….dus dat gaat best lastig worden.
   Vechten met wapens die je eerst de tegenstander moet afnemen is moeilijk!

   1. Veteraan

    Klopt, er zijn bij die criminelen honderdduizenden wapens in omloop, meer dan bij schietclub leden.
    Voorkomen is beter dan genezen.
    Regels zijn verscherpt maar na 1 jaar bij een schietvereniging mag je al met 9mm schieten en na 2 jaar je wapens thuis hebben.
    Een vergunning om een vuurwapen te dragen is natuurlijk lastiger.
    Wat wil je nog meer, een leuke hobby, getraind zijn op wat komen gaat en altijd beveiligd voor nog geen 1000 euro per jaar incl munitie.

   2. Jv

    Ach, in België kun je makkelijk aan wapens komen!
    In Duitsland kun je eenvoudig gas geweren en pistolen kopen, even uitboren en je hebt een echte!

 8. Jv

  Mijn mening Teunis?
  Nou die kun je krijgen.
  Het kabinet is een klein beetje rechts, maar nog meer links en op de meeste punten een extreem links communistisch kabinet.
  Echter………dit valt in het niet bij wat dit kabinet het meest is, en dat is corrupt, crimineel, leugen baksel, slachters en bloedzuigers!
  Ik denk dat dit dus het beste kabinet ooit is, maar dan voor zichzelf en die gelukzoekers.
  Het volk is in dit geval d grote verliezer!
  Op naar de val van dit kabinet en een weergaloze NEXIT.

 9. Jv

  ASS…….moet jij niet naar Bethlehem?
  24-12-2019 om 24 uur wordt de herdenking gehouden mbt de geboorte van J.C.
  Daar hebben ze ook van die beeeeeeeeeeeh’s voor nodig.
  Leuke job voor je!

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh

 10. Lefty

  Allemaal op de PVV of FvD stemmen. Hopelijk krijgen ze een kamermeerderheid. Breiden langzaam hun macht uit. Grenzen dicht. Buitenlanders raus. Niemand meer erin, maar na een tijdje niemand meer eruit.. Ben je niet voor ze, dan ben je automatisch hun vijand. Zo gedragen de meeste mensen PVV/ FVD mensen zich hier ook al. Nieuwe verkiezingen worden uitgesteld. Krijgen we een extreem rechtse dictatuur.
  Of zijn er nog mensen die Wilders en Baudet het voordeel van de twijfel geven en geloven in vrije verkiezingen na 4 jaar PVV/FvD? Alleen serieuze reacties graag.
  Prettige feestdagen.

  1. Jv

   Letty, ja hoor je zou helemaal gelijk hebben als je het andersom gesteld had!

 11. Sharktyricon

  De desillusie, rechts Nederland stemde massaal op de VVD en kreeg een opportunistisch kabinet, precies waar ’t op stemde. En nu klagen dat het allemaal niet rechts genoeg is, maar het is toch heel rechts om eerst aan jezelf en je eigen belang te denken voor je aan een ander denkt, dit is precies wat de VVD doet. En reken maar dat rutte en zijn ministers straks op heel wat hooggeplaatste posities zetelen.
  En nu….laten we massaal op onze ‘redder’ baudet stemmen zodat hij straks hetzelfde kan flikken, want als er 1 elitaire opportunistische kwal is in dit land is hij het of op wilders zodat we massaal genegeerd kunnen worden omdat die het alleen over migratie kan hebben en verder geen enkel plan of beleid voor ogen heeft.
  Wie van de 3, wie het ook is, dit land wordt er niet mee geholpen

 12. weer opnieuw

  rutte IS links , zijn gevoerd beleid IS links , zijn uitspraken ZIJN links, de gehele partijpolitiek van de VVD is links.

  — Een middenpartij gaat niet voor massa migratie
  — Een middenpartij voert geen nivelleringsbeleid
  — Een middenpartij frustreert niet zijn economie
  — Een middenpartij is voor een kleine terughoudende overheid
  — Een middenpartij straft sparen door burgers niet met belastingen
  — Een middenpartij keurt niet continu een generaal pardon goed
  — Een middenpartij stelt illegaal verblijf strafbaar
  — Een middenpartij stelt zijn burgers boven het partijbelang

  De vvd kent geen van deze eigenschappen. De vvd is een links extremistische partij geworden die het land verziekt met milieu en migranten vraagstukken en zijn eurofiele houding. De vvd heeft zich genesteld tussen pvda , gl , d66 en cda op de linkerflank. Een partijkartel dat geen enkele ruimte laat voor andere geluiden. Een grote linkse gifbeker

  1. Lefty

   Ik denk het niet. De VVD is een allemansvriendje die probeert andere partijen zoveel mogelijk de wind uit de zeilen te halen, van links tor rechts. Ze zullen na de komende tweede kamerverkiezingen-als het moet een coalitie aangaan met GroenLinks of desnoods het FvD. Ik hoop dat ze eens een paar jaar in de oppositie gaan. Ze hebben weinig tot geen compassie voor mensen met de lagere inkomens. Dat delen ze met alle rechtse partijen: VVD,SGP, CDA, D’66 FvD en PVV.

   1. weer opnieuw

    1. wat ze zijn of niet zijn zal me worst zijn. Ze voeren extreem links beleid dus kan je ze niet framen voor het voeren van links beleid.

    2. De huidige vvd is linkser dan de pvda en voedt daarmee de lagere inkomens in plaats van de midden klasse. Nivelleringen met de inkomstenbelasting via het bureau toeslagen doen elke salaris verhoging tussen 20 en 43K te niet. Beleid waar spekman jaloers op is.

    stem sociaal , stem PVV

    1. Lefty

     Wat versta je onder extreem links beleid, of extreem rechts? Links staat voor min of meer voor vooruitstrevend, rechts voor conservatief/behoudend. Beiden hebben bestaansrecht voor mij, zolang het democratisch gekozen is. Daar zijn de eerste en tweede kamer, provinciale en gemeentelijke verkiezingen voor. Het gaat pas fout als ze mekaar voor rotte vis gaan uitschelden. Met name Wilders, Baudet en de SP zijn daar erg goed in.

     1. weer opnieuw

      uw selectieve verontwaardiging is grenzeloos en ver bezijden de waarheid
      QUOTE Met name Wilders, Baudet en de SP zijn daar erg goed in. END

      mevrouw Maorijnissen is misschien wel de netste uit de kamer. De SP gedraagt zich netter dan de pathologisch leugenaar prutte of zijn hele VVD . Overigens zijn de vaak stigmatiserende uitlatingen van jetten en klaver van een allooi een politicus onwaardig. Populisten tot op het bot, je conclusie over wilders en baudet is derhalve wat vreemd en selectief

      Wat ik versta onder links en rechts ? de NVU heeft geen zetels dus daarmee is rechts niet vertegenwoordigd . De middenpartij en zijn definities vind je in de reactie van mij waar je op reageert dus blijft er slechts een walgelijk links partijkartel over.

      Jij schaart de pvda onder rechts dus ik snap eigenlijk niet waarom ik nog de moeite neem voor een reactie op je. Iemand die de pvda rechts van het politieke spectrum plaatst kan je nauwelijks serieus nemen

    2. Lefty

     Weer opnieuw- Mbt de SP bedoel ik dat ze inhoudelijk failliet zijn. Lilian Marijnissen idd geen schreeuwer al la Wilders.

  2. Rechtsaf

   Klopt WO de VVD voert het beleid van d666 en GL uit

  3. Anne Sophe Schillersdorf

   Beeeeeeeeeeeeeeehhh

 13. Anne Sophe Schillersdorf

  Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh

 14. JFU

  Eens was de VVD een liberale partij, die vast hield waar het voor stond. Toen was het ondenkbaar dat linkse partijen het regering beleid zo domineerden zoals het nu gebeurd. In die tijd durfde de VVD nog op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven als hun standpunten in gevaar kwamen. Met de komst van Rutte is daar niets meer van over, helaas.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Beeeeeeeeeeehehehehe

  2. DidiMadloba

   Nee, maar de politieke verhoudingen zijn nu heel anders: er zijn veel meer partijen en de tegenstellingen zijn scherper, zodat coalitievorming een hels karwei is geworden.

   Overigens is een “liberal” voor Amerikanen heel links – en zeker de huidige VVD geen liberale partij meer.

 15. Adriaanv

  Nederland is Nederland niet meer en huidig komen genoeg mensen buiten eigen schuld aan de grond. Voorbeeld 2 Kijkoperatie in knie in het ziekenhuis. Ziekenhuis maakt apparaat niet schoon, bacterie komt in bloedbaan en patient raakt verlamd tot aan middel. Werkgever ontslaat hem, ziekenhuis erkent fout niet, maar sturen wel rekeningen voor kosten, vrouw raakt overspannen en gaat scheiden. Kijken hoe sociaal Nederland dan is naar eigen bevolking.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   BEEEEEEEEHEHEHEHE

  2. Rechtsaf

   Ja niet dus

   1. Rechtsaf

    Overigens is Adolfje sophe schillendorf hier het bewijs van

  3. DidiMadloba

   U bent vast een fan van de VS waar advocaten met bloeddoorlopen ogen achter ambulances aan rijden (“ambulance chasers”) op jacht naar een lekker giftig conflict.
   Zodat dokters tegen ernstig zieke patiënten zeggen: val maar dood, u te behandelen is veel te riskant.

   Er staan lijsten op internet van oatiënten die ooit een rechtszaak tegen een dokter zijn begonnen, en als zo iemand de dokter belt neemt die even niet op.

   U begrijpt het al: ik ben er zeker voor dat prutsers worden aangepakt, maar bij elke medische teleurstelling een graaigrage advocaat inschakelen is ook niet goed.

 16. Sharktyricon

  “de NVU heeft geen zetels dus daarmee is rechts niet vertegenwoordigd”
  Als jij de NVU als enige rechtse partij ziet snap ik je opmerking over het “linkse partijkartel” ook gelijk, de NVU is namelijk extreem rechts en daarmee is jou kijk op wat links en rechts is dus ook zeer vertekend, vergeleken met de NVU is inderdaad alles linkser, maar daarmee is niet gezegd dat alles links is, eigenlijk zou je er goed aan doen om zelf de definities van linkse of rechtse partijen eerst eens door te nemen, wat jij noemt als het linkse kartel is namelijk een cluster aan middenpartijen, wat Overgens ook altijd zo was, PvdA is middenlinks, d66 ook en VVD is middenrechts. De term midden slaat eigenlijk op gematigd en geeft aan dat ze inderdaad soms wat meer naar links soms wat meer naar rechts leunen. VVD leunt het meest naar rechts daarom middenrechts, de PvdA leunt van oudsher meer de linkerkant op, maar zoals lefty terecht opmerkt leunt de PvdA de laatste jaren idd vaak de rechterkant op dan de linkerkant dus zou je de conclusie kunnen trekken dat PvdA in praktijk meer een middenrechtse partij is geworden. Daarmee verwijs ik op dat ook de PvdA een strenger asielbeleid wil hebben en dit is een rechts standpunt, ook de afbraak van de zorgstaat (men noemt dit eigen verantwoordelijkheid) is een meer rechts standpunt evenals minder politieke inmenging.
  De opmerking dat rechts niet vertegenwoordigd is omdat de NVU geen zetels heeft is nogal shockerend, want hiermee geef je te kennen dat je het nationalistische racistische gedachtegoed als normaal rechts beschouwd terwijl dit toch echt extreem rechts is, tussen haakjes FvD flirt ook met dezelfde gedachtes alleen weet ’t doorgaans wat mooier te brengen.
  Nogmaals dit verklaard je opmerking dat dit beleid extreem links is wel, in jouw optiek klopt dat waarschijnlijk maar het is verre van de waarheid eigenlijk hebben we een centrum kabinet wat nergens echt duidelijk een standpunt over inneemt, niet links of rechts, en meewaait met wat er naar oven komt. Asiel crisis? Strenger asielbeleid (rechts) stikstof crisis? Strenger stikstof beleid (links) maar in geen van beide nemen ze een “extreem” standpunt in. Nergens wordt gezegd alle buitenlanders tegen houden en/of terugsturen of geen stikstof uitstoot meer en alleen op brandstof die op natuurlijke basis is. Nee er wordt een standpunt genomen wat iedereen min of meer tevreden moet stellen, links een beetje en rechts een beetje. En dus zal zowel radicaal links als extreem rechts zich ongehoord voelen omdat voor hen de maatregelen nooit ver genoeg gaan.

 17. DidiMadloba

  Wynia heeft Alzheimer. Als generatiegenoot van Wynia herinner ik mij nog wel Den Uyl in de jaren ’70, die was pas links.
  Syp, regel bijtijds een onderkomen in een verzorgingstehuis.

  1. Rammstein

   Als je geen feiten en argumenten meer hebt, biedt een ad hominem altijd uitkomst.

   1. DidiMadloba

    Beter lezen! Mijn argument is het feit dat het Kabinet-Den Uyl in de jaren ’70 veel linkser was. Wat ik me als generatiegenoot van Wynia nog wél herinner.

    Toen Den Uyl werd afgelost door Wiegel had die het terecht over “puin ruimen”.

 18. Wim Vreeswijk

  Wynia framet niet maar benoemt de feiten.

 19. marco kruidenberg

  Regering voert overduidelijk standpunten uit van partijen die normaliter links genoemd worden. Daar is geen ontkomen aan. Over de hele linie schuift links op naar rechts. De enige echte rechtse partijen zijn FvD en SGP. Alleen de SP van de linkerkant wil nog wat sputteren tegen teveel immigratie, maar durft hier electoraal geen topprioriteit van te maken. Toch zou ze dat goed kunnen doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.