Traditie om zeep geholpen: geen vergunning afgegeven voor vreugdevuren Den Haag

Den Haag heeft definitief geen vergunning afgegeven voor vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen. Het college van burgemeester en wethouders betreurt het natuurlijk, maar heeft geen zin in nog zo’n inferno.

Het besluit kwam voor de meeste mensen niet als een verrassing. Na het fiasco van afgelopen jaar, met het eindeloze vingerwijzen tussen overheidsinstanties die elkaar verantwoordelijk hielden voor de ontstane vlammenzee en een burgemeester die hem er snel tussenuit kneep, is het mooi geweest. Huidig burgemeester Johan Remkes schreef vorige week een brief aan de gemeenteraad waarin hij aangaf dat het wel eens einde verhaal kon gaan zijn voor de vreugdevuren in Den Haag.

Duindorp werd na die brief ‘onrustig’, wat neerkomt op matten met de politie en de boel kort en klein slaan in je eigen buurt omdat de gemeente van de traditie af wil. Althans, dat wordt in ieder geval als reden aangehaald.

Waar het op neer lijkt te komen is dus dat diverse ambtenaren, raadsleden, wethouders of misschien zelfs gehele afdelingen/instanties als de dood zijn dat zo’n vreugdevuur weer uit de hand zal gaan lopen en dat zij verantwoordelijk worden gehouden. Daar kun je als burger of gemeenteraadslid tegenaan lullen wat je wil, de traditie wordt nu door dergelijke ambtenaren gewoon beschouwd als ‘extra verantwoordelijkheid met een hoog risico die ik ook gewoon níet kan aanvaarden en daarmee vervolgens verdwijnt’. Dat er rellen door zijn ontstaan in Duindorp onderstreept voor zo iemand alleen maar dat de traditie niets meer is dan bezigheidstherapie voor hooligans. Zonde…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Wesley Benbow

  Deze drastische maatregel was volgens mij niet nodig geweest en zal, naar ik vrees, meer problemen in Den Haag veroorzaken dan men ermee hoopt te voorkomen.

  1. Ben Venuti

   Ik hoop dat die Duindorpers heel Den Haag platbranden, dan ben jij ook de lul…lol…..

   1. Vlaswiek

    @Ben Venuti: Negeren is effectiever, nu gooi je alleen maar olie op zijn bestaansvuur.

    1. Pauline Kummer

     Duindorpers hebben ergens ook nog principes, zullen het niet in de buurt zoeken. Laak is beter.

  2. Isengrijn

   Kijk! Wesley, u bent een echte Hagenaar. Deze post siert u.
   Het verdwijnen van tradities gaat inderdaad wel allemaal een beetje snel.
   Maar deze knapen hebben het er toch wel naar gemaakt, nee?

   1. Wesley Benbow

    Een Hagenaar ben ik niet, Isengrijn en evenmin een Hagenees.

    Hoe kom je bij?

 2. Pescador

  heel mooi, wat een ongelovenloze onzin om een stapel pallets in brand te steken heeft die ¨jeugd¨dan niks anders te doen, en dan nu rotzooi trappen oppakken die badgasten en 1 jaar opsluiten.

 3. Vlaswiek

  Handhaven, als je dan toch militairen inzet tegen onze boeren, dan kun je ze ook inzetten tegen de ordeloze. Sluit die volksstraatjes maar af, dan kunnen zij zichzelf in de fik steken, al heeft dat niet mijn voorkeur.

 4. claus

  Deze traditie om zeep helpen is jammer, maar waarom moet zo’n hoop hout ook persé een abnormale hoogte bereiken, liefst gelijk aan een hoogbouwflat van 6 etages?
  De mens in het algemeen is ook nooit tevreden, het moet altijd “meer” en “extremer”.
  Velen huldigen tegenwoordig het motto, alles moet kunnen!

  1. Vlaswiek

   “zo’n hoop hout”

   Hoe zit het eigenlijk met de uitstoot van CO₂, roetdeeltjes en ongelijkheid?

   😛

   1. Pauline Kummer

    Dat zit wel snor, @Vlaswiek, genoeg om er 14dg later nog zwarte snot uit te snuiten.

 5. Politiek Profeet

  Niet meer dan terecht, deze vorm van vreugdevuren liep de spuigaten uit.
  Kerstbomenjacht van weleer, straten afschuimen op jacht naar kerstbomen, robbertje knokken met de andere straten en dan ergens op een pleintje de buit in de fik.
  De duindorpers en scheveningers of samen op pad naar kerstbomen en die op een hoop als vreugdevuur, of tegen elkaar en ieder apart met bebloede koppen een vreugdevuurtje….

  1. Cootje

   Maar op 1 januari was je weer voor het hele jaar vrienden maar je hoorde bij de buurt en je straat en er waren toen genoeg agenten om de orde met of zonder geweld te handhaven een klap van een lange lat voel ik na 65 jaar nog. Maar als er dadelijk in Scheveningen handhaving is komen ze elders mensen te kort

 6. Jumping

  Dit gaat de Nederlandse belastingbetaler, weer veel euro’s kosten.

  Bedankt Rutte kartel, als er de afgelopen jaren handhaving was geweest, op de vergunning, had dit voorkomen kunnen worden.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Sergeant Monty

   “als er de afgelopen jaren handhaving was geweest, op de vergunning, had dit voorkomen kunnen worden”

   Of als de mensen zelf iets verantwoordelijker waren geweest en hun gezond verstand jadden gebruikt.

   Makkelijk, altijd de schuld op de overheid afschuiven.

   1. Sergeant Monty

    jadden=hadden

 7. Agios

  Wie doorgaans fel reageert tegen vermeende co-2 zondaren, moet niet mekkeren als ze zelf geen vuur mogen stoken: Vraag maar aan hare schijnheiligheid Greta. How dare they!

 8. Wesley Benbow

  Een Hagenaar ben ik niet, beste Isengrijn en evenmin een Hagenees.

  Hoe kom je bij?

  1. Ben Venuti

   ‘de kunst van het niet doorsnijden’

   even googlen

   ik kom niet meer bij……

 9. fusilier

  Zon vuurtje op het strand zegt mij totaal niets, carbid schieten met een giervat van 5 duizend liter dat is pas gaaf. En dat doen ze bij ons in het dorp.En iedere inwoner vindt het leuk,behalve natuurlijk die enkele westerling,die ons vertellen wil hou je leven moet.

 10. AS210854

  Eigenschuld dikke bult. Levensgevaarlijk wat jullie de vorige keer geflikt hebben. Rupsjes nooit genoeg.

  1. Politiek Profeet

   mee eens+1

 11. Sergeant Monty

  Stem Wilders of FvD.

  Zij zullen deze traditie weer in ere herstellen.

  1. Wesley Benbow

   Vast.

   🙂

  2. Politiek Profeet

   nee afkeurde embryo, dat zullen ze dus niet doen,jij als links tuigratje zal zuigen aan een fopspeen totdat je botoxlippen hebt.
   Zoals velen opgeroepen hebben om trollen te negeren ben jij dus de zoveelste holtroll in het systeem.

   1. Politiek Profeet

    monty de afgekeurde embryo en dat ander gedrocht dus…

   2. Sergeant Monty

    “dat zullen ze dus niet doen,”

    Waarom niet?
    Wilders en Baudet zijn toch van de Hollandse tradities.
    Dit zullen ze vurig verdedigen of laten ze de echte Hagenezen in de kou staan.

  3. Pauline Kummer

   Achteraf, wanneer flesssen met wasbenzine in de stapel worden gegooid, zal Baudet op veilige afstand roepen ‘geintje’

   1. Cootje

    Maar die kwamen toen in die stapel

 12. Trude Herr

  In Duitsland wordt oud en nieuw grotesk gevierd in zalen met artiesten en muziek. Wie gaat er nou met zijn snuit vooraan in de vonkenregen staan? Besoffen!

 13. Wesley Benbow

  Ik begrijp van de burgemeester dat de geplande vuren niet voldeden aan de eisen van politie en brandweer.

  Tja, dan houdt het op.

 14. Cootje

  Als oud hagenees prettige jaarwisseling ??

 15. Cootje

  Duindorp en de magneet geen vuurstapel mag er wel een legereenheid naar toe met oud&nieuw prettige partij voor Remkes maar ik ben bang dat het een hoop geld gaat kosten voor de gemiddelde hagenees . Maar politici met verstand heb je al 70 jaar niet meer

 16. weer opnieuw

  Omdat de politiek niet handhaaft , omdat de politiek te schijterig is om een feest in goede banen te leiden, omdat de politiek onbekwaam is verbieden we iets waarvan we weten dat het zal leiden tot volkswoede.

  De regenten maken meer kapot dan je lief en sturen een legertje blauw de straten in en blijven zelf beschut achter het bureautje zitten. In Amsterdam noord hebben ze dit ook geprobeerd , dagenlang waren er rellen , dagenlang werden mensen geïntimideerd door het blauw. Uiteindelijk kwam men tot inkeer en zag men in dat deze volkswoede niet over ging. Uiteindelijk is men weer aan tafel gegaan en is men er gewoon uitgekomen om een vuur te bouwen dat voor iedereen acceptabel was.

  Met elkaar bereik je meer dan over elkaar maar wie gaat dat de dweil remkes uitleggen zodat deze regent het ook begrijpt.

  Laat je niet kisten , een vreugdevuur met oud en nieuw moet kunnen binnen kaders en daar hebben de regenten gewoon aan mee te werken. Schijtbakken zijn het met hun debiele verbod

  1. Cootje

   ++++++++++++++

 17. Gerlos

  Naar aanleiding wat er verleden jaar gebeurt is mag dit een goede beslissing zijn. Misschien volgend jaar weer als alle regels goedgekeurd zijn.

 18. Mar

  Duindorp had zelf toch al aangegeven af te zien van een vreugdevuur. Dat er een hoop gedonder in de wijk zou komen (opvallend dat er nu wel over geschreven wordt) konden ze op hun 10 vingers natellen.
  Maar nu heeft iedereen het gedaan behalve zijzelf. Alsof ze totaal geen schuld hebben aan het steeds hoger worden van de vuurstapel.

 19. Baron von Munchhausen

  Gemeente heeft gelijk dat, het bijna uit de hand lopend vreugdevuur van verleden jaar, dit jaar wordt verboden. Ooit werd toestemming gegeven voor dit vreugdevuur om, wat gemeente destijds oorlogsgebieden noemde, te voorkomen! Vergunningen werden afgegeven maar nooit gecontroleerd. Hierin was de gemeente fout!
  Maar nu wil men ook de vuren verbieden die meer dan 10 jaar een traditie zijn geworden. Deze vuren zijn beperkbaar, overzichtelijk en geeft de jeugd in Duindorp en m.n. in Scheveningen veel plezier.
  Gemeente doet van “dik hout zaagt men planken” .
  Gemeente haalt zaken door elkaar: vreugdevuur op het Noorderstrand van Scheveningen is zelfs opgenomen in: Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Duindorp niet!
  En zoals gisteren diverse Scheveningers, op TV, melden: “en weer wordt een Nederlandse traditie afgenomen!” Gelijk?

  1. Mar

   Er is ook voor Scheveningers en Duindorpers iets van zelf verantwoording nemen voor het veilig houden van vreugdevuren. Zij hebben zelf de stapels hoger en hoger gemaakt tot het onverantwoord was. Voor hun eigen huis(je) zullen ze toch ook niet een vreugdevuur bouwen dat boven het dak uitkomt.

   Hier in de gemeente was ook elk jaar een vreugdevuur op een afgelegen plek. Dat ging goed tot ze 2 jaar op rij er een auto erbij deden. Toen was het over en uit met de pret.

   1. weer opnieuw

    tjeempie , een politiek correcte linkse prediker die ineens niet meer preekt dat de overheid de burger moet controleren.

    Als de roverheid kennis had van het hoger en hoger bouwen had men in moeten grijpen omdat de openbare veiligheid in het geding is.

    Overigens erg merkwaardig dat je een auto in een brandstapel kan verstoppen. Sliep de roverheid toen al ?

    De hoofdschuldige is de gemeente die had moeten ingrijpen. Maar ongehinderd door kennis douwen we ivoren torens vol met ambtenarren die we vervolgens uitroepen tot specialisten.

    1. Mar

     Zeker had de gemeente ook moeten controleren. Blijft echter, wat mij betreft staan, dat die bouwers ook zelf mogen nadenken bij wat ze doen.
     Als de overheid zich niet overal mee moet bemoeien en de mensen dicteren, gedraag je dan dusdanig dat ingrijpen en regeltjes voorschrijven niet nodig is.

     Wel lekker makkelijk zo natuurlijj. Er zelf een zooitje van maken en dan wijzen naar een ander met “ja maar jullie lieten ons onze gang gaan”.

     1. weer opnieuw

      schei toch uit muts. Op alle video’s is duidelijk te zien dat de vaten olie in de stapel staan. Hoe heeft het toezicht dit ooit kunnen gedogen ?

      Handhaving is een overheidstaak PUNT

     2. Mar

      Welke idioten zetten er vaten olie in een brandstapel en bouwen die ook nog eens veel te hoog?

      Ja, de overheid had moeten controleren, ook al betekent dit dat er vanaf de eerste pallet continue controleurs aanwezig moeten zijn om toezicht te houden, want de bouwers beschikken blijkbaar niet over gezond verstand en zijn niet te vertrouwen.

 20. Edwin_Oss

  Indien niet volgens de vergunnings-voorwaarden kan het niet doorgaan. Ook zij die alles onder de zogenaamde traditie-paraplu willen schuiven staan niet boven de wet.

 21. JFU

  Een vergunning afgeven is 1, maar handhaven van de voorwaarden die in de vergunning staat is 2. En dat was het probleem vorig jaar…. Tja en dan gaat het fout…

 22. Rud56

  Die vuren zijn dus jarenlang toegestaan om het inteelt- en zwakbegaafde volk koest te houden. Jarenlang toegestaan en gedoogd ondanks levensgevaarlijke bouwmethodes, methodes en werkwijzen dat bij een bedrijf geconstateerd, tot definitieve stillegging zou leiden, inclusief torenhoge boetes.
  En nu, na jaren ‘pappen en nathouden’ (hoe toepasselijk) is de geest weer uit de fles en zullen er na de rellen en andere ellende weer blikken socio’s worden opengetrokken om het volk weer koest te krijgen. De geschiedenis herhaald zich dus …

 23. Branke

  ongestraft om zeep geholpen door voormalig burgemeester Krikke.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.