Video: De eindejaarstoespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib, neemt de Tweede Kamer op de hak

In de Eindejaarstoespraak neemt Kamervoorzitter Khadija Arib de Tweede Kamer op de hak vanwege de enorme toestroom van Moties en debatten. Afgelopen jaar dienden de volksvertegenwoordigers meer dan 4.000 Moties in, niet alleen de oppositie, maar “ook de coalitiepartijen dienden vele Moties in”. Volgens Arib ‘is het jammer dat volksvertegenwoordigers zo gretig omgaan met de democratische instrumenten’. 

De speech van Arib was vermakelijk om te zien, maar tegelijkertijd ook ontluisterend. Op de bovenstaande beelden zien we hoe Arib het afgelopen parlementaire jaar behandeld en daarbij extra aandacht heeft voor de inzet van democratische instrumenten. Volgens de PvdA’er lukt het de Tweede Kamer maar niet om het aantal Moties, Kamervragen en debatten te verlagen en zich meer op de hoofdlijnen te richten.

Eerder dit jaar maakte de Tweede Kamer zich nog zorgen om het grote aantal ‘marginale debatten’, maar na enige krimp in de wachttijd van de geplande debatten groeit de wachttijd nu wederom.

Ook werden interessante anekdotes verteld door Arib, zoals de hilarische interacties tussen PVV-Kamerlid Dion Graus en Helma Lodders van de VVD. Graus zou met haar gaan ‘zwemmen op het dak van een hotel in Berlijn’, maar de VVD-dame zou dit voorstel hebben afgeslagen, ten minste dat is het verhaal. De Kamer lachte hartelijk om het gegrap van Arib.

Arib was verder tevreden dat ‘de burger de weg naar Den Haag weet te vinden’, waarmee ze verwijst naar de aanwezigheid van burgers bij debatten aangaande de kindertoeslagaffaire, de stikstofcrisis en de onderwijsbegroting. Volgens Arib “houdt de burger ons (de Tweede Kamer, red.) een spiegel voor”.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Tony Faas

  Ik ben tegen politici met een dubbele nationaliteit dus dat geldt ook voor Arib. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ze het beter doet en heeft gedaan dan ik had verwacht.

  1. Jumping

   @Tony Faas.

   Inderdaad, of ze het wel of niet goed doen, is een dooddoener.

   Maar wat doen die dubbele paspoort houders, als Nederland (Europa) met het land, waar zij ook een paspoort van bezitten,
   in een oorlogsconflict terecht komt.

  2. Ab Infinitum

   Gaat zij vertrekken? (heeft gedaan dan ik had verwacht)

   1. Tony Faas

    Wesley Ab Infinitum?

 2. ikweetwatikwil

  Ook ik ben tegen een dubbele nationaliteit bij de overheid. Maar Arib kan er wel wat van. Jammer dat ze haar Marokkaanse paspoort niet inlevert. Zou wel moeten.

 3. weer opnieuw

  Een kinderspeeltuin (eerste kamer) en een slapend huis voor hulpbehoevenden (tweede kamer) proberen partij politiek boven de belangen van het land te stellen.

  kretologie zoals ,
  — we sluiten hem
  — nivelleren is een feest
  — dit is pas de amuse

  Al dit soort dom leeg politiek geblaat bewijst dat men slechts gaat voor eigen glorie in plaats van solide beleid ten goede aan de gemeenschap.

 4. plakband

  Vandaag maar twee mensen vermoord in NL Steekincidentje en schietincidentje. Daar kan de 2e Kamer zich niet druk om maken. Moties indienen, dat scoort.
  #stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD.

 5. arnoud

  de meeste kamer leden waren wel een keer in beeld, zelf die van de PVV, maar !!!! niet een !!! keer FVD in beeld grrrr

  1. Top

   Dit is wat een Canadese ex-minister van defensie, openbaar heeft gemaakt en nog heel veel meer.
   De bekende Bilderberggroep, (mede) opgericht door prins Bernhard in 1953 is, volgens Hellyer ‘Eén van de gevaarlijkste groepen uit de recente geschiedenis’. Zonder enig democratisch toezicht komen de belangrijke regeringsleiders, politici en CEO’s uit het bedrijfsleven jaarlijks bij elkaar om het lot van de wereld voor de overige 7,5 miljard mensen te bepalen. Uit deze groep, waar ook de Beierse Illuminati en het bankierskartel deel van uitmaken, ontstond volgens de oud-minister de zogeheten cabal. Deze cabal heerst al decennialang over de VS en het grootste deel van de rest van de wereld.Het einddoel is een Nieuwe Wereldorde, die werd aangekondigd door oud-president George H.W. Bush, aldus Hellyer. Het plan is om een ongekozen, totalitaire wereldregering te creëren.
   Vierde Rijk
   “Je kunt het noemen wat je wilt; sommigen spreken van fascisme, anderen van nazisme en weer anderen spreken van het Vierde Rijk,” aldus de oud-minister. David Rockefeller praatte zijn mond voorbij tijdens een Bilderberg conferentie, waar hij zei dat de wereld beter bestuurd kan worden door bankiers en de elite dan door volksvertegenwoordigers. Dezelfde Rockefeller bedankte de pers voor het netjes doen wat er van de elite verwacht wordt.
   Het Geldsysteem
   De cabal besloot landen niet langer binnen te vallen, maar ze in een ijzeren greep te krijgen met behulp van financiële instellingen en handelsovereenkomsten. In zijn boek ‘Licht aan het einde van de Tunnel‘ begint Hellyer dan ook met de bancaire wereld. Zonder het begrip van dit systeem kan men de wereld niet begrijpen.

   1. Sergeant Monty

    “Het einddoel is een Nieuwe Wereldorde”

    Iets wat de islam en het communisme ook nastreven.
    Dat kan weleens een conflict opleveren.

    1. Rechtsaf

     De nieuwe wereldorde betekent illuminatie, we zien het gebeuren, overigens zegt de Bijbel, Gods woord hier ook het 1 en ander over, de mensheid vraagt om bewijs en tekenen maar wil het niet zien en geloven…

     1. Jehoeda

      Godsdiensten zijn er al sinds de mens is ontstaan. Er zijn veel meer godsdiensten verdwenen dan er nog over zijn. Vroeger werden goden gebruikt om dingen te verklaren die men anders niet kon begrijpen. 

      Dus laat die bijbel maar achterwege.

   2. Jehoeda

    Een land als N.Korea kent deze problemathiek niet. Daar is het eenvoudiger te leven. Weliswaar in armoede (rijkdom voor een selecte groep), maar het gezeur van “kartels” heb je er niet. Daar hoeft niet “gepolderd” te worden…

  2. Ab Infinitum

   Dat valt mij tegen van Baudet. Meestal is hij er als de kippen bij om met een grijns van oor tot oor vooraan te staan met de armen voor de borst. Ik denk dat hij zich langzaam aan terug trekt. Als het FvD onvoldoende stemmen krijgt, houdt hij het voor gezien.

 6. Ron

  Er wordt gelachen terwijl er bevestigd wordt door de voorzitter dat er een hoop nutteloze motie’s wordt ingediend.

  Wat een cabaret is het daar.

 7. Lampje

  Wat deze kamervoorzitster niet door heeft is dit grote aantal moties niets te maken heeft met politiek maar het vooral met zichzelf bezig zijn van de politici, als ze maar in beeld komen, doet er niet toe hoe.

  1. Lampje

   Laatste zin Hoe doet er niet toe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.