Video: De eindejaarstoespraak van Kamervoorzitter Khadija Arib, neemt de Tweede Kamer op de hak

Geen categoriedec 21 2019, 20:15
In de Eindejaarstoespraak neemt Kamervoorzitter Khadija Arib de Tweede Kamer op de hak vanwege de enorme toestroom van Moties en debatten. Afgelopen jaar dienden de volksvertegenwoordigers meer dan 4.000 Moties in, niet alleen de oppositie, maar "ook de coalitiepartijen dienden vele Moties in". Volgens Arib 'is het jammer dat volksvertegenwoordigers zo gretig omgaan met de democratische instrumenten'.
De speech van Arib was vermakelijk om te zien, maar tegelijkertijd ook ontluisterend. Op de bovenstaande beelden zien we hoe Arib het afgelopen parlementaire jaar behandeld en daarbij extra aandacht heeft voor de inzet van democratische instrumenten. Volgens de PvdA'er lukt het de Tweede Kamer maar niet om het aantal Moties, Kamervragen en debatten te verlagen en zich meer op de hoofdlijnen te richten.
Eerder dit jaar maakte de Tweede Kamer zich nog zorgen om het grote aantal 'marginale debatten', maar na enige krimp in de wachttijd van de geplande debatten groeit de wachttijd nu wederom.
Ook werden interessante anekdotes verteld door Arib, zoals de hilarische interacties tussen PVV-Kamerlid Dion Graus en Helma Lodders van de VVD. Graus zou met haar gaan 'zwemmen op het dak van een hotel in Berlijn', maar de VVD-dame zou dit voorstel hebben afgeslagen, ten minste dat is het verhaal. De Kamer lachte hartelijk om het gegrap van Arib.
Arib was verder tevreden dat 'de burger de weg naar Den Haag weet te vinden', waarmee ze verwijst naar de aanwezigheid van burgers bij debatten aangaande de kindertoeslagaffaire, de stikstofcrisis en de onderwijsbegroting. Volgens Arib "houdt de burger ons (de Tweede Kamer, red.) een spiegel voor".
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten