Break! Iran geeft toe dat zij het vliegtuig uit de lucht hebben gehaald

Het Iraanse leger heeft toegegeven in de staatsmedia dat zij het Oekraïense vliegtuig hebben neergehaald. De oorzaak: een menselijke fout. In de nasleep van de raketaanval van de VS had het passagiersvliegtuig de vorm van een vijandig vliegtuig op de radar. 

Na wat getouwtrek en ontkennen geeft Iran dan eindelijk toe dat zij verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van een passagiersvliegtuig. Geen spierballenpraat dit keer, maar eindelijk eens de waarheid.

Volgens het Iraanse leger waren de omstandigheden zo opvallend dat deze kapitale fout kon plaatsvinden. Het passagiersvliegtuig vloog op de zelfde hoogte als militaire vliegtuigen zouden doen, ook het vliegen richting een militair terrein van Iraanse Revolutionaire Garde was voor Iran ‘verdacht’.

“In deze omstandigheden werd het vliegtuig per ongeluk getroffen, als gevolg van een menselijke fout, wat helaas resulteert in het martelaarschap van dierbare landgenoten en de dood van een aantal buitenlanders.”

Toch legt Iran de fout neer bij het ‘Amerikaans avonturisme’, terwijl zij zelf zo incompetent zijn dat ze niet eens weten hoe ze een radarsysteem goed moeten lezen.

We zijn benieuwd wat de volgende stappen zullen zijn en in hoeverre Iran actief gaat meehelpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Fonz

  Tuurlijk geeft Iran toe..

 2. Bockbeer

  EU kok?

  1. Fonz

   EU kokje!

 3. Agios

  “…Het passagiersvliegtuig vloog op de zelfde hoogte als militaire vliegtuigen zouden doen, ook het richting een militair terrein van Iraanse Revolutionaire Garde…”
  Wat een knullig verweer. Er landen of stijgen toch wel meer vliegtuigen vanaf Theran airport, of? Al deze vliegtuigen krijgen van de toren instructies mee over de te vliegen route. Dat betekent dat de toren een grote fout heeft gemaakt (misschien wel bedoeld…) of dat een stelletje leken beneden door alle heisa rond Soleimani het in de moslimbol is geschoten.

 4. Veteraan

  Blijven Arabieren en moslims. Gewoon toegeven en excuses maken zal nooit lukken.
  Alleen een afgedwongen verklaring omdat ze er niet meer onderuit kunnen.
  Met de nadruk opdat het toch de schuld van een ander is.
  Wat een kudvolk.

  1. Kretoloog

   Inderdaad, kutvolk. Maar de dames Hennis-Plasgat en Kaag-Kak bukken als laven voor de ayatollah’s.

   1. Nestor Makhno

    Kent u ze dan? Iraniërs? Of “kent ” u ze alleen via de de Dagelijkse Standaard en de spreekbuizen van Wilders en Baudet? Ik zou zeggen. Ga er eens naar toe en ervaar zelf of het “kutvolk “is zoals u hier zo stellig durft te beweren. Ik kan u in ieder geval verzekeren dat Iraniërs hele normale mensen zijn die graag een leuke baan hebben, hun kinderen goed willen opvoeden en een gelukkig leven willen leiden. Daar al eens aan gedacht?

    1. nu ik

     Ik kan je verzekeren dat hele hordes Iraniërs Nederland binnen gekomen zijn met gelogen verhalen en nu zelfs gewoon op vakantie gaan naar Iranie dat levens gevaarlijke land waar ze uitgekomen zijn. En om je vraag te beantwoorden , ja ik ken ze en ja ik ken hun achtergronden.

     Dat kut volk is met list en bedrog hier binnen gekomen en moet gewoon terug naar Iranie om daar het land op te bouwen en hun kinderen groot te brengen.

     Het is namelijk de plicht van elke islamiet terug te keren naar een islamitisch land dus laat ze morgen daarmee beginnen. Daar al eens aangedacht

   2. Nestor Makhno

    Deze Reijmerink zou eens serieus geschiedenis moeten gaan studeren en niet blijven hangen bij de slag van Nieuwpoort of het beleg van Naarden. Een serieus geschiedenis studeren betekent voor mij althans dat je eerst het land bestudeert voordat je onzin begint uit te braken. Dat hij dat wat betreft Iran zeker niet gedaan heeft blijkt. Hij weet er niets van. Hij weet helemaal niet dat de laatste oorlog door Iran begonnen in 1804 was. Hij weet helemaal niets van operatie AJAX waar de UK en de US onder leiding van Kermit Rooseveld de legitieme regering van Mohamed Mossadeq hebben gewipt door middel van een coup. Hij wet helemaal niet dat de uS in 1988 een Iraans passagiersvliegtuig boven de Perzische Golf hebben afgeschoten met 290 doden als resultaat wat de US nimmer hebben erkend en waarvoor de US NOOIT excuses hebben aangeboden. Integendeel. Commandant Rogers van de USS Vincennes heeft er zelfs een orde voor gekregen in 1990. De Legion of Merits voor “betoonde moed”. Het enige “moedige” wat deze oorlogsmisdadiger heeft gedaan is een passagiersvliegtuig uit de lucht schieten .

  2. Nestor Makhno

   Is dat zo? Hebben ze geen excuses gemaakt of volgt u het nieuws niet helemaal of leest u graag over iets heen wat u niet bevalt? Een struisvogel steekt zijn kop in het zand omdat hij niet wil zien wat er gebeurt en hij denkt: ” Als ik het niet zie, gebeurt het niet”. Ze hebben dus wél excuses gemaakt. Maar weet u eigenlijk wie nóóit excuses hebben gemaakt? En weet u ook wie er een lintje kreeg voor een massamoord? De US hebben nóóit excuses gemaakt voor het op 3 juli 1988 uit de lucht schieten van IR655, een Airbus toestel uit Iran boven de Golf van Perzie. 290 doden en de commandant Rogers van de USS Vincennes die deze massamoord pleegde heeft er zelfs een Legion of Merits van de US regering voor gekregen in 1990. Dát noem ik nu ziek.

 5. ikweetwatikwil

  Bij dat volk is het altijd de schuld van de ander. Zelf hebben ze geen verantwoordelijkheidsgevoel.Om 1 dode man te eren sterven er 100 doden in gedrang. Dat zegt mij genoeg.

 6. Tman

  Zo zie je maar weer, ze zijn nog te stom om een raket af te schieten!
  Het gaat nóóit wat worden met met die zwakbegaafde erfelijk belaste islamitische kameelridders!

  1. Meriadoc Brandebok

   “Het gaat nóóit wat worden met met die zwakbegaafde erfelijk belaste islamitische kameelridders!”

   Tot het einde van de Koude Oorlog leek het met het Westen ook niets te worden, maar daar gaat het nu even niet om.

   1. Agios

    Omdat het er even niet om gaat, begin je er toch over. Aangetaste hersenen?

   2. Top

    Je hebt voor deze flauwekul, toch geen tijd Guusje? Het is weekend, jouw ouderling vriendjes komen en je moet je nog klaarmaken (wat een leuke uitspraak en zo reëel en to the point!) Schiet op! Anders moet je ze plezieren in het kolenhok

 7. Bolkestein

  Niet goed voor de Iraanse propaganda oorlog. Na een week tijd mogen we toch wel concluderen dat Iran in de eigen voet geschoten heeft.

 8. Sergeant Monty

  Hopelijk volgen de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17 dit voorbeeld.

 9. Beukman

  Nu maar hopen dat de Russen hier een voorbeeld aan geven, en hun rol bij het neerhalen van de MH17 eindelijk toegeven, mede in het belang van de nabestaanden.

  1. Blitzkrieg

   Beukman : Ik kan geen MH17 meer horen of zien, ben er onderhand zo’n beetje wel Gallisch ziek van. Op een gegeven is het klaar en dicht en moeten mensen verder, de wereld is geen langspeelplaat die blijft hangen.

   1. Sergeant Monty

    Dus die onderste steen.

    Lekker laten liggen.
    Nabestaanden moeten er maar gewoon overheen stappen en niet achterom kijken.
    ‘Op een gegeven is het klaar en dicht en moeten mensen verder’.

    Empathie.

    1. EU kok

     Dus die onderste steen
     Lekker laten liggen.
     Nabestaanden moeten er maar gewoon overheen stappen en niet achterom kijken.
     ‘Op een gegeven is het klaar en dicht en moeten mensen verder’.
     .
     Hoor ik Wilders tegen de familie van W. Dille?

   2. Beukman

    Je bent er inderdaad duidelijk overgevoelig voor geworden. De parallel tussen beide bedrijfsongevallen blijft hoe dan ook recht overeind.

 10. Meriadoc Brandebok

  Wie had ooit gedacht dat de Iraniërs vooruitstrevender zouden zijn in het toegeven van fouten dan de Russiche bestuurlijke elite (en de seperatisten aan welke zij de wapens leverden)?

  1. Kretoloog

   Dus Brandebok wil hiermee zeggen dat de Russen de MH-17 uit de lucht schoten? Wat ben je toch een vies intrigantje.

   1. Top

    Ach ja, er zit nog meer, van dit soort vuilnis, op de lijn!

    1. Kretoloog

     Inderdaad, Beukman en het korporaaltje, om er maar 2 andere te noemen.

     1. Beukman

      Top en Kretoloog framen andersdenkenden als “vuilnis”. Vermoedelijk noemden hun vaders en/of grootvaders joden destijds “ratten”.

   2. Kristalix

    Ja kretoloog,
    Russen ja, ondertussrn bewezen.
    Smeriger nog? BUZ is 1 van de systemen die een alarm signaal afgeeft als het doel een civiel toestel is. Daar is een override op gedaan.

    Viezerik

   3. Nestor Makhno

    Is dat zo? Hebben ze geen excuses gemaakt of volgt u het nieuws niet helemaal of leest u graag over iets heen wat u niet bevalt? Een struisvogel steekt zijn kop in het zand omdat hij niet wil zien wat er gebeurt en hij denkt: ” Als ik het niet zie, gebeurt het niet”. Ze hebben dus wél excuses gemaakt. Maar weet u eigenlijk wie nóóit excuses hebben gemaakt? En weet u ook wie er een lintje kreeg voor een massamoord? De US hebben nóóit excuses gemaakt voor het op 3 juli 1988 uit de lucht schieten van IR655, een Airbus toestel uit Iran boven de Golf van Perzie. 290 doden en de commandant Rogers van de USS Vincennes die deze massamoord pleegde heeft er zelfs een Legion of Merits van de US regering voor gekregen in 1990. Dát noem ik nu ziek.

 11. RvdBe

  Snap ook niet dat daar buitenlandse vliegtuigen naar toe gaan, het enige wat je daar naar toe moet sturen zijn olietankers om die woestijn leeg te zuigen en drones om af en toe iets te corrigeren indien nodig.

 12. van Urk

  Hoeveel militaire vliegtuigen zouden de Iraniers dan van hun zelf dan hebben neergeschoten als het al verdacht is dat vliegtuigen een bepaalde hoogte vliegen en richting een militaire vliegveld vliegen? Het is duidelijk hoe bang en nerveus zij nu geworden zijn sinds zij de grote VS hebben uitgedaagd.

 13. Kristalix

  Je reinste tertoristen.

  Menselijke fout? Me neus!!!!!!

 14. Kristalix

  @ kretoloog
  BUK maar dat begreep je wel.

  Putin moet de kogel.

  1. Kretoloog

   Praat niet zo stom. Zowel VS als Rusland weten wie MH-17 uit de lucht schoot. Maar beiden grootmachten gebruikten dit ongeluk voor hun geopolitieke spelletjes. Die Rusland vooralsnog gewonnen heeft.

 15. Rud56

  Ook in dit geval helder: vlieg nooit en nimmer over actief oorlogsgebied.
  Gaan we nu ook weer dat eindeloos gezeik en gezwam krijgen dat de ‘daders’ terecht moeten staan?
  De ‘daders’ zijn ook in dit geval de soldaten die de hun opgedragen taak uitvoerden: “Hou vijanden tegen!” Wat ze dus hebben gedaan!

  Dus de échte schuldigen? De lui die willens en wetens vliegtuigen over actief oorlogsgebied sturen! Maar ja, d a t past niet het huidig deugstramien!

  1. van Urk

   Punt is dat Iran zelf geen oorlogsgebied is. Het vliegtuig is dus op vreedzaam gebied neergehaald.

   1. Mar

    Misschien nog niet, van Urk, maar wat als Amerika toch terugslaat na de beschietingen

 16. Joost mag het weten

  Het is dan officieel geen oorlog tussen Iran en de VS maar daarmee is ook alles gezegd. Ironisch genoeg was het een vliegtuig uit de Oekraïne. Als er één land is dat zou moeten weten dat het onverstandig is om boven zo’n gebied te vliegen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.