Corruptiebestrijding bij politie: kabinet wil strengere screening agent

Het kabinet, met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, wil dat er strenger en vaker wordt gecontroleerd op de betrouwbaarheid van de politie. Corruptie komt nog te vaak voor en effectieve bestrijding wordt nog op allerlei manieren belemmerd.

Sinds de reorganisatie van de politie naar een landelijke eenheid, kwam het ene na het andere corruptieschandaal boven water drijven. Gebrekkig toezicht of gebrek aan effectieve middelen om corruptie te bestrijden, zouden hier de oorzaak van zijn. Zo konden agenten, die niet door de screening kwamen, eerst niet eens worden ontslagen. Straks wel.

Maar agenten zelf krijgen hierin ook een taak. Zij moeten namelijk zélf aan gaan geven dat ze makkelijk vatbaar zijn voor corruptie. Bijvoorbeeld als ze een verslaving hebben, lid zijn van een motorclub of ‘risicovolle personen’ in hun omgeving hebben wonen. Niet dat ze dat snel zullen doen, maar het geeft de overheid wel een extra stok om mee te slaan.

De vraag is echter wel of er op deze manier niet binnen de kortste keren beschuldigingen van discriminatie zullen volgen. In 2017 zag men dat van de 80 integriteitsschendingen die toen werden gesignaleerd, ongeveer de helft werd gepleegd door allochtone agenten. En dat terwijl die groep toen een minderheid van nog geen 10 procent was. Of is dat in de afgelopen 2,5 jaar compleet veranderd? Kan natuurlijk ook zomaar (nee).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. nu ik

  tja strenge screening , strak aanname beleid en dan soft handhaven in dienst.

  Ben een kerel en stel dat rekruten met antecedenten in de directe familie ongeschikt is voor in dienst treden. Dan vallen wel hele groepen af maar wordt je geloofwaardig in je beleid.

  1. Grote Trek

   Begrijpt u het zelf wat u zegt?

  2. Politiek Profeet

   @nu ik
   Zodra ze echt gaan screnen zullen bepaalde bevolkingsgroepen vanuit verweggistan e.o. nooit de politie-academie betreden.
   Op dit moment is het vooral deugen en meehuilen,iedereen met 2 ogen en 2 oren past de politiepet…

   1. nu ik

    klopt , zo simpel is het !

 2. fusilier

  Ze doen wel als of,maar die politie pet is niet voor iedereen weggelegd. Graag 1 nationaliteit , de Nederlandse wel te verstaan,anders ben je ongeschikt.

 3. Baron von Munchhausen

  He,…he,… eindelijk wordt de Allochtone smeris aangepakt!
  “Klootjesvolk en gepeupel” weten jarenlang dat ze frauderen en nooit hun soortgenoten (Moslims) zullen aanpakken!
  Nu maar afwachten of dit mag van Groen-Links: deze zijn de baas in Nederland. Kabinet liggen op hun knien voor Goeroe Klaver!

 4. Willem Bever

  Aha de kleine corruptie lees ik hier.
  Belangrijker is de corruptie in de hogere echelons te bestrijden.
  Flarden die weleens in de MSM verschijnnen schetsen daar een wellicht
  nog verontrustender beeld.

  Om maar te zwijgen van ex politiecommissarissen met uitgesproken “vreemde” ideeën wat een vergift voor een gehele organisatie zal zijn

 5. Cootje

  Je kan en mag je aandienen , je kan en mag solliciteren , je toekomst ziet er rooskleurig uit , onregelmatige diensten op feest en zondagen werken , een groot publiek heeft geen enkel respect voor je dus moet je tegen beschimpt en bespot kunnen , etnisch profileren mag niet terwijl je wordt bespot door jongelui in grote auto’s met dure horloges en met dure merk kleding , je leiding. Geven duren etentjes in dure restaurants en nemen het er goed van hebben een leuke onkosten vergoeding ,alleen die zitten een kleine 45 schalen hoger dan wat een diender ooit kan bereiken , net als in het onderwijs met hun boven laag zijn zei net als hun collega’s agenten de genen die moeten werken met een overlevingsloontje en moeten aankijken tegen over hun superieuren of tegen de vlotte jongens van de straat , en leuke toekomst

  1. Freba

   Beste Cootje; helemaal eens. Toen ik in 1967 als agent werd aangesteld verdiende ik 50% meer dan een man/vrouw etc.etc.etc. in een overall. 90% kwam niet door de keuring. Hier geeft men liever 9.000.000.000 euris uit aan Defensie tegen nog geen 800 miljoen aan binnenlandse veiligheid. Met name in de grote steden kun/mag je niet met eigen vervoer komen. Wel eens uit de nachtdienst in een trein plaatsgenomen? Imbecielen zooitje geworden; geleid door leiding die politiek verbonden is. In Amerika kun je je BM , Hoofd politie en MP zelf kiezen. Nu zit je opgescheept met gasten die al jarenlang hun reet vol met bisonkit hebben zitten. En dat noemt zich dan democraten.
   Destijds onderzoeken verricht i.v.m. deze materie. Het valt voor de jongens en meiden niet mee om je binnen de familie te handhaven. De Goeden niet te na gesproken. Respect voor juist die lui. En natuurlijk komt er corruptie voor. Immers een goed Regeringsvoorbeeld; doet goed volgen.

 6. CLoVis

  Als er screening plaats vindt weten we in ieder geval dat onze medelanders ondervertegenwoordigd zullen zijn;
  als ik hen was zou ik onmiddellijk gaan protesteren en/of een klacht m.b.t. discriminatie gaan indienen.

  Geen naffers bij de politie?
  Hoe kun je jouw eigen familie (maar zeker ook jezelf) dan nog beschermen en onderhouden

  Als dit nog langer zo doorgaat worden ze gedwongen om te gaan werken;
  dit verschrikkelijke idee moet onmiddellijk aangekaart worden bij alle linkse uitgeverijen (die dus niets met literatuur of met boeken maken hebben).

 7. Lefty

  Een agent die iemand een bekeuring geeft omdat hij 3 km/pu te hard gereden heeft is in mijn ogen corrupt. Ik heb ook grote moeite met dienders die een flitser langs de weg plaatsen en in hun dienstauto wat zitten te appen.Gelukkig hebben we Flitsmeister.

 8. rexm

  Screening, dan moet men eerst beginnen aan de top, eigenlijk is men daar al te laat mee.
  Maffia zit al in de EU verspreid.

 9. Hendrie1963

  Begin eerst eens bij de regering. Die zit vol met tuig

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.