‘Donald Trump zal door z’n deal de geschiedenis ingaan als de man die vrede tussen Israël en Palestijnen regelde’

Gisteren heeft de Amerikaanse president Trump na 3 jaar voorbereiding zijn langverwachte vredesvoorstel inzake het Palestijns-Israëlische conflict gepresenteerd. Ongetwijfeld zal de Amerikaanse president Trump veel kritiek krijgen op zijn vredesplan. Toch zit het plan zeer logisch in elkaar. Awi Cohen legt de vijf redenen uit waarom Trumps plan zo geslaagd is.

Logica 1: Probeer eens iets nieuws

Een aan de briljante Joodse wetenschapper Albert Einstein toegeschreven uitspraak luidt: “Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en toch een andere uitkomst verwachten”.Deze uitspraak is bij uitstek geschikt voor het Arabisch-Israëlische conflict. Want al 80 jaar is internationaal een keer of 15 geprobeerd om vrede te bereiken door de Palestijnen te laten instemmen met de tweestatenoplossing. En dat mislukte iedere keer. De Palestijnen weigerden steeds om de Joodse staat Israël te aanvaarden als buur.

Dus is het logisch om iets nieuws te proberen: een voorstel zonder instemming vooraf van de Palestijnen.

Logica 2: Confronteer de Palestijnen met hun gedrag

De houding van de Palestijnen met hun geweld, terreur, raketten en de ophitsing van hun eigen jeugd is een recept is voor blijvende ellende. Maar tot nu toe zijn de Palestijnen daar altijd mee weggekomen. Niemand sprak hen daarop aan. Zij konden dan ook openlijk blijven dromen van de vernietiging van Israël.

Daardoor werken zij niet aan de opbouw van hun eigen samenleving. Zij willen Israël de schuld blijven geven en zich blijven wentelen in zelfmedelijden. Trump laat nu zien dat dit door velen (ook door veel Arabische landen waaronder verschillende Golfstaten) internationaal niet meer geaccepteerd wordt.

Logica 3: Wees realistisch

Iedereen die goed op de hoogte is, weet dat Israël de grote ‘nederzettingen’ op de Westbank niet zal opgeven. De meeste zijn trouwens in feite woonwijken bij Jeruzalem, op voorheen onbewoonde kale heuvels. Ook de Palestijnen zelf weten dat. Zij hebben daar gedeeltelijk al mee ingestemd, bleek uit de uitgelekte ‘Palestine Papers’.

Ook de Jordaanvallei zal Israël niet opgeven. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit grotendeels een kale dorre bergketen, waar bijna niemand woont. Maar de strook is van groot strategisch belang voor Israël: het fungeert als een soort enorme tankgracht voor vijanden uit het oosten.

Ook snapt iedereen wel dat de kleinkinderen van de Arabische vluchtelingen – van de door de Arabieren begonnen oorlog in 1948 – nooit in Israël zullen komen te wonen. Deze dienen opgenomen te worden in de Arabische landen. Net als Israël tussen 1948 en 1980 de bijna 1 miljoen Arabisch-Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen heeft opgenomen. Het heeft geen zin om het waandenkbeeld te laten voortduren dat de kleinkinderen van Palestijnse vluchtelingen ooit naar Israël zouden kunnen gaan.

Deze fantasie kost de wereld trouwens 2 miljard dollar per jaar. Geld dat gebruikt wordt om deze Palestijnse ‘vluchtelingen’ te onderhouden en waarmee zij opgesloten worden gehouden in kampen. Trump stelt terecht dat met deze waanzin gestopt moet worden

Logica 4: De timing is perfect

Steeds meer Arabieren en Arabische regeringen beginnen in te zien dat de vijandschap tegenover Israël de Arabieren niets positiefs gebracht heeft. Integendeel.

Hetzelfde geldt voor het moslimfundamentalisme. Na de miljoenen gedode, gewonde en verjaagde moslims door de burgeroorlogen in Afghanistan, Algerije, Irak, Jemen, Libië en Syrië is het steeds meer Arabieren duidelijk dat het willen volgen van de ‘pure’ islam niet de hemel maar de hel op aarde brengt.

Inmiddels is de Arabische wereld – exclusief de oliestaten – hierdoor afgezwakt naar de zwakste economische regio wereldwijd. De bevolkingen daar zijn het zat, zij willen nu ook wel eens een beter leven. Die bevolkingen beginnen zich te roeren.

Hierdoor stuiten de Palestijnen met hun aanhoudende verheerlijking van geweld, terreur en ‘islamitisch martelaarschap’ op steeds meer onbegrip van hun Arabische broeders.

Logica 5: Laat zien dat de tijd in het nadeel van de Palestijnen werkt

Tot nu toe dachten de Palestijnen dat het telkens weigeren van een vredesregeling hen zou helpen om er een betere deal uit te slepen of dat het toch nog eens zou lukken om Israël te vernietigen. Door deze waandenkbeelden gingen zij nooit akkoord met welk vredesvoorstel dan ook.

Dit voorstel laat zien dat de tijd juist in hun nadeel werkt. Weigeren de Palestijnen nu weer, dan zal een volgend voorstel ongetwijfeld slechter voor hen zijn. Dit is de enige manier om de Palestijnen in te laten zien dat zij vooral zichzelf benadelen door elk vredesvoorstel af te blijven wijzen.

Conclusie

De eerste reactie van de Palestijnen is negatief en dat zal nog wel even zo blijven. Immers, de meerderheid van de Palestijnen staat achter de terreurorganisatie Hamas, dat de vernietiging van Israël als uitdrukkelijk hoofddoel heeft.

Maar uiteindelijk zal bovenstaande logica ook voor de Palestijnen niet meer te negeren zijn. En Trump zal daarmee mogelijk de geschiedenis ingaan als de president die eindelijk voor vrede tussen de Israëliërs en Palestijnen heeft gezorgd.

Awi Cohen is bestuurslid van Likoed Nederland

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Robert75

  Er komen geen vrede want de Palestijnen willen geen vrede. Dat is altijd zo geweest en dat altijd zo blijven. De Palestijnen willen maar een ding. En dat is dat Israël van de aardbodem verdwijnt

  1. Fonz

   Precies dát is het probleem, maar wil je vrede met Israël dan krijg je vrede met Israël, wil je oorlog met Israël dan krijg je dat ook..

   1. Robert75

    Klopt. Maar misschien nu Trump er zit dat er een ultimatum gesteld kan worden. Zoiets als accepteren of dan maar verdwijnen. Dat ze niet Israël van de kaart vegen maar dat Trump Palestina van de kaart veegt. Dat is nog een veel betere oplossing als vrede sluiten met een terreurstaatje die al jaren dreigt Israël te vernietigen

    1. Fonz

     Dat zeg, wel of geen oorlog en op welke manier dit is dat ligt aan de palestijnen zelf..

 2. Gewoon werken

  Links of rechtsom de beste man doet zijn stinkende best om vrede te sluiten tussen iedereen of daar waar kan ,maar met deze debielen is geen vrede mee te sluiten gewoon een mooie parkeer plaats neer zetten met evt een mooi tropisch zwembad.
  ik noem maar wat.

  1. Mar

   “de beste man doet zijn stinkende best om vrede te sluiten tussen iedereen of daar waar kan”

   Met de beste man heeft u het toch niet over Trump hè? In eigen land is het er niet bepaald vrediger op geworden, eerder de andere kant op. Trump zet Amerikanen tegen elkaar op.

 3. EU kok

  Zou Trump ook over water kunnen lopen ?

  1. Ron

   Het doet je pijn hé dat Trump goede zaken probeert te doen en waarschijnlijk nog gaat lukken ook.

   Het doet je pijn hé dat Trump de Amerikaanse economie laat opleven wat andere niet is gelukt.

   1. henk43

    @ Ron:Het doet mij pijn dat hij Bolton (een aartsconservatief)niet wil laten getuigen

    1. Ron

     Hem niet blijkbaar, maar verklaar je nader.

     1. henk43

      Als je getuigen probeert de mond te snoeren en de geschiedenis te vervalsen dan zal dat nooit in je voordeel gaan werken.Bolton wordt nu afgeschilderd als democraat terwijl hij aartsconservatief is en bij zijn benoeming in het Witte Huis was er geen betere (volgens Trump) .Het ontkennen van misstanden in eigen kring gaat op termijn altijd tegen jou en jouw organisatie werken.Zie ook wat nu bij de Jehova getuigen geschied.

     2. Ron

      Aannames nul bewijs

    2. Rosasolis

     @Mar en EU kok. Waar Trump zich bemoeit in welke Internationale politiek zaak dan ook, komt er ALTIJD alleen maar chaos. Hij is inderdaad nergens een stichter van vrede. Ook niet in eigen land. Netanyahu zal binnenkort moeten verschijnen voor de hoge rechtbank in Israel wegen 3 klachten van ernstige corruptie…Net als zijn goede vriend Trump, in Amerika…Birds of a feather, flock together!…
     (William Shakespeare).

    3. Rosasolis

     @henk. Natuurlijk zal Trump alles doen om te verhinderen dat Bolton zijn getuigenis zou mogen geven. Maar er zijn nu 3 Replicanen in de Senate, die achter Bolton staan, om wel zijn getuigenis te laten geven; over zijn bewijzen van corruptie van Trump in zijn recente schandaal met Oekraine. Rep. Bolton was toen veiligheid’s adviseur, voordat Trump hem vorige jaar september had ontslagen. Kennelijk weet hij te veel. De hoogrechter moet nu beslissen als Bolton zal getuigen, volgende week. Maar, getuigen of niet, Bolton heeft onlangs een boek geschreven over de hele schandaal met Oekraine. Het zal gauw een bestseller worden.

  2. henk43

   @EU kok: Raak !!!

   1. Ron

    Vind je?
    Nietszeggende opmerking komende vanuit jaloezie.
    De mensen die hun focus in een discussie op persoonlijke zaken leggen ipv inhoudelijke op feiten gebaseerde zaken, heb zelf een enorm gebrek aan zelfvertrouwen aangeschreven hun enigste doel is de aandacht van zichzelf af te buigen door onzin te schrijven ipv sterk geargumenteerd ertegen in te gaan.

  3. Antihedo

   Trump heeft zijn allerbeste mensen ontslagen. Wat voor een idioot ben je dan.

   Wel grappig dat zijn tweets onderzocht zijn. Ze kunnen aan het taalgebruik zien wanneer hij liegt. Hij was een heel dankbaar studie-object

 4. Watcher

  NRC

  Het plan komt vooral ten gunste aan Trump en Netanyahu zelf. De publicatie werd meermalen uitgesteld, maar ook het nu gekozen moment is alles behalve neutraal. Dinsdag werd premier Benjamin Netanyahu formeel aangeklaagd in drie corruptiezaken, nadat hij eerder op de dag zijn verzoek om immuniteit aan het Israëlische parlement had ingetrokken. Trump zelf is in een afzettingsprocedure verwikkeld. Voor Netanyahu is Amerikaanse steun voor een akkoord waarbij vrijwel volledig aan de Israëlische wensen wordt voldaan, gunstig voor zijn uitgangspositie bij de komende verkiezingsronde in maart.

  1. Top

   Hé ja! De lafaard is ook weer aanwezig!

 5. Vit

  Die Trump, het is een rare snuiter maar zijn intenties zijn zeer goed, als dit hem lukt dan is hij absoluut de beste president ooit, het gevaar van het M.O tegen de rest van de wereld wordt hopelijk afgewenteld, ooit zullen moslims gaan beseffen dat Allah niet aan hun kant staat cq hartstikke doof is.

  Btw, dat hij wordt herkozen ondanks de kul die nu bezig is waar hij zich duidelijk niets van aantrekt, daar twijfel ik geen seconde aan.

 6. EU kok

  Trump presenteert een vredesvoorstel <waarbij de Palestijnen afwezig zijn!
  Oh, handjeklap met zijn “brother in crime”

  1. Vit

   @EU kok

   Ik lees jouw reacties graag, waarom geen idee, misschien omdat ze lekker kort zijn.

   1. EU kok

    Chips, geen citaat van Einstein gevonden om mijzelf een veer toe te dienen.
    Toch bedankt.

 7. Veteraan

  Een nieuwe oplossing zou kunnen zijn dat je alle ‘Palestijnen’ in 1 grote actie verwijdert uit Israël en de grenzen dan potdicht houdt en alle pogingen om binnen te komen bestraft met een kogel.
  In één keer van alle problemen af en zelfs het terrorisme zal beter bestreden kunnen worden omdat ze dan niet rondlopen.
  Na decennia van misbruik, moord, continue agressie en andere misdaden wordt het tijd dat ze uit Israël verdreven worden.
  Lastig is wel dat geen enkel Arabisch land deze ‘Palestijnen’ wil hebben omdat ze te dom, agressief en onhandelbaar zijn, zelfs terroristen organisaties willen ze alleen maar als voetvolk hebben.
  Ook voor de Palestijnen zou het goed zijn omdat ze dan van hun eeuwige ‘vluchtelingen’ waan af zijn en fijn tussen andere haatbaarden kunnen wonen.
  Wat een kut volk, te lui om te werken, altijd in de slachtoffer rol en genetisch minderwaardig vandaar hun agressieve levensstijl.
  Net als vele andere gelukszoekers trouwens.
  En dan hebben wij figuren zoals Kaag die maar geld stuurt zodat ze nog meer aanslagen kunnen organiseren. Bah wat een vieze terroristenho..

 8. Beukman

  Onderhandelen met betrokken partijen met uitsluiting van één van die partijen – tekenen bij het kruisje? Hoe kolonialistisch. Dat werkt zelden.
  De deal die geen deal is zal straks door Netanyahu worden gebruikt als een stok om de hond mee te slaan.

  1. nu ik

   rutte en de

   1. nu ik

    QUOTE nu ik 1 minuut ago Beantwoorden
    rutte en de END

    rutte en de EU zitten niet aan tafel. rutte hoeft geen inlegvelletje te tekenen of te tekenen bij het kruisje

 9. Kim de Roder

  Met een kaart onder de arm en de Israëlische premier Netanyahu aan zijn zijde presenteerde de Amerikaanse president Trump dinsdag op het Witte Huis zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten. Toen Trump de kaart via Twitter rondstuurde, was te zien wat de kern is van het plan: de Palestijnen moeten op de Westoever van de Jordaan inschikken op een kleiner oppervlak dan nu, en ze moeten daar ook ruimte geven aan de Joodse nederzettingen die volgens internationale recht illegaal zijn gebouwd op Palestijns grondgebied.

  In ruil krijgen de Palestijnen extra stukken grond aan de zuidgrens met Egypte, via een smalle rijstrook en tunnel met elkaar en de Gazastrook verbonden. Hun staat zal volgens Trump „gedemilitariseerd” zijn. Volgens een verklaring die het Witte Huis na afloop van de presentatie uitbracht, heeft Israël ingestemd met het Amerikaanse voorstel dat het vier jaar lang geen nieuwe nederzettingen op Palestijns grondgebied zal bouwen.

  In de eerste berichtgeving van Amerikaanse media klonk dinsdag vooral scepsis door. De afwezigheid van een vertegenwoordiger van de Palestijnse autoriteit spreekt boekdelen, schreven kranten. Sinds het besluit van Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen naar Jeruzalem, in 2017, hebben de Palestijnen de besprekingen met Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner afgebroken. Vooral erkenning van de Joodse nederzettingen wordt als struikelblok gezien.

  De verklaring van het Witte Huis leek al vooruit te lopen op Palestijnse afwijzing. „Als Palestijnen een probleem hebben met dit plan, moeten ze dat naar voren brengen in het kader van eerlijke onderhandelingen met de Israëliërs.” Volgens Trump betekent verzet tegen dit plan „simpelweg een keuze voor de hopeloze status quo”.

  Trump kondigde ‘Vision for Peace’ aan met de inleidende opmerking dat „alle regeringen sinds Lyndon Johnson dit hebben geprobeerd en ze hebben allemaal bitter gefaald”. Hij noemde zijn plan „fundamenteel anders” dan voorgaande vredesvoorstellen. „Dit beslaat tachtig pagina’s en staat vol met technische, concrete oplossingen.” Zo stelt de Amerikaanse regering een „ongedeeld Jeruzalem” voor als hoofdstad van Israël, maar schrijft ze ook dat de Palestijnse hoofdstad Al-Quds (de Arabische naam voor Jeruzalem) zal zijn, met „delen van Oost-Jeruzalem”.

  Netanyahu – die net als zijn politieke rivaal bij de komende verkiezingen, Benny Gantz, dinsdag in Washington arriveerde om vooraf met Trump over het plan te spreken – omhelsde de president als „de beste vriend van Israël”. „Dit is een geweldig plan voor Israël. Een geweldig plan voor vrede”, aldus Netanyahu. Het Israëlische kabinet zal zondag stemmen over annexatie van een derde van de Westelijke Jordaanoever.

  Op campagne noemt Trump zijn steun aan Israël vaak: voor het conservatief-christelijke deel van zijn electoraat is die belangrijk. Trump probeert Joodse kiezers los te weken van de Democraten. Vorig jaar noemde hij Joodse Amerikanen die op de oppositiepartij stemmen „niet loyaal”.

  NRC

  1. Beukman

   Als Netanyahu Trump “„de beste vriend van Israël” noemt, dan weet je eigenlijk al dat dit een onevenwichtig plan is.
   Als er dan ook nog eens staat dat er gedurende vier jaar geen nieuwe nederzettingen op Palestijns grondgebied mogen worden gebouwd, is het amper voor te stellen dat ook maar één Palestijn hierin zal tuinen.

 10. Kristalix

  Ik zou zeggen. Mooie proza. Voor de rest behoorlijk lariekoek.

 11. Vit

  “Vrede zal er pas komen wanneer de Arabieren meer van hun kinderen gaan houden dan zij ons haten.”

  Golda Meir

  Dat zal een paar generaties gaan duren tot het inteelt effect opgelost is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.