HAHA! Pieter Omtzigt slaat zeurende oud-senator Kees de Lange met feiten om de oren

Soms is het echt heerlijk om te zien hoe een man als Kees de Lange even de oren gewassen wordt door anderen. In dit geval is die andere persoon Pieter Omtzigt, Kamerlid van het CDA. Nadat hij continu bekritiseerd werd door De Lange op Twitter (en in artikelen) had hij er genoeg van. Zijn antwoord op de kritiek? Hij confronteerde De Lange met feiten uit diens eigen carriere in de politiek. Oeps.

De Lange zat zelf in de Eerste Kamer. Als oppositielid. Beter gezegd: eerst als Kamerlid voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en daarna, omdat hij ruzie kreeg met die eigen OSF, in zijn eentje. Sinds zijn senatorschap staat De Lange vooral bekend als fervent twitteraar. En met “fervent” bedoel ik eigenlijk geobsedeerd. De man is werkelijk niet weg te slaan van het sociale netwerk. Dag in dag uit leest hij er iedereen de les.

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt had daar vrijdag zijn buik vol van. De rant die hij vervolgens op Twitter gooide was werkelijk episch. “Je bent 4 jaar senator geweest. Oppositielid,” schrijft Omtzigt aan De Lange. “En je hebt toen precies 4 schriftelijke vragen gesteld. Twee over Friesland, een over een stomme vacaturetekst en eentje over het pensioenpact. Waarom vroeg je toen nooit naar het soort moeilijke onderwerpen waarover je nu vraagt?”

De Lange antwoordde vervolgens door te stellen dat het hem al snel duidelijk was in de Senaat “dat het stellen van kamervragen om nietszeggende antwoorden te ontvangen een weinig zinvolle bezigheid was met een partijkartel dat geen kritisch geluid tolereert.”

Maar wacht eens, dat is geen logisch excuus. Of, zoals Omtzigt het verwoordt, “dit antwoord is lachwekkend. Je moedigt mij aan moeilijke vragen te stellen en moties van wantrouwen in te dienen terwijl je het zelf nooit deed. In al die vier jaar dat je senator was, had de regering een minderheid in de senaat. En nog vermakelijker. Je vraagt me meerdere keren een motie van wantrouwen in te dienen. Nu dient de Tweede Kamer wel eens te veel moties (van wantrouwen) in. Maar jij overdreef wel aan de andere kant: 0 moties. Terwijl de oppositie de meerderheid had!”

Nou, dit is dus echt een epische takedown he? Heerlijk.

Volg me op Twitter: @GalienMichael.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Marija

  De meest integere politicus? M.i. Pieter Omtzigt.

 2. Meriadoc Brandebok

  Prachtig hoe Omtzigt De Lange op zijn nummer zet. Hij illustreert het verschil dat men in de politiek kan maken als men zich inzet, zeker als de regering geen meerderheid heeft.

  Sommige politici, zoals De Lange, zijn zijlijnroepers met als excuus dst zij niets bereiken in de Tweede Kamer en dat het kamerwerk nutteloos is, maar parlementariërs als Omtzigt bewijzen het tegendeel.

  “En weet je, het levert wel eens iets op. Altijd later dan ik wil (geduld heb ik niet). Steun aan rebellen: stopte vrij snel na scherpe Kamervragen Toeslagen: een aantal ouders krijgt compensatie. Beleid is bijgesteld. Malta: ook daar best veranderingen” (Bron: Omtzigts twitter)

  Ik zwijg dan maar over de tientallen moties, waarvan een groot aantal het haalt, en waarmee regeringsbeleid wordt bijgestuurd.

 3. Kretoloog

  Leuk hoor. Maar ook beetje jij-bak. Want Omtzigt weet best wel dat er in de Eerste Kamer geen moties van wantrouwen worden ingediend.

  1. Kretoloog

   En ook het stellen van schriftelijke vragen is geen core-business van een senator. Een 1e Kamerlid toetst in de eerste plaats wetsvoorstellen. En misschien heeft die Kees de Lange dat wel heel zorgvuldig en gewetensvol gedaan.

   Omtzigt heeft weer eens veel praatjes. Als 2e Kamerlid is hij vooral activistisch bezig. Mag hij doen, maar uiteindelijk komt het neer op je stemgedrag bij de besluitvorming. En dan is Pietertje zo volgzaam als een schaap in de kudde van het partijkartel.

   1. DidiMadloba

    Ook de leden van de tweede kamer beoordelen wetsvoorstellen, alleen lijkt het soms of ze alleen maar mediageil zijn.

 4. Zero

  Het wordt tijd dat Pieter overstapt naar FvD, drie zetels is beter dan twee.

  1. Politiek Profeet

   Ook onze lieve Oietertje vreet uit de staatsruif, lult lekker mee met de hype zo nu en dan.
   Maar blijft wel deel uitmaken van de roversbende pinokkio en en zijn dievenbende…..

 5. Armada

  Pieter heeft hier wel een punt.

 6. DidiMadloba

  Wat is het probleem nu helemaal? Die man stelde dus te weinig kamervragen. Heel verstandig, want het effect van kamervragen is minder dan een speldenprik terwijl in Den Haag wel honderden ambtenaren werken van uw en mijn belastingcenten aan het beleefd beantwoorden van die vragen.

  Moraal: Omtzigt drijft ons op kosten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.