Kabinet gaat minimumloon niet verhogen: ‘geen reden voor’

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) liet zojuist namens het kabinet weten dat zij geen reden zien om het wettelijk minimumloon te verhogen. De FNV, SP, PvdA en GroenLinks hebben dus pech.

Volgens het kabinet loopt de ontwikkeling van het minimumloon al jaren op rolletjes. Tussen 2011 en 2018 zou het minimumloon zelfs sterker zijn gestegen dan het gemiddelde loon. Ook de koopkracht van werkenden met minimumloon zou zijn toegenomen.

Bij dit alles bekruipt mij toch het gevoel dat dit slappe excuusjes zijn en het om een lullige stijging van +0,2 procent hier en een verbetering van +0,1 procent daar, gaat. Waar natuurlijk weer allerlei factoren buiten beschouwing zijn gelaten, zoals ook gebeurde toen men over de btw-verhoging debatteerde. Diverse leden van regeringspartijen konden met een stalen gezicht beweren dat we te maken hadden met een koopkrachtstijging, ondanks dat een btw-verhoging van 50 procent (van 6 naar 9 procent) eraan zat te komen en makkelijk in de projecties mee had kunnen worden genomen.

En volgens mij flikken ze nu hetzelfde weer. Dat komt omdat het kabinet na deze evaluatie ook nog een nieuw onderzoek heeft aangekondigd. Het Centraal Planbureau gaat namelijk de gevolgen voor de werkgelegenheid en de economie in kaart brengen als het minimumloon wél zou zijn verhoogd. Zou het CPB rekening gaan houden met allerlei stikstof- en klimaatmaatregelen en de effecten daarvan? Vast niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. nu ik

  natuurlijk is er geen reden voor , de regenten hebben een ruim inkomen , prima ontslagbescherming eneen riante wachtgeld vergoeding

  stem sociaal , stem PVV

 2. fusilier

  Stille armoede,sociale uitsluiting,voedselbanken, energie armoede , huur woeker prijzen, de zorg die niet meer te betalen is en werken tot 68 en ga zo maar door. Dertig jaar geleden was het beter als nu,voor een groot deel van de eigen bevolking.

  1. nu ik

   tja , men wou links beleid , men heeft links beleid. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten

   stem sociaal , stem PVV

   1. hans-e-pans

    Heb het al vaker gezegd, dus nu maar weer.

    Je krijgt als burger waar je op stemt.

    Niets meer en niet minder.

 3. Lefty

  Een VVD-er en D66-er op sociale zaken, slechter kun je het niet treffen. Ik vrees alleen dat het hier zo fel begeerde alternatief – PVV en FvD – het bovenstaande bericht wel goed vinden. Er is dus geen alternatief voor mensen met een krappe beurs, behalve zwart werken. Maar als we straks alleen nog maar via pin kunnen betalen en cash verdacht wordt, hebben ze iedereen in de tang. Frustrerend.

  1. nu ik

   Mensen met een krappe beurs hebben jaren lang het nivelleringsbeleid van de pvda gesteund. De jaloerse burger dacht bij de salon socialisten een beschermende arm te vinden. De naïeve burger heeft nooit begrepen en wil nog steeds niet begrijpen dat nivelleringsbeleid meer kost dan het ooit opbrengt. Er worden sigaren gehaald uit de beurs van de burger en ze krijgen een afgekloven shaggie terug. De vvd heeft de linkse methode geadopteerd met veel succes. Stem vvd en je krijgt gl en d66 kado.

   stem sociaal , stem PVV

   1. Lefty

    De PVV maakt het zo mogelijk nog erger., net als het FvD. Die zijn net zo asociaal als de VVD, als we het tenminste hebben over mensen met een krappe beurs. Wilders vindt mensen in de bijstand of mensen met weinig geld maar losers. Kijk maar naar zijn stemgedrag in de tweede kamer. Links lullen maar maar rechts vullen . Hij is geen haar beter. PVV en FvD heb je alleen wat aan als je de immigratiestroom wil inperken. Maar ik betwijfel of dat werkt. En ik zeg niet dat groen-links of de SP, PvdA het beter maken. Geen enkele politieke partij gaat ons redden, om maar eens in superlatieven te spreken. Stem blanco, en go for yourself.

    1. Fonz

     Stem PVV of FvD

    2. nu ik

     QUOTE Lefty 56 minuten ago Beantwoorden
     De PVV maakt het zo mogelijk nog erger., net als het FvD. END

     En waar baseert u deze onzin op ? Uw onderbuik spreekt inhoudsloos en feiten loos verbale diarree.

     Stem sociaal , stem PVV een blanco stem is een verloren stem in het systeem. Een blanco stem uitbrengen is wel de meest stupide manier van stemmen zoals ook onverkort blijkt uit de inhoud van de reactie

 4. Dollaert

  Het verhogen van de AOW leeftijd, dat kunnen ze wel. Het leven van de verloren generatie (1955-1965) is daardoor verpest. Maar..; daar zitten deze “democraten” natuurlijk niet mee. Ik verheug me alweer op de Gilets Jaunes a.s. zaterdag in Parijs.
  In dit land ; nare slappe randstad hap.

 5. Agios

  Met het kiezen van een nieuwe regering zet je altijd een kruisje door wie je bestolen gaat worden. Dan gaat het er maar om of je wordt besto!en van een brood of van je portemonnee. Gebruik je verstand. Stem nooit meer op wat nu het kartel genoemd wordt. Daar zitten de echte struikrovers.

 6. Neutral

  Het moet door iemand betaald worden. Ik weet niet hoe zwaar loonkosten op de prijzen van producten drukken, maar het zal mij niet verbazen dat bij een loonkostenstijging van 40% (volgens mij wilden ze van €10,- per uur naar €14,- per uur) de winkelprijzen van de goedkope producten met zeker wel 10% (+ nog een afronding naar boven om op mooie bedragen uit te komen) zullen stijgen.

  1. Ron

   Tot nu toe zijn die winkelprijzen ook niet echt stabiel gebleven. Met belasting verhogingen enzovoort.

   1. Hard

    @Ron: Natuurlijk weet jij ook dat er 9%(!) belasting wordt geheven op ons drinkwater?

    1. Ron

     Wat wil je daarmee zeggen?

 7. Hard

  Het Kabinet gaat de accijnzen wel verhogen want daar is wel reden voor, Brussel wil namelijk méér geld en de kosten voor het pappen en nathouden van de immigranten kost ook miljarden.

 8. Lex

  Kabinet gaat minimumloon niet verhogen: ‘geen reden voor’

  En dat zegt iemand die 2 ton per jaar krijgt.

  Volens mij denken mensen met een minimum inkomen hier geheel anders over.
  Die zien met lede ogen aan dat alles duurder word.

  Even een opsomming

  Mogelijk een huurverhoging “niet altijd”
  Hogere energie rekening
  Hogere water rekening
  Hogere waterschap belasting
  Hogere ziektekosten. meer enigenbijdrages die buiten de dekking vallen.
  Allerlei verzekeringen en premies die duurder worden.

  Kortom mensen gaan er gewoon elk jaar erop achteruit.

  Er dan durft zoon hufter met een inkomen van 2 ton te zeggen dat het minimumloon niet omhoog hoeft.

  We moeten hem maar eens een jaar op rantsoen zetten.

 9. Heras

  Ik ben het er niet mee eens dat het door de keuze van de bevolking komt. Rutte en de zijnen, hebben heel wat beloofd, maar zijn de beloftes niet nagekomen.
  Iedereen zou erop vooruit gaan ook de minima. Maar nee hoor, alleen de rijken gingen er weer op vooruit. En de rekening van de stompzinnige transitie zou ook naar de grote bedrijven gaan. Niets van waar.
  Zo worden er stiekem veel regels doorgedrukt, waar wij niets (of achteraf iets) over horen.
  Rechtse partijen werden pardoes op een zijspoor gezet. Zag u dat aankomen?
  Ze-de linkse partijen- zullen vast in 2021 iets bedenken, dat wij tot dan niet weten, om hun gezag te handhaven. Misschien manipulatie tijdens de verkiezingen ofzo? Zal mij niets verbazen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.