Met de woningmarkt komt het voorlopig nog niet goed! ‘Grote omslag is nodig’

Het blijft een enorm hoofdpijndossier voor Nederland: de woningmarkt. Een interview met een woningmarkt-econoom in de Telegraaf stemt ons weinig optimistisch. Er moet enorm veel veranderen voordat we mogelijk eindelijk echt veranderingen kunnen verwachten. Tot dan blijven we in een sleur zitten waar we nu al enkele decennia inzitten. 

Het kernprobleem van de woningnood is niet zo moeilijk te raden: dat is het tekort aan woningen. Vorig jaar stond de teller op bijna 300.000 woningen te weinig. Bizarre aantallen om te horen natuurlijk. Het dieptepunt van de huizencrisis hebben we gehad, althans dat is wat men vertelt. Toch moet men om een huis te kopen met meer vermogen aankloppen dan dat nodig was tijdens de hoogtijdagen van de huizencrisis.

Het huidige tempo van bijbouwen is in lijn met de geplande doelstellingen van de Nationale Woonagenda. In 2017 werden er 73.000 huizen bijgebouwd en in 2018 zo’n 80.000. Met het huidige tempo van bijbouwen – wat dus op schema zou liggen – komen we over 10 jaar alsnog 200.000 woningen tekort.

Op dit moment bouwen we dus, maar het is bij lange na niet genoeg om de vraag aan te kunnen. De overheid zal met een ander beleid moeten aankomen om de woningmarkt te doen veranderen. De Telegraaf ziet wel iets voor beleid wat speculatie in de woningmarkt tegengaat, wellicht iets om eens te proberen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Cootje

  Volgens mij moeten ze in Irak Syrië meer bouwen dus als al die goudzoekers terug gaan is de woningnood opgelost en de moskee bouw ook want die bouwen we als gekken

 2. claus

  Ik bewoon een twee-onder-één kap woning, de buurman heeft zijn woning via een of andere verhuurorganisatie verhuurd aan een groot syrisch gezin!
  Maar die verhuurder en huurders ga ik naaien, ik was sowieso van plan een appartement te betrekken.
  Aan kopers geen gebrek, maar ik ga er alles aan doen om de juiste koper in mijn huis te krijgen, dat is eenvoudig selecteren geblazen, het liefst dus extreem rechtse tokkie’s!

  1. Tman

   claus:
   Sta je al op Funda?
   Je woont toch omgeving Pernis, als ik het goed heb.
   Ik heb interesse, niet vanwege de buren, want bij last ben ik zó klaar met die gasten!
   Ik mail je!

   1. Watcher

    Stoere praatjes, maar nog geen nagel om je kont te krabben.

    1. Seneca

     @watcher
     sinds wanneer doe jij aan zelf analyse?

 3. Fonz

  ZE hebben de woningmarkt expres laten ontploffen…

  1. Hard

   @Fonz: Klopt, net zoals er expres crisissen worden gecreëerd.

 4. Jack Flash

  Volgens mij ben jij een snotneus met een grote bek watcher.

 5. Original NL

  Quote..Het kernprobleem van de woningnood is niet zo moeilijk te raden: dat is het tekort aan woningen…….
  Het kernprobleem is de overbevolking en het feit dat er elk jaar een grote stad aan gelukzoekers bij komt
  Tegen zo’n instroom valt niet op te bouwen.
  Komt nog bij dat door de energie waanzin enorme oppervlakten nodig zijn om vol met zonnepanelen en windmolens te leggen.
  NL is gewoon te klein.

  1. Blitzkrieg

   Original NL : Over éénkernprobleem kan je eigenlijk niet praten, er zijn er meerdere.
   1.) Massa immmigratie (zowel van binnen als buiten Europa)
   2.) PFAS
   3.) Stikstof
   4.) Klimaat, die nieuwe dichtgesealde huizen (enorm slecht voor de gezondheid) zijn niet te betalen.
   5.) Op het ge-jojo van de overheid kunnen de gemeente geen beleid maken. Overheid is natuurlijk wederom Brussel. 80% tot 95% van de wetgeving komt reeds uit Brussel.

   Dan even offtopic. Ook met betrekking tot het vuurwerkverbod en de de verhuftering van de samenleving hoor je alleen de “noodzaak” (ZEER MEE ONEES) van een vuurwerkverbod, maar nooit over nieuwe “landgenoten” die door de “unie” mogelijk gemaakt zijn zoals: Bulgarije, Roemenië.

   Mensen beseffen niet half hoe veel ellende Europa met zich meebrengt. Nexit, nu!

   1. Sergeant Monty

    “Over éénkernprobleem kan je eigenlijk niet praten”

    Het belangrijkste probleem van ons land ben je vergeten te benoemen.

    Hoe kan je?

   2. Fonz

    “Mensen beseffen niet half hoe veel ellende Europa met zich meebrengt. Nexit, nu!”

    Het probleem is dat héél veel mensen dit inmiddels wel beseffen maar niet gaan stemmen..

 6. Jack Flash

  Blitzkrieg+++++

 7. JFU

  Iedereen weet wat het echte probleem is…..maar dat mag niet benoemd worden, want racistisch, discriminatie, extreem rechts, deug niet….enz….dus…kop in het zand dan maar. Dat lost het wel op.

 8. lIN-T

  Nul mensen meer binnenlaten, vol=vol.

 9. Hard

  Ruim 500.000 immigranten toelaten en dan verrast zijn dat er honderdduizenden woningen nodig zijn?

  Het partijkartel is failliet!

 10. nu ik

  stop de omvolking , stop de islamisering , stop de intocht van gelukszoekers

  de zorg , de woningmarkt , varen er wel bij

  stem sociaal , stem PVV

 11. Joost mag het weten

  De Nederlandse bevolking is in geen 50 jaar zo hard gegroeid als nu. Dan is spanning op de woningmarkt heel logisch. Maakt het halen van al die milieu- en klimaatdoelen ook heel lastig. Meer mensen betekent meer woningen, meer stikstof, meer CO2…

 12. Baron von Munchhausen

  Kort en boos!
  Kabinet moet ingrijpen! Ja,……en niet zo een klein beetje!
  Woningnood in een welvarend land als Nederland is onaanvaardbaar. Toch wordt die gecreeerd door de overheid. Wat te denken, door de regering zelf bedachte PFAS- en stikstof normen!
  Jaren geleden bekend dat de woningtekorten worden omgezet in woningnoden! En de overheid? Rapportje links, rapportje rechts, commissie zus, commissie zo, en zo leutert Den-Haag maar door!
  Plannen zijn om 100.000 woningen te bouwen. KlEUTER- en ONNOZELE plannen/gedachten. Dit is een lachertje. Het jaarlijks binnenkomen van immigranten, afgelopen jaar 120.000, maken de woningbouw te niet. Daarbij blijft de woningnood bestaan! Voorts vele alleenstaanden en scheidingen zorgen mede aan woningnood!
  En wat denken van huizen bezettende Syriers, die niet terug hoeven naar het inmiddels veilige Syrie en waar van 80% werkloos is?
  De financieel uitstekende burger kan zich vestigen in gebieden waar voldoende werkgelegenheid is. De minder financieel bedeelde burger wijkt uit naar gebieden; ver van werkgelegenheid! En deze wordt daardoor extra belast door de waanzinnige benzine-klimaatmaatregelen.
  Kabinet: ga aan het werk, WAAR ZIJN JULLIE ANDERS VOOR?
  STOP met vergaderingetjes, overleggingtjes, wetjes, regeltjes , commissietjes en elkaar puntjes afsnoepen! STOP met “kartel” oplossingen! STOP met het cordon-sanitaire: betrek elke partij hierbij!
  PS
  Men hoeft geen helderziende te zijn; als de woningnood niet wordt opgelost ,dit ontaard in een gigantische wanorde! De mondigheid en assertiviteit van de burger is niet te vergelijken met de vlak na de oorlogse woningnood. Toen geloofde de burger in de overheid. Nu bijna niet meer!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.