NRC analyseert even de psyche van rechts: ‘allemaal enge proto-nazi’s’

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het toch kan dat de wereld niet linkser is geworden na de crisis van 2007? Een flink aantal linkse mensen (en de NRC) snapt maar niet hoe het toch kan dat de rest maar niet wil zien dat zij gelijk hebben. Hebben zij zelf misschien ongelijk? Nee het ligt vast aan de psychische gesteldheid van andersdenkenden!

Bij NRC zijn ze niet vies van kinderachtige pogingen om ‘rechts’ te framen. Maar dat doe je natuurlijk wel het liefst met énige vorm van onderbouwing, ook als die bij nader inzien compleet wankel blijkt en je frame-poging te doorzichtig maakte:

“Boven een eerdere versie van dit artikel stond de kop ‘De psyche van rechts’.

Voor dit stuk ‘rechts=nazi’ wordt het boek The Authoritarian Personality (1950) van Theodor Adorno van de plank gehaald. Al bij de introductie wordt de gigantische blinde vlek voor de ironie van deze uitspraak niet herkend:

“Of het nu gaat om het verspreiden van leugens of desinformatie, het wantrouwen tegen de ‘linkse intellectuelen’, of het claimen de échte democraat te zijn die het volk vertegenwoordigt – Adorno leek alle trucjes uit het handboek van populistisch-rechts al doorzien te hebben.”

Die trucjes zijn blijkbaar ook in de handboeken van PvdA’er Frans Timmermans en van D66 belandt. Toch niet zo exclusief voor ‘populistisch-rechts’ dus. Maar snel verder! Want Adorno had het over de gevaren van fascisme en over het proberen de psychologische kenmerken van fascisten te kunnen herkennen. Dan moeten we niet blijven hangen in het feit dat het artikel in de titel in eerste instantie over ‘rechts’ sprak en het tot nu toe eigenlijk alleen maar over ‘radicaal-rechts’ en ‘populistisch-rechts’ is gegaan. Termen die in het hele artikel overigens totaal niet worden gedefinieerd, maar die de lezer zonder problemen op één hoop mag gooien. Want Trump, Brexit/Johnson, Baudet, Orbán, anti-immigratie- en soundbite-politiek is allemaal ‘radicaal-rechts’ en proto-nazi.

En NRC gooit er voor het gemak ook even een ‘migrant=Joden in WO2-vergelijking’ tussendoor, leuk!

“De nostalgie naar de eens glorieuze natie wordt nu vooral gevoed door de Europese integratie.”

Ja, omdat van daadwerkelijke integratie geen sprake is en er van mij verwacht wordt dat ik een Somalische statushouder, die na tien jaar nog geen woord Nederlands spreekt, als Nederlander of Europeaan beschouw.

“Antisemitisme speelt weliswaar nog altijd een rol – zie de verdachtmakingen aan het adres van George Soros – maar wordt overstemd door islamofobie en een paranoïde angst voor ‘omvolking’.”

Ah ja, kritiek op de politieke invloed die de Joodse George Soros, met z’n geld via z’n ngo’s, uitoefent op politiek beleid van landen staat gelijk aan antisemitisme. Triest hoor. Maar vlug door naar het labelen van anti-immigratie sentiment als ‘islamofobie’ en een ‘paranoïde angst voor omvolking’! Of iets ‘een fobie’ of ‘paranoïde angst’ noemen verder moet worden onderbouwd, omdat dat best wel heftige verdachtmakingen zijn? Dat hoeft niet bij de NRC!

“De radicale islam vormt, anders dan de Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, een reëel gevaar in de hedendaagse samenleving, maar de angst ervoor wordt uitgebuit en gericht op onschuldige burgers. Zoals de geassimileerde Jood ervan verdacht werd in het geheim zijn rituelen uit te voeren, zo worden Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond er vandaag van verdacht slechts in woord democraat te zijn.””

Ja raar man met al die Syriëgangers, IS-strijders, Erdogan-stemmers (in Nederland), criminelen, gelukszoekers en getrainde slachtoffers… Wat een triest en misselijkmakende poging tot framen zeg…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. NoDoubt

  De EU wordt misbruikt door een handvol van de Europese Raad waar de bevolking heel diep voor in de buidel moet tasten. NL kost de vluchtelingen al 2400 miljard euro. We hadden afspraken over dat het land van binnenkomst vluchtelingen moest opvangen. Nu is er een verdeling maar NL is het dichtsbevolkt. We kunnen niet alle gelukszoekers opvangen. Dat is waanzin ten top. Wat is er mis met de bescherming van de eigen bevolking? Helemaal niets maar je wordt gelijk weggezet als Nazi. De NRC wordt gesubsidieerd vanuit België en is onderdeel van de EU. Het is allang al bewezen dat Soros voortdurend aan het ondermijnen is, want hij verdient er grof aan. Ook de vluchtelingen krijgen van de EU een Credit card en maandelijks 500 euro. En wie betaalt dat? U en ik. Waarom nemen mensen die zo graag vluchtelingen willen, ze niet in huis?????? Nee dat doen ze niet. Wie is hier hypocriet????

  1. Blitzkrieg

   NoDoubt : Dan word ik toch weggezet als nazi, eerlijk gezegd interesseert geen d#nder. Ik discusseer graag met iedereen, stigmatiseren om iemand monddood te maken is alleen geen redevoering.

  2. DidiMadloba

   2400 miljard euro? U bent in de war met de kosten van klimaat-maatregelen, volgens een omstreden schatting van Baudet nog wel.
   Met dit soort nepnieuws bevestigt u wat dit bericht wil ontkennen.

 2. Baron von Munchhausen

  Zielig Links gaat noodsprongen maken!
  Hilversum, Ministeries, Volkskrant, Grachtengordel worden steeds nerveuzer.
  Het mooiste voorbeeld is Timmermans: volgevreten, teveel “vergoedingen” en Links facistisch klessebessen. Offe…….kennen we de Miljonair Marcel v Dam nog? Voorbeeld van links facisme!
  Nog meer voorbeelden?

  1. Agios

   Links begint op de geitenwollen sokken aant te voelen dat de hete adem van rechts in hun nek aangekomen is. Dat schijnt verdraaid pijnlijk voor ze te zijn. Ze weten van pure doodsangst niet meer hoe ze tekeer moeten gaan en worden daardoor steeds lachwekkender.

 3. C.A.Barstow

  Met dit vod dat zich krant durft te noemen wil ik mijn reet nog niet afvegen laat staan lezen.

  Stem FvD/PVV.

  1. annagien

   U leest de Telegraaf of alleen maar DDS?
   U moet toch op de hoogte blijven.
   Alleen maar wat in uw straatje past?

   1. Mycase

    Een krant lezen is uit de tijd dombo .
    Wel je leven opvijzelen hoor je loopt 30 jaar achter .

 4. Watcher

  Wout, even in de spiegel kijken.

  Je afgod Baudet, vriend van extreem rechtse fascisten.

  Kijk naar de reaguurders en zie zijn volgelingen.
  Maar je ziet het niet, een grote bruine vlek zit je in de weg.

  1. Seneca

   @watcher
   je politiek inzicht en kennis van het verleden, laten zeer te wensen over.

   1. Watcher

    @Seneca
    We zijn generatie genoten, leer mij de (toekomstige) fascisten kennen.
    Spot ze al in de wieg 🙂

    1. Ron

     Heb jij de hele dag een spiegel voor je kop hangen dan?

    2. Fonz

     Toekomstige fascistische nedermoslims en daar bedoeld watcher zichzelf mee natuurlijk, het heeft een uitstekend zelfbeeld, vol van zichzelf.

    3. Seneca

     @watcher
     nu ben ik toch benieuwd hoe jij tot de conclusie komt, dat wij tot dezelfde generatie behoren. wil je mij inzake informeren?

  2. Blitzkrieg

   Watcher : He Watcher!… stigmatiseren werkt niet meer, iedereen is er al immuun voor geworden. Probeer het eens met argumenten voor de verandering, of kan je alleen maar stigma’s plakken.

   Stigmatiseren is wel lekker makkelijk om elke discussie uit de weg te gaan, chapeau!

   1. Watcher

    @Blitz

    Op DDS een discussie voeren met een afwijkende mening, grow up….

    1. Blitzkrieg

     Watcher : Tja, ik heb kennelijk een andere mening als de jouwe terwijl ik met zowel links als rechts argumenten wissel. Het zou iets te maken kunnen hebben hoe je mensen benadert.

     Grow up…, het is tekenend voor datgene ik bedoel.

     1. Watcher

      Kijk eens terug in de panelen, elke discussie eindigt in rechts gescheld.

      HeP het jaren geleden al opgegeven.

     2. Ron

      Ja kijk eens terug Edwin is niet rechts toch?
      ASS, de poeproeper ook niet.

     3. Blitzkrieg

      Watcher : Het is allemaal niet zo moeilijk, gewoon niet reageren op degene waarvoor je een antipatie hebt. Ik hoef niet terug te kijken, weet precies wat er hier gebeurd. Treiteren en etteren is wat mij betreft exact hetzelfde als schelden, of wilde jij anders beweren.

      Wat ik opvallend vind is dat je zegt dat je het al jaren geleden hebt opgegeven maar je hier nog steeds rond blijft reaguren, waarom eigenlijk? Uit verveling? In dit geval verbaast het me niet dat de reacties niet altijd even sympathiek zijn.

  3. janszm

   Watcher, een bruine vlek in zicht. Bent u die vlek?b

 5. Blank en niet Wit

  Eins, zwei, links, rechts, eins zwei. Nieuw Radicaal Coalitie uit BrusselBelgië stampvoet erop los. Helaas ook met gestrekte benen. Realiteitsonderzoek nada. Natte krant.

 6. Toverkol

  Even een correctie; nazi’s waren links evenals Mussolini en de communisten..

  1. Sharktyricon

   Correctie op de correctie: omdat nationaal socialisme het woord socialisme bevat betekent het niet dat het links was, socialisme is een linkse politieke overtuiging waarin het volk gelijk is en gelijke rechten heeft inclusief mensen met andere etnische achtergrond, nationaal socialisme is echter alleen gericht op het “eigen volk” en heeft juist een afkeer tegen volken van andere etniciteit.
   Leer eerst eens je feiten voor je gaat roepen dat nazi’s links waren.
   Daarom wordt de link ook continue gelegd naar rechts, omdat alle rechtse partijen in meer of mindere mate de problemen bij (en vooral door) de immigranten leggen. Dat is dezelfde techniek als die hitler gebruikten in het Duitsland van de jaren 20 en 30.

   Ik zeg niet dat alle rechtse denkers en stemmers nazi’s zijn. Ik zeg echter wel, dat de insteek die rechtse partijen hebben om immigratie de schuld van de problemen in een land te geven, dezelfde tactiek is die in Duitsland pre-wo2 werd gebruikt.
   Het heet een zondebok zoeken en daar zijn de populistisch partijen bijzonder goed in en tja de kudde volgt zijn herder hé.

   1. Rammstein

    Sharky, het thema zijn ‘Nationaal Socialisten links of rechts’, is hier op DDS al vele malen voorbij gekomen. Snuffel maar even in de archieven en je kunt je hart ophalen.

    Wat de voortdurende immigratie betreft: het gaat niet om een bevolkingsgroep, maar om de aantallen. Het tekort in de woningvoorraad bedraagt op dit moment 243.000 huizen. Er komen jaarlijks zo’n 135.000 nieuwe buurmannen bij en er worden maar ca. 55.000 nieuwe woningen gebouwd. Over 10 jaar zijn er dus nog eens 1,35 miljoen mensen bijgekomen maar slechts 550.000 woningen gebouwd, waardoor het totale tekort op bijna een miljoen huizen uitkomt.

    Je hoeft geen Einstein te zijn om te zien dat alleen dit aspect al tot gigantische problemen en onbeheersbare prijsstijgingen gaat leiden.

    1. Sharktyricon

     @rammstein, klopt en ik heb het antwoord wat ik gaf ook al eerder gegeven maar kennelijk zijn er nog steeds mensen die vinden dat nazi Duitsland links was, dat is gewoon net zo logisch als dat de aarde plat is, dus leg ik het nogmaals uit.
     Verder heb ik ook niet beweerd dat de stroom met migranten geen probleem vormt, het is een reëel probleem waar we samen ook een reële oplossing voor moeten zoeken en dat zal een moeizame weg zijn.
     Wat ik wel, nogmaals, zeg is dat ik een hekel heb aan politici die beweren dat migranten “the root of all evil” zijn en dat met het weren van migranten en/of ze terugsturen een oplossing is van alles wat er mis is in dit land. De wereld is niet zo zwart wit en zo makkelijk op te lossen.
     Ik heb geen pasklaar antwoord op de problemen in Nederland echter besef ik me wel dat door de groepen lijnrecht tegenover elkaar te zetten de spanning alleen maar groter wordt en de kans op escalatie bij beide kampen (in dit geval links/rechts of autochtoon/allochtoon) des te groter wordt. We zullen dus met elkaar in gesprek moeten gaan en blijven en tot een gezamenlijke oplossing komen ipv elkaar steeds verder zwart te maken tegenover elkaar

 7. Johnsen

  Ja je moet echt wel oppassen voor die rechtse partijen!

  1. Ron

   Jij wel ja jij wel.

  2. Blitzkrieg

   Johnsen :
   Quote : “Ja je moet echt wel oppassen voor die rechtse partijen!”
   Stel je toch voor dat:
   1.) De massale immigratie stopt
   2.) De klimaat dictatuur eindigt
   3.) Een Nexit, waardoor we onze soevereiniteit weer terug krijgen

   1. Johnsen

    Blitzkrieg daar moet ik niet aan denken!
    Gelukkig is de meerderheid voor geen NEXIT!

    1. Ron

     En het kom steeds maar dichterbij Johnson

    2. Blitzkrieg

     Johnsen : Daar hoef jij ook helemaal niet aan te denken, wij regelen dat voor je.

    3. Fonz

     Diegene die tegen zijn hebben ook geen verstand van politiek en dat wil de politiek graag zo houden, door te liegen, waarheden te verdraaien, valse beloftes te doen, is het logisch dat het overgrote deel geen interesse heeft om überhaupt na te moeten denken over een nexit want ja ze weten dat weer worden voorgelogen…

    4. Zero

     Johnsen?

    5. Buzz68

     Ahhh, daarom is de politiek zo bang om het aan het volk voor te leggen. Het echte antwoord wordt niet gedoogd. Tja, dan kun je het natuurlijk aan een pannel voorleggen -en die zitten er doorgaans nooit naast zoals bij UK verkiezingen. We worden gewoon voorgelogen door de reguliere media die wordt aangestuurd door de politiek. NPO = Nationale Propaganda Organisatie.

   2. Sharktyricon

    De klimaatdictatuur?
    Nee de overheersende macht van oliebedrijven en olie sjeiken is een geweldige invloed op deze wereld
    Als wij met klimaat maatregelen hun macht kunnen afbrokkelen ben ik voor

  3. Zero

   Johnsen?

 8. merlot

  “Antisemitisme speelt weliswaar nog altijd een rol – zie de verdachtmakingen aan het adres van George Soros.”

  Wie denkt dat de gegronde en goed onderbouwde kritiek op Soros ingegeven wordt door antisemitisme is te stom om te poepen.

  NRC is allang geen kwaliteitskrant meer, maar een links vod.

  1. Blank en niet Wit

   Uit België.

 9. merlot

  “Voor dit stuk ‘rechts=nazi’ wordt het boek The Authoritarian Personality (1950) van Theodor Adorno van de plank gehaald.”

  Het linkse vodje grijpt openlijk terug op een cultuurmarxist.

  Eerst werd de invloed van het cultuurmarxisme op het huidige linkse denken nog in alle toonaarden ontkend, maar van dat toneelstukje zien ze inmiddels af.

  Die leugen bleek niet houdbaar.

 10. goedisfout

  De nazi’s waren nationaalsocialisten, links dus. NRC is bruin links.

 11. Michael

  “Bij NRC zijn ze niet vies van kinderachtige pogingen om ‘rechts’ te framen. Maar dat doe je natuurlijk wel het liefst met énige vorm van onderbouwing, ook als die bij nader inzien compleet wankel blijkt en je frame-poging te doorzichtig maakte:”

  Wout, wat een hypocriete huilsessie zeg. Of ben je gewoon jaloers dat het NRC de werkwijze van DDS heeft overgenomen? Grow a pair, en keer incasseren als je zelf nog veel erger bent in het uitdelen.

  1. Bolkestein

   Ik verheug me er nu al op hoe links gaat janken als Donald Trump wordt herkozen.

  2. Bolkestein

   Onderzoek Universiteit Virginia naar hoe linkse en rechtse mensen denken.

   Waarheidsvinding en rationaliteit staan in het centrum van het rechtse denken, terwijl het linkse denken is geconcentreerd op emotie en morele verontwaardiging.

  3. Bolkestein

   En NRC gooit er voor het gemak ook even een ‘migrant=Joden in WO2-vergelijking’ tussendoor, leuk!

   De mythe van ‘moslims als Europa’s nieuwe Joden’

   ‘Het zijn eerder Joden zelf die de ‘nieuwe Joden’ zijn’

   Door: Jan Herman Brinks , 20:39, 07 maart 2017

   Tot de bedrieglijke politieke redeneringen van onze tijd behoort het verhaal dat de huidige islamieten in Europa de ‘nieuwe Joden’ zouden zijn. Met andere woorden, hun positie lijkt op die van Joden tussen 1933 en 1945 in Duitsland en het door dat land bezette Europa. Zonder aanspraak op volledigheid te willen maken volgen hier een drietal fundamentele verschillen.

   Ten eerste: in tegenstelling tot menige hedendaagse islamiet werden Joden in het Duitsland tussen de beide wereldoorlogen bekritiseerd en gehaat, niet omdat zij weigerden om te integreren, maar omgekeerd, omdat hun integratie een enorm succes was. Echter, hun welslagen wekte bij veel niet-Joden een pathologische jaloezie op. Anders dan veel islamieten die de waarden van de Westerse cultuur afwijzen, waren Joden vaak seculier en behoorden tot het culturele, politieke en economische establishment. Hier stelden zij, ondanks een immer aanwezig christelijk of nationalistisch gemotiveerd antisemitisme, hun loyaliteit jegens de staat keer op keer onder bewijs.

   Duitse wetenschap

   Het waren regelmatig Joodse geleerden die de Duitse wetenschap haar wereldfaam verschaften. Daarvoor staat overigens niet alleen de naam Einstein garant. Tot de grote Duitse nationalisten die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het Duitse keizerrijk verdienstelijk hebben gemaakt behoorde ook de Joodse wetenschapper Fritz Haber, drager van de Nobelprijs voor Chemie. Hij wordt gezien als de ‘vader van de gasoorlog’ die in die dagen aan Duitse zijde haar intrede deed. Het was mede aan het organisatorische genie van Walther Rathenau, ook van Joodse komaf, te danken dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog zo lang kon volhouden.

   ‘Islam was de enige religie waarover Hitler te spreken was’

   Duitse Joden, waarvan er 12.000 sneuvelden, streden met evenveel overtuiging als hun niet-Joodse kameraden. Velen werden gedecoreerd. Voor wie hierin is geïnteresseerd: de lijst van staatsgetrouwe Joden, niet alleen in Duitsland maar ook elders in Europa, is schier eindeloos. Kortom, een integratiesucces zonder weerga waaraan Jodenhaters een einde hebben gemaakt.

   Bolsjewieken

   Ten tweede: het Jodendom kende, in tegenstelling tot de islam, geen internationaal en theologisch gemotiveerd terrorisme. Joodse bomgordelterroristen bestonden niet. De opvatting dat er wel degelijk sprake zou zijn geweest van een Joods terrorisme is geënt op de mythe van het ‘Joodse bolsjewisme’. Deze duiding, die vooral in Midden- en Oost-Europa populair was en is stelt dat Joden, die bij de bolsjewieken ten tijde van de Russische Revolutie ‘oververtegenwoordigd’ waren, medeverantwoordelijk zouden zijn voor de horror van het partijcommunisme. En wie kaatst zou volgens de aanhangers van dit gedachtegoed de bal terug mogen verwachten.

   Wij kijken even naar de validiteit van deze redenering. De identificatie van bolsjewisme met Jodendom is onjuist: er zaten meer Joden bij de mensjewieken en de sociaal-revolutionairen dan bij de bolsjewieken. Joden behoorden ook tot de felste tegenstanders van het bolsjewisme. Het was een Joodse vrouw, Fanya Kaplan, die op 30 augustus 1918 een aanslag op Lenin pleegde waardoor hij zwaargewond raakte.

   Vluchtelingen en onderduikers

   De gelijkstelling van bolsjewisme en Jodendom wordt ook gelogenstraft door het feit dat de bolsjewieken iedere religie de oorlog verklaarden – en dat gold tevens voor het Jodendom. Klopt het dan niet dat Joden relatief oververtegenwoordigd waren binnen de gelederen van de Russische partijcommunisten? Jazeker wel, maar dat gold ook voor Polen, Letten en Georgiërs. En dat was weinig verwonderlijk. In zijn beginfase werd het partijcommunisme nog als een emancipatiebeweging gezien. Echter, een ‘Joods’ terrorisme kan gerust naar het rijk van de fabelen worden verwezen.
   ‘Wanneer Joden vluchten is er politiek gezien gegarandeerd zwaar weer op komst’

   Ten derde: in tegenstelling tot veel huidige islamieten moest iedere Europese Jood na Hitlers machtsovername voor zijn leven vrezen en uiteindelijk vluchten. Joodse gelukzoekers bestonden niet, Joodse onderduikers wel. Immers, er was nog geen Joodse staat die de vluchtelingen kon opnemen. Islamitische illegalen daarentegen, veelal jong, mannelijk en door testosteron gedreven, kunnen kiezen uit tientallen islamitische staten om zich te vestigen. Alleen al in Saudi-Arabië staan 100.000 goed geoutilleerde tenten klaar die uitsluitend tijdens de hadj gebruikt worden. Allemaal leeg. Hier zouden drie miljoen vluchtelingen een goed onderkomen kunnen vinden. Riad weigert dit en ziet deze vluchtelingen liever in Duitsland. Ter compensatie werd onze oosterburen financiële ondersteuning bij de bouw van 200 moskeeën aangeboden. Dat dan weer wel.

   Kanaries in de mijn

   De suggestie dat het lot van huidige islamieten in Europa en dat van Joden ten tijde van de Weimarrepubliek of tijdens het Derde Rijk op elkaar zou lijken is nogal bizar. Al was het maar omdat Hitlers anti-judaïsme in de Arabische wereld van harte werd (en wordt) toegejuicht. In 1941 ontmoetten de virulente Jodenhater Mohammad Amin al-Hoesseini, grootmoefti van Jeruzalem en Palestijns-Arabisch nationalist, en Hitler elkaar in Berlijn. Inzake het ‘Jodenvraagstuk’ bestonden er hoogstwaarschijnlijk geen meningsverschillen. De islam was de enige religie waarover Hitler te spreken was. Een divisie van de Waffen-SS (‘Handschar‘) was goeddeels uit Moslim-vrijwilligers samengesteld.

   Joden waren en zijn de kanaries in de mijn. Wanneer zij vluchten is er politiek gezien gegarandeerd zwaar weer op komst. De vlucht van duizenden Europese Joden naar Israël die momenteel plaatsvindt is dan ook een zeer veeg teken. Tijdens een wandeling langs een strandboulevard in Tel Aviv waant men zich zo nu en dan in Parijs – zoveel Frans wordt er gesproken. En het zijn geen toeristen, maar vluchtelingen die hier zijn neergestreken. Wil men de metafoor per se gebruiken dan lijkt het er eerder op dat Joden de ‘nieuwe Joden’ zijn.

  4. Bolkestein

   Top psychiater: Links denkenden hebben psychologische stoornis

   Door Hub Jongen- 26-01-11374549

   In Nederland zijn er nogal wat ‘linkse’ en/of ‘progressieve’ partijen, wier neurotische gedachtegoed volgens dr. Rossiters visie zowel irrationeel, kinderlijk als meedogenloos is.

   Een Amerikaanse top-psychiater heeft een opmerkelijk boek geschreven (“The Liberal Mind – The Psychological Causes of Political Madness”) waarin hij na grondig onderzoek stelt dat aanhangers van het linkse gedachtegoed -in Amerika ‘hope & change’ van de Democraten, in Europa het socialisme van zich ‘progressief’ noemende linkse partijen- feitelijk lijden aan een psychologische stoornis. Hij komt tot die conclusie vanwege de ‘markante irrationele overtuigingen en emoties’ van ‘links’ denkende mensen.

   Lyle Rossiter is al ruim 40 jaar een gecertificeerde forensische en klinische psychiater en heeft in opdracht van talloze publieke instellingen, rechtbanken en advocaten al meer dan 1500 patiënten behandeld en ruim 2700 civiele en criminele gevallen onderzocht. De veteraan-psychiater legt in zijn boek glashelder uit waarom het socialisme (het Europese socialisme wordt in de VS meestal ‘liberalisme’ genoemd; om verwarring te voorkomen zal in dit artikel dan ook ‘socialisme’ of ‘progressieven’ worden aangehouden) zoals Barack Obama dat in Amerika aan het invoeren is niets anders dan een psychologische stoornis is.

   ‘Op basis van opvallend irrationele overtuigingen en emoties ondermijnen moderne socialisten op meedogenloze wijze de belangrijkste principes waar onze vrijheid op gebaseerd is,’ aldus Rossiter. ‘Zoals verwende, boze kinderen rebelleren ze tegen de normale verantwoordelijkheden van volwassenen en eisen ze dat een ‘ouderlijke’ overheid van de wieg tot aan het graf voor hen zorgt.’

   ‘Een sociale wetenschapper die de menselijke natuur begrijpt zal de vitale rol van vrije keuze, vrijwillige samenwerking en morele integriteit niet ontkennen, zoals socialisten doen. Een politieke leider die de menselijke natuur begrijpt zal individuele verschillen in talent, streven, persoonlijke verantwoordelijkheid en arbeidsethiek niet negeren, zoals socialisten doen. En een wetgever die de menselijke natuur begrijpt zal geen woud van regels creëren waar de burgers van een land mee worden overgereguleerd en overbelast en die hun rol reduceert tot slaafse volgelingen van de staat – zoals socialisten doen.’

   Volgens Dr. Rossiter parasiteert de progressieve agenda op de zwakte en gevoelens van minderwaardigheid onder de bevolking door:
   – het creëren en versterken van slachtofferschap;
   – het bevredigen van kinderlijke claims op erkenning, toegeeflijkheid en compensatie;
   – het aanwakkeren van primitieve gevoelens van jaloersheid;
   – het verwerpen van de soevereiniteit van het individu om hem te onderwerpen aan de wil van de overheid.

   ‘De wortels van het socialisme -en de daaraan verbonden krankzinnigheid- kunnen duidelijk begrepen worden in het licht van het opgroeien van kinderen tot volwassenheid, en hoe een verstoord opgroeiproces leidt tot de irrationele overtuigingen van de progressieven,’ verklaart Rossiter. ‘Als de moderne linksdenkende jammert over ingebeelde slachtoffers, tekeer gaat tegen ingebeelde schurken en boven alles probeert het leven van anderen die prima voor zichzelf kunnen zorgen te besturen, komt de neurose van de linksdenkende pijnlijk aan het licht.’

   In zowel de VS als in Europa hebben socialisten / progressieven sterk de neiging om sociale spanningen en hun oorzaken te bagatelliseren of te ontkennen en houden zij tot het uiterste vast aan hun droom van een tot in alle details door de overheid opgelegde ‘multiculturele’ samenleving waarin iedereen zoveel mogelijk ‘gelijk’ is – op de absolute top, de overheid, na. Dit is feitelijk niets anders dan het aloude Sovjet-model dat helaas vooral goed zichtbaar geworden is in het bestuur van de Europese Unie. In zowel sociaal, economisch als financieel opzicht is zo’n afgedwongen ‘linkse’ maatschappij echter niet alleen onhoudbaar maar ook onbetaalbaar en -mede daardoor- uiteindelijk zelfs totaal onleefbaar.

   1. DidiMadloba

    Dit is nou een mooi voorbeeld van een “stropopredenering”: er wordt een karikatuur van socialisten neergezet, en die is natuurlijk belachelijk.
    Inmiddels worden van links tot rechts bepaalde elementen van het socialisme vanzelfsprekend geacht.

    Misschien is de VS wel wat meer een “ieder voor zich” maatschappij, maar het hoort al lang bij de Europese cultuur dat wij toch iets altruïstischer denken.

   2. Sharktyricon

    In a nutshell, the book’s thesis is, ‘My political views are so obviously correct that anyone who doesn’t accept them just has to be nuts.’ It presupposes the truth of a right-wing political outlook and then tries to plumb the reasons why other people do not accept this truth, the conclusion being that they have to be in massive denial. He chastises liberals for being “uncivil, overly sure of their correctness, and willfully ignorant of facts that contradict their worldview.”

    Joan Swirsky, a fan of the book, notes that it “avoids all the usual psychobabble.”[2] We hazard a guess that this is because the book does not contain any actual psychological science.

    Klinkt als een betrouwbare psycholoog 🙂

 12. Rammstein

  “Antisemitisme speelt weliswaar nog altijd een rol – zie de verdachtmakingen aan het adres van George Soros – maar wordt overstemd door islamofobie en een paranoïde angst voor ‘omvolking’.”

  De Nederlandse bevolking blijft groeien, tot ruim 17,4 miljoen inwoners. Vooral vanwege migratie kwamen er het afgelopen jaar 132 duizend Nederlanders bij, blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De groei is hoofdzakelijk het gevolg van nieuwkomers uit andere landen. Het migratiesaldo is sinds 2015 op recordhoogte, terwijl het geboorteoverschot sindsdien op het laagste niveau is sinds de eeuwwisseling. Er werden 18 duizend baby’s meer geboren dan er mensen overleden.

  De laatste keer dat de bevolking in een vergelijkbaar tempo groeide was in 1975, ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname. Toen was ongeveer de helft van de groei afkomstig van buitenlandse migratie. In 2019 was dat meer dan 85 procent. (Bron: Volkskrant van vandaag).

  In tien jaar tijd 1,3 miljoen nieuwkomers erbij. De angst voor omvolking is dus niet ten onrechte.

  1. Fonz

   “De angst voor omvolking is dus niet ten onrechte.”

   Dit is geen angst maar realiteit..

  2. DidiMadloba

   U vergeet voor het gemak dat die nieuwkomers voor een groot deel uit andere EU landen kwamen, of andere westerse landen.
   Nog geen 6% van de Nederlandse bevolking is moslim, waarvan nog een belangrijk deel niet zo veel meer doet aan z’n geloof.
   Wie praat over “omvolking” is oliedom of oneerlijk.

   1. Zero

    Kletskoek zonder bronvermelding!

 13. Baron von Munchhausen

  Rammstein 18 minuten ago

  En dit alles in opdracht Brussel!!!

 14. J.Rademaker

  Ik kan mij vergissen maar het is na de opheffing niet meer mogelijk lid te worden van de
  Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij.
  De Völkische Beobachter wees evenals het NRC alle andere meningen van tafel.

 15. cuoretx

  NRC met zijn links gezwets zetten een groep mensen weg omtrent hun politieke voorkeur. NRC is extreem politiek korrekt En politiek korrekt ist net zo erg als facisme

 16. DidiMadloba

  Heeft Frans Timmermans wantrouwen jegens intellectuelen??? Nou breekt mijn klomp.

  Beland is zonder ‘t’.

 17. Drollevanger

  Ik heb niks tegen de personen die in het NRC extreem-rechts worden genoemd.
  Het is een Geuzennaam geworden.

 18. Rud56

  Ja, dat NRC wordt met de dag zieker en zieker in hun artikelen.
  Maar wat wil je ook, de totale zwakzinnigheid, wars van enig realisme overheerst in het Nederlandse medialand!

 19. DennisEijs

  Je hebt economisch socialisme en cultureel socialisme, met de economische kan ik me wel vinden. Maar in de culturele? Die is totaal de weg kwijt. Zo ver doorgevoerd dat het krankzinnig is geworden.gelijke rechten, prima, maar al die minderheids groepjes willen speciale ‘gelijke’ rechten. Of eigenlijk een speciale uitzonderings positie, want…..??? Ze willen dus meer gelijk zijn dan de rest. Waar doet mij dat ook alweer aan denken?

 20. Bloed_en_aarde

  Ze kunnen zeggen wat ze willen maar ik ben inderdaad nationaal Socialist en de joden waren een gevaar in de tweede wereld oorlog ze zaten achter veel keuzes die tot de tweede wereld oorlog leed zoals het garanderen van Polen, een land wat helemaal in het oosten lag.

  1. Lefty

   Jodendom is voor mij een religie. Je uitspraak is te achterlijk voor woorden.

  2. Rammstein

   Bloed en aarde is een extremistisch rechtse Volksfronter die in runentekens denkt en een stijve rechterarm heeft. Hij is een domme tokkie die tot in zijn beenmerg antisemitisch is en op DDS beslist niet thuishoort.

   Kan dit zieke afval verwijderd worden?

  3. Fonz

   @bloedenaarde onzin adolfje

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.