Pieter Omtzigt bijt zich vast: ‘Wel 14.000 huurders blijken wél recht te hebben op huurtoeslag, krijgen het nog steeds niet!’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich vastgebeten in een nieuw dossier. De Belastingdienst wil ten onrechte teruggevorderde huurtoeslag niet teruggeven, ondanks dat zelfs de Hoge Raad de 14.000 gedupeerden in het gelijk stelde! Omtzigt gaat nieuwe vragen stellen.

In het Twitterdraadje, hier geplaatst door Pieter Omtzigt zelf, is het hele dossier in vogelvlucht, maar met de nodige onderbouwing, te volgen. Hij vertelt ons het volgende:

Een clubje van een paar honderd mensen bleek te zijn gedupeerd door de Belastingdienst. Die had namelijk hun huurtoeslag ingehouden, teruggetrokken en teruggeëist. Ten onrechte, volgens deze mensen, die de huurtoeslag nodig zeggen te hebben om van rond te kunnen komen. Zij stappen dan ook naar de rechter. Na eindeloos procederen komt de zaak dan uiteindelijk bij de Hoge Raad voor te liggen. Die deed uiteindelijk uitspraak in het voordeel van de gedupeerde huurders. Door deze uitspraak kregen nog zo’n 14.000 mensen zogenaamde ‘verworven rechten’. Hierdoor konden zij ook aanspraak maken op de van hun teruggevorderde huurtoeslag.

Ook zij hebben de huurtoeslag nodig om van rond te kunnen komen. Maar ondanks de duidelijke uitspraak van de Hoge Raad, weigert de Belastingdienst het teruggevorderde bedrag terug te storten! De hele oorzaak van het probleem komt namelijk doordat huurders, door het in één keer ontvangen van een flink bedrag, ineens geen huurtoeslag meer zouden mogen ontvangen. En door die nieuwe status zouden zij, op basis van een compleet andere wet, geen verworven rechten vanuit hun ‘oude status’ mee mogen nemen.

En het meest frappante is nog wel dat de Belastingdienst tot halverwege 2017 nog wél volgens de juiste toepassing van de wet opereerde en verworven rechten toekende bij zulke gevallen. Er moet dus haast wel iets in het beleid zijn veranderd. Volgens de Belastingdienst was dat niet zo, maar op basis van opgevraagde documenten blijkt wel degelijk dat ze wisten dat ze de bedragen terug moesten storten. Toch lijkt er nog niet veel schot in de zaak te zitten. Pieter Omtzigt voert de druk op en stelt nieuwe vragen!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. nu ik

  Schaf die verrotte nivelleringstoeslagen toch af. Doe een brede belastingkorting en schaf kinder en zorg toeslag direct af. Trap dat ambtenarren legioen eruit en construeer een simpele mogelijkheid voor huurtoeslag bijvoorbeeld door aanvragen via de verhuurder.

  Fraude wordt verminderd , ambtenarren worden verminderd , ivoren toren kan leeg opgeleverd worden allemaal win-win-win situaties.

  Helaas leeft jaloezie op de boventoon en zou er wel eens iemand op vooruit kunnen gaan die we het niet gunnen. Nivelleren is immers een feest bij het partijkartel zodat je tot 43K geen enkele baat hebt bij een carrière

  1. Kretoloog

   Inderdaad, weg met dat toeslagencircus. Maar dat hoor je Omtzigt nooit zeggen. ‘t Twentse ventje heeft wel altijd een grote mond, maar op beleidsdaden kun we hem niet betrappen. Pietertje stemt ook altijd braaf met de coalitie mee: Klimaatwet, Verdrag van Marrakesh, noem maar op. Van Omtzigt moeten we, als puntje bij paaltje komt, ook niet hebben. Al werkt hij wel hard, dat moet ook gezegd.

   1. nu ik

    stem sociaal , stem PVV

   2. hans-e-pans

    Dit gedoe met belastinggeld noemt men ook wel “geldrondpompen”, synoniem van de Roverheid om op slimme wijze geld te verdienen.

    Zoals we allemaal moeten weten, de Roverheid doet sinds enige tijd niets meer voor niets en ambtenaren moeten toch ook iets te doen hebben.

    Er werd tijdens de regering Den Uyl al gesproken om met het geld leuke dingen voor de mensen te doen, dat bleken dus de ambtenaren te zijn.

 2. Hard

  Het wordt tijd dat Omzigt overstapt naar FVD!

  1. 1zeven1

   En dan daar ook veel woorden maar geen daden en gewoon als een schaapje netjes politiek correct stemmen?

  2. Meriadoc Brandebok

   @Hard

   Pieter Omtzigt past niet binnen het FvD. De FvD-kamerleden voeren geen klap uit, terwijl Omtzigt uitstekend werk doet met de parlementaire instrumenten die hij tot zijn beschikking heeft. Komisch genoeg roepen FvD-ers dat het kamerwerk geen zin heeft, maar Omtzigt bewijst het tegenovergestelde. Hij heeft invloed door zaken te agenderen, moties in te dienen en vasthoudend te zijn in dossiers (MH17 was de uitglijder, maar niemand is foutloos).

   Omtzigt wordt zwaar onderschat.

   1. Rosasolis

    @Meriadoc B. Inderdaad past Omtzigt niet binnen de FvD. Baudet probeert talent uit ander partijen te jatten, door hen een gratis FvD lidmaatschap aan te bieden.
    Pieter Omtzigt is te eerlijk voor deze Extreem-rechts partij. Hij past helemaal in het sociaal-gevoelig CDA team.

 3. Rosasolis

  Gelukkig komt P. Omtzigt voor de miljoenen huurders die recht op huurtoeslag hebben.
  Onze huur blijft stijgen, terwijl deze oude woning steeds meer gebreken toont. Vorige jaar werd onze maandelijkse huur met 10 euro gestegen. Wij komen net rond, met gewone boodschappen maar dan is er weinig over voor iets bijzonders. Zonder huur toeslag zouden wij het zeer krap zitten.

  1. Politiek Profeet

   trollll alert

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.