Saneren! Coalitiepartijen eisen einde ‘sjoemelconstructies’ NPO

De vier coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie) willen dat minister Slob de NPO dit keer hárd aanpakt en een einde weet te maken aan de zogeheten ‘sjoemelconstructies’. Bij het maken van Op1 is het productiebedrijf van Jeroen Pauw verantwoordelijk, en het meest recente voorbeeld van zo’n salarisconstructie.

De NPO maakte iedereen die er naar vroeg of er onderzoek naar deed altijd wijs dat dergelijke sjoemelconstructies niet bestonden. In het geval van het onderzoek, gedaan door de Rekenkamer, gaf de NPO bijvoorbeeld aan dat ze niet specifiek vroegen naar de salarissen die door externe productiebedrijven werden onderverdeeld. ‘Daar heeft de NPO geen zicht op’, terwijl het budget van ‘NPO-Jeroen Pauw & team’ ineens driedubbel omhoog moest, want ‘B.V.-ingehuurd-door-NPO-Jeroen Pauw & team’ vroeg drie keer zoveel voor exact hetzelfde programma, mét afnameplicht! Voor de NPO was dat kennelijk geen noemenswaardig feitje en is het héél normaal dat iets ineens 300 procent duurder wordt, zonder verdere verandering.

Toen dat rapport uitkwam was er al ophef en moest de NPO eens kappen met die onzin. Maar Op1 is ruim na die ophef pas op tv verschenen. Wat dus betekent dat ze bij de NPO gewoon maling hebben gehad aan heel die ophef en alle kritiek die daarbij kwam kijken, schaamteloos!

Opvallend is ook het feit dat heel deze salarisconstructie (deels of volledig) mogelijk is gemaakt door Slobs voorganger Sander Dekker (VVD). Door hem heeft de publieke omroep de wettelijke plicht om 16,5 procent van de programma’s door ‘vrije producenten’ te laten maken. Daarbij is waarschijnlijk geen rekening gehouden met deze ‘maas’ om op die manier drie keer zoveel te kunnen vragen als productiebedrijf. Minister Slob wil het percentage vrije producenten zelfs naar 25 procent halen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat Slob méér van dit soort praktijken wil. Als hij toch voorstander blijft en er werk van wil maken, mag ik toch hopen dat hij ook voor iets van een salarisnorm voor die tak gaat pleiten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Hard

  Rutte III gaat stranden, dat is inclusief ChristenUnie.

  FVD gaat het roer overnemen, ik kan niet wachten!

  1. Op Koers

   Ik houd het op kapitein Rob. Ik zie Baudet met een overhemd met dubbele manchetten en manchetknopen niet aan het roer staan. Zijn haar raakt in de war, pas geverfd. Ik zou het er niet op wagen om met Thierry door de branding de zee op te gaan.

   1. Hard

    Op Koers?

   2. nu ik

    De kunst van het niet doorsnijden is wederom schromelijk mislukt met deze bijdrage w i m

   3. Rosasolis

    Op Koers. Wow, Dandy Baudet met een overhemd met dubbele manchetknopen en manchetknopen! Net twee weken geleden was er een uitgebreide interview met de Dandy in Trouw. Toen redactie lid S. Akkerman bij Baudet in zijn kantoor kwam,
    zat Baudet achter zijn vleugel te spelen…met colbert, maar zonder overhemd!
    Zijn overhemd hing boven vanaf het deksel van zijn open vleugel… Ja, muziek kan zeer ontroerend zijn, maar wie doet een interview in een kantoor zonder overhemd?
    Sorry, Rob is niets meer dan een pseudo intellect, geen kapitein. Hij heeft maanden geleden aangekondigd dat hij geen leider van D66 wil blijven.

    1. Rosasolis

     @Op Koers: Correctie: Ik bedoelde dubbele manchetten en manchetknopen…Wat een gedoe voor de FvD Dandy. Misschien was dit de reden dat hij aan zijn kantoor vleugel zat, zonder overhemd.

 2. Baron von Munchhausen

  NPO (facistisch Links) en de boel belazeren?
  Ik zou schrikken als ze het niet zouden doen!
  En slappe Slob praat, praat……..maar doet niets! Wel extra geld aan NPO geven!
  Slappe Slob praat voor de Buhne: CU is net zo links als Groen-Links!

 3. Kretoloog

  Saneren: Met Arie Slobberkous? Laat me niet lachen! Die grefominister is nog slapper dan een vaatdoek. Scholen of omroepen, ze lachen Arie Bombarie allemaal keihard en midden in zijn gezicht uit.

 4. nu ik

  tja , predik mijn boodschap en ik zal u rijkelijk belonen

 5. Cycle25

  Hoge heertjes partij VVD dus, liberaal corrupt tot op ’t bot.

  Een echte liberaal eet een ander kaal.

  1. Baron von Munchhausen

   Cycle25

   “………….Hoge heertjes partij VVD dus, liberaal corrupt tot op ‘t bot.
   Een echte liberaal eet een ander kaal…………”

   Bent u niet in de war? NPO is een onvervalst LINKS bolwerk! PVDA, D66, CU en Groen-Links!

   1. Cycle25

    U mag VVD aan het rijtje toevoegen, rechts bestaat niet in dit land.

  2. goedisfout

   VVD heeft één sterk punt of eigenlijk twee, Bente Becker.

 6. Bullshit15

  Ze pakken de verkiezingsprogramma van fvd over om zieltjes te winnen slappelingen
  Ik trap er niet meer in wie wel?
  Stem fvd of PVV in uit de eu

  1. Oliwier

   @Bullshirt15, is dat programma al bekend dan?

   1. Bullshit15

    De fvd in pvv heeft dit in gekaart gebracht in niemand anders maar die landverraders zien de bui al hangen ze gaan maar door met liegen .Ze gaan alles aanpakken om zieltjes te winnen 10 jaar zijn we door dit zootje voorgelogen 10 jaar lang hebben ze niks gedaan dan alleen maar onzin lopen te zeiken in Nederland verkocht aan Brussel net zo als België dat al een staatsomroep heeft in doet wat Brussel wil .heeft alle kranten onder de Brusselse staatsgreep .word toch een keer waker man in zie wat er gebeurd

 7. Oliwier

  Geweldig informatief artikel. Het speelt bij mij geen enkele rol. Als het programma niet bevalt, dan gaat de tv op een andere zender, wat het ook heeft gekost. Ik zie graag de natuur series van EO en de spoorwegen. Als ik me moet gaan verdiepen in de kosten dan kan ik beter een DvD opzetten.

  1. Baron von Munchhausen

   Oliwier
   Fout!
   Via belastingen ben je verplicht aan de staatszender NPO te betalen! Net zoals in vroegere DDR en huidig Nrd-Korea, Cuba en meer van die Linkse “heilstaten”!
   M.a.w. ik wil ook linkse leugens horen, dus zap ik NIET weg; alleen maar om te weten hoe ik belazerd wordt door dit Groen-Linkse kabinet!

   1. Oliwier

    Ok, Baron. Ik snap het. Maar voor datzelfde geld kijk ik ook naar de commerciële omroep. Het is dus voor alles. NPO3 heeft aardige muziek programma’s en documentaires. Het is me wel waard. Ik heb trouwens geen idee om welk bedrag het gaat.

  2. Top

   Ik zou mijzelf inderdaad ook niet druk maken, als ik elke maand mijn handje op zou houden!

 8. Cootje

  God is een waardeloze kerel , als de christen unie maar op het pluch mag zitten De ruggengraat zit nog vast aan het kruis . En hun principes liggen vooraan in de kerk , gelovige mensen is het minste soort op aarde

 9. C.A.Barstow

  Links lullen, rechts zakken vullen,
  dat is verachtelijk links ten voeten uit.

  Stem dat linkse tuig uit Den Haag weg,
  Stem FvD/PVV.

 10. goedisfout

  Slob gaat dit niet oplossen, n.o.z. en de rest van de week ook niet. Staatspropaganda is heilig verklaard.

 11. fusilier

  Cootje. God is een waardelose kerel. Wie zit je nou te veroordelen,de mensheid of God ? Europa raakt steeds meer van God losgeslagen.En omarmt de Islam. Dat is het probleem.

  1. Cootje

   Het is allebei niets . Geloven maken meer kapot dat je lief is , en trouwens hij bestaat niet , ze hebben het zwarte gat ontdekt maar ze zijn hem nog steeds niet tegen gekomen .en de misbruiken in de kerken hebben ze onder het tapijt geveegd

 12. rujoleki

  Arie is een zielige gristen. Gaat branden in de Hel .Dat gebeurt er met farizeeërs.

 13. JFU

  Er gaat dus niets veranderen. De NPO is de propaganda partij van onze links extreme regering, en dat mag wat kosten. Miljoenen kijkers worden elke dag links gehersenspoeld , en hebben dat zelf niet in de gaten, omdat ze niet verder kijken.

 14. Lex

  De stekker uit de NPO trekken en zo snel mogelijk.

  Het kost alleen maar bakken met belastingsgeld en het levert betreurend weinig op. Zelfs Nieuwsuur waar ik soms na kijk daar begin ik ook van te walgen.

  Eenvandaag daar kijk ik al tijden niet meer naar.

  Dus laten ze de stekker er maar uit trekken jammer voor “Ongehoord Nederland” dan moet die maar een andere zender opzoeken of zelf een commerciële zender beginnen.

  Lex

 15. Heras

  Kijk nou toch eens die dartelende en springende kamerleden.!!!!
  Een stoelendans rondom de kiezers. De ene partij wordt nog strenger dan de andere.

  Laten we ervan genieten; want na de verkiezingen is het voorbij en blijft alles bij het oude…

 16. Kristalix

  De burger wil graag een einde van de zittende politiek vanwege fraude.

  Ze hebben allemaal boter op hun hoofd.

  Gajes

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.