Sebastian Kurz ist wieder da: Oostenrijkse conservatieven en klimaatpartij slaan handen ineen

De conservatieve ÖVP-leider Sebastian Kurz mag terugkeren als kanselier van Oostenrijk. Met een overweldigende meerderheid (93,2 procent) werd tijdens het congres van de linkse Groenen ingestemd om een groen-rechtse coalitie te vormen. De Groenen partijleider Werner Kogler wordt de vice-kanselier. Het is de eerste keer in de Oostenrijkse geschiedenis dat de Groenen deel uitmaken van een regering.

Kurz liet afgelopen week al weten dat hij met de Groenen een overeenstemming had bereikt over een regeringscoalitie. Echter was er nog een valkuil: de leden van de Groenen moesten tijdens het congres nog wel instemmen met de plannen. Uiteindelijk zag 93,2 procent van de Groenen het wel zitten om de handen in een te slaan met de conservatief-rechtse Kurz en zijn ÖVP.

Oostenrijk laat hiermee zien dat het prima mogelijk is om niet te vallen over grote politieke verschillen. Zo wil de nieuwe regering een voortrekkersrol gaan spelen op het gebied van klimaatbescherming. Beide partijen hebben afgesproken dat hun land uiterlijk in 2040 volledig klimaatneutraal moet zijn. Dat is tien jaar eerder dan de Europese doelstelling. Een andere groene afspraak tussen de politie tegenpolen is dat alle elektriciteit vanaf 2030 afkomstig moet zijn uit hernieuwbare bronnen.

De rechts-conservatieven kregen er, met instemming van de Groenen, ook iets voor terug. Zo mogen kinderen straks tot hun veertiende levensjaar geen hoofddoekjes meer dragen op scholen. Verder wordt de inkomstenbelasting verlaagd en is er afgesproken dat de Oostenrijkse staatsschuld absoluut niet verder mag oplopen.

De opmerkelijke deal komt drie maanden nadat Kurz’ ÖVP met 37,5 procent van de stemmen een ruime overwinning wist te behalen in de parlementsverkiezingen van 29 september. Ook de Groenen wonnen met bijna 14 procent van de stemmen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Zero

  GroenRechts?

 2. merlot

  Kurz is de weg kwijt.

  Jammer.

  1. Rammstein

   Kurz is een opportunist. Macht is geil.

   1. merlot

    Een zeer groot deel van z’n electoraat voelt zich vol in de kont genomen. Dat weet ik uit lokale bronnen.

    Hij heeft z’n politieke doodvonnis getekend door zich te committeren aan totaal onuitvoerbare, onrealistische en onbetaalbare klimaatplannen.

    Hoe dom kan je zijn…

 3. JFU

  Het definitieve einde van democratie, vrije meningsuiting e.d is hiermee dus bezegeld voor de Oostenrijkers.
  Onbetaalbare milieu gekte, ongeëvenaarde toestroom van handophouders, en uiteindelijk instorting van de economie met alle gevolgen. Gaat hier dezelfde kant op. Goed begin van het nieuwe jaar.

 4. nu ik

  hoe ra

 5. Bullshit15

  Oostenrijkse volk is net zo gek als nederlend als die groenen het miljo zo belangrijk vinden dan moeten ze die vakantiegangers die jaarlijks op vakantie gaan eerst maar verbieden kijken of ze dan nog zo’n voorstander zijn van de groenen ze moeten het eerst in hun portemonnee voelen in het zal mij niks verbazen dat ze omgekocht zijn door Brussel stem fvd of PVV uit de eu

  1. EU kok

   Oostenrijkse volk is net zo gek als nederlend ???
   vakantiegangers die jaarlijks op vakantie gaan
   eerst maar verbieden kijken
   in hun portemonnee voelen in
   .
   Heerlijk, die puzzels!

 6. EU kok

  Enige tijd geleden begon volgens veel reageeerders in Oosterijk de victorie.
  Sebastian Kurz was een ziener, een Messias.
  .
  En kijk wat de kracht van de pluche-lijm is.
  Gelukkig zou een Baudet zo een draai nooit maken.
  Of het pluche-plaksel nog niet ervaren hebben.

 7. Meriadoc Brandebok

  Met het aantreden van het nieuwe kabinet in Oostenrijk zijn de rechtspopulisten uit alle Europese regeringen verdwenen. Een mengsel van conservatieven, liberalen, christen- en sociaaldemocraten en ecologische partijen staan nu aan het roer.

  In Brussel zet Verhofstadt zijn feestmuts op.

  1. Rammstein

   Maria Brandegeit juicht en trekt de champagne open: het rechtse monster is getemd, hoezee!

   1. EU kok

    Maar Rammelstein, klopt het wat Merijn zegt of niet ?

    1. Zero

     EU kok?

     1. Fonz

      EU kokje!

   2. Meriadoc Brandebok

    De opkomst van ecologische partijen gaat ten koste gaan van de sociaaldemocraten binnen het politieke midden. Dit is op zichzelf een slechte zaak. Immers, de sociaaldemocraten zijn gematigder en meer betrouwbaar. In Oostenrijk noch Nederland hebben de ecologische partijen ooit regeringsverantwoordelijkheid gedragen.

    De vraag is daarom of het Groene experiment in Oostenrijk gaat lukken.

    Als deze groene coalitie uiteen klapt zal Kurz als een mislukte bondskanselier de geschiedenis ingaan.

    De rechtspopulisten hebben in elk geval aan zichzelf te danken dat zij buiten spel staan. Kurz zag, waarschijnlijk tot grote frustratie, zijn eerste kabinet opgaan in de vlammen van FPÖ-corruptie.

    1. Rammstein

     Misschien is het gelukt om op dit moment rechtse partijen buiten de Europese regeringen te houden, maar daar mee zijn de rechtse kiezers nog niet weg. Dit leger groeit in alle landen.

     Voor Oostenrijk geldt wat merlot zegt: de stemmers op Kurz voelen zich verraden en in hun zak getast. Dat betekent zijn politieke doodvonnis. Zie jij een Wilders-Klaver kabinet bestaan?

     1. Battersbridge

      Wel Baudet – Klaver

     2. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Maar Kurz is niet te vergelijken met Wilders, eerder met een rechtse CDA-er. Of het Kurz’ politieke doodvonnis wordt ligt er aan: wellicht weet de bondskanselier zijn achterban van de noodzaak tot samenwerking te overtuigen. In elk geval waren De Groenen al zeer enthousiast over de huidige regeringscoalitie.

     3. Rammstein

      We zullen zien hoe het gaat Meriadoc. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het gros van de stemmers op Kurz het niet als verraad ziet. Tijdens de verkiezingscampagne is deze regeringscombinatie beslist niet voorgelegd aan de stemmers. Om dan met de ‘vijand’ in zee te gaan is niet te verkopen.

     4. Hard

      Dat loopt vanzelf vast, Oostenrijk is wel degelijk rechts georiënteerd.

     5. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      We zullen het inderdaad zien.

     6. merlot

      De Oostenrijkers, juist omdat hun land zo mooi en schoon is, zijn altijd erg milieubewust geweest. Dat is alleen maar goed.

      En op zich zou daarom een samenwerking met “groenen” wel kunnen, maar, MAAR, MAAR…

      …dit gaat helemaal niet meer over milieu.

      Dit gaat over complete waanzin. Het is totaal ONMOGELIJK om binnen de gestelde termijnen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen significant te verminderen. Het is een loffelijk streven, daar niet van, maar het valt niet te realiseren.

      Het lost niets op en gaat alleen maar bakken met geld kosten en ondermijnt de economie in een tijd waarin Europa dat zich totaal niet kan permitteren.

      Dat is een levensgevaarlijke rampkoers en nuchtere kiezers beseffen dat. Ze zullen daarom bij de volgende verkiezingen Kurz massaal de rug toekeren en FPÖ stemmen.

  2. Fonz

   “Een mengsel van conservatieven, liberalen, christen- en sociaaldemocraten en ecologische partijen staan nu aan het roer.”

   Een zeer giftig mengsel, occult fantasietje is van “globalistische de weg met ons die zich graag laat naaien en dan vraagt of het nog een keer kan maar dan harder” type

 8. Jack Flash

  De linkse ziekte is besmettelijk.

  1. Battersbridge

   Wil Baudet nog enige kans maken op regeringsdeelname, dan moet hij zich tot Klaver wenden. Dat is overduidelijk. Stem strategisch, stem GL

  2. Battersbridge

   U hebt last van hypochondrie. Alle kenmerken spreken voor zich.
   Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.

  3. Hard

   Links is aan het verliezen, de meerderheid is het zat!

 9. Piet Klein

  Het lijkt onwaarschijnlijk alsof uitersten met elkaar in zee gaan. Echter omdat het midden, in Nederland het partijkartel, geen koers heeft en daarmee de problemen niet weet aan te pakken ontstaan deze combinaties die een groter realiteitsgehalte hebben dan het midden, in Nederland het partijkartel. De VVD is niet de partij voor de ondernemers. De PvdA en Groen Links zijn niet de partijen voor de gewone man en vrouw. Veel linkse stemmers zouden baat hebben bij een stem op bijvoorbeeld de SP en als deze maar groot genoeg wordt, kan een combinatie ontstaan tussen nieuw rechts en echt links. In Nederland zou dan nieuw rechts meer aandacht moeten hebben voor de klimaatproblematiek. De huidige plannen van het partijkartel zijn onzinnig, maar de klimaatproblematiek vraagt betere antwoorden dan ontkennen. Kan nieuw rechts deze stap maken en zouden links stemmers voor echt links gaan dan ontstaan er kansen voor een nieuwe realistische politieke koers.

  1. Kretoloog

   Goede analyse Piet. Zelf zou ik best wel richting SP willen, want sociaal en voor de gewone man en vrouw. Helaas, het dwaze buitenlandbeleid van die club (Karabulut!) verhindert die stap.

 10. Robert75

  Zou je op gestemd hebben op Kurz dan voel je je genaaid worden. Maken ze nog steeds wet van al die klimaatonzin. Dat is Baudet samen met Groen Links.

 11. Johnsen

  Een zeer optimistisch bericht!

  1. Battersbridge

   Zeer hoopgevend is ook toepasselijk.

  2. Hard

   Nee.

 12. Hard

  Volgens mij komt dit niet goed.

  1. Fonz

   Ik denk het ook niet..

 13. Henk Albarda

  Kurz zou het spel wel eens goed hebben gespeeld. Het is overduidelijk dat de groenen de klimaat gekte hebben afgedwongen.
  Oostenrijkers zijn rechts conservatief maar ook naief en hebben geloofd dat de FPO de fout inging. De Oostenrijkse kiezer heeft de FPO gehalveerd, daar kon Kurz niets mee.
  De FPO heeft Strache gelost, Kurz OVP kan over 4 jaar jaar de volle schuld van de klimaat gekte bij de groenen leggen en dan eindelijk echt met de FPO gaan regeren.
  Natuurlijk zeer triest dat Oostenrijk nu 4 jaar gaat verliezen.
  Nederland lijkt hetzelfde te gaan gebeuren. De rechtse VVD’ers en CDA’ers zijn in 2021 nog niet wakker, dus de kans dat PVV en FvD al in 2021 in de regering komen is klein.
  In 2025 wordt Europa wakker in een economische puinhoop en zal de kiezer PVV en FvD een stuk groter maken.

  1. Battersbridge

   Een somber bericht, @Henk. Hier word ik niet vrolijk van.

 14. Piet51

  Wat een fraaie suggestieve kop boven dit artikel: “Er ist wieder da”. Maar wat bedoelt de schrijver hiermee? Het is namelijk ook de titel van een film, die in het Duitsland van 70 jaar na de oorlog speelt en waar Adolf H. plotseling weer opduikt als een wat aandoenlijke man die ook niet zo precies meer begrijpt wat er om hem heen gebeurt. Duitsland is veranderd, maar soms ook niet. En mensen reageren helemaal niet zo negatief op hem. Een grappige, satirisch komische film met een heldere boodschap. Kijken dus!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.