Toch nog een beetje gezond verstand! Grapperhaus ziet meer messen verbieden niet als oplossing

De Tweede Kamer pleitte gisteren voor een aanscherping van het beleid rondom het dragen van steekwapens. Aanleiding hiervoor is natuurlijk de onophoudelijke nieuwsstroom over steekpartijen die in Nederland (en eigenlijk heel Europa) plaatsvinden. Vlak voor de aanvang van de wekelijkse ministerraad zei minister Grapperhaus een aangescherpt verbod niet als oplossing te zien.

In de Tweede Kamer doen ze net alsof er ineens, uit het niets, één of andere trend is aan komen waaien naar Nederland. Het ene na het andere steekincident vindt hier tegenwoordig plaats. De ene keer is het bij een ruzie, tijdens of na het stappen. En de andere keer besluit een verwarde man, midden tijdens zijn wandeling, ineens om zich heen te steken en ‘allahu akbar’ te roepen. Dan volgt een onderzoekje over de mogelijkheid van een terroristisch motief en vinden we het allemaal heel vervelend voor de slachtoffers.

En terwijl dit al jaren aan de hand is, denken ze bij de Tweede Kamer dat een aangescherpt verbod op messen ook maar iets uit gaat halen… Alsof terroristen zich dan ineens gaan bedenken? Of dat verwarde mannen niet zó verward zijn dat ze de wet aan hun laars lappen? En dat lui die stoer willen doen, of zich onveilig voelen tijdens het uitgaan, ineens geen mes meer meenemen?

Het probleem zit hem natuurlijk in het aantal mafketels dat, om wat voor reden dan ook, een mes wil trekken én dat wil gebruiken. Het maakt dan vrij weinig uit of hij niet langer legaal een mes van 28 centimeter bij zich mag hebben (maar het toch doet), of dat hij met een (mogelijk in de toekomst) legaal mesje van 10 centimeter alsnog mensen neersteekt.

En wat het nóg zinlozer maakt is dat een tweede trend gepaard gaat met de trend van steekincidenten, namelijk dat de daders (en slachtoffers) steeds jonger worden en vaak jonge tieners zijn. Die mogen sowieso al geen mes bij zich dragen, laat staan dat strengere wetgeving wat uit gaat halen (want jeugdstrafrecht). Minister Grapperhaus:

“We moeten van dit gedrag af. Er is van alles verboden en strafbaar gesteld. Je moet nu ook kijken hoe je gevaarsituaties in bepaalde gebieden kunt veranderen.”

Minister Grapperhaus stipt deze belachelijke symboolpolitiek dus prima aan, maar draagt zelf alleen symptoom bestrijdende maatregelen aan. Hij wil meer preventief fouilleren en ‘gevaarsituaties kunnen veranderen’. Maar het gaat helemaal niet om hoe je ervoor kunt zorgen dat een potentiële messensteker geen slachtoffers maakt, want dat is wat een ‘gevaarsituatie’ is. Het moet er juist om gaan dat iemand überhaupt niet naar een mes grijpt met als doel anderen te verwonden!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Jack Flash

  Het profiel is bekend wie die messenstekers zijn.Die moet je afschaffen.Of wordt er gewacht totdat de mensen het zelf gaan “opknappen”

  1. Watcher

   Haha, als ik dat dom fascistisch gelul van Flash hoor, moet ik gelijk denken aan Marianne Vaatstra.

   1. Bockbeer

    Heb je nog meer voorbeelden Watcher behalve Marianne Vaatstra? Op 1 onvolledige hand te tellen zeker.

    1. Lugor

     Bockbeer?
     Zeker Bockbeer!

   2. Fonz

    watcher dé fascistische nedermoslim
    watcher dé racist
    watcher dé islamknuffelaar.

   3. Job Jansen

    Watcher,

    Hoezo? Begint het oplossen van het probleem niet bij de bron? Of ben jij meer van de huidige symptoombestrijding.

   4. nu ik

    of aan Pim Fortuyn of aan Theo van gogh

    het onheil komt van links

    stem sociaal , stem PVV

   5. Henk Albarda

    U bent duidelijk aanhanger van groen links fascisme…….

  2. nu ik

   geheel correct Jack , zoek de probleem gebieden op en kijk bij het cbs naar de wijksamenstelling. De marokkaantjes spelen weer in de hoofdrol

 2. Bullshit15

  Die gasten een gezond verstand zál eerder zeggen ze hebben allemaal zaagsel in hun kop komt toch niks fatsoenlijks meer UIT ze hoefen ook niks meer bedenken
  FVD OF PVV lossen het wel op
  STEM FVD OF PVV in uit de eu

 3. Fonz

  Er zit geen gezond verstand in Den-Haag..

  1. DidiMadloba

   Dat zou kunnen komen doordat je wel gek moet zijn om zo’n hondenbaan als Minister te ambiëren. Een baan die ook slecht betaald wordt in vergelijking met managementfuncties – zelfs topambtenaren verdienen meer.

   1. nu ik

    misschien moet je het omdraaien mad lola , de topambtenarren roven teveel uit de maatschappelijke ruif en zouden minder bij elkaar mogen stelen dan een minister.

    De minister doet daar overigens niets aan want na zijn aftreden als minister sluit ie vrolijk aan in het rijtje topambtenarren

 4. Politiek Profeet

  Deze grapperkneus is totaal incapabel voor welke functie dan ook, misschien schoonmaker in de kerk als ze klaar zijn met het zangkoor en de mac smek bakkies naar beneden geflikkert hebben.

  1. Rosasolis

   @Politiek P. Is jouw ruim-gevulde busje eindelijk gearriveerd?? Veel plezier hiermee!

  2. Kretoloog

   Het zal je misschien verbazen PP, maar Grapperhaus is nog een van de betere (of minder slechte, zo je wilt) ministers van dit kabinet. Samen met Koolmees, Knops en Van Nieuwenhuizen steekt hij boven de belabberde rest uit. De allerslechtste is OlLongren, maar die heeft -gelukkig voor het land- haar ziekteverlof met 3 maanden verlengd.

 5. DidiMadloba

  Dan krijgen we vreselijke Japanse toestanden. Daar krijg je nooit bestek laat staan messen, alleen maar stokjes maar tegen de tijd dat je dreigt te verhongeren ga je net zo vies slurpen als een Japanner

 6. Rosasolis

  Grapperhaus heeft gelijk. Hoe verbied je alle messen? De politie kan die typische “mode rage” messen, die vele jongeren nu hebben, in beslag nemen…maar ieder huishoud heeft een verzameling van gewone keukenmessen. Hoe verbied je iemand om gewone messen te gebruiken of naar Blokker te gaan om nieuwe messen te kopen?
  Ook heeft de Tweede Kamer gelijk. Er is inderdaad een gevaarlijke nieuwe trend uit Amerika en Groot-Brittannie, naar ons land overgewaaid. Ik heb enkele dagen hierover gelezen: er bestaat nu een nieuwe vorm van “raap-pop” dat heet “drill-pop” Het is zeer agressief in stijl, en de hoofd-thema gaat over “drillen met messen”. Drillen in het Engels betekend: boren. Dat wordt gedaan met een boormachine, maar een mes kan ook steken… (of “boren”). De regering zou deze soort gevaarlijk pop-liedjes kunnen verbieden, die vele ellende, gevaar, en verdriet in Amerika en Groot-Brittanie hebben veroorzaakt.

 7. Dennis76

  Weet niet of ie dit forum leest maar ik stel voor gasten die bekend van geweldpleging al dan niet met wapens verplicht een enkelband krijgen die agenten in de buurt een signaal geven zodat diegene en de groep waarin ie zich bevindt gefouilleerd kunnen worden.

  Het voordeel daarvan naast het opsporen van wapens is dat groepjes dat soort figuren dan niet meer in de buurt willen hebben en bendes uit elkaar vallen.

  Moeten er wel agenten zijn natuurlijk

 8. DidiMadloba

  Weer een teken dat Het Gele Gevaar oprukt. Waar wij – nog – met mes en vork eten, eten de Chinezen met stokjes, en nu stoken ze corrupte ambtenaren op om messen te verbieden.

  Waar wij ons nog zorgen maken over islamisering kopen rijke Chinezen stilletjes ons hele bedrijfsleven op, om Nederland op termijn een provincie van China te maken. Er zitten nog maar een paar landen tussen: Duitsland, Polen en Rusland.

  Islamisering? Kijk naar de Oeigoeren. Chinezen houden van doortastendheid op een manier waar Adolf Eichmann nog een puntje aan kan zuigen.

  1. nu ik

   slechts een linkse minkukel met het verstand van een pinda durft Adolf Eichmann te vergelijken met een heel volk.

   Wat ben je een schande voor het vrije woord hufter. Ik begrijp wel dat je sympathie hebt voor de massa moordenaar want je probeert al jaren structureel de middellandse zee te de dempen met lijken. Je zit op 1 lijn met de handelswijze van de Adolfjes

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.