Toeslagenaffaire kost hoogste ambtenaar Belastingdienst de kop

Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst, moet vertrekken vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire. Hij is de hoogste ambtenaar binnen die organisatie en dus verantwoordelijk voor het verkeerd voorlichten van staatssecretaris Menno Snel (D66), die mede daardoor het veld moest ruimen.

Officieel bevestigt noch ontkent de Belastingdienst dat hun hoogste pief moet vertrekken. RTL Nieuws beweert echter zeer betrouwbare ‘Haagse bronnen’ te hebben die dit beweren.

Verder zou minister Hoekstra, die na het vertrek van staatssecretaris Snel de puinhoop mocht komen opruimen, het vertrouwen in directeur-generaal Uijlenbroek al voor de kerst hebben opgezegd. Hoekstra heeft met deze situatie, en zijn rol als puinruimer, natuurlijk een gouden kans om zichzelf te profileren voor als hij een gooi wil doen naar het premierschap bij de volgende verkiezingen.

Om die reden (dat denk ik althans) is hij hard opzoek naar een oplossingen die in ieder geval daadkracht uitstraalt. Daarom liggen er nu plannen om de afdeling Toeslagen, waar het bij de kinderopvangtoeslagaffaire over gaat als men ‘Belastingdienst’ schrijft, ‘op de schop te nemen’. Binnen de coalitie wordt er zelfs gespeeld met de gedachte om Toeslagen als aparte organisatie neer te zetten en dus compleet los te snijden van de rest van de Belastingdienst.

Dat lijkt in ieder geval te duiden op de wens om de organisatie opnieuw op te willen gaan bouwen met nieuwe mensen en een ‘frisse blik’. Iets wat eigenlijk alleen logisch is als je snel een organisatie weer operationeel wilt hebben en af wilt van een bepaalde heersende cultuur, maar wegens tijdsdruk en politieke overwegingen niet kunt wachten op een cultuuromslag. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan is de kans vrij groot dat er meer topambtenaren uit de organisatie worden getrapt. In ieder geval mooi dat er al één iemand verantwoordelijk wordt gehouden (op Snel na) voor wat zich daar heeft afgespeeld.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Heinrich

  Al iemand opgevallen?
  80% van de toeslag “gedupeerden” hebben een donker kleurtje!
  Kwestie van opletten!

  1. bifbof

   Ja en ?

   1. Heinrich

    bifbil:
    Hersendood of zo?
    De “kleurtjes” zijn structureel beter op de hoogte waar en hoe de gratisgeld kassa’s het beste leeggeroofd kunnen worden!

    1. Piet51

     @Heinrich
     Een andere theorie en minstens even waarschijnlijk is de volgende. Die “kleurtjes” worden in Nederland zó gediscrimineerd, dat ze als bevolkingsgroep gemiddeld te weinig verdienen en dus vaker in aanmerking komen voor toeslagen.

     1. Kretoloog

      Idioot ben je, Piet51, om hier discriminatie aan te voeren. Ik had je niet al te intelligent ingeschat, maar deze reactie is werkelijk de dwaasheid ten top.

     2. Piet51

      @Kretoloog
      O.k., o.k Dan noemen we dat geen discriminatie. “Onderbetaling” mag van mij ook, of “uitsluiten van het arbeidsproces”, of “van de arbeidsmarkt weren”, of “bij sollicitaties niet accepteren”, of “liever geen baan aanbieden”, of…, of…, . Wat mij betreft allemaal synoniemen voor “discriminatie”, maar dat woord vermijden we.

      Er zijn diverse onderzoeken geweest ( nog steeds te verifiëren) om na te gaan of gekleurde mensen altijd en overal dezelfde kansen krijgen dan autochtone Nederlanders. Soms was een afwijkende naam al voldoende om niet geselecteerd te worden.

      En o.m. om deze redenen doen gekleurde mensen vaker een beroep op toeslagen en uitkeringen. Ze zijn gewoon oververtegenwoordigd in de lagere inkomensgroepen en dat is een bij het CBS verifieerbaar feit. Het heeft niets met mijn intelligentie te maken.

 2. fusilier

  Het is toch een makkelijk baantje ,waar makkelijk mee t sjoemelen valt.

 3. Kleurloze Politiek

  @Heinrich

  Das wel heel erg knap van jou om mensen te veroordelen terwijl er amper 10% van de gedupeerden op tv in beeld is geweest..
  En trouwens de 300 gedupeerden in Eindhoven waren helemaal geen donkeren.
  En daar begon het om..
  En in totaal gaat het om meer dan 1000 aanvragen..
  En bij Jeroen Pauw waren het zeker niet alleen allochtonen die in beeld waren..
  ..
  Maar ik zal de harde feiten op tafel voor je leggen
  De foute mensen zijn niet die aanvragers
  Maar juist de mensen die hoog in dat kantoortje van het belastingdienst werken en hun ambtelijke macht misbruiken om het financiële leven van een hardwerkende burger kapot te maken.

  En wanneer de zelfde gedupeerde burger om uitleg vragen doet de belastingdienst net alsof ze hun tong hebben doorgeslikt en maken ze voor het gemak alles zwart om de documenten niet te kunnen lezen..

  Kijk dat heet in de wet valsheid in geschrifte
  Maar goed jou mening zegt al genoeg over jou Borieale gedachtes
  Zo Partij zo aanhang

 4. Hentheman

  Het overgrote deel is wel van allochtone afkomst.

 5. Kleurloze Politiek

  @Hentheman

  Allochtonen zijn niet per definitie donker..
  Poolse Roemeense Bulgaarse Duitsers behoren ook tot allochtonen..

  En een donkere huidskleurige wiens ouders hier geboren zijn is ook autochtoon..

  En wat maakt een autochtoon beter en loyaler dan een allochtoon.

  1. DidiMadloba

   Voor de statistiek ben je een allochtoon als tenminste een van je ouders in het buitenland geboren is.
   Dus ben ik ook allochtoon omdat mijn (Nederlandse) moeder een stukje over de grens geboren is.
   Tegenwoordig is de term trouwens “persoon met migratie-achtergrond” maar ik heb helemaal niet gemigreerd.

 6. Bockbeer

  EU kok?

 7. Bockbeer

  Wesley Johnsen Op Koers?

 8. DidiMadloba

  Intussen wordt de werkelijk schuldige ongemoeid gelaten, namelijk de Kamer, die almaar ingewikkelde regelingen verzint, die de belastingdienst onmogelijk kan bijbenen.

  1. nu ik

   nivelleren is een feest volgens het partijkartel mad lola. Dat het niet uitvoerbaar is wisten we al maar het duo spekman en zwamson hadden daar schijt aan.

 9. Henk Albarda

  Er is slechts 1 goede oplossing, de toeslagen AFSCHAFFEN. Het grootste deel komt terecht bij personen die die toeslagen sowieso niet verdienen.

  1. bifbof

   Heel juist !

 10. Vit

  Door de wetenschap en met dank aan kosmologie zijn vele natuurlijke feiten bewezen, zoals dat ons lichaam niet zonder buitenaardse elementen zoals ijzer kan, van een hogere macht is nog geen spatje bewijs gevonden.

  1. Vit

   Pardon verkeerde topic.

 11. marco kruidenberg

  Ontslaan. Prima. Zal wel een zak geld mee krijgen. Niet zo prima. Eigenlijk moet die groep ambtenaren strafrechtelijk vervolgd worden vanwege de bewuste overtreding van hun ambtsplicht

 12. Wim Vreeswijk

  De zoveelste incompetente topambtenaar moet nu het veld ruimen. Dit geeft steeds meer te denken !

 13. FJ

  Eindelijk wordt er eens een ambtelijke koning van zijn eigen koningrijk (financien) de rekening van zijn falen gepresenteerd. Helaas veel te laat, maar hopelijk een wakeup call voor de rest van het ambtelijke apparaat.
  Werken en je beste beentje voor zetten t.b.v. de bevolking of een rekening slikken conform bovengenoemde DG.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.