Vleesvervangers worden de nieuwe melkkoe, want grondstoffentekort dreigt!

De vraag naar vleesvervangers dreigt er voor te gaan zorgen dat er grondstoffentekort zal ontstaan. Door de populariteit van een vleesloze levensstijl is er een run ontstaan op plantaardige grondstoffen. Fabrikanten en chemiebedrijven waarschuwen in het Financieel Dagblad voor een prijsstijging van grondstoffen.

Momenteel is de markt voor vleesvervanger nog erg klein vergeleken met die van de gigantische vleesindustrie. Toch voorziet ABN Amro alleen al dit jaar een groei van maar liefst 10 procent voor de vleesvervangers. Zakenbank Barclays doet daar zelfs nog een schepje bovenop en denkt dat de wereldwijde markt voor vleesvervangers over tien jaar tien keer zo groot zal zijn als nu.

Volgens het Voedingscentrum eet meer dan de helft van de Nederlanders gemiddeld drie dagen per week geen vlees meer. Voedingsproducenten ruiken hun commerciële kansen en spelen op deze trend in. Steeds meer -van oorsprong- vleesproducten worden voor vegetarische varianten vervangen of als vleesloos alternatief aangeboden aan de consument.

We dachten dus met z’n allen heel erg hip en milieubewust bezig te zijn door steeds vaker vleesvervangers op tafel te serveren, maar een tekort aan grondstoffen is ook niet iets waar we op zitten te wachten.

Vleesvervangers zijn nu vaak al een stuk duurder dan vleesproducten en kunnen al helemaal niet opboksen tegen de kiloknallers van de supermarkten. Voor we het weten zitten gezinnen met een kleinere portemonnee voortaan elke avond aan de traditionele biefstuk en happen alleen nog de hipsters en juppen in een zuurdesem taco met vegan knoflooksaus en peperduur vegetarisch rulgehakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. ZiggyStardust

  Verdorie, gaan we die rechts facistische nazistische etc. boeren toch weer nodig hebben, anders gaan de voedselprijzen stijgen, kan de halve wereldbevolking het niet meer betalen en gaan ze dood van de honger.

  1. Blitzkrieg

   ZiggyStardust : En dan te bedenken dat de wereldbevolking stijgt door ons klimaatbeleid.
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=cZhcnRe3qd8&t=292

 2. Kim de Roder

  WAT IS VLEESSCHAAMTE?
  “Bijna iedereen weet dat het er niet bepaald humaan aan toegaat in de vleesindustrie. Dieren lijden en het proces is milieuonvriendelijk. Het is een actueel onderwerp in de media waardoor iedereen ermee geconfronteerd wordt. De meeste mensen zijn opgevoed met vlees eten. We zijn het gewend en omdat onze hersenen zo werken dat we graag zo min mogelijk energie verbruiken op een dag, is een gewoonte volgen de weg van de minste weerstand. Iets doen wat we níet gewend zijn, zoals vegetarisch eten, kost veel meer energie en weerstand.
  “Als het rationele deel van ons brein zegt dat vlees eten niet verantwoord is, ontstaat er een conflict tussen wat we doen (vlees eten) en wat we vinden (vlees eten is niet verantwoord), en is vleesschaamte geboren. Als je er voor jezelf uit bent dat je vlees eten niet oké vindt – of je ervaart sociale druk – kan het zeer moeilijk zijn om hier dan ook echt naar te handelen.
  DE GEEST IS GEWILLIG MAAR HET VLEES IS ZWAK…
  “Ja! Vlees veroorzaakt zo’n sterke beloningsreactie in je brein (dopamine) dat het lijkt op een verslaving. Het kost veel energie om af te wijken van die gewoonte. En als je er dan herinnerd wordt aan de redenen om géén vlees te eten, kun je schaamte voelen. Dit gevoel kan ook aangewakkerd worden door druk in je omgeving. Een reactie op vleesschaamte kan zijn dat je stiekem vlees gaat eten.”
  WANNEER VOELEN WE VLEESSCHAAMTE?
  “Vooral wanneer we vlees eten en met onze neus op de feiten worden gedrukt over hoe slecht de vleesindustrie is voor dieren en milieu. Dit kunnen de media zeggen, of bijvoorbeeld vrienden. De laatste tijd is het een actueel onderwerp waardoor iedereen er veel meer mee wordt geconfronteerd waardoor het schaamtegevoel moeilijk te vermijden is… Vervelend!”
  WAT MOETEN WE NOU MET DIT GEVOEL?
  “Sommige mensen vermijden het ongemakkelijke gevoel van schaamte door er simpelweg niet aan te denken. Maar dit wordt ons tegenwoordig bijna onmogelijk gemaakt omdat we er zoveel mee geconfronteerd worden. Een effectievere manier om van de schaamte af te komen, is ervoor zorgen dat er geen conflict meer ontstaat tussen wat we rationeel vinden en hoe we handelen. Dus als je vleesschaamte voelt, is de oplossing wellicht om te minderen of te stoppen met vlees eten. Dan handel je op een manier waar je achter staat en ben je van je schaamte bevrijd!”

  1. Original NL

   Aldus onze salon psycholoog en knip/ plak specialiste kim!

   1. Veteraan

    Ja knippen en plakken is ook een vak.
    En ondanks dat er ook wat feiten is zijn plak stukje zitten zullen mensen dit niet gauw lezen door dit saaie knip en plak werk.
    Maar misschien is dat de bedoeling ook wel ?

  2. Blitzkrieg

   Kim de Roder : Schaamte? Niks geen schaamte, dankzij onze boeren hebben de dieren een hartstikke goed leven. Als boer zijnde houd je van dieren en om er mee te werken. Op een gegeven moment worden dieren gedood, geslacht en opgegeten zoals dat nu eenmaal gaat in de natuur. Zoals je wellicht wel weet heeft een mens energie nodig om te leven. Indien je vlees eet haal je deze energie uit dierlijke proteine, anders komt deze energie (behalve bij de hardcore vegetarier) uit koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten zijn DE oorzaak van diabetes type twee. Diabetes type twee zal de komende jaren sterk stijgen, door onozelen zoals jij. Jij bent degene die je heel diep zou moeten schamen.

  3. Mycase

   Iets minder knippen en plakken Kim ,komt een beetje dom over .

 3. ZiggyStardust

  Wat mij betreft is er helemaal niets mis met het eten van vlees. Het is gezond, het is lekker en het zit in ons instinct. Als een dier een goed leven heeft gehad en een pijnloze dood sterft door een kogel of pin door z’n kop heb ik daar niet zo’n probleem mee. In de natuur worden dagelijks genoeg dieren door andere dieren levend aan stukken gescheurd. Lijkt mij een stuk minder prettig einde.

  1. Blitzkrieg

   ZiggyStardust : De groene deugmens is de connectie met de natuur al heel lang geleden verloren.

   NEDERLAND WORDT KAPOT GEMAAKT, DIT MOET GESTOPT WORDEN!
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=iJz1qxe3aqU

   ‘Het is alarmfase 1 voor de Noordzee. Die windmolens maken alles kapot’
   h**ps://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/het-is-alarmfase-1-voor-de-noordzee-die-windmolens-maken-alles-kapot~abe395bd/

   Graag een reactie van alle deugmensen op dit forum, ben benieuwd naar jullie reactie naar de wereldwijde vernietiging die wordt aangericht. Schaamte, dit is pas om je echt voor te schamen.

 4. Bockbeer

  Een vegetariër die ik ken, is sinds hij geen vlees meer is gaan eten, steeds meer op een champignon gaan lijken. Hij ziet heel bleek, en is 10x per jaar ziek.

  1. toetssteen

   @Bokbeer
   Mijn vrouw heeft het enige tijd geprobeerd. Ze is gestopt omdat ze een hele lijst aan klachten kreeg waarvan gewrichtsklachten de boventoon voerden. Zelfs met supplementen draaide het op niets uit.

   1. Blitzkrieg

    toetssteen : Vegetarisch eten is tegen natuurlijk en aangeleerd.

    1. toetssteen

     @Blizkrieg
     Tijdens haar arbeidzame leven gynaecologe. Ze wilde eea uittesten. Ze was toen rond de veertig en ofschoon tenger, vrij sterk. Nou dat vlood weg.
     Na veel studie, ontdekte ze hoe slecht het was voor a.s. moeders om strikt vega te zijn, laat staan voor zogenden en baby’s.
     Nu is ze een tegenstandster. Een weinig vlees is voor een omnivoor noodzakelijk. Kilo’s zijn echt niet nodig, een weinig volstaat.

 5. ikweetwatikwil

  Voel geen schaamte bij een lekkere karbonade en laat me ook geen schaamte aan praten door malloten.

 6. fusilier

  Adolf Hitler was ook vegetarier

  1. Agios

   Daar zie je maar aan dat een krop sla heel slecht is voor je geweten!

 7. Bullshit15

  Leugens over het miljo gaan ze ook leugens vertellen over vlees eten ik moet mij schamen dat ik Nederlander ben nu moet ik mij ook nog schamen dat ik vlees eet na ik eet lekker vlees in tegen die vegetarische idioten zou ik zeggen blijf lekker vegetarische de klachten komen vanzelf er is onlangs een kind gestorven die alleen maar groent in fruit kreeg je hebt toch echt spierversterkende vlees nodig die haal je niet alleen uit pillen in sla

 8. van Urk

  Als we alleen al het gebit van de mens bekijken, dan is er slechts een conclusie mogelijk: De mens is een alleseter. Ons gebit is zo van nature toegerust voor het eten van allerlei voedsel. Laten we ons dus niet van de wijs brengen door wat vegetariers, macrobioten of andere culinaire alternatievelingen ons hierover op de mouw proberen te spelden. Onze voortanden zijn zo gemaakt om gemakkelijk een stuk vlees van een bout af te scheuren of een hap te nemen van een boomvrucht. En in onze mondholte kunnen we die hapklare moot met onze kiezen vermalen in kleine porties. Het gebit van een vleeseter is niet gebouwd voor het vermalen van vlees en fruit. Daar is het van losrukken en doorslikken. Bij een planteneter is het gebit weer niet gemaakt voor het los rijten van reepjes vlees van een homp. Het is gemaakt om net als een koe te malen, te malen en nog eens te malen. Wij eten dus van beide walletjes mee. Het vormt de gulden middenweg tussen dat van een herbivoor en een carnivoor. De mens is een opportunistische eter dat in het rijtje past van een chimpansee, varken en beer. De mens is van nature een jager annex verzamelaar. Hij combineerde het eten van vlees met dat van fruit. En vanaf het moment dat de domesticatie van voedselbronnen haar intrede deed werd zowel aan veeteelt als aan akkerbouw gedaan.

 9. RvdBe

  Eerst stoppen met die nutteloze ethanol toevoeging in benzine, daar worden landbouwgronden misbruikt door de groene khmer, ipv er voedsel op te verbouwen.
  Het echte probleem overbevolking wordt hier uiteraard ook niet mee opgelost.

 10. Fonz

  Ja wat we nu zien is dat we dieren sparen dus alles wat daarmee te maken heeft volgens klimaatmongolen kan zo de prullenbak in.
  Het volk is te dom om echt te begrijpen waar het om gaat, het overstappen van de voeding die ons gegeven wordt op een natuurlijke manier naar vervangers waarbij natuurlijk van alles mis mee is…

 11. DennisEijs

  Eten jullie elke dag biefstuk? Zijn jullie arm ofzo? Nou, ik heb er geen probleem mee.
  Dank je wel veganisten en vega/flextariërs.
  Blijft er meer voor mij met een kleinere portemonnee over.

 12. Michael M

  Wees even wat slimmer en denk niet zo moeilijk hier. Neem een kijkje op de website bij voedingcentrum en neem gewoon de schijf van 5.

 13. yellow thread street

  Trap er niet in, het is het nieuwe verdienmodel van ons rampenkabinet om d.m.v. hogere voedselprijzen extra geld, lees B.T.W., binnen te harken.
  Zelf doe ik aan deze hysterie niet mee, mensen zijn al sinds hun bestaan omnivoren en moeten gevarieerd eten.
  Ooit heb ik een keer ergens een vegetarische hamburger gegeten, zoiets doe je niet voor je plezier, er zit geen smaak aan, het is droog, al met al, niet te vreten.
  Als we zo doorgaan dan mogen we niks meer volgens de staatsmedia wat het leven nog een beetje leuk maakt, roken mag niet meer, wel mogen we aan de staatswiet, alcohol moet in de ban, 130 rijden wordt verboden, verplicht aan de electrische leasefiets, dure warmtepompen, en als je ze hun zin geeft worden we straks omgebouwd tot robots die het eeuwige leven hebben en levenslang financieel een poot uitgetrokken worden.
  Hoe zou het toch komen dat we aan het eind van de maand maar meestal al eerder door onze centen heen zijn.

 14. Arbeider65

  Dus die chemische rommel is beter dan echt vlees? Nu, rare jongens en meisjes van GL, PvdD etc. Doe mij maar een echt stukje vlees. Uiteraard van de boeren land winkel. Niet goedkoop, maar donders lekker…..

 15. Rosasolis

  Ja dat heb ik gisteren in de krant gelezen. Maar ik geloof niet dat wij mensen binnen 10 jaar 100% veganisten zullen gaan worden. Dat er minder vlees op tafel komt, zal een feit zijn. Het gaat slecht met de varken industrie. Daarom minder varkensboerderijen. Maar mogen we niet een keer per week een kleine biefstuk of een tartaartje eten. Of een keer een heerlijke Chinees gerecht eten met behalve veel groente, een klein pakje kip filet of brokjes? Dat een maaltijd voor twee dagen kan zijn, met Basmatie rijst of Bami. Of moeten we bewust gaan verhongeren en extreem mager worden op een veganist diet die alleen groente, fruit, en granen toelaat? (Dus ook geen zuivel producten een ook geen eieren). In de Trouw artikel van gisteren, wordt door groente boeren vermeld dat ons land en Europa kan niet zorgen voor de gigantische behoefden van een toename van zuiver veganisten. Groente en fruit kwekers zijn altijd afhankelijk op weer omstandigheden, en seizoen problemen. Onze mensen hebben calcium nodig voor sterke botten. Het zit niet in het veganistische diet!
  Vlakbij onze dorp is er kleine melk-boerderij. De koeien met kalveren, en ook stieren komen dagelijks op het prachtige veld in de kop van Noord-Holland, die vol met kruiden tussen de gras groeien, en waar je gelukkige runderen zien. Wij kennen een medewerker op deze boerderij, die ons Een keer in de week een grote pot verse melk
  brengt…als de melk van de boerderij eerder werd opgehaald om verder te gaan naar de zuivel industrie…Volste lof voor deze kleine maar geweldig milieu bewust zuivel boerderij.

 16. DidiMadloba

  Wat een links gezeur! Als er vraag is naar die grondstoffen zal de markt daar wel voor zorgen. En anders komen er vleesvervangervervangers.

  Ik vind dat beesten beestachtig behandeld moeten worden, maar at niettemin onlangs een vegetarisch sausijzenbroodje, in de prettige wetenschap dat daar geen vleesafval in zit, terwijl ze in vleesworsten alles stoppen wat voor eetbaar doorgaat.

  1. Ron

   Zegt al veel over je als jij vind dat beesten beestachtig behandeld moeten worden.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    Geef Didi maar haar laatste pilletje.

 17. Caesar Lion Cachet

  LS…

  In de vegetarische hamburgers van Mc Donald zit zoveel oestrogeen dat je er tieten van krijgt. Kijk maar naar die andere Donald die vreet ze met bakken…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.