Wat een genie! Minister Dekker wil ontsnappen uit gevangenis strafbaar stellen

Zie daar hét grote probleem van Nederland samengevat in één zin: “Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker komt nog voor de zomer met een wetsvoorstel dat het ontsnappen uit gevangenissen strafbaar moet stellen.” Hoe kríjg je het voor elkaar…

Het is toch werkelijk niet te geloven? Iemand helpen om te ontsnappen uit de gevangenis is strafbaar, maar de gevangene die daadwerkelijk probeert uit te breken, is dat niet! Dit komt volgens mij door een soort doorgeschoten idealisme en de slechtste soort compromissen.

Iemand met een voorwaardelijke gevangenisstraf bovenop een daadwerkelijke celstraf, die probeert uit te breken, moet z’n voorwaardelijke straf alsnog uitzitten. Ook als je tijdens de ontsnappingspoging nieuwe strafbare feiten pleegt, zou je strafverlenging kunnen krijgen. Er wordt dus een beetje gegokt op de onwaarschijnlijkheid dat de poging zonder strafbare feiten zal worden gepleegd. Maar waarom niet gewoon de ontsnappingspoging strafbaar stellen?

“De ontsnapping wordt gezien als een aangeboren vrijheidsdrang. Een soort fundamenteel recht om te kunnen ontsnappen. De mens moet de vrijheid ervaren”, legt advocaat Niek Heidanus uit.

Totaal van de zotte dat wet- en regelgeving hier zo omheen draaien, puur vanuit een idealistisch idee van ‘vrijheidsdrang’. Terwijl het hele punt van een gevangenis vrijheidsontneming is, voor mensen die niet met hun vrijheid om kunnen gaan. Hoog tijd dus dat minister Dekker hier wat aan gaat doen.

Er zat alleen niet veel haast bij voor hem. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij de straffeloosheid van een ontsnappingspoging een duidelijk punt van aandacht was. Misschien is minister Dekker een beetje een opportunist. Hij grijpt dit punt namelijk aan terwijl hij ook andere wetsvoorstellen en maatregelen introduceert. Zo wil hij een ‘gevangenis-unit’ voor zware criminelen én wil hij hogere straffen voor het doorknippen van enkelbanden. Dit zijn allemaal maatregelen voor incidenten die flink wat aandacht hebben gekregen in de media.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Hard

  Illegaal in Nederland verblijven is ook strafbaar…

  1. DidiMadloba

   Nee, dat is is het niet. Dat was juist omstreden.
   In landen waar illegaal verblijf strafbaar is dient dat vooral om visumplichtige gasten een boete te kunnen geven als bij vertrek blijkt dat ze langer in het land zijn geweest dan hun visum toestaat. Op het vliegveld in Bangkok zit een kassier waar men de boete wegens “overstay” moet betalen.
   In Nederland zou dat niet werken, omdat ons land (anders dan Thailand) niet begrensd wordt door bergen, en een “illegaal” dus makkelijk uit het land kan ontsnappen.

 2. RvdBe

  Het blijft een stel klunzen, zodra ze die wet erdoor zouden krijgen staat er wel 1 of andere mensenrechtenclub op waar ze hun oren weer naar laten hangen.
  NL en heel west europa heeft leiders nodig, komen die er niet, dan ben ik blij dat ik niet tot de toekomstige generaties behoor.

 3. Kretoloog

  Ach Sander Dekker, een VVD-minister dus niet veel soeps. Net als die andere VVD-ministers: Stef Blok, Bruno Bruins en Erik Wiebes. Cora van Nieuwenhuizen gaat nog net. En Mark Rutte, die stond lange tijd aan top maar is de laatste 3 maanden heel hard van zijn voetstuk gevallen.

 4. Bullshit15

  Daar moet je hoog voor opgeleid zijn die sukkels
  Stem fvd of PVV uit de eu

 5. EU kok

  Quote: Wat een genie!
  .
  Inderdaad Wouter, wat een gigantische flapdrol die tracht een oude, kromme wet aan de huidige tijd aan te passen.
  Zouden PVV of FvD kamerleden ook op de hoogte zijn geweest van deze aan vernieuwing toe zijnde wet?

  1. Agios

   Omdat een drol weet hoe zoiets eruit ziet en ruikt, projecteert hij deze kennis graag op anderen. Zo voorkomt hij dat hij het zelf niet meer begrijpt.

 6. Jack Flash

  Gedetineerden mogen wettelijk liegen en ontsnappen en zwijgen.
  Es gibbt andere Methoden.

  1. DidiMadloba

   U heeft het over verdachten, en die hoeven inderdaad niet aan hun eigen veroordeling mee te werken. Dat is een heel oud beginsel. Soms laten ze verdachten een eed afleggen en dan is liegen meineed, en dat is wel strafbaar. Maar je kunt weigeren een eed af te leggen, al wekt dat wel een bepaalde indruk.
   Verdachten kunnen ook door een al te actieve opstelling van de politie tot een valse bekentenis komen. We kennen allemaal de gevallen. Nee, dat is niet strafbaar, al zouden de agenten die zulke verhoormethoden toepassen dat eigenlijk wel moeten zijn.

   1. Agios

    Bewondering voor je kennis op dit vlak. Ervaring?

 7. nu ik

  volgens mij heeft de linkse kerk Wilders uitgelachen en krijg hij de hoon toen dit voorstelde.

  Als ze nu ook nog illegaliteit strafbaar stellen zijn we goed op weg. Dan hoef je veel van criminelen uit de top 1000 niet op te sluiten en ontsnappen strafbaar stellen maar dan mogen ze direct het vliegtuig instappen. Dat heet de triple win constructie

  1. EU kok

   Heeft u een linkje naar het door Wilders ingediende voorstel tot wetswijziging?

   1. nu ik

    je hebt weer een lees probleem cockje , probeer het nog eens !

    1. EU kok

     U heeft gelijk.
     U begon uw reactie met:”volgens mij heeft”
     Toen had ik al genoeg moeten weten.
     Nogmaals sorry dat ik uw posting serieus nam.

 8. DidiMadloba

  Wat een ontzettend populistisch voorstel.
  Maar ontsnappen uit een gevangenis is niet voor niets nooit strafbaar gesteld. Als ze zo iemand pakken moet hij sowieso de rest van zijn straf uitzitten, en ontsnappen is ook niet wat je noemt een teken van goed gedrag, dus de gebruikelijke vervroegde invrijheidsstelling kan dan niet doorgaan.
  Als ontsnappen strafbaar wordt gesteld krijgt de gedetineerde een extra straf. Moet hij die uitzitten nadat hij zijn eerste straf heeft uitgezeten?
  We gaan snel naar Sharia-strafrecgt toe, dat ook meedogenloos is.

  1. Hard

   “populistisch”

   Beter dan fascistisch, linkse islamist!

  2. nu ik

   mad lola vergelijkt Sharia-strafrecgt met een jaartje extra brommen in een Nederlands hotel.

   mad lola heeft nog niet door dat het Sharia-strafrecgt betekent keeltjes doorsnijden en handjes afhakken. mad lola is weer eens wereld vreemd de opportunist

  3. Kretoloog

   Ben het wel met Didi eens dat dit voorstel door Dekker ingediend wordt met het oog op de verkiezingen. De VVD staat al helemaal in de campagnemodus: Rutte moest eerdere deze week al huilen (schijnheiligerd) bij gedupeerden toeslagenfraude. En vandaag maakte hij opeens excuses voor Holocaust (alsof NL die zou hebben uitgevoerd).

   Maar het zal Rutte, Dekker en de rest van de VVD niet baten. Hen wacht een enorme afstraffing bij de komende verkiezingen.

   1. nu ik

    quote Ben het wel met Didi eens dat dit voorstel door Dekker ingediend wordt met het oog op de verkiezingen end

    Dat is een zekerheidje

 9. Cycle25

  Dus ontsnappen uit Nederland wordt strafbaar ?

 10. Lex

  Hé kijk er gebruikt toch nog iemand zijn gezonde verstand in Denhaag.

  Nou die man verdient toch wel een schouderklopje.

 11. Heras

  Nee maar, is dat even een heftige gedachte. Strafbaar stellen?? Nou dat kan toch niet zomaar.
  Verkiezingen misschien??

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.