Burgemeester Zoetermeer wil af van fop-strafje kapmesjongeren: ‘rechter moet ouders aan kunnen pakken’

De burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, loopt zo nu en dan mee met de politie tijdens nachtdiensten in het centrum. Daar heeft hij met eigen ogen kunnen zien hoe de jeugd in Nederland steeds vaker grote messen bij zich dragen, agressiever worden en op steeds jongere leeftijd al een wapen dragen. Aptroot is het spuugzat en wil de ouders verantwoordelijk houden. Strak plan!

Knaapjes van 15 jaar die om 03:00 uur ’s nachts stomdronken en agressief zijn, flink wat geld en een ‘fors uitgevallen vlindermes’ opzak hebben. Dat is de burgemeester alwéér tegengekomen. Het wordt alleen maar erger en straf helpt niet. ‘Om een HALT-strafje moeten ze lachen,’ zegt Aptroot. Dus wat is dan de oplossing?

Aptroot wil dat rechters de mogelijkheid krijgen om de ouders verantwoordelijk te houden, in plaats van het blijven uitdelen van zwakke strafjes gebaseerd op het jeugdrecht. Als de ouders een flinke boete, taakstraf of een (zelf te betalen) opvoedingshulp krijgen opgelegd, is het volgens hem effectiever dan het huidige beleid.

Ik ben het daar wel mee eens. Ik twijfel wel sterk aan die opvoedingshulp, want die maatregel komt dan natuurlijk véél te laat. Maar wat mij betreft zet je die ouders flink onder druk. Zit wel een risico aan trouwens, want ik vraag me echt af hoe ouders van zulke kinderen gaan reageren en of ze het op die kinderen gaan afreageren. Krijg je dát weer… Het zet in ieder geval meer zoden aan de dijk dan steekwapens nog harder verbieden zoals men in Den Haag blèrt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Cycle25

  Daaaag VVD, 25 jaar te laat, leef lekker verder in je Bloemendaal, Wassenaar, Blaricum.

  De randstad anno 2020…MADE BY VVD.

  1. Blitzkrieg

   Cycle25 : Mooi gezegd, zo is het maar net.

  2. DidiMadloba

   Ik woon in Zoetermeer en heb nooit last van jongeren – ook al woon ik tegenover een “zwarte” school.
   Ooit had ik een wijkwethouder uit de leefbaar hoek die een wijkbijeenkomst hield waar het stijf stond van de politie. Ik schrok me dood – maar volgens populisten is Nederland verschrikkelijk onveilig en moesten die agenten mij een gevoel van veiligheid teruggeven dat ik helemaal niet kwijt was.
   Door dat gezeur over “meer blauw op straat” moeten meer agenten de straat op maar die vervelen zich dan te pletter zodat ik als voetganger een bon kreeg omdat ik niet op het zebrapad overstak – wat al 25 jaar niet meer strafbaar is!

   1. JochemX

    Ja Didi, als moslim heb je daar weinig problemen.

    1. DidiMadloba

     Ik ben een achterkleinzoon van een dominee. En mijn pseudoniem komt uit Georgië, een christelijk land.

     1. Politiek Profeet

      Je bent gewoon een linkse deugkneus die graag gebukt gaat staan als er weer een groep allochtoontjes voorbijkomen…..lul op zakkenwasser…

     2. Fonz

      “Ik ben een achterkleinzoon van een dominee. En mijn pseudoniem komt uit Georgië, een christelijk land.”

      De islam verplicht je om te liegen…

 2. Baron von Munchhausen

  Zijn vrijwel allemaal allochtonen, dus,…..D66 rechters geven weinig of geen straf!
  En politiek Den-Haag is bang voor de Marokkaan Klaver; m.a.w. er verandert NIETS!

 3. JochemX

  Rechters zullen ouders nooit kunnen straffen, dat is juridisch niet haalbaar. Maar Grapperhaus moet eindelijk eens dat achterlijke Nederlandse jeugdrecht op de schop nemen. Vanaf je tiende weet je echt wel dat je niet mag doden.

  1. DidiMadloba

   Ze zouden ouders strafbaar kunnen stellen voor een slechte opvoeding, alleen is dat moeilijk te bewijzen want ook na een goede opvoeding komt wangedrag voor.

 4. Cootje

  Volgens mij D66 rechters en de thee partijen

 5. Cootje

  We hebben de acteurs van de dinsdag avond nodig voor de bezettingsgraad

 6. Veteraan

  Buitenlanders deporteren en in de meeste gevallen mag het hele gezin wel mee want appels vallen niet ver van de boom af en je hele jeugd Al Jazeera kijken helpt ook niet.
  Nederlanders in werkkampen en niet roken, dan heb je ze.

 7. DidiMadloba

  Weet die Aptroot dan niet dat je met het strafrecht sowieso niet zoveel opschiet? Juist als burgemeester heeft hij allerlei andere mogelijkheden.

 8. Heras

  Dat had 20 jaar geleden al moeten gebeuren dan was het niet zo uit de hand gelopen.

 9. DidiMadloba

  Wikipedia: “Op 25 november 2019 heeft Aptroot aan de gemeenteraad van Zoetermeer meegedeeld dat hij eind maart 2020 gaat aftreden als burgemeester.”
  In september wordt Aptroot 70.

  Solliciteert hij met deze actie naar een nieuwe baan? Een lucratief baantje voor een bejaarde??

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.