‘De moordenaar van uw dochter mag volgende week op verlof’ – Stress bij nabestaanden om kille brief OM

De familie van de in 2012 doodgestoken 15-jarige Ximena, kreeg ineens een brief op de mat van het Openbaar Ministerie: de dader gaat volgende week met begeleid verlof. Verschrikkelijk dat dit op zo’n kille, onverschillige manier wordt meegedeeld!

Ximena werd in 2012 met 20 messteken om het leven gebracht toen ze nog sliep. Stanley A., die haar na een uitgaansnacht een slaapplek aanbood, is de dader. Hij stak haar dood, kleedde haar uit en sleepte haar naakt naar buiten. Afschuwelijk!

Stanley bleek autistisch en jaren te zijn gepest en broedde al langer op het idee om iemand te vermoorden. Wrong place at the wrong time dus… Het leverde Stanley in ieder geval zeven jaar (luxe) cel én tbs op. En daar heeft hij nu twee derde van uitgezeten.

De familie van Ximena heeft natuurlijk jaren nodig gehad om van zo’n enorme dreun te herstellen, voor zover dat überhaupt kan. Toch lijkt het ze aardig te zijn gelukt. De relatie van haar ouders is overeind gebleven, de eigen zaak net zo en hun zoon werd ook niet aan z’n lot overgelaten. En dan ineens komt er zo’n brief van het Openbaar Ministerie op de mat die zo het kleed onder het hele gezin vandaan haalt! ‘Oh ja, de moordenaar van jullie dochter komt binnenkort vrij.’

Ik snap best dat slachtoffers en nabestaanden in sommige gevallen graag op de hoogte willen worden gehouden van de straf/behandeling van de dader. Maar we hebben het hier niet over een ‘like’-knop voor een Twitterfeed of een abonnement op een nieuwsbrief. Het gaat ook niet puur om ‘burgers informeren’ zoals je bij een openstaande rekening van de Belastingdienst zou verwachten. Ik vind het onvoorstelbaar dat men bij het OM zo’n gevoelige kwestie zó kil overbrengt.

Hier mag nog wel eens een keer kritisch naar gekeken worden. Kan die brief niet anders, als dat al de beste manier is? Is het misschien een idee om slachtoffers/nabestaanden zélf een rol in dit proces te laten hebben, als een soort (excuses voor de term) focusgroup voor dit onderwerp? Het lijkt me gewoon zó ontzettend pijnlijk allemaal…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Cycle25

  Justitie Nederland dus, slachtoffers zijn niet relevant, daders krijgen hier volop prioriteit om terug te keren in de maatschappij.

  Voor slachtoffers is justitie niets anders dan een vloerkleedje.

  Justitie Nederland heeft gekozen voor het kwaad.

 2. Vit

  Het zou mij niet uitmaken, als de plaats en het tijdstip maar genoemd wordt.

 3. Hendrie1963

  Hup naar de volgend moord. ik hoop grapperhaus.

  1. Kretoloog

   Niet doen, Hendrie. Aan doodsverwensingen heeft niemand wat.

 4. Bullshit16

  Het is nog zwak uit gedrukt zo iemand moet levenslang krijgen het is diep triest dat zo iemand al weer op vrije voeten komt maar ja hier in Nederland kan op dat gebied alles
  Als je te weinig belasting betaald krijg je een hogere straf dan dat je iemand vermoord sjonge jonge wat een land
  Stem fvd of PVV uit de eu

 5. Vrijedenkert

  Nederlandse rechters hebben de mogelijkheid om streng te straffen als het gaat om brute geweldadige moorden namelijk 30 jaar en levenslang…
  Niet iedere moordenaar behoort levenslang te krijgen maar 7 jaar slaat werkelijk als tang op varken en hier was 30 jaar cel wel op zijn plaatst geweest!

 6. RvdBe

  Als we ooit nog eens een regering krijgen zonder linkse lapzwansen, rechters ontslaan en vervangen door kundige rechters, ja dat kan kijk maar naar eulid Polen.

  1. Bullshit16

   RVD
   Kan niet wachten weg met deze zootje
   Stem fvd of PVV uit de eu

  2. Hendrie1963

   En dan is eerst volkert van de Graaf weer ophalen en dan in een echte gevangenis dumpen en niet in een hotel. In de gevangenis heb je het beter dan een moeder met kinderen in de bijstand.

 7. Politiek Profeet

  Het zal je kind maar zijn in dit zogenaamd gerechterlijk land.
  Gelukkig heb in de Robberspierre mentaliteit…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.